Нов акумулатор

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Re: Нов акумулатор

Мнениеот radi_nrj » Сря 26 сеп 2012 11:16

predat0r написа:Но в никакъв случай не залагай на Бош. Прекалено много ментета има на пазара вече. За Banner съм чувал добри отзиви.

Това с ментетата са пълни глупости. Собствениците Jonson Controls са едни от най-влиятелните корпорации в света. Ще са пратили някой да те прибере още преди да си помислиш да правиш имитации на техни батерии :Mr Green Fun

Таргета е 2% гаранционни рекламации на повечето големи компанни. Просто приеми, че твоя познат е кърък и е попаднал на някой от тия 2 процента.

Pinto_mm
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pinto_mm » Сря 26 сеп 2012 12:43

Явно Айнщайн е бил напълно прав, че всичко е относително. А какво ще кажете 44 или 55 Ач. Нужна ли е тази презастраховка. Според мен, ако се презастраховаме, значи не сме напълно убедени в обявените параметри. Преди малко един познат даже ми каза направо да скоча на 60 Ач, стига да се събере на определеното място. Други казват, че ако акумулатора е с по-голям капацитет няма да може да се зарежда напълно от алтернатора. Май започнах вече да се обърквам.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Сря 26 сеп 2012 13:39

55 ампера е ОК :да:
Остава да си избереш и марка :D

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Сря 26 сеп 2012 14:55

Pinto_mm написа: Други казват, че ако акумулатора е с по-голям капацитет няма да може да се зарежда напълно от алтернатора.

Грешно твърдение. :да:

Pinto_mm
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pinto_mm » Сря 26 сеп 2012 15:02

Остава марката. Едно време при социализма беше лесно. Никъде нямаше акумулатори по магазините. Даваш шише ракия на някого и той каквото ти докара. Избора беше само бял или черен.

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Сря 26 сеп 2012 15:32

Избери си някакъв който ти отърва на джоба и си пази гаранцията. Провери си инсталацията за оттечки и виж в какво състояние ти е алтернатора. Ако караш на къси разстояния го зареждай поне 2 пъти през топлите месеци и поне 3 пъти зимата. Гарантирам ти, че ако спазиш тези условия и акумулатора ти не сдаде на 3-тия месец ще ги ползваш с години.

Потребителски аватар
mytko731
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mytko731 » Сря 26 сеп 2012 20:38

Две години с варта без гаранция.Отказаха да ми я заверят щото зарежда 14.8 V,a аз отказах да сменя оригиналното реле с китайско.И до днес е така.Никога не е свалян от колата,да не говорим за зарядно.Върти си перфектно.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Сря 26 сеп 2012 20:47

Какъвто и акумулатор да си купиш, ако колата ти го зарежда както трябва, няма да имаш ядове! На моя пише, че е 62 ампер часа, ма не ми се вярва! Марката не му я помня, от някаква промоция го взех, малко на юнашко доверие, без гаранция, ако върна стария за 110 лева! Но мисля, че по-голям проблем е дали колата ще надживее акумулатора, а не обратното mhihi

Потребителски аватар
7 speed DSG
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 7 speed DSG » Сря 26 сеп 2012 20:51

EXIDE 60Ah Premium :да:

Изображение

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Чет 27 сеп 2012 0:17

Аз съм с такъв Ексайд премиум с 3 години гаранция.На 4 месеца е така че е рано да се каже.Преди това на едната кола бях с Монбат който изкара 5 години и отведнъж се скапа.На другата кола съм с банер Юни бул 78 ампер часа (на 1,5 бензин) и вече 4-та година не дава признаци да сдава багажа.Ако сега трябваше да взимам бих заложил на Банера, ексайд мисля че са необосновано по-скъпи, но тогава приятел ми ги нахвали много сериозно.

Pinto_mm
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pinto_mm » Чет 27 сеп 2012 7:50

Благодаря ви за мненията и съветите, ще са ми от полза. Смея да твърдя, че по ел.инсталацията на колата и по специално по зареждането всичко е наред. Монбата проявява характер. Сега като се стопли времето започна да се държи като нов, но все си мисля, че е пътник. За това макар и да пали нормално все още мисля да го сменям с нов. По законите на Мърфи сигурно ще ме остави в най-гадното време и когато най-бързам. Винаги става така. Избора се стесни малко от размера на кутията - височината трябва да е 175 мм. Ще помисля още малко, но сигурно ще се насоча към средния клас с 2 години гаранция.

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Чет 27 сеп 2012 7:52

Акумулатора може да служи много дълго време, независимо какъв е, стига да няма някакъв дефект и да се поддържа редовно. Ето какво правя аз:
1. Винаги си вземам обслужваеми акумулатори, т.е. такива, които могат да се отварят и доливат. Задължително проверка нивото на електролита преди и след летния сезон и доливане ако е необходимо.
2. През месец-два проверявам състоянието на клемите и напрежението на алтернатора. При необходимост клемите се почистват, после ги мажа с вазелин.
3. Проверка на масите към купето, двигателя, кабела от алтернатора до акумулатора поне веднъж годишно. Ако има проблемни маси се зачистват и пак с вазелин, а буксите с контактен спрей.
4. Зимата напрежението на акумулатора в покой се следи поне веднъж седмично, особено ако се кара на къси разстояния. При необходимост се сваля и се дозарежда. Никога не се оставя разреден акумулатор в колата. Ето таблица със съответните стойности в покой (24 часа след последното зареждане без консуматори)
12.65 V 1.265 g/cm3 100 %
12.45 V 1.225 g/cm3 75 %
12.24 V 1.190 g/cm3 50 %
12.06 V 1.155 g/cm3 25 %
11.89 V 1.120 g/cm3 0 %
5. Зарядното трябва да е с ток, не повече от 1/10 от капацитета на акумулатора, най-добре автоматично, ако не при заряд напрежението се следи редовно и не трябва да надвишава 14,5 волта.

Pinto_mm
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pinto_mm » Пет 28 сеп 2012 12:14

Утре заран ще измеря какви са показателите след 15 часа в покой. Нямам много доверие на устройството за мерене на гъстотата, но нямам по-добро. Може да се окаже, че има още хляб в акумулатора. Радиото ми е настроено да се включва автоматично при подаден контакт. Като захладнее малко спира да свири докато паля, а когато е по-топло няма проблем.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пет 28 сеп 2012 22:07

Взимай нов акумулатор сега, защото като захладнее ще имаш ядове. Обикновено "умира" в най-неподходящия момент. :012:

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Мнениеот nurv » Съб 29 сеп 2012 10:21

Колата ми дойде с Delphi на не знам колко време и го търкалях 4 зими и на 5тото лято умря, точно като бях натоварил бебето. Както се казва в неподходящ момент :) Сега си взех Bosh Silver 60Ah. В Метро ми излезе 178 лева. Гаранцията е 3 години след заверка. Не мога да кажа нищо лошо за Монбат, защото бащата търкаля само такива и то по 4-5 години като теб.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”