Здравейте колеги замислил съм се за Германия сериозно, моля ако някой знае как стават нещата за там да сподели инфо.
Знам че пазара за нас там е затворен-отворен е само за висококвалифицирани специалисти и то ако германския работодател има нужда от тях и за селско стопански работници за по 6 месеца (точно както в юк). Само не ми е ясно тия специалисти трябва да са завършили там или може примерно да са с Бг диплома?освен това ме интересуват как вървят наемите там, в какъв размер е предплатата и за колко време?Вярно е че зависи и от самата компания.Какви са легалните начини да те наемат на работа в Германия освен ако не си самонаето лице (селф имплойд) както е в юк например.Най-големият минус е че незнам немски...........но всичко се учи.Каква е цената на храната на там,другите сметки като ток,вода.какви такси трябва да плащаш ако си купиш кола и я караш там (знам че е относително но да кажем голф 3 1,6 бензин 96 година например).
Инфо за Германия-работа,живот......ит.н.
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- vinixxx
- Автомобил: Seat Altea
- Двигател: BJB
Re: Инфо за Германия-работа,живот......ит.н.
на твое място не бих заминавал.без немски и ясна представа кво ша бачкаш и как ша стане всичко,няма особен смисъл.бг дипломи съм чувал че не значат нишо там
- Чудомир
- Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
- Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES
Тук...
...и тук...
...и да не забравяме това
..и накратко по твоите въпроси:
- без език е трудно, но не е невъзможно - освен това може да се научи, стига да имаш желание и хъс
- "селф емплойд" е сива територия за всичко друго освен ИТ - въпрос на време е да хлопнат кепенците
- карането с БГ номера е по същия начин пак толкова сиво
- наема зависи много от мястото където си и площта - от някви смешни суми по селата (примерно под 200 кинта за стая) за сам човек до сериозни четирицифрени (например 70 квадрата за 1500 евро на месец в Мюнхен и невъзможност да се доредиш да го вземеш в рамките на 6 месеца)
- наем, храна, ток и топло, здравна застраховка (която не е задължителна, но всеки си знае колко му е скъпо здравето), транспорт и прибиранията в БГ
- колата ти е към 100 евро данък за 1,6 бензин след 97 г някъде и застраховка ...грубо да речем без да обяснявам наново неща, дето съм писал в другите теми...смятай 700 - 1000. По-скоро 1000.
За да ти се даде конкретен съвет трябва да се знае какво искаш да правиш, сам ли ще си или със семейството и най-вече какво очакваш като съотношение време на престой / блага (било то материални или други)
...и тук...
...и да не забравяме това
..и накратко по твоите въпроси:
- без език е трудно, но не е невъзможно - освен това може да се научи, стига да имаш желание и хъс
- "селф емплойд" е сива територия за всичко друго освен ИТ - въпрос на време е да хлопнат кепенците
- карането с БГ номера е по същия начин пак толкова сиво
- наема зависи много от мястото където си и площта - от някви смешни суми по селата (примерно под 200 кинта за стая) за сам човек до сериозни четирицифрени (например 70 квадрата за 1500 евро на месец в Мюнхен и невъзможност да се доредиш да го вземеш в рамките на 6 месеца)
- наем, храна, ток и топло, здравна застраховка (която не е задължителна, но всеки си знае колко му е скъпо здравето), транспорт и прибиранията в БГ
- колата ти е към 100 евро данък за 1,6 бензин след 97 г някъде и застраховка ...грубо да речем без да обяснявам наново неща, дето съм писал в другите теми...смятай 700 - 1000. По-скоро 1000.
За да ти се даде конкретен съвет трябва да се знае какво искаш да правиш, сам ли ще си или със семейството и най-вече какво очакваш като съотношение време на престой / блага (било то материални или други)
Много благодаря за отговорите колеги, особено втория отговор.Ами в началото ще е тежко, сам мисля да заминавам (ако реша), нямам квартира уредена там, нито работа.Нито пък познавам някой там-знам англииски на доста добро ниво но си мисля че едва ли ще е от полза там.Мислех си за квартира около покрайнините на Мюнхен или Ерланген примерно и със закупуването на кола + транспорта и данъците и таксите по автомобила би могло да ми ляга доста по-евтино от квартира в Мюнхен.По-големия проблем по скоро е че не мога да тръгна и свободно да си търся работа, което ме притеснява повече.
И точно ми се искаше да видя какви са механизмите за започване на легална работа.Ще прегледам и линковете по-горе.
P.S.Не мисля да си взимам колата от Бг а директно да си купя някаква от там трошка, но да е минала скоро тюв, че съм чувал че прегледите са доста сериозни.
Живял съм в чужбина и не мисля да правя Бг номера с бг кола и бг регистрация в чужбина, не че е невъзможно но на мен не ми се иска а и осъзнавам че могат да се заядат за това нещо след 6 месеца примерно.
И точно ми се искаше да видя какви са механизмите за започване на легална работа.Ще прегледам и линковете по-горе.
P.S.Не мисля да си взимам колата от Бг а директно да си купя някаква от там трошка, но да е минала скоро тюв, че съм чувал че прегледите са доста сериозни.
Живял съм в чужбина и не мисля да правя Бг номера с бг кола и бг регистрация в чужбина, не че е невъзможно но на мен не ми се иска а и осъзнавам че могат да се заядат за това нещо след 6 месеца примерно.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
eng написа:Много благодаря за отговорите колеги, особено втория отговор.Ами в началото ще е тежко, сам мисля да заминавам (ако реша), нямам квартира уредена там, нито работа.Нито пък познавам някой там-знам англииски на доста добро ниво но си мисля че едва ли ще е от полза там.
Според мен ще сбъркаш като заминеш. Та ти смяташ все едно с парашут да се спуснеш там и да стане работата. Нито език, нито договор, нито квартира, нито ПОЗНАТ.

Хм, явно както съм я замислил няма да стане на този етап ще пръсна едни пари които не се знае дали и въобще ще се възвърнат с незнаен резултат.Разчитах на правилото за високо квалифицираните кадри и за това което Чудомир е описал така подробно в последния линк (за което персонално му благодаря че си е направил труда, доста неща ми се изясниха-макар казуса да беше друг). Езиковата бариера е много сериозен проблем също, разбирам и този факт.На черно не искам да работя или пък да правя нещо нелегално не си падам по тези работи.Един френд ми спомена за района около Лайпциг че там били много евтини наемите-но сигурно и работа трудно се намира,особено с този затворен трудов пазар.
- Чудомир
Основно нещо още не е ясно - какъв си по квалификация (не само по диплома) и като какъв ще търсиш работа тук (в ДЕ). Преди тези неща да са ясни накъде те духа вятъра няма смисъл да говорим.
ПС. Странна седмица е тая - ти си третия човек за седмицата, на които обяснявам как се заминава за Германия. И три глоби отнесох за същата седмица, макар че последната ми глоба беше да има-няма преди 3 години (карам що-годе културно). Не е по темата, ама все пак ми е странно
ПС. Странна седмица е тая - ти си третия човек за седмицата, на които обяснявам как се заминава за Германия. И три глоби отнесох за същата седмица, макар че последната ми глоба беше да има-няма преди 3 години (карам що-годе културно). Не е по темата, ама все пак ми е странно

Работя във фармацевтичната индустрия като продукт мениджър, а дипломата ми е коренно различна от това - ел.инженер съм.Само че съм завършил в Бг (за съжаление), а не в Германия.
- vaskoto1
- майстор Падна ли ми!
- Автомобил:
- Двигател:
за лайпциг не знам, но в хале е пълно мъртвило...
казваха по новините, че заксен-анхалт е най смотаната провинция-най малък ръст, най малки заплати, абе-най зле...

казваха по новините, че заксен-анхалт е най смотаната провинция-най малък ръст, най малки заплати, абе-най зле...

- дзвера
- Автомобил: ford escape
- Двигател:
като знаеш английски за какво ти е да ходиш в Германия, където няма да разбираш нищо поне 2-3 месеца, иди в Англия поне езика знаеш 

дзвера написа:като знаеш английски за какво ти е да ходиш в Германия, където няма да разбираш нищо поне 2-3 месеца, иди в Англия поне езика знаеш
Бил съм вече там няколко пъти,но...................не ме изкефи.Може би се заблуждавам че в Германия реда е още по сериозен, още по-чисто и хората макар и по-сурови са доста по-възпитани.Знам че всичко е субективно.И вероятно няма нищо общо с онези немци отпреди 20-на години.аз лично държа много на точността и ми се ще да живея в такава "точна" държава.МОже и да се заблуждавам, пак казвам никога не съм бил там, но си мисля че една идея по-високо нивото и стандарта от Англия например, за Италия да не говорим.
- Чудомир
На първо мислене ми хрумват 2 варианта:
1)
Тръгване към Де на бургия и квот сабя покаже - кютане на нископлатени работи (да живеят строежите) и подобни. Тук ми хрумва и важното нещо - на какви години си? Щото на 40+ трудно се почва като келнер примерно. Впоследствие при интервю за "бяла" работа в твоя бранш ще има въпроса - "Как се издържахте досега?" и там вече е 50 на 50 доколко ще пасне историята, която ще разкажеш.
Евентуално ако ти се занимава може този вариант комбиниран с някво следване, а защо не и следдипломна квалификация някаква. Студентските права за "парашутист" (в добрия смисъл на думата) не са за пренебрегване, дават ти някои благинки.
2)
Кандидатстване за работа от БГ и междувременно учене на немски. Тук е мястото да кажа, защото не съм го писал по другите теми, че една кандидатура "по немски образец" е с определен формат и няма общо с нещата, които съм виждал от БГ (но аз там нямам много опит). При всички случай пробвай с Гугъл да намериш как се пише немско CV (Lebenslauf е думичката, която ти трябва).
Друго предимството е, че си караш на сегашната работа, не си подложен на разходите в Германия и един вид "работиш по въпроса". Вече дадеш ли малко напред с немския може и конкретно да ходиш на лайв интервюта и прочие.
От гледна точка на това, че ти сам каза, че българския тарикатлък не искаш да го прилагаш, аз лично бих ти препоръчал да разработиш някаква тактика, базираща на вариант 2.
За мен Лондон е супер, но само като турист. Да работиш там е абсурд. Да живееш - още повече. На база "предпочитания за град" бих избрал примерно Хамбург, (Виена) или Мюнхен. Ерфурт също е доста живописен, както и Хайделберг. Но това с градовете е много дълга тема и зависи от много неща. ПОследно ми подшушнаха, че хубавите момичета в Лайпциг растели по дърветата
1)
Тръгване към Де на бургия и квот сабя покаже - кютане на нископлатени работи (да живеят строежите) и подобни. Тук ми хрумва и важното нещо - на какви години си? Щото на 40+ трудно се почва като келнер примерно. Впоследствие при интервю за "бяла" работа в твоя бранш ще има въпроса - "Как се издържахте досега?" и там вече е 50 на 50 доколко ще пасне историята, която ще разкажеш.
Евентуално ако ти се занимава може този вариант комбиниран с някво следване, а защо не и следдипломна квалификация някаква. Студентските права за "парашутист" (в добрия смисъл на думата) не са за пренебрегване, дават ти някои благинки.
2)
Кандидатстване за работа от БГ и междувременно учене на немски. Тук е мястото да кажа, защото не съм го писал по другите теми, че една кандидатура "по немски образец" е с определен формат и няма общо с нещата, които съм виждал от БГ (но аз там нямам много опит). При всички случай пробвай с Гугъл да намериш как се пише немско CV (Lebenslauf е думичката, която ти трябва).
Друго предимството е, че си караш на сегашната работа, не си подложен на разходите в Германия и един вид "работиш по въпроса". Вече дадеш ли малко напред с немския може и конкретно да ходиш на лайв интервюта и прочие.
От гледна точка на това, че ти сам каза, че българския тарикатлък не искаш да го прилагаш, аз лично бих ти препоръчал да разработиш някаква тактика, базираща на вариант 2.
За мен Лондон е супер, но само като турист. Да работиш там е абсурд. Да живееш - още повече. На база "предпочитания за град" бих избрал примерно Хамбург, (Виена) или Мюнхен. Ерфурт също е доста живописен, както и Хайделберг. Но това с градовете е много дълга тема и зависи от много неща. ПОследно ми подшушнаха, че хубавите момичета в Лайпциг растели по дърветата

Последна промяна от Чудомир на Пон 08 окт 2012 14:45, променено общо 3 пъти.
- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
eng написа:МОже и да се заблуждавам, пак казвам никога не съм бил там, но си мисля че една идея по-високо нивото и стандарта от Англия например, за Италия да не говорим.
Няма такова мещо, а и много зависи къде ще попаднеш. Така е и в София - ако имаш наблюдения само от района на Централна гара, то ще кажеш, че този град е отвратително място за живеене. Но ако се навърташ из елитните квартали и имаш повече кеш, ще ти се струва, че София е райско кътче за живот.
Струва ми се, че щом в УК не ти е харесало, така ще ти се отрази и ДЕ, само че ще е по-трудно заради езика.

100% ще започна по вариант две, първия не ми допада, освен това имам проблеми с едната ръка и за строежи и тежки работи съм "негоден", по бих се насочил към някаква умствена дейност, имам опит и с КАД приложения но осъзнавам че без немски и само с англииски май няма да стане номера.На 30 години съм.
P.s. Ljubon- приятел който е живял и на двете места достатъчно дълго време, в момента е в германия та от него знам че като стандарт, възпитание,обноски,точност и т.н. Германия са доста по-напред.Знам че зависи къде си и в кой район си и там има боклуци както навсякъде но базовото ниво по дифолт било по-високо според него, аз не съм бил в Германия и не мога да преценя.
P.s. Ljubon- приятел който е живял и на двете места достатъчно дълго време, в момента е в германия та от него знам че като стандарт, възпитание,обноски,точност и т.н. Германия са доста по-напред.Знам че зависи къде си и в кой район си и там има боклуци както навсякъде но базовото ниво по дифолт било по-високо според него, аз не съм бил в Германия и не мога да преценя.
- Чудомир
На тия години - спокойно можеш да си оправдаеш престоя под студентския флаг, което дава възможност легално да бачкаш почасово без да е по специалността (а защо не под формата на стаж по специалността). И впоследствие - на пълен работен ден.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”