Препоръка за цифров фотоапарат до 300-350 лв.

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Re: Препоръка за цифров фотоапарат до 300-350 лв.

Мнениеот milmar » Сря 03 окт 2012 8:54

Iezekil написа:
milmar написа: Повече от 5x и повече от 5-6 MP няма да са ти нужни, в никакъв слуай не отдавай предпочитание към даден модел, защото бил 18MP например.

Няма как да се съглася с такова мнение.Мега пикселите ще усетиш когато я качиш на компютъра/снимката/ или на хартиен носител......

Това е така, но само ако фотоапарата е истински, иначе мисля беше ти обяснено по-подробно от колегата :да: . Нямам за цел да те убеждавам, но при фотоапарат с евтин обектив най-малкия проблем ще ти е разрешаващата способност. Веднъж времето за експонация се удължава (от автоматиката на фотоапарата, фотографа не знае какво става :D )заради лошата светлосила на обектива, втори път ако матрицата е с помпозните 12MP или повече (говоря за евтина малка матрица, на евтините фото-та) и всичко това води до шум, особенно ако снимаш на по-малко осветено място и когато не може да се ползва светкавица примерно. Вярно при много мегапиксели няма да имаш квадратчета когато увеличиш на монитора си, но ще имаш ей такива буци mhihi цветен шум.

ПП За телефона с камера 5MP какво да ти кажа, не е същото ама въобще. Имаме стар фотоапарат с матрица 4.3MP и телефон с камера 5MP, трябва ли черно на бяло да напиша кои снимки са по-добри :D ?

ПП2 От изброените до тук в темата, аз бих избрал Canon Ixus 220 HS.
ефтин се пише с "в" , ефтин се пише с "в" , ефтин се пише с "в" ... :mrgreen:

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Сря 03 окт 2012 18:58

Haralampi написа:Касио - не искам да влизам в спор, ще кажа само - избягвай! Ако държиш да знаеш защо - попитай гуугъл, сигурен съм, че няма да му отнеме много за да ти обясни ;)

попитах Гугъл и взе каза,че "CASIO EXILIM EX-H10 е най-добрият компактен цифров апарат за пътешественици"
http://pcworld.bg/13018
Имал съм Никон и Сони,Касиото определено печели.Но всеки знае себе си и всеки сам си чупи главата,разбира се.
Това което предложих беше най-доброто,да качим по някоя снимка някъде и някой специалист да се икаже кое на практика е най-най.Но явно с факти да работят мераклии няма.На мен също ще ми е интересно какъв ще е резултата.
Canon Ixus 220 HS нещо излизали с големи глави хората....и било нормално,щото бил широкоъгълен обектив,а?

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Чет 04 окт 2012 10:43

До колокто знам Канон винаги са били лидели в тази сфера.
Онзи ден държах един Иксус направо ми залепна за ръката - малко, симпатично.

Аз лично ако се сега избирах бих си взел такъв модел, а не Никон.

От друга страна обърни внемание и на батериите. Също според мен са важни - както се писа горе може като свършат влизаш в магазинчето купуваш. Втория вариант както при мен и при посочения за предпочитан горе модел, е че няма такава опция.
При мен дори не е като при телефон - ръгам кабела и зарежда, а вадя батерията и я поставям в зарядно устройство, което винаги трябва да го мъкна със себе си. При Каноните не знам как е, дано да не е по същия начин.

Според мен в такъв клас шумове, макро и т.н. не би трябвало да имат чак такива разлики в параметрите.
Това е мнение на любител с маса теми за фотоапарати във форума. :mrgreen:

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Чет 04 окт 2012 10:52

Батериите дори на Ixus серията на канон се махат и зареждат в зарядно. Удобството е, че се продават включително китайски алтернативи навсякъде на много достъпни цени - вадиш едната, слагаш втората и продължаваш да щракаш. През това време зареждаш първата.

Такъв е принципа на всички Canon-и (и въобще всички професионални апарати дори) и според мен е най-практичния възможен. А зареждането отнема само около половин час. Каква ти е ползата да се зарежда на кабел целия апарат!? Да, не мъкнеш зарядно, а само кабел, но апаратът остава неизползваем за този период... което е бич за всеки фотограф! Идеята е да презаредиш за секунди и да продължиш да пуцаш ;)

Изображение
Изображение
Изображение

Преди време се наложи да търся батерия за един приятел за огледално-рефлексен Никон - maikomila какви цени!!!
За Канон си бях поръчал преди време китайска батерия за под 10 евро ... работи и до ден днешен безпроблемно и съвсем аналогично на оригиналната. Няма осезаема разлика в живота.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Чет 04 окт 2012 12:34

Имам два фотоапарата (от неспоменавани тук марки :D ) с батерии от двата типа алкални по 1.5V и LiIon. Този с алкалните естествено го карам с NiCd, а последно с NiMh, много неприятна история, защото те са по 1.2V и фотото се самоизключва много преди да е използван капацитета им (нямам функция за избор на тип батерия, някои имат :idea: ), благодаря много за опцията да си купя батерии от магазина :) . По-новия ми е с LiIon , просто съм предоволен, картата ми е 8GB, пълни си я спокойно с едно зареждане на батерията. Случвало се е месец и повече да ползвам рядко фотоапарата и не зареждам батерия, нулев саморазряд :да: , за разлика от NiCd или NiMh .

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Чет 04 окт 2012 12:40

Както личи и от примерните снимки по-горе - Канон използват Li-Ion дори и в най-ниската си серия ;)

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Чет 04 окт 2012 15:45

Haralampi написа:Такъв е принципа на всички Canon-и (и въобще всички професионални апарати дори) и според мен е най-практичния възможен. А зареждането отнема само около половин час. Каква ти е ползата да се зарежда на кабел целия апарат!? Да, не мъкнеш зарядно, а само кабел, но апаратът остава неизползваем за този период... което е бич за всеки фотограф! Идеята е да презаредиш за секунди и да продължиш да пуцаш ;)

Преди време се наложи да търся батерия за един приятел за огледално-рефлексен Никон - maikomila какви цени!!!
За Канон си бях поръчал преди време китайска батерия за под 10 евро ... работи и до ден днешен безпроблемно и съвсем аналогично на оригиналната. Няма осезаема разлика в живота.

Относно зареждането на батериите никога не съм се сещал за този вариант. Наистина е добре значи.
Оригинална батерия за Никон обаче 70лв и то апарата е купен 2009г., а модела не знам изобщо, а той е coolpix s560.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Чет 04 окт 2012 16:39

Мда... както казах - батерии за Канон има много и то на много ниска цена! Не помня дали за Ixus-а взимахме допълнителна, но за моя като купувах неоригинална беше под 20лв. с доставката. А качеството се оказа наистина съвсем съизмеримо с оригиналната.

Като ходя да снимам никога не нося зарядно с мен - само 2 батерии. Една издържа страшно много (особено ако не ползваш вградената светкавица), а при нужда имам резервна - презареждам за 4 секунди и продължавам :)

Потребителски аватар
plamen000000
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот plamen000000 » Чет 04 окт 2012 16:47

Доста интересна дискусия се заформи и ще изчакам за още Ваши мнения и препоръки, днес поразгледах в големите хипермаркети за черна и бяла техника в София и никъде не видях модели от посочените по горе модели пауаршот серията я има на канон но моделите започват с А********** а не СХ*****, ще се оглеждам още, защото търся най-доброто от ниския клас.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Чет 04 окт 2012 21:13

Каквото и да вземеш на powershot няма да сбъркаш! Стига да можеш да си позволиш PowerShot спрямо Ixus не се колебай!
Иначе и Ixus си заслужават всяка стотинка... просто не са Powershot ;)

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Чет 04 окт 2012 21:52

Ето една (Panasonic Lumix DMC-LZ20) не много претенциозна турбосапунерка.

ПП
Обаче за разлика от моята тази е с алкални батерии :? !

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пет 05 окт 2012 7:56

Haralampi написа:Каквото и да вземеш на powershot няма да сбъркаш!....

+1 :да:
Големият им оптичен зум е едно предимство, което никак не е за подценяване :!:

Потребителски аватар
plamen000000
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот plamen000000 » Пет 05 окт 2012 9:07

Имате ли преки наблюдения върху А-серията на powershot, и къде в софия може да се намери СХ-серия, нека се изкажат хора ползвали модели от двете серии, трябва ми база за сравнение.

Потребителски аватар
plamen000000
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот plamen000000 » Чет 11 окт 2012 12:35

Заложих на canon powershot серия sx150is, 28 мм широкоъгълен обектив, резолюция14,0 мегапиксела, 12,0 оптично приближение, hd video, ще го видиме бива ли го.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Чет 11 окт 2012 12:42

:да: :да: :да:
Със здраве да си го ползваш и само хубави обекти да попадат пред него ;)

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”