Какъв термостат да си купя
- daniel_gpower
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Какъв термостат да си купя
Колеги термостатите са два вида за VW моторите. Единият е изцяло металният който се монтира на 1.8; 2.0; 2.0 16V и дизелите. Другия е пластмасовия който се монтира на 1.4 и 1.6. Този втория вариянт е добре като се сменя термостата да се смени и капачката която го затваря, защото в повечето случай е изкривена отвътре и термостата дава фира. Дори и оригинален да си го поръчате термостата ще е на бер или валер, защото VW не пройзвежда термостати.
Мое мнение, че няма смисъл да даваш 80 лева за оригинален, след като вътре ще е един от давата вида. Разликата от 60 лева ще си платите кутиика VW. http://www.axm-auto.com/prod_img/1227035643_6274.87.jpg http://www.avtodilar.com/td_231/15/17892_101.jpg снимките са за информация

- predat0r
- Автомобил: Mercedes-Benz W203
- Двигател: C270CDI
daniel_gpower написа:Колеги термостатите са два вида за VW моторите. Единият е изцяло металният който се монтира на 1.8; 2.0; 2.0 16V и дизелите. Другия е пластмасовия който се монтира на 1.4 и 1.6. Този втория вариянт е добре като се сменя термостата да се смени и капачката която го затваря, защото в повечето случай е изкривена отвътре и термостата дава фира. Дори и оригинален да си го поръчате термостата ще е на бер или валер, защото VW не пройзвежда термостати.Мое мнение, че няма смисъл да даваш 80 лева за оригинален, след като вътре ще е един от давата вида. Разликата от 60 лева ще си платите кутиика VW. http://www.axm-auto.com/prod_img/1227035643_6274.87.jpg http://www.avtodilar.com/td_231/15/17892_101.jpg снимките са за информация

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
daniel_gpower написа:Колеги термостатите са два вида за VW моторите. Единият е изцяло металният който се монтира на 1.8; 2.0; 2.0 16V и дизелите. Другия е пластмасовия който се монтира на 1.4 и 1.6. Този втория вариянт е добре като се сменя термостата да се смени и капачката която го затваря, защото в повечето случай е изкривена отвътре и термостата дава фира. Дори и оригинален да си го поръчате термостата ще е на бер или валер, защото VW не пройзвежда термостати.Мое мнение, че няма смисъл да даваш 80 лева за оригинален, след като вътре ще е един от давата вида. Разликата от 60 лева ще си платите кутиика VW. http://www.axm-auto.com/prod_img/1227035643_6274.87.jpg http://www.avtodilar.com/td_231/15/17892_101.jpg снимките са за информация
А как ти се струва мнението на хора от форума, особено и такива, които се занимават със сервизна дейност на автомобили, че попадат на термостати бер/валер, които работят видимо по-зле от оригиналните такива, които са същата марка и би следвало да нямат разлика, както твърдиш ти

- vanesto
- Автомобил: Octavia 3 FL
- Двигател: DGTE 2018
Точно така, Бер и Валер, ама само името им. Зависи къде са правени явно и за къде. И двете марки съм ги пробвал. Валера се оказа голям боклук - не държи температурата. Сега съм с Бер и съм малко по-доволен, въпреки че пак пада под 90гр, ама по-малко. За оригинален от Автотрейд още ми се свидят парите 

- stefan4o
- Контакти:
Реално човек като се замисли - ако нямаха никаква разлика, кой будала щеше да си купува оригиналните части на ФВ/Ауди
Нали така ?

- daniel_gpower
- Автомобил:
- Двигател:
Имат изпълнение със едно гумено уплатнение където затваря термостата. И това уплатнение като се втвърди започва да не си работи правилно. Затова търсете термостати без тази гума. Довечера ще ви постна снимка на такъв оригинален термостат. Колега на ти съм със частите, защото се занимавам с тях.
А относно оригиналните части те са на фирма пройзводител не на VAG групата. 

- stefan4o
- Контакти:
daniel_gpower написа:Имат изпълнение със едно гумено уплатнение където затваря термостата. И това уплатнение като се втвърди започва да не си работи правилно. Затова търсете термостати без тази гума. Довечера ще ви постна снимка на такъв оригинален термостат. Колега на ти съм със частите, защото се занимавам с тях.А относно оригиналните части те са на фирма пройзводител не на VAG групата.
Прекрасно знам, че ВАГ не произвеждат термостати, радиатори и т.н. Работят с поддоставчици. Не споря относно това. След като явно си в тая сфера, кажи как е възможно БЕР от магазина да не работи коректно, а такъв ОЕМ да работи?
- daniel_gpower
- Автомобил:
- Двигател:
stefan4o написа:daniel_gpower написа:Имат изпълнение със едно гумено уплатнение където затваря термостата. И това уплатнение като се втвърди започва да не си работи правилно. Затова търсете термостати без тази гума. Довечера ще ви постна снимка на такъв оригинален термостат. Колега на ти съм със частите, защото се занимавам с тях.А относно оригиналните части те са на фирма пройзводител не на VAG групата.
Прекрасно знам, че ВАГ не произвеждат термостати, радиатори и т.н. Работят с поддоставчици. Не споря относно това. След като явно си в тая сфера, кажи как е възможно БЕР от магазина да не работи коректно, а такъв ОЕМ да работи?
След като ти е дал дефект защо не го смени с друг бер?
- stefan4o
- Контакти:
daniel_gpower написа: След като ти е дал дефект защо не го смени с друг бер?
Нещо си в грешка. Не визирах себе си. Аз се доверявам на опитът на хора, някои от които имат теми в раздел сервизи, в които съм сигурен, че са кадърни и не си измислят е така, да има какво да пишат по форумите. Предполагам, че ако види тази тема ще пише в нея. Склонен съм да повярвам, че е възможно да има разлики (които наистина не би следвало да имат два термостата излезли от един завод) между Бер за 20 лева и такъв ОЕМ за 2 или 3 пъти повече пари. Подобни коментари има и относно темп.датчици - оригинални и неоригинални. Интересно как с оригиналните кове стрелката на средата, а с другите прави каквото си иска. Засега да чукна на дърво - нямам проблем нито с термостат, нито с датчик

- daniel_gpower
- Автомобил:
- Двигател:
Добре де защо тогава моя термостат работи и е на бер? И е на цена 18 лева. Преди несец си смених датчика за перките пак на фирмата бер си взех и си включват точно на градусите. Незнам досега не съм имал проблеми с тези две марки термостати. Съжалявам че немога да си намеря стария термостат да ти покажа снимка кое му беше проблена.
нищо лично това е мое мнение 

- hitman0013
- Автомобил: GOLF 4
- Двигател:
Е аз взех, даже забравих колко години минаха, Топран термостат за 15 лева и все още е перфектен. Кви 70 лева, за една метална джаджа? Като си сменяте термостатите си промивайте системата от боклучета, защото често се случва да засядат при затваряне на термостата.
- daniel_gpower
- Автомобил:
- Двигател:
hitman0013 написа:Е аз взех, даже забравих колко години минаха, Топран термостат за 15 лева и все още е перфектен. Кви 70 лева, за една метална джаджа? Като си сменяте термостатите си промивайте системата от боклучета, защото често се случва да засядат при затваряне на термостата.
Това е задължително. Но в повечето ертвизи не се практикува

Tези "златни" термостати по 70 и кусур лева поне имат ли я вградената защита, ако блокират да блокирват винаги отворени?
Снимка 1 термостата има две допълнителни пластини за принудително отваряне на термостата които се задействат ако двигателя прегрее (термостата е блокирал затворен)

Снимка 2 обикновен термостат:

Снимка 1 термостата има две допълнителни пластини за принудително отваряне на термостата които се задействат ако двигателя прегрее (термостата е блокирал затворен)
Снимка 2 обикновен термостат:
- niki1_j
- Автомобил: Golf MK IV
- Двигател: ASZ
- Контакти:
+1 за Behr. Купих колата и веднага спених термостата защото за 10 год беше дал фира. Точно както се случва на магстралата температурата падаше.
Равносметка - 14лв. за термостата -> 3год. -> 62 000 км. Ако някой иска да провери за колко време ми загрява колата и какво парно имам да зповяда.
Инъче имате пробклеми с Behr защото има много ментета по пазара. Другото колегата daniel_gpower ви го е казал много точно.
Ама всеки сам си решава как да си харчи парите.
Равносметка - 14лв. за термостата -> 3год. -> 62 000 км. Ако някой иска да провери за колко време ми загрява колата и какво парно имам да зповяда.
Инъче имате пробклеми с Behr защото има много ментета по пазара. Другото колегата daniel_gpower ви го е казал много точно.
Ама всеки сам си решава как да си харчи парите.
- lozan67
- Автомобил:
- Двигател:
Много термостати съм сменял на мойта кола. Най-доволен от Вернет кове на 90, но изкара 2г./блокира отворен/. Бер към 3 броя всичките на магистрала смъкват на 70. Валер 3 броя единия блокира затворен,на другия се скъса едното ухо за пружината, другия е като бер . Тази зима ще сложа пак Вернет да видя дали имат повтаряемост на качеството.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”