Бора 1600 или 1800.. cc..?
-
- Автомобил:
- Двигател:
Бора 1600 или 1800.. cc..?
Здравейте на всички. Имам един въпрос. Нов съм в този форум и все още не мога да се ориентирам много добре, но ако има такава тема нека моята бъде изтрита и ако не съм я пуснал в правилния раздел.
Пред дилема съм да си взема Bora около 2000г, но се чудя с кой мотор (бензинов) 1.6 или 1.8 защото колата ще се кара на газ. Кажете какъв разход дават и колко пари им е поддръжката, консумативи и.т.н... А и дали 1.6 на газ няма да е тегав на това голямо купе?
Пред дилема съм да си взема Bora около 2000г, но се чудя с кой мотор (бензинов) 1.6 или 1.8 защото колата ще се кара на газ. Кажете какъв разход дават и колко пари им е поддръжката, консумативи и.т.н... А и дали 1.6 на газ няма да е тегав на това голямо купе?
- Steels
- Автомобил: Arteon SB 280hp
- Двигател: DNFE
Re: Бора 1600 или 1800.. cc..?
1.8 или 1.8Т това са двигателите за тази кола лично мое мнение. Няма да имаш проблем с газта. 1.6 който да е единственото му предимство е, че е нисък данъка( ако говорим за 1.6 101 коня) има и 1.6 (105 коня) мисля че той вече е с по-скъпият данък. Ако сега трябва да си купя бора, защото имам 1.6 (101 коня) веднага без да си замислям ще се оглеждам за тази два двигателя. 

- pedalchobaba
- Автомобил:
- Двигател:
Много е важно какви са ти изискванията за автомобила.
Ако търсиш бегачка - 1.8Т.
Ако търсиш надежност и малки разходи - 2.0.
Данъка е последното, което трябва да те вълнува.
Ако търсиш бегачка - 1.8Т.
Ако търсиш надежност и малки разходи - 2.0.
Данъка е последното, което трябва да те вълнува.
- mania
- Автомобил:
- Двигател:
Карал съм двуврат Г4 с 1.6. вървеше учудващо добре до 100. После замира. Но за Бора вероятно от 1.8 нагоре, все пак тя е по-тежка и голяма. Зависи и как караш де, но за мен 1.8 и нагоре.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Абе всички в тоя форум ли са състезатели и шумахери? Когато аз си търсех Бора четох доста менения и не посмях да пусна нова тема, защото се опасявах от същата реакция както сега...Добре, че няма и 5 литров мотор, че сигурно тогава и двулитровия щеше да е морга...Имайки предвид, че немския инженер е направил и двигател 1.4 16v за това купе, си мисля, че поназнайват повечко от нас.
Иначе на въпроса на колегата: ако ще е 1.6 да е 105 коня задължително, ако обичаш изстрелванията и можеш да го подържаш вземи си 1.8. Иначе аз съм с 1.6 105 коня, предишната ми кола беше 75к.с. и тая ми се вижда доста добре ускоряваща.
Има написано достатъчно за тия двигатели из форума, ако ти се занимава търси
Иначе на въпроса на колегата: ако ще е 1.6 да е 105 коня задължително, ако обичаш изстрелванията и можеш да го подържаш вземи си 1.8. Иначе аз съм с 1.6 105 коня, предишната ми кола беше 75к.с. и тая ми се вижда доста добре ускоряваща.
Има написано достатъчно за тия двигатели из форума, ако ти се занимава търси

Последна промяна от pav4omed на Пон 01 окт 2012 15:25, променено общо 1 път.
-
- Автомобил:
- Двигател:
pav4omed, пише се инжЕнер и изСтрелва. За съжлание 1.8 и изстрелване в една дума не са много на място. Поддръжката на 1.6/16в и 1.8 не мисля, че е много различна. Би ли споделил с нас защо трябва, ако е е 1.6, то задължително да е 16в? С какво този 16-клапанов мотор така значително превъзхожда 8-клапановия? Осезателно по-нисък разход или значително по-висока мощност? Или защото е "новият" мотор? И съвсем не е нужно да си състезател, за да усетиш удоволствието да караш кола с малко по-голям мотор. Лично аз карах много "по-слески" с Голф 3, отколкото сега с "малко" по-големия двигател. 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Ми това не е мое мнение, просто обобщавам прочетеното от форума.
А за критиката благодаря, просто писах в движение и не съм догледал някои нещица. Точно така се спамят всички теми и няма да помогнем на колегата никак(личен опит). Идеята ми беше да му кажа, че ако му изпадне добър индивид 1.6 да не го захвърля веднага, а да го изпробва и ако му хареса...да действа, така както се случи при мен.
А за критиката благодаря, просто писах в движение и не съм догледал някои нещица. Точно така се спамят всички теми и няма да помогнем на колегата никак(личен опит). Идеята ми беше да му кажа, че ако му изпадне добър индивид 1.6 да не го захвърля веднага, а да го изпробва и ако му хареса...да действа, така както се случи при мен.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Напълно си прав, че трябва сам да пробва повечко коли и да вземе тази, която му пасва най-добре. Не си прав за това, че обобощеното мнение във форума е да се купува най-големият възможен мотор(както и казваш - 5-литров, ако имаше). Напротив - почти всички теми за избор на кола завършват със съвета да се избере най-запазеният екземлпяр, даже и той да не отговаря на 100% на заложените първоначално критерии за търсене.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Може и да греша, просто това е впечатлението, което остана в мен, когато събирах мнения за Бора/Голф4. Предлагам да спрем нашата дискусия, че вече наистина спамнахме темата на човека. 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря за мненията колеги. Питах ви за 1.6 или 1.8 защото карам голф 4 1.6 16v чист бензин и ми се струва леко спънат.
Та за това се задучих на бора 1.6 на газ сигурно след време ще стане.....
А колата предимно ще се използва да се ходи с нея на работа.
А 1.8 с газ. инжекц. какъв разход дава г/д?

А колата предимно ще се използва да се ходи с нея на работа.

А 1.8 с газ. инжекц. какъв разход дава г/д?

- Rabbit_TDI
- Автомобил: A6 C5
- Двигател: BFC
- Контакти:
И го точи И го бара написа: Питах ви за 1.6 или 1.8 защото карам голф 4 1.6 16v чист бензин и ми се струва леко спънат.
1.8 без T ще ти се струва също толкова спънат защото въртящия момент му е колкото твоя ,но в доста по-високи оброти.
Колега ето фактите:
Особености на 1.6 8V (SR):
+ По-евтино обслужване и сервизиране - по-малко ремъци, ролки, клапани и джунджурии; по-малко електроника
+ По-масов двигател - (аз патя постоянно от това, че 1.6 16V е непознат за много "майстори" и почват да се учат на него)
+ За разлика от 1.6 16V, със своите 74KW 1.6 SR попада в по-ниската категория за данъчно облагане! Данъка на 1.6 SR е май повече от двойно по-нисък от този на 1.6 16V
- Сериозен риск от чупене на скоростна, ако е произведен преди 10.07.2001. Повечето 1.6 SR са с прословутата DUU скоростна
Особености на 1.6 16V :
+ По-икономичен двигател! И по документи и експериментално доказано - при еднакъв стил на каране, 1.6 16V е малко по-икономичен!
+ Малко по-висока мощност (105PS спрямо 101PS)
+ Като цяло доказал се като по-надежден и здрав (всичко е въпрос на късмет разбира се)
+ Дори произведен преди 10.07.2001 е с ERT скоростна, която е много по-стабилна по устройство и сглобка.
- Иска си компетентен сервиз! От майстори разбирачи потроших сума пари без нужда в "предполагаеми" проблеми. При 1.6 16V всичко е електроника - няма жила. Газта е E-gas, дросел клапата е с електронно управление и т.н.
Доста добре написано,определено бих избрал 16в пред 8в

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Ако ще ходиш предимно на работа с колата нужно ли е да си с толкоз мощен двигател? Дори и 1.6 ще ти върши отлична работа. 

- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Мой приятел кара Бора 1.6 8V вече 4-5 години и добре, че не чете по форумите - отдавна да я е засилил нанякъде, в замяна на 150 - 200 коня...
С тази Бора си вози жената и децата даже на почивка в Хърватия и никъде не са го влачили по баирите, щото колата няма сила.
Аман от състезатели! Преди години съм карал Пасат-2 с 1.3 мотор, нещо подобно:

И, представете си, успявах да стигна от Плевен до Созопол за същото време, за което и сега с кола 100 коня.
С тази Бора си вози жената и децата даже на почивка в Хърватия и никъде не са го влачили по баирите, щото колата няма сила.
Аман от състезатели! Преди години съм карал Пасат-2 с 1.3 мотор, нещо подобно:

И, представете си, успявах да стигна от Плевен до Созопол за същото време, за което и сега с кола 100 коня.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Ясно мерси колеги. Значи оставам в размисли между 1.6 и 2.0i 

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”