Проблема е следният:
Като запаля двигателя лампата за заряд на акумулатора на таблото свети и не се зарежда акумулатора. Като подам газ, примерно около 2000об, лампата загасва и алтернатора зарежда нормално.(така карам 3г вече). Днес си разглеждах във форума и попанах на подобни теми. Разбрах че тънкото кабелче е за първоначалното възбуждане и то минава през лампата на таблото. Явно го нямам това първоначално възбуждане, но по пътя на логиката щом ми свети и загасва лампата, значи този кабел е здрав (може и да бъркам)
къде да търся проблема?
ПС: пробвах с друг алтернатор и проблема е същия.
пасат Б5 АфН проблем с алтернатор-РЕШЕН
- svere
- Автомобил: Passat B5 110++
- Двигател: AFN
- Контакти:
пасат Б5 АфН проблем с алтернатор-РЕШЕН
Последна промяна от svere на Пон 15 окт 2012 6:27, променено общо 1 път.
- svere
- Контакти:
Re: проблем с алтернатор пасат Б5 АфН
На алтернатора имам две тънки сини кабелчета. Едното е на букса, другото на винтче. Предполагам едното е за оборотомера.
Някой знае ли пътя по който минава за да стигне до таблото за да го проследя, да не е прекъснат някъде? (от алтернатора влиза в един шлаух и отива някъде зад двигателя)
Някой знае ли пътя по който минава за да стигне до таблото за да го проследя, да не е прекъснат някъде? (от алтернатора влиза в един шлаух и отива някъде зад двигателя)
- svere
- Контакти:
Моля за помощ от запознатите колеги!
днес свалих поотделно двете тънки кабелчета.
Като сваля едното синьо кабелче (това, което е на болтчето), не ми свет лампата на таблото (за заряд на акумулатора), като сваля другото, (това което е на букса) няма никаква промяна. Като замер с мултицет на него има 12в, но като го включа в буксата на динамото пада някъде на 1-2в. Предполагам именно това кабелче е за зхранване на релето за възбуждането, но явно някъде има хлабава връзка (не е прекъснато защото все пак има 12в, като е откачено). Дали това кабелче минава през бушон някакъв и дали ще е проблем, ако го елиминирам и му подам на алтернатора плюс 12в през контакт??
Иначе като изфорсирам към 1500-1800об и угасне лампата, на акумулатора напрежението е 14.4в, като включа всички консуматори (климатик, заден подгрев, къси, дълги, диск и усилвател) пада на 13.7-13.8
днес свалих поотделно двете тънки кабелчета.
Като сваля едното синьо кабелче (това, което е на болтчето), не ми свет лампата на таблото (за заряд на акумулатора), като сваля другото, (това което е на букса) няма никаква промяна. Като замер с мултицет на него има 12в, но като го включа в буксата на динамото пада някъде на 1-2в. Предполагам именно това кабелче е за зхранване на релето за възбуждането, но явно някъде има хлабава връзка (не е прекъснато защото все пак има 12в, като е откачено). Дали това кабелче минава през бушон някакъв и дали ще е проблем, ако го елиминирам и му подам на алтернатора плюс 12в през контакт??
Иначе като изфорсирам към 1500-1800об и угасне лампата, на акумулатора напрежението е 14.4в, като включа всички консуматори (климатик, заден подгрев, къси, дълги, диск и усилвател) пада на 13.7-13.8
проблема ти е във възбуждането на генератора.по принцип се възбужда през синьото кабелче , обаче при теб най- вероятно е прекъснато някъде или пък някоя спойка в таблото ти прави проблем. генератора след определени обороти се възбужда сам и затова лампата угасва.другите проблеми може да са в реле-регулатора, четки, колектор. има много теми точно за този проблем, почети и най-вероятно ще си откриеш проблема. 

- svere
- Контакти:
@ssimoo, знам, че е проблема във възбуждането.
Кабелчето не е прекъснато. щом като го сваля от алтернатора, крушката въобще не светва.
Свалях таблото, но не видях спукани спойки или прекъснати писти.
Алтернатора е сменян с друг и проблема е същия.(не ми се вярва и двата да са с един и същи дефект) Изчел съм всички теми по въпроса и не мога да намеря решение.
Колата така я взех, не знам преди как е било
Кабелчето не е прекъснато. щом като го сваля от алтернатора, крушката въобще не светва.
Свалях таблото, но не видях спукани спойки или прекъснати писти.
Алтернатора е сменян с друг и проблема е същия.(не ми се вярва и двата да са с един и същи дефект) Изчел съм всички теми по въпроса и не мога да намеря решение.
Колата така я взех, не знам преди как е било
- svere
- Контакти:

- krraynov
- Автомобил: VW Passat B7 Alltrack
- Двигател: CFGB 2012
- Контакти:
svere написа:... никой ли не се е срещал с подобен проблем?
Понеже възбуждането (напрежението) се получава от три диода свързани еднополупериодно, много е възможно при ниски обороти напрежението за възбуждане да не достига, защото някой от диодите е прекъснат!
Те са малки диоди и могат да се разпоят и да се проверят поотделно, но трябва да се отвори генератора отзад плочката и да се свали регулатора и четките.
ПС: По-късно видях че е пробвано с друг алтернатор- тогава - много вероятно е проблема да не е в него, т.е това което съм предположил по-нагоре не е релевантно за случая!
- svere
- Контакти:
@krraynov не изключвам възможността при 2 алтернатора да съществува един и същи проблем,но при подаване на 12в през крушка 5в директно от акумулатора на възуждането, алтератора веднага тръгва да зарежда, т.е възбужда моментално.
колега от друг форум ме насочи към следното:
но така и не ми каза кое и къде е това реле, само спомена че се води алтернатор реле(не реле за възбуждане на алтернатора,вградено в него) при някои автомобили
колега от друг форум ме насочи към следното:
RUSEV-BGR написа:
w-отива към двигателния комп ,D+ отива към таблото и още към някакво реле,B+ отива към стартера!
но така и не ми каза кое и къде е това реле, само спомена че се води алтернатор реле(не реле за възбуждане на алтернатора,вградено в него) при някои автомобили
- svere
- Контакти:
Re: проблем с алтернатор пасат Б5 АфН - РЕШЕН
проблема е решен по малко допотопен начин, но работещ все пак!
Малко пред история........
След голямо лутане из форумите, разбрах, че до към средата на 98г АФН-те са били с един тип алтернатор, след това с дуг. Явно моя е бил сменен при предишния собственик. Оригинално би трябало да е бил една черна букса, като вътре в нея има две кабелни обувки. Сегашния е с две отделни, едната е кабелна обувка, другата е ухо, което се слага на болче и се затяга гайка. Та именно на тази гайка сложих една лампичка от табло а на другия край на лампата подадох + през контакт. Така подавам изкутвено възбуждане и вече един месец работи безпроблемно.
ПС: АКО НЯКОЙ ИМА ПО-ИНТЕЛИГЕНТНО РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА МИ, НЕКА ДА СПОДЕЛИ
Малко пред история........
След голямо лутане из форумите, разбрах, че до към средата на 98г АФН-те са били с един тип алтернатор, след това с дуг. Явно моя е бил сменен при предишния собственик. Оригинално би трябало да е бил една черна букса, като вътре в нея има две кабелни обувки. Сегашния е с две отделни, едната е кабелна обувка, другата е ухо, което се слага на болче и се затяга гайка. Та именно на тази гайка сложих една лампичка от табло а на другия край на лампата подадох + през контакт. Така подавам изкутвено възбуждане и вече един месец работи безпроблемно.
- van4ooo
- Автомобил:
- Двигател:
Re: проблем с алтернатор пасат Б5 АфН-РЕШЕН
Колега според схемата от генератора синия кабел отива на 12то краче на буксата на таблото - прозвъни го с пробна лампа(може да е пречупен някъде и диода свети а като го натовариш не може да възбуди или повторен оглед на таблото за спукани спойки).
Пак по тая схема към 12то краче на таблото отива и друг син кабел идващ от клема 50(12V когато въртиш на стартер) но кабела е пунктирана линия без допълнително инфо. -може да го пробваш на тоя отговорност.
Пак по тая схема към 12то краче на таблото отива и друг син кабел идващ от клема 50(12V когато въртиш на стартер) но кабела е пунктирана линия без допълнително инфо. -може да го пробваш на тоя отговорност.
- svere
- Контакти:
@van4ooo прегледах таблото,няма спукани спойки и кабела е прозвънен до буксата, наред е
Колеги имам същия проблем .При запалване не гасне лампата на таблото и не зарежда генератора.При повишаване на оборотите към 1800 лампата загасва и започва да си зарежда .Направих опит с директен кабел от синия кабел на генератора D+ до + на акумулатора при 850 об. и генератора започна да си зарежда нормално.Мога ли да взема + отнякъде и постоянно да го свържа с генератора ?
- svere
- Контакти:
svere написа:проблема е решен по малко допотопен начин, но работещ все пак!
....... лампичка от табло а на другия край на лампата подадох + през контакт. Така подавам изкутвено възбуждане и вече един месец работи безпроблемно.
Вече е така една година и 2-3месеца, нямам ядове
Слагай лампичка като на Жигулка и си свиркай
- oska
- Автомобил: passat
- Двигател: AHL
Re: пасат Б5 АфН проблем с алтернатор-РЕШЕН
Здравейте,темата е много стара,но проблема е подобен,моля за помощ
При мен алтернатора си зарежда(меря 14.4 на клемите) но лампата не изгасва,ако карам така дали е проблем?
При мен алтернатора си зарежда(меря 14.4 на клемите) но лампата не изгасва,ако карам така дали е проблем?
Върни се в “Дизелови агрегати”