Голф 4 относно ESP системата при еднакви автомобили

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
salamaleikum
Автомобил:
Двигател:

Голф 4 относно ESP системата при еднакви автомобили

Мнениеот salamaleikum » Пет 05 окт 2012 17:51

Колеги имам следния въпрос, възможно ли е на голф 4 две еднакви коли едната 2000 година другата 2003 (и двата с ЕСП) да има осезаема разлика при сработването на системата.Нямам грешки в системата светещи лампи и прочие.Идеята е следната на един завой влизам с моята кола с натисната съединител и кръшвам рязко волана да се хлъзне, но при мен нищо не се усеща и лампата не мига. При на моят приятел Голфа неговия е 2000 година пак с ЕСП в същия завой системата сработва почва да мига лампата на таблото и се усеща как системата си работи изправя колата.

Потребителски аватар
van4ooo
Автомобил:
Двигател:

Re: Относно ESP системата на Голф 4 при еднакви автомобили.

Мнениеот van4ooo » Пет 05 окт 2012 21:22

Това зависи и от окачване и гуми.Предполагам двете системи са различни хардуерно/софтуерно.

eddyman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eddyman » Пет 05 окт 2012 22:24

Може би не си го активирал. А иначе случвало ли ти се е да се активира в екстремна ситуация?

Потребителски аватар
salamaleikum
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот salamaleikum » Съб 06 окт 2012 0:32

зимата като се опитам да я изпързалям и тогава сработва бута задницата.Вярно е че неговите гуми са много зле а моите са почти нови.

MARTO 16V
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MARTO 16V » Съб 06 окт 2012 21:20

Ето сам си отговори! Гумите са фактора :wink:

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Съб 06 окт 2012 21:30

Кога сработва това нещо?Виждам ,че имам едно триъгълниче с автомобил в него.Не ми е светвало никога!

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Съб 06 окт 2012 22:38

Когато е нужно :idea:

Въртене около оста, превъртане на гумите при тръгване и т.н.

Към автора - разбира се, че гумите! Не разбирам само какво е забавното в светването на лампичката. Да не четем скоро тема "възможно ли е ESP да е било дефектно? Хем светна, хем цунках стълба".

red.devilll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red.devilll » Нед 07 окт 2012 22:28

salamaleikum написа:Колеги имам следния въпрос, възможно ли е на голф 4 две еднакви коли едната 2000 година другата 2003 (и двата с ЕСП) да има осезаема разлика при сработването на системата.Нямам грешки в системата светещи лампи и прочие.Идеята е следната на един завой влизам с моята кола с натисната съединител и кръшвам рязко волана да се хлъзне, но при мен нищо не се усеща и лампата не мига. При на моят приятел Голфа неговия е 2000 година пак с ЕСП в същия завой системата сработва почва да мига лампата на таблото и се усеща как системата си работи изправя колата.

А ти сигурен ли си че с натиснат съединител трябва д асработи??????????
Пробвай другия пят да не пипаш педала на съединителя като правиш опити,а още по-лесно е да я натиснеш за да превъртат гумите и тогава пак трябва да светне и да забие муцуната ако и така не сработва не се успокоявай че е поради новите ти гуми

Потребителски аватар
zografski
Автомобил: Golf IV V6 4Motion
Двигател: AUE 2001

Мнениеот zografski » Пон 08 окт 2012 9:01

Трябва да работи със или без съединител! Веднага щом датчиците отчетат, че гумите превъртат, веднага би трябвало да ти светне лампата на борда и да предотврати пребоксуването(независимо натиснат или не съединител). Ако искаш да въртиш гуми изключваш ESP-то от копчето и си въртиш ръчни и т.н. колкото си искаш "_"

Потребителски аватар
salamaleikum
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот salamaleikum » Чет 11 окт 2012 13:09

Колеги днес пробвах в един завой да влезна с по-голяма скорост и колата се завъртя напълно, което означава, че имам проблем с ЕСП-то но лампите по таблото не светят.Давам на контакт гаснат но ЕСП-то не работи.Къде да търся пшроблема? Моля за съвети.Сигурно ще има констатации, че нямам заводски тази функция тогава но е проверено в VW по ВИН излиза, че колата е с ЕСП, а и когато я купих първата зима си работеше системата много отчетливо.

Потребителски аватар
van4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот van4ooo » Чет 11 окт 2012 14:32

Отиди на диагностика да проверят за грешки(не свети ли някоя лампа)тъкмо ще разбереш има ли ESP.

Потребителски аватар
zografski

Мнениеот zografski » Чет 11 окт 2012 14:53

По принцип при мен светкат лампите когато колата поднесе, но заедно с поднасянето натискаш и газта, не съм пробвал да я завъртя без газ. Също така не съм пробвал и със ръчна спирачка, но аз съм 4Motion и с повечко газ и завъртян волан колата тръгва да поднася(и ръчна не ми е необходима) и веднага се усеща сработването на ESP-то и колата застава права като струна в посоката която си задал на волана.

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Чет 11 окт 2012 16:20

А имаш ли поне копче за ESP? Ако нямаш не знам какво ESP търсиш...

Потребителски аватар
salamaleikum
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот salamaleikum » Чет 11 окт 2012 17:03

Haralampi написа:А имаш ли поне копче за ESP? Ако нямаш не знам какво ESP търсиш...

Какво копче колега що за въпрос, копче има. Лампи на таблото като оградената я има с подаването на контакт светва като запалиш гасне заедно с лампата на АБС-а.Не съм толкова неук за да задавам тъпи въпроси.Имам ЕСП но според мен не работи както трябва.В завой като подавам газ мига лампата но без газ също трябва да работи поне така е при на моят приятел Голфа.Диагностиката не показва проблеми имама ВагКабел и VCDS.

Потребителски аватар
zografski

Мнениеот zografski » Чет 11 окт 2012 17:40

Ами щом при подаване на газ и подхлъзване работи значи всичко ти е ток според мен колега. Датчиците на абс-а няма как да отчетат страничното подхлъзване, а само това когато гумите превъртат т.е. според мен няма как без газ да ти се включи ЕСП-то при положение, че датчиците не отчитат превъртане на гумите. А ЕСП-то взима данни от абс-а. Идеята на тази функция е като колата ти се завърти и я изправяш с газ да не позволява превтртане на гумите и да може да хване пътя който оказваш ч/з волана + поддаване на газ. По пътя на логиката разсъждавам. Може да не съм обяснил много добре каква ми е мисълта, но мисля че ще ме разберете какво имам в предвид.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”