Съдействие от хора работещи в банка?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
mitakathvp
Автомобил:
Двигател:

Re: Съдействие от хора работещи в банка?

Мнениеот mitakathvp » Чет 20 сеп 2012 14:12

Не си мислете че всички които работят в банка взимат милиони,изобщо не е така :012: Имам колеги който в момента берат гъби в Англия,защото са взимали като касиери в софийска банка 700 лв преди година :banghead: .Същите са с магистратура от Свищов.

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Чет 20 сеп 2012 14:58

700лв е дори непостижима заплата за някои банкови служители... чувал съм и значително по-ниски суми.
Истината е, че и в този сектор действа пазарната икономика - през последните години предлагането на подобен тип човешки ресурси е ОГРОМНО (най-вече в България но и в Европ. мащаб) (лично моето мнение без да искам да засегна някого е, че всеки, който не знае какво му се прави или учи (или просто нищо не му се прави) се захваща с икономика или финанси), а търсенето макар и да се е увеличило в последните години в България е с пъти по-малко от предлагането!

От там и високата безработица в този сектор и ниските заплати. Дори като качествен и талантлив кадър в тази сфера е мнооого трудно да си пробиеш път нагоре (по честен начин).

И аз имам приятели (то кой няма като 80% от населението на България са с по 1-4 висши образования от УНСС) в този сектор и също виждат голям зор за съжаление... а някои от тях са изключително умни и съм сигурен, че биха се представили блестящо ако им бъде даден шанс.

Uneek
Автомобил: 1998 VW Polo Variant
Двигател: APQ

Мнениеот Uneek » Чет 20 сеп 2012 20:10

Много от банките намалиха или замразиха бонусите, някои пък никога не са имали бонуси... Някъде имат 13 (14) заплата. Истината е че повечето от банките махат старите си служители с големи заплати и подновяват персонала си с младоци,които заначало са навити да работят на много малки заплати (500-600 лв.)

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Чет 20 сеп 2012 20:52

Ако питате мен - преимуществото там което се търси е свободното време. Фискирано работно време през седмицата от 8.00 до 17.00 примерно и свободна събота и неделя винаги.
Особено това за съботата и неделята колко частни фирми го предлагат?

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Чет 20 сеп 2012 21:08

Въпросът ти за уиикендите ме изненадва!! За почти всички частни фирми, които аз познавам уиикендите са уиикенди!
Може би зависи от дейноста или сферата, но отново това се уговаря предварително - знам една, която работи и събота, но отново работната седмица е 5 дни... просто се редуват кой да взима по 1 събота на всеки няколко седмици.

Потребителски аватар
Shakez
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBAB

Мнениеот Shakez » Пет 21 сеп 2012 9:34

Haralampi написа:Въпросът ти за уиикендите ме изненадва!! За почти всички частни фирми, които аз познавам уиикендите са уиикенди!
Може би зависи от дейноста или сферата, но отново това се уговаря предварително - знам една, която работи и събота, но отново работната седмица е 5 дни... просто се редуват кой да взима по 1 събота на всеки няколко седмици.

По закон работната седмица е 40 часа! Всичко отгоре трябва да се заплаща на 1.8, ако не се лъжа /т.е. 1.8 пъти заплатата/надника за час/. Друг е въпроса какъв тип е заетостта - дали са 8 плътни часа на ден или има някакъв график. Банките /дружества с традиции/ са приели, че работното време е от 8:00 до 17:00, като имат 1 час обедна почивка /в масовия случай/, а работата с клиенти приключва до 16:30.

Колкото до работа в банка - ако не си поне на позиция Ръководител на клон, другото всичкото е около средната работна заплата. Това не означава, че като старт в кариерата на финансите е зле, стига да не се заседяваш. Както колеги преди мен казаха, еквивалентно е на консултант в някой търговски обект. Просто като старт и свикване с работа във финансова институция е ОК.
Но това мисля, че е малко встрани от темата, за която колегата се интересува. :deal

Потребителски аватар
Dom_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Dom_ » Вто 09 окт 2012 0:44

Shakez написа:
Haralampi написа:Въпросът ти за уиикендите ме изненадва!! За почти всички частни фирми, които аз познавам уиикендите са уиикенди!

По закон работната седмица е 40 часа! Всичко отгоре трябва да се заплаща на 1.8, ако не се лъжа /т.е. 1.8 пъти заплатата/надника за час/. Друг е въпроса какъв тип е заетостта - дали са 8 плътни часа на ден или има някакъв график. Банките /дружества с традиции/ са приели, че работното време е от 8:00 до 17:00, като имат 1 час обедна почивка /в масовия случай/, а работата с клиенти приключва до 16:30.

Колкото до работа в банка - ако не си поне на позиция Ръководител на клон, другото всичкото е около средната работна заплата. Това не означава, че като старт в кариерата на финансите е зле, стига да не се заседяваш. Както колеги преди мен казаха, еквивалентно е на консултант в някой търговски обект. Просто като старт и свикване с работа във финансова институция е ОК.
Но това мисля, че е малко встрани от темата, за която колегата се интересува. :deal

Благодаря за качествената обноска към въпроса ми, аз също се съобразявам с това, което казваш, но в момента е доста трудно дори и един стаж да се уреди- не вярвах, че ще е толкова проблемно ! :))

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Вто 09 окт 2012 10:50

На частната фирма,никой(а.к.а. - закона) не и забранява сумирано работно време и си бачкаш и събота и неделя и почваш в....сряда и четвъртък. Баси кефа,за тая галимация ти се плаща НИЩО над заплатата :shock

Нощщният труд по закон в БГ се доплаща 0,25 лв на час след 22:00 часа :shock :shock :shock

Отвратителна държава facepalm

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Вто 09 окт 2012 10:59

Практично. 0,25 на час за нощен труд... колкото да имаш за кафенце да не заспиш mhihi Всичко е помислено!! mhihi

bread1978
Автомобил: VW Polo
Двигател: AEF 1997

Мнениеот bread1978 » Вто 09 окт 2012 11:01

Matematiks написа:Нощщният труд по закон в БГ се доплаща 0,25 лв на час след 22:00 часа :shock :shock :shock
Отвратителна държава facepalm

В по-белите държави е пак 25, ама % facepalm
А в почивни дни и празници - 100% :012:

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Вто 09 окт 2012 11:11

E, това сега е малко пресилено ;)
25% да, ама 100% .... гледаш не бели, а розови държави ;)
Реалистичното на запад е 10-50% за извънреден труд (нощен, почивни дни... )

Потребителски аватар
push
Автомобил: mk2
Двигател: 1.9 TD

Мнениеот push » Вто 09 окт 2012 11:13

:D ииии в БГ има все още фирми в които на празници се плаща на 100% отгоре :kissy:

bread1978
Автомобил: VW Polo
Двигател: AEF 1997

Мнениеот bread1978 » Вто 09 окт 2012 11:17

Ами не е пресилено... :D
Аз съм ги получавал лично тези проценти, вярно - преди 6-7 години беше, ама и сега май си е така :drunk

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Вто 09 окт 2012 11:21

В нашата фирма извънреден труд няма,събота и неделя НЕ СЕ ПЛАЩАТ ПОВЕЧЕ,щото го позволява закона и почиваш както се падне,обикновено дори вторник и петък или понеделник и сряда/четвъртък facepalm .Нощният труд се заплаща 25 стотинки повече на час,след 22:00 часа facepalm

Тия синдикати за кво са бре,се чудя? :roll:

Националните празници се плащат двойно,защото по закон е така

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Вто 09 окт 2012 11:27

То и в България се заплаща 75% отгоре за работа събота и неделя и 100% при национални празници, но това е за извънреден труд. Да не говорим, че на много места си бачкаш извънредно без пари. Пък Математика визира работата в събота и неделя като част от 40-те часа на седмица - бачкаш уикенда, почиваш през седмицата два дни.

За съжаление при тази огромна безработица малко хора могат да си позволят да си отстояват правата пред работодателя, когато се опитват да ги мачкат.

п.п. интересно какво става ако работиш уикенд, на национален празник и извън 8-те часа mhihi

Върни се в “ОФФ-Топик - други”