Питания за инверторен климатик ?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Re: Питания за инверторен климатик ?

Мнениеот brum » Пон 01 окт 2012 19:28

Аз съм поизлъгал за сатята - 15м^2 е първата, 12м^2 е втората. Двете са в противоположния край на жилището и ще им трябват отделни климатици май.

Та климатици с какъв капацитет трябва да избера за да се справят с тия помещения?

И какви неща могат да предлагат като екстри климатиците освен отопление/охлаждане :) ? Има ли някъде информация по въпроса за стандарните екстри предлагани към момента и за екзотичните такива (като това уруру сарара)?

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 01 окт 2012 19:32

По принцип според зависи модела и марката екстрите са различни. За две сравнително малки като квадратура помещения е по-добре да сториш като колегата МИТКО_ДВД - с два по-малки климатика вместо един голям.

brum

Мнениеот brum » Пон 01 окт 2012 19:41

Добре, за тези помещения климатика за какъв диапазон от м^2 трябва да е препоръчан?

И какво е сплит система? Едно външно тяло с две вътрешни ли?

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Пон 01 окт 2012 19:58

2 вътрешни и 1 външно е мултисплит.Сплит система си е стенен климатик.Не малко ами бая си поизлъгал.
Значи порови се в темите за климатици и ще видиш как се изчислява мощност.Писал съм.По принцип не те интересува квадратурата а кубатурата.Така че действай....посочил съм ти модел климатик ти си изчисли ...и ще слезеш надоло 7 - 9 ка.То за две стаи една до дрега един климатик не става та камо ли противоположни в апартамента/къщата/.

P.s Последен път пиша за изчисляван.На кубик ти трябва 60 вата отопляема мощност ...смяташ кубици по 60 вата и получаваш НОМИЛНА мощност за отопляване която климатика трябва да отдава.И си избираш климатик.

Потребителски аватар
alexx
Автомобил: SantaFe
Двигател:

Мнениеот alexx » Пон 01 окт 2012 20:17

60W е крайно недостатъчно за жилище без изолация и външни стени /къща, краен апартамент в блок, необитаеми съседски отгоре и отдолу/ 60W е Ок в останалите случай дебела изолация, съседи
в япония смятат по малко над 100W и аз си смятам така и нямам ядове
3,9kW номинал отопление за първия и 3,2kW номинал отопление за втория
:beer !

Потребителски аватар
MITKO_DVD
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Контакти:

Мнениеот MITKO_DVD » Вто 02 окт 2012 7:19

значи да зема да дам и аз некъв съвет след толкова четане ше зема да стана експерт mhihi mhihi mhihi ,при мен ми казаха че се смета кобатурата и се умножава по 0.05 и ти излиз мощностана на отопление,като при мен излизаше че трябва да взема две 9-ки,но едната стая беше кажи речи на границата,затова си взех 12-ка.иначе за тези квадратури преспокойно можеда се вземат 2 9-ки.Като гледаш параметрите на един климатик,там дават две квадратури от 14-25 квадрата да речем,като долната квадратура е препорачителна за отопление ,а горната за охлаждане,така че мисля 9-ките ще ти вършат идеална работа :idea:

brum

Мнениеот brum » Вто 02 окт 2012 8:35

А този по-стока ли е от Дайкин-ите за тези пари - http://www.sofclima.com/page.php?n=155782&SiteID=687 ? Има цени от 2100лв с монтаж на доста места.

anatoli_velikov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anatoli_velikov » Вто 02 окт 2012 9:12

Колеги прочетох цялата тема, и тъй като явно всеки един от нас има различна финансова възможност да попитам и аз - търся оптималния вариант за стая (дневна с трапезария) около 25кв.м. с обем около 60куб.м. Парите, които мога да отделя са до 1500-1600лв.
Затова един съвет ще помогне :applause:
Засега съм се спрял на това:
http://www.vimaks-klimatici.com/klimatik/sharp-ay/ae-xpc12jr-1189.html - с Тайландски произход, но 5год.гаранция
или
http://www.vimaks-klimatici.com/klimatik/daikin-ftx35jv-1385.html#

Разгледах и сайта, който колегата brum е дал за Тошиба. И там като че ли по-ниския клас модели имат прилични характеристики?!

Благодаря предварително :bowdown !

Потребителски аватар
MITKO_DVD
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Контакти:

Мнениеот MITKO_DVD » Вто 02 окт 2012 9:17

явно не си прочел точно моя пост над твоя,виж че тази квадратура която е дадена минималната ще ти е за отопление,т.е. това чудо ще ти е малко и ще се товари много през студените дни и няма да ти икономичен,за теб си требе твърдо 18-ка :idea:

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Вто 02 окт 2012 9:46

brum написа:А този по-стока ли е от Дайкин-ите за тези пари - http://www.sofclima.com/page.php?n=155782&SiteID=687 ? Има цени от 2100лв с монтаж на доста места.

Чак по добър....ама и той е Мнооого добър .Лично аз щях доста да се подвуумя кой от двата.Дайсекай наистина са сериозни климатици.
Ама на тебе ти трябват 2.

anatoli_velikov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anatoli_velikov » Вто 02 окт 2012 9:47

Ами всъщност го прочетох, но няма как да сложа две тела вътре. Имам на разположение само едно възможно място, че даже и ми трябва външно тяло, което да е по-тясно тъй като ще е на терасата долу на пода.
18-ка, хубаво, това от колко до колко квадрата да го търся? Тъй като на мен 18-ка почти нищо не ми говори :oops:

brum

Мнениеот brum » Вто 02 окт 2012 10:28

mely написа:
brum написа:А този по-стока ли е от Дайкин-ите за тези пари - http://www.sofclima.com/page.php?n=155782&SiteID=687 ? Има цени от 2100лв с монтаж на доста места.

Чак по добър....ама и той е Мнооого добър .Лично аз щях доста да се подвуумя кой от двата.Дайсекай наистина са сериозни климатици.
Ама на тебе ти трябват 2.

Е да де, аз съмата по-горе съм я дал за 1 климатик, т.е. 2та ще дойдат на 4000 и малко и ме устройва (май). И затова питам - кой е по-правилния избори между Дайкин за тези пари и Тошибата която съм дал като пример :) .

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 02 окт 2012 11:20

Който и да вземеш няма да сбъркаш. :wink: Ако те интересуват различни екстри - като например тази за автоматичното преместване на клапите на вътрешното тяло където няма движение в стаята, сваляне на температурата с еди си колко градуса надолу ако не засече движение в стаята за период еди си колко време и т.н.
Тошибата я видяхме, а Дайкинът кой модел е? Тошибата има приятни характеристики - 630Вата получаваш 3.2кВ отопляема мощност. Това е най-евтиният хиперинвертор на Дайкин от тоя сайт:
http://www.vimaks-klimatici.com/klimati ... ra-81.html
По характеристика е доста сходен с модела на Тошиба, според сайта Тошибата е за обем около 60м3, а Дайкина за 70 (т.е. идва по-голям). Освен това на първо четене дайкинът е с около 3дБ по-тих. Тя и разликата им в цената е бая фрапираща де mhihi
Попрехвърлих другите марки и според мен тая Тошиба, която си дал, е може би с най-хубави характеристики на хартия за тези пари. При другите марки за тая сума - 2200, се взима климатик с коп малко под 4 :wink:

brum

Мнениеот brum » Вто 02 окт 2012 11:56

Добре де, а къде има коефициентите при по-ниски температури. Примерно на Тошибата май му дават тия коефициенти до -15 градуса, а надолу? При -20 да не се смръзне и да трябва да пускам духалките :) . Или въобще не ги дават тия параметри според температурите?

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 02 окт 2012 12:11

Много ясно, че тези коефициенти са в най-добрия случай (не помня при какви градуси са, но за отопление мисля, че беше +7 външна температура). Не е тайна, че при по-ниски температури КПД-то (т.е. КОП) на климатикът пада доста надолу. С колко точно и при какви температури не съм виждал да се упоменава в техническата документация (а може и да съм пропуснал, но мисля, че не ги пишат чак с такива подробности). Но "хубавото" е, че минусовите температури влияят по същия гаден начин на всички марки, просто някои успяват да НЕ замръзнат зимата и да дават сравнително добра топлина от вътрешното си тяло mhihi По-скъпите модели климатици се предполага, че работят сравнително по-добре при по-ниски температури понеже и софтът и хардуерът им са по-кадърно написани/подбрани. :beer

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”