Бавната смърт на един спорт

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Бавната смърт на един спорт

Мнениеот scuba » Пон 15 окт 2012 9:41

Пиша тази тема с голямо разочaрование и болка в душата. След всички високопарни думи на Пожарникаря за това как се влагат пари в спорта, мога да дам следната статистика за басейните В УЧИЛИЩАТА (къде трябва да се развива този спорт). В събота трябваше да обиколя басейните в Люлин да видя къде може да спортуват децата ми. Бях спокоен, тъй като до преди няколко месеца ходихме на плуване спокойно. Да спомена че в Люлин почти всяко училище има собствен басейн. Резултат:

90-то СОУ - басейна затворен от няколко години. Не се знае дали някога ще бъде отворен отново.
56-то СОУ - басейна затворен от лятото. Не се знае дали и кога ще бъде отворен
40-то СОУ - басейна затворен от 2 години. Изобщо не се вижда шанс да бъде пуснат
33-то СОУ - басейна затворен. Евентуално ще отвори в края на Октомври (една добра новина)
Зала Сиконко - басейна затворен от 1 година. Не се знае дали изобщо ще бъде пуснат някога...

После се тръшкаме и ревем че децата ни не спортуват. Е как и къде да спортуват? Вярно - има условия за шах. Но аз шаха не го приемам за спорт

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Бавната смърт на един спорт

Мнениеот dobrin » Пон 15 окт 2012 9:48

За съжаление е истина това с басейните. Проблемът според мен обаче не е само от липса на басейни, а и от липса на желаещи. За да работи един басейн, особено за деца, трябва сериозно отопление, което струва пари. Ако малко деца ходят, съответно се плащат малко такси и ... няма пари - нито за отопление, нито за пречистване на водата, нито за учители. Вярно е, че трябва да има субсидиране, ама ...
Все пак има варианти, но те не са удобни за всички. Който има желание, може да ходи в басейна Спартак, там поне условията са на ниво. Синът ми ходеше там още преди да ми е на две крачки от нас. И квалифицирани треньори има ... Естествено, че е крайно недостатъчно да има само няколко свестни места с добри условия за този спорт, но ...

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Пон 15 окт 2012 9:53

dobrin написа:..липса на желаещи. За да работи един басейн, особено за деца, трябва сериозно отопление, което струва пари. Ако малко деца ходят, съответно се плащат малко такси и ... няма пари - нито за отопление, нито за пречистване на водата, нито за учители. Вярно е, че трябва да има субсидиране, ама ....

Това изобщо не е вярно. За пример ще дам басейна в 33-то СОУ. Правиха ОСНОВЕН ремонт преди 2 години. Сега отново ремонтират ВСИЧКО!!! Тъй като няма други басейни в Люлин, всички деца ходят там. Групите за плуване са пълни. ИЗОБЩО не се допускат външни посетители. Само деца!!! Освен от всички училища в района, идват и деца от западните части на София - зад околовръстното. И всичко това се прави със СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА! Държата не дава нито лев. Таксата е нещо от рода на 40 лв/година и с тези пари се поддържа басейна и се правят ремонти.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 15 окт 2012 9:55

При положение, че в училището има басейн, не виждам защо не се използва тази възможност... Все пак за всички е много по-удобно, ако детето отиде от час директно в басейна и не се налага родителите да го водят на другия край на София...

Иначе не е невъзможно. Аз като бях малък учех в Лозенец и ходех от Дианабад до 22 училище (до НДК) на плуване...

Тук отново идва въпроса с парите, както е написал и Добри - то няма пари да се отопляват класните стаи, а за басейн да не говорим...

Но за съжаление това не е приоритет на държавата...

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Пон 15 окт 2012 9:58

Vlad777 написа:При положение, че в училището има басейн, не виждам защо не се използва тази възможност... Все пак за всички е много по-удобно, ако детето отиде от час директно в басейна...

Моето дете точно така ЩЕ тренира. Учи във въпросното 33то и след часове директно отива на плуване. Не ми е проблем. А другите деца? Тук не визирам мой личен проблем с тренировките. Говоря кардинално за плуването на децата. И това е за София! А за Пазарджик? За Русе? За Плевен?

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Пон 15 окт 2012 9:59

Викторе,пусни една жалба до министъра на спорта :wink:
Обясни,нека проверят и помагат

Потребителски аватар
Shakez
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBAB

Мнениеот Shakez » Пон 15 окт 2012 10:00

Нека не се приема като офф, но не смятам, че 40 лева на година са достатъчни за поддръжка само на басейна, като включим и отоплението. Само химиите дето трябва да се изливат, за да се поддържа басейна са цифри, добавяме отопление, ток за поддръжка на помощните помещения, филтриращата система, топла вода и заплата на учители, не знам как биха се случили нещата с 40 лева. Евала, ако действително се прави, както трябва за тази сума.

Плуването по принцип изгражда много, това не е само спорт. А за това, че трябва да се субсидира от държавата съм 100% за! Дори според мен трябва да се осигурява и транспорт, защото особено през студените месеци, когато се ползва басейна е доста неприятно за възрастни, а за деца да не говорим.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пон 15 окт 2012 10:09

scuba написа:...
После се тръшкаме и ревем че децата ни не спортуват. Е как и къде да спортуват? Вярно - има условия за шах. Но аз шаха не го приемам за спорт

Да, ама Он знае, че Спорто е футбол и футболо е Спорт. Каратето е религия. Хората плуват отвесно с парче релса на краката. Толкоз... death

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пон 15 окт 2012 10:11

scuba написа:Тъй като няма други басейни в Люлин, всички деца ходят там.

Обърни внимание на това! Ако във всяко училище имаше басейни, пак ли щяха да имат толкова посещаемост? И много ме съмнява с 40 лева на година да успяват да поддържат постоянно този басейн така, както трябва. В басейн за малки деца например, температурата трябва да е близо 30 градуса. Колкото и да е малък басейна, това не се постига лесно.
Или таксата е друга, или децата наистина са много и от там са достатъчно приходите, или получават (преливат) допълнително средства от друг бюджет.
И колкото и шаха да не е спорт, синът ми ходи на шах за 30 лева на месец, осем посещения по два часа.
Ходи и на айкидо - 40 лева на месец, осем посещения по един час. И това са все спортове, при които не трябва отопление и на водата, и препарати ...

Потребителски аватар
bobo7
форумно КГБ
Автомобил:
Двигател: AGN
Контакти:

Мнениеот bobo7 » Пон 15 окт 2012 10:18

всички не олимпийски спортове - умират

другите са на последни издихания...

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Пон 15 окт 2012 10:25

bobo7 написа:всички не олимпийски спортове - умират

другите са на последни издихания...

Плуването Е олимпийски спорт. За сведение: Майкъл Фелпс :-)

Потребителски аватар
offside
Автомобил: Passat B5 1997
Двигател: 1.8 20v ADR

Мнениеот offside » Пон 15 окт 2012 10:29

Това е тъжната действителност, дори в спортните училища искат за някои спортове луди пари за да може детето ти да ги посещава, а там все пак трябва да се набляга на спорта. Имам приятел на когото детето му смени 4 спорта заради това(плуването беше един от тях), че той нямаше пари да плаща(като да отбележа, че синът му беше с много добри резултати на всички). Е как се очаква да имаме добри спортисти, като ти дори и да си талантлив и с възможност да станеш някой, като нямаш пари шансът да се развиеш и докажеш клони към нула. Заради това на олимпийските игри и на други подобни форуми, медалите и дори финалите достигнати от наши спортисти намаляват всяка година. :не:

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Пон 15 окт 2012 10:30

Е то и гребането е олимпийски спорт, то и вдигането на тежести също... Ама като гледам и там не пращят от субсидии :banghead:

Потребителски аватар
sp_konsulov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sp_konsulov » Пон 15 окт 2012 10:46

От тотото не се ли отделяха половината от приходите за спорта ?!

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пон 15 окт 2012 11:01

Да, само че въпросът е какво се разбира в държавния бюджет под думата спорт. Със сигурност това включва издръжка на спортното министерство ...

Върни се в “ОФФ-Топик - други”