Промиване на охладителната система на Пасат Б5.5

Техническа и сервизна информация за Passat
haro_85
Автомобил:
Двигател:

Промиване на охладителната система на Пасат Б5.5

Мнениеот haro_85 » Сря 03 окт 2012 23:29

Здравейте,

карам Пасат Б5.5 комби и преди 3 дни установих теч отпред, предполагам от радиатора. Все пак колата е на 200 хил. км. 2002 година и си викам сигурно му е дошло времето. Проверих и охладителната течност и тя си беше намаляла бая. Два дни карах с долята дестилирана вода и си течеше по малко. Точно мислех да сменям радиатора и един приятел вчера ме посъветва за течност на Liqui Moly, която уплътнява малки течове. Казва се Liqui Moly Kühlerdichter. Сипахме следобяда и на другия ден течът беше спрян. Дотук добре, но покарах днес малко и стрелката на температурата ту се качваше и седеше на 90 градуса, ту спадаше на 60. И това в някакви малки времеви граници, където не е възможно двигателят да загрява и да се охлажда толкова бързо. Да отбележа само, че до този момент не съм имал такива вариации в темературата, т.е. термостатът трябва да е ок. Поразрових се малко из нета и имаше какви ли не истории за тези уплътняващи течности...от запушени топлообменници до прегрели двигатели. Та въпросът ми е как най-ефикасно да промия системата от тая гадост? Ще сменя и радиатора най-добре и ще напълня нов антифриз, но преди това трябва да се промие всичко. Дали може вече да има някакви запушени маркучи или топлообменник? Надявам се за 2 дни да няма големи щети.

Поздрави

Потребителски аватар
RadoShopa
Автомобил: Vw Passat
Двигател: 1.9 TDI AVF 2003
Контакти:

Re: Промиване на охладителната система на Пасат Б5.5

Мнениеот RadoShopa » Чет 04 окт 2012 8:05

Обърни внимание и на температурният датчик....може би вследствие проблема,доливане и т.н. да се е прецакал......или най-вероятно му е дошло времето :) Той подава инфо на компютъра,в същото време отделно и на стрелката при таблото,50/50 както се казва :wink: (дано не греша де,да ме поправи някой)

Bill
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bill » Чет 04 окт 2012 23:15

А установил ли си със сигурност, че теча е точно от радиатора? Когато започна да ти играе температурата, нивото на охладителната течност беше ли достатъчно?

Потребителски аватар
dancing_niki
Скиора
Автомобил: VW Touareg V6 TDI Individual
Двигател: CASA

Мнениеот dancing_niki » Пет 05 окт 2012 10:19

haro_85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот haro_85 » Сря 10 окт 2012 21:22

Благодаря за отговорите. Течът беше от радиатора. Промих системата и смених радиатора, та се оправиха нещата. Дадох и да ми проверят термостата. Работи си безпроблемно. Та играта в температурата май е предизвикана от въздух в системата, защото имаше един момент, в който охладителна течност в съда липсваше и сигурно помпата е засмукала въздух. Естествено сензорът се разписка и аз спрях и долях, но явно е било достатъчно за да влезна въздух. Вече оправих нещата и колата си върви стабилно на 90 градуса.

Върни се в “Passat”