Акт за неспиране на пешеходна пътека?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Ivan_GT
Автомобил: BMW E39
Двигател: M52B20 98

Re: Акт за неспиране на пешеходна пътека?

Мнениеот Ivan_GT » Чет 11 окт 2012 14:44

stefan4o написа:Не искам да прозвучи като заяждане, но какви точно признаци за пресичане е търсил баща ти у тази майка с количка? Може би да му махне да спре и да пресече? От такъв акт според мен няма голям шанс да се оттървеш, но нека и колегите с опит да кажат. :beer

Знаеш ли че много често ми се е случвало пешеходец да застане върху пътеката,точно до бордюра и да си лафи по телефона...без никакво намерение да пресича.
В такъв случай какво да направя?Да го чакам да си свърши мухабета или да слеза да го изчеша зад врата?

Потребителски аватар
simo
Автомобил: VW Passat B2 1986
Двигател: DT 1600

Мнениеот simo » Чет 11 окт 2012 14:58

Аз съм убеден, че правото е на страната на колегата. Да не забравяме, че мн често в съдиите има добра воля. Ако жената е записана в акта, самият съд може да я призове.

Пак казвам - не оправдавам прелитането през пешеходни пътеки, но случаят хич не е такъв. Ако трябва да спираме пред всички пътеки, до които има хора, по-добре да не се караме коли. Съдът ги знае тия работи, адвокатът - също.

Според мен единственото логично нещо в случая е да обжалвате. Всичко друго е навеждане и примиряване.

Няма да изгубите кой знае колко време - обикновено нещата се решават още на първото заседание. И как иначе - мислиш, че съдът безрезервно ще приеме теза само на едната страна, подкрепена от "свидетел", който е от същата страна?

;)

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Чет 11 окт 2012 15:00

Ivan_GT написа:
stefan4o написа:Не искам да прозвучи като заяждане, но какви точно признаци за пресичане е търсил баща ти у тази майка с количка? Може би да му махне да спре и да пресече? От такъв акт според мен няма голям шанс да се оттървеш, но нека и колегите с опит да кажат. :beer

Знаеш ли че много често ми се е случвало пешеходец да застане върху пътеката,точно до бордюра и да си лафи по телефона...без никакво намерение да пресича.
В такъв случай какво да направя?Да го чакам да си свърши мухабета или да слеза да го изчеша зад врата?

Днес ми се случи това, слезна на пешеходната и ми прави знаци да карам.
Спрях до него и му казах ако ще пресича да пресича, ако не да се махне от пътеката, защото мен ще глобят.
"Ама аз чакам трамвая"....
Ми чакай го на спирката, на пътеката се пресича :beat_butt2

Последна промяна от hooligans на Чет 11 окт 2012 15:22, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
zografski
Автомобил: Golf IV V6 4Motion
Двигател: AUE 2001

Мнениеот zografski » Чет 11 окт 2012 15:20

Има го и това, че пешаходците не спазват правилника и пресичат където си поискат дори и при наличие на пешаходна пътека на метри от тях. Това ми прави впечатление от както пуснаха новото Ломско шосе, има пешаходни пътеки през 20-30-40 метра и въпреки всичко хората скачат по булеварда като зайци, пешаходната пътека може да е на 5 метра от него, но той не я използва. То не може хем вълка сит хем агнето цяло, до като не се образоват пешаходците, че има закони и за тях и че дори те са участници в движението по пътищата нещата няма да се оправят. Народа си прави каквото си поиска. И аз съм пешак от време на време и гледам да пресичам винаги на пешаходна пътека, който не го прави не може да очаква да му правят път колите. Колкото за темата ще кажа отново, че силно ме съмнява да спечелите обжалването особенно без жената като свидетел.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 11 окт 2012 15:22

Ivan_GT написа:В такъв случай какво да направя?Да го чакам да си свърши мухабета или да слеза да го изчеша зад врата?

Тези работи не се решават с бой. Нали не мислиш, че можеш да превъзпиташ всички пешеходци. Иначе съм съгласен с теб, но без тая последната част. Пускай си го в другия крачол при такива случаи и ще живееш по-дълго. :beer

Потребителски аватар
Ivan_GT
Автомобил: BMW E39
Двигател: M52B20 98

Мнениеот Ivan_GT » Чет 11 окт 2012 15:35

Е така де...всеки път си викам "няма смисъл да се занимавам"...трябва да се вземат мерки за пешеходците,но не от нас-водачите.
Тия дето си лафят на пътеката или просто си стоят в-у нея не са ми проблем.Просто намалям до толкова че да мога да спра и ги дебна дали ще тръгнат.Но докато аз дебна тях някой шапкар може да дебне мен(според мен точно това се е случило с бащата на колегата) и да ме нашари....е тогава вече на тоа идиот на пътеката с мерак да му пернеш един.
Както каза колегата горе-пътеката на 5 метра от тях ама търчат като овце,да се чудиш да намаляш ли,да спираш ли,да караш ли..... :banghead:

Потребителски аватар
simo

Мнениеот simo » Чет 11 окт 2012 15:47

Не бе, хора, какъв бой... Говорим за акт, чиито обстоятелства в доказателствената част са т@ш@к отвсякъде. Хайде сега да видим - водач, който бил нарушил ЗДП, като не дал предимство на пешеходец. Някъде записано ли е какво казва самият пешеходец? Не; КАТ решава, че има нарушение, пише акт и ние трябва виновно да наведем глава и да хукнем да плащаме. Ми не става така. Именно затова има презумпция за невинност - защото г*з* си да съдереш, ако нямаш обективни факти, никога не мож доказа, че си невинен. Тук няма никакви факти; има само твърдения. А вие обяснявате на колегата какви шансове имал, ако тръгне да доказва, че е невинен... :screwy
Доказва се вина, а не невинност и не с голи приказки от позицията на силата. Трябва КАТ по безспорен начин да докаже вината на колегата. И как го доказва - с едно твърдение, подписано от двама негови представители, без безпристрастен свидетел?
(А жената е именно свидетел, защото в случая страните в спора са колегата и КАТ, нали така?)
Наистина ли смятате, че съдът ще приеме така написан акт? Нали разбирате, че ако това стане, тогава след всяка пътека ще има катаджии и безнаказано ще пишат актове на който им кефне (защото съдът винаги ще им вярва, а ние няма как да докажем, че сме невинни)?
:shock
Хайде малко по-сериозно :!:

Последна промяна от simo на Чет 11 окт 2012 15:50, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Мнениеот nurv » Чет 11 окт 2012 15:49

Факт е, че без свидетел самият пресичащ/а акта има 100% шанс да падне в съда. Даже не знам защо намесвате адвокати. Иначе да си отговоря на въпроса - глобата е 100 лева, при повторно нарушение 200 лева и месец без книжка.

Потребителски аватар
zografski
Автомобил: Golf IV V6 4Motion
Двигател: AUE 2001

Мнениеот zografski » Чет 11 окт 2012 16:00

То никой не е казал, че няма шанс да спечели, но със свидетел само "колегата" не вярвам, също не вярвам и че ще падне, защото все пак има поне 1 свидетел. Ако иска нека обжалва и след някой и др месец да каже какво е станало.

Потребителски аватар
simo

Мнениеот simo » Чет 11 окт 2012 16:08

"Свидетелят" на акта не е никакъв свидетел - знаем го и ние, и той самият, и съдът също знае как пишат актове. Като им зададат 2-3 въпроса, тия "свидетели" започват да си гледат върховете на обувките.
Свидетел е жената и ако тя не присъства, решението е точно толкова едностранчиво, колкото акта на КАТ. Не принизявайте съдиите до фуражки ;)

emohrisstov написа:Някой имал ли е подобен акт и до колко дни може да се обжалва?
Имах, но не за същото; по-горе написах. В кв. Изток треснах един пич със Сузуки Суифт, който ми дойде отдясно на нерегулирано кръстовище. Сега, дотук съм виновен, нали? Да, ама не - не всички в тоя живот са милиционери mhihi Истината е, че това кирливо кръстовище е точно до посолството на Ирак, където на тротоара стърчи будка, широка колкото целия тротоар и от която нищо не се вижда (първото, което в акта не пишеше). В нея има охр. полицай, когото катаджиите хич не отрегистрираха, колкото и да им се молих да впишат него за свидетел (втори пропуск на акта). Та според НП съм бил виновен, а наказанието ми беше 100 лв и -9 точки. Аз яхнах метлата и обжалвах наказателното постановление. Явихме се аз, съставителят на акта и като свидетел - другият участник в ПТП-то; всички си бяхме призовани от съда. Според съдийката бях чист; според мен - също. Толкова, аз не исках повече.

Сега, срокът мисля, че беше една седмица, след като баща ти си вземе наказателното постановление в КАТ, но за вс случай нека ти каже някой по-подготвен от мен. Аз ще кажа нещо друго, което според мен е важно - не обжалвай акта, а наказателното постановление. Послушай ме, има защо ;)

И пиши, когато има развитие :да:

Последна промяна от simo на Чет 11 окт 2012 16:28, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Чет 11 окт 2012 16:23

simo написа:Трябва КАТ по безспорен начин да докаже вината на колегата. И как го доказва - с едно твърдение, подписано от двама негови представители, без безпристрастен свидетел?
(А жената е именно свидетел, защото в случая страните в спора са колегата и КАТ, нали така?)
Наистина ли смятате, че съдът ще приеме така написан акт?

Преминаване на червено, влизане в забранена улица, забранен завой и т.н. как ги доказват? Викат свидетел от съседния магазин ли? КАТ-аджията ти пише акт, колегата му се подписва и на печелившите честито. Изискването за вписване на пешеходеца е вътрешно решение на КАТ София, а не изискване на закона или правилника.

Потребителски аватар
simo

Мнениеот simo » Чет 11 окт 2012 16:37

Да не викаш свидетел, когато няма такъв, е едно. В случая свидетел има.

Значи кво викаш - ако сме катаджии, можем да обвиняваме всеки във всичко и съдът ще го приеме веднага???
:screwy :screwy :screwy
Тези актове се пишат само с презумпцията, че "няма да ти се занимава", ще си подвиеш опашката и ще платиш. Пак казвам, съдиите не са шапкари. В залата това се вижда съвсем ясно :P

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Чет 11 окт 2012 16:43

simo написа:Значи кво викаш - ако сме катаджии, можем да обвиняваме всеки във всичко и съдът ще го приеме веднага???

Естествено, че ще го приеме ако успееш да го защитиш. Съдът не взима под внимание какво е станало, а това какво можеш да докажеш, че е станало. Актовете обикновено падат поради съществени несъответствия, например пишат, че се минал на червено и после цитират съвсерм друга точка от закона. Или пък като го викнат за свидетел катаджията и той казва "ми не помня", пък ти си докарал една жена от магазина, дето много добре си спомня как точно вечеряла и изведнъж се чуло праас и замирисало на счупен к*р (просто пример, не твърдя, че ще бъде допусната за свидетел) и т.н.

Та с две думи справедливост и правосъдие рядко е едно и също нещо mhihi

Потребителски аватар
simo

Мнениеот simo » Чет 11 окт 2012 16:51

maxpayne написа:Та с две думи справедливост и правосъдие рядко е едно и също нещо mhihi
Уви, мн често е така. Само че
simo написа:Доказва се вина, а не невинност
(извинявам се за самоцитата)

Колегата е невинен; той няма какво да доказва, не се доказва невинност, крайно време е да си отворим очите. Задачата по доказване на вината е у КАТ. До момента това не е направено; свидетел също няма. Истината е точно и само тази.

Казваш "Съдът не взима под внимание какво е станало, а това какво можеш да докажеш, че е станало". Тъй де; точно това му куца на акта и точно това трябва да се докаже. От КАТ, не от водача.

Без лоши чувства ;)

:beer

Последна промяна от simo на Чет 11 окт 2012 16:55, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Чет 11 окт 2012 16:51

То дето пешеходците пресичат дето им падне едно на ръка ами като има едни такива заблудени стига до пътеката и тръгва със глава към земята като офца без да се огледа има ли коли няма ли на кво разстояние са,просто се осланя на предимството си.И кво прайме в такива случай като сме на 3 м от там и максимално разрешена скорост 50 км/ч?Или го отнася офцата или става една верижна реакция и само се молиш тоя зад теб да извади бързи рефлекси :banghead: Мен са ме удряли таман три пъти отзад в такова колонно спиране :twisted:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”