Добавяне на Traction Control на Голф4 (ABS->ABS+EDS+MSR+ASR)

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Re: Добавяне на Traction Control на Голф4 (ABS->ABS+EDS+MSR+ASR)

Мнениеот tih » Чет 18 окт 2012 9:57

Moже при всички положения да направиш ъпгред, въпроса е дали си струва инвестицията.

Потребителски аватар
salamaleikum
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот salamaleikum » Чет 18 окт 2012 14:28

имам 3 сензора на волана g85,ESP сензор G419 И НА КОРМИЛНАТА КОЛОНА g200-202, с предно е колата, така че няма нужда от сензор G251 той е само за Халдекс

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Чет 18 окт 2012 16:24

ТониМ,ако имаш ЕТКА или някоя друга програма,която дава подсказки,можеш ли да ми кажеш на моята кола (гаража) дали може да се извърши нещо такова.С policevidin едно време говорихме,ама той ми каза да купувам нови помпи,кабели...над 600 лв. излизаха и аз се отказах. По принцип имам EDS (то повечето имат май) и не се е случвало да закъсвам,но все пак е полезна екстрица.

Та искам да те питам,явно си вещ в тия неща,какво ще е нужно за да си присадя ASR и какво за ESP.Точно номера от ваг ком на контролера ще мога да ти го кажа утре след 9,че колата не е при мен в момента.

Потребителски аватар
policevidin
Автомобил: VW Golf 3 Modificated
Двигател: 1.9TDI 1z+ 1996

Мнениеот policevidin » Чет 18 окт 2012 16:39

feikot написа:ТониМ,ако имаш ЕТКА или някоя друга програма,която дава подсказки,можеш ли да ми кажеш на моята кола (гаража) дали може да се извърши нещо такова.С policevidin едно време говорихме,ама той ми каза да купувам нови помпи,кабели...над 600 лв. излизаха и аз се отказах. По принцип имам EDS (то повечето имат май) и не се е случвало да закъсвам,но все пак е полезна екстрица.

Та искам да те питам,явно си вещ в тия неща,какво ще е нужно за да си присадя ASR и какво за ESP.Точно номера от ваг ком на контролера ще мога да ти го кажа утре след 9,че колата не е при мен в момента.

:Mr Green Fun Здр колега. За това нещо за което питаш (присаждане на ESP) в момента се заигравам с моята кола. Нужни са много работи:
- Блок АБС/ESP
- Спирачна помпа с 2та датчика за налякане на системата
- Копче ESP
- Реле 444 (което честно казано незнам какво прави) :?:
- Сензор за странично отклонение
- Сензор за надлъжно отклонение
- Сензор за надлъжно отклонение (Ако е 4х4 с Халдекс демек AWD датчиците са 2бр.)
- Сензор за ориентация (гривната на волана)
- Инсталация
- CAN шина

За АСР без ЕСП:
- Блок АБС/АСР не ЕДС а АСР
- останалото е споменато в темата.
На теб ще ти е по-лесно да поставиш тези неща защото имаш комуникация по КАН, въпросът е как аз да го поставя на моята кола която е Голф 3 1,9 ТДИ.
Цената на частите неможе да се коментира защото тя варира спорвд човека и мястото от където купуваш.

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Чет 18 окт 2012 17:08

Искаш да кажеш,че трябва от 5.5 да сваля всичко това,защото Б5 няма с ЕСП и да присаждам...Мисля,че АСР ще е по-добре.Всъщност какво представлява АСР-а,разпределя задвижваща сила,на колелата с по-голямо сцепление,нали така ? Е точно това искам,и ЕСП искам,ама няма кентаври сега,а и не си заслужава да се наливат пари.

Тони,ако ти се занимава,кажи кога ще си свободен и да го присаждаме :)

Потребителски аватар
salamaleikum
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот salamaleikum » Чет 18 окт 2012 18:45

Може ли да посъветвате с кого да се свържа за консултация, който би ми изградил системата за ЕСП-то.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Чет 18 окт 2012 20:52

feikot написа:Искаш да кажеш,че трябва от 5.5 да сваля всичко това,защото Б5 няма с ЕСП и да присаждам...Мисля,че АСР ще е по-добре.Всъщност какво представлява АСР-а,разпределя задвижваща сила,на колелата с по-голямо сцепление,нали така ? Е точно това искам,и ЕСП искам,ама няма кентаври сега,а и не си заслужава да се наливат пари.

Макар да не съм вещ като Тони, ще си позволя да се намеся ;)

ASR-ът се различава от ABS+EDL по това, че управлява и мотора, т.е. когато колелетата приплъзват, ASR-ът намалява мощността на мотора. Това EDL-ът не го прави. Обаче, за разлика от ESP-то, ASR-ът действа само на предните колела, докато ESP e по-прецизно и действа на 4-те колела.

@policevidin
Колега, тук намерих едно описание на голямата букса Т47а на АБС контролера: http://elsaweb.spaghetticoder.org/doc/C ... 35940078/3
Излиза, че на 39-ти пин от тая букса има К-линия. Ти КАН нямаш, но К и Л линиите трябва да си работят. За ЕСП не знам, но според мен ако АБС+ЕДЛ блок от Г4 при теб ще сработи. АСР обаче няма да стане, защото няма да може да комуникира с ЕКУ-то.

Потребителски аватар
policevidin
Автомобил: VW Golf 3 Modificated
Двигател: 1.9TDI 1z+ 1996

Мнениеот policevidin » Чет 18 окт 2012 23:15

icefire написа:
feikot написа:Искаш да кажеш,че трябва от 5.5 да сваля всичко това,защото Б5 няма с ЕСП и да присаждам...Мисля,че АСР ще е по-добре.Всъщност какво представлява АСР-а,разпределя задвижваща сила,на колелата с по-голямо сцепление,нали така ? Е точно това искам,и ЕСП искам,ама няма кентаври сега,а и не си заслужава да се наливат пари.

Макар да не съм вещ като Тони, ще си позволя да се намеся ;)

ASR-ът се различава от ABS+EDL по това, че управлява и мотора, т.е. когато колелетата приплъзват, ASR-ът намалява мощността на мотора. Това EDL-ът не го прави. Обаче, за разлика от ESP-то, ASR-ът действа само на предните колела, докато ESP e по-прецизно и действа на 4-те колела.

@policevidin
Колега, тук намерих едно описание на голямата букса Т47а на АБС контролера: http://elsaweb.spaghetticoder.org/doc/C ... 35940078/3
Излиза, че на 39-ти пин от тая букса има К-линия. Ти КАН нямаш, но К и Л линиите трябва да си работят. За ЕСП не знам, но според мен ако АБС+ЕДЛ блок от Г4 при теб ще сработи. АСР обаче няма да стане, защото няма да може да комуникира с ЕКУ-то.

Да така е, аз имам само К и Л линия но те не са за комуникация м/у модулите и няма как да подеистват на ЕКУто на колата. Няй вероятно ще сменя ЕКУто на колата ми с такова от Голф 4 след 2000г. за да има КАН, а и да мога да си го ФЛАШВАМ през ОБД-то. mhihi Че ми писна да сменям чиповете. Това ще е задачката ми за зимата.

Потребителски аватар
salamaleikum
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот salamaleikum » Сря 24 окт 2012 17:27

Някой да бутне едно рамо и на мен може ли...

Потребителски аватар
lisizata
Автомобил: PASSAT TDI
Двигател: ATJ

Мнениеот lisizata » Нед 18 ное 2012 15:21

колеги някой може ли да ми каже дали ако купя този ABS+ASR дали ще стане на моята кола която е 1.9 TDI 110 HP 99г без ASR (а трябва ли да ви кажа номера на моя ABS) :bowdown
Прикачени файлове
028006142-big.jpg

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Нед 18 ное 2012 16:29

lisizata написа:колеги някой може ли да ми каже дали ако купя този ABS+ASR дали ще стане на моята кола която е 1.9 TDI 110 HP 99г без ASR (а трябва ли да ви кажа номера на моя ABS) :bowdown

Отговорът е не - никой не може да ти каже, защото не се вижда номерът на контролера.
Прочети най-първия пост от темата - там пише кои контролери стават :beer

Потребителски аватар
delian1978
Автомобил: GOLF MK4 1.9 TDI R Line
Двигател: ALH 1999

Мнениеот delian1978 » Нед 18 ное 2012 21:15

До колегата lisizata,така като гледам модула на снимката и като гледам колата ти коя година е,ще стане на твоята кола.Но за да си 100% сигурен виж дали твоята помпа е с отделно захранване,като тази на снимката.Ако обърнеш внимание до голямата букса има една по-малка, от която един специален кабел отива до моторчето на помпата.Ако и при теб е така ти върши работа.Ако обаче имаш само една голяма букса,то ти си с по-новите модули и трябва да си търсиш от този модел с АСР.

Потребителски аватар
tonyM
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tonyM » Сря 21 ное 2012 20:28

icefire написа:
lisizata написа:колеги някой може ли да ми каже дали ако купя този ABS+ASR дали ще стане на моята кола която е 1.9 TDI 110 HP 99г без ASR (а трябва ли да ви кажа номера на моя ABS) :bowdown

Отговорът е не - никой не може да ти каже, защото не се вижда номерът на контролера.
Прочети най-първия пост от темата - там пише кои контролери стават :beer

@lisizata: Колега, виж какво пише и отдолу- т.е. дай и точния номер на електрониката/контролера, за да ти отговорим точно на зададения въпрос. Няма да е зле да дадеш същите два номера и на твоя модул.

bmwww
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bmwww » Съб 08 дек 2012 18:51

Здравейте ,аз съм нов във форума ,но почти всеки ден го чета и забелязвам,че тук има доста знаещи хора.След като прочетох и тази тема вече се уверих в това .Само 2 неща не разбрах и искам да ви попитам за тях.Значи ако имам ASR(TCS)или иначе казано тракшън контрол система ,тя включва в нея ABS,ЕBD(електронно блокиране на диференцяла) и TCS(тракшън контрол система) така ли е ? Карам Сеат Леон 1P1 от началото на производството им края на 2005 година.Също така не разбрах какво е MSR ,а и GOOGLE неможа да ми каже :D и ето го и главния въпрос .Ако имам TCS какво е нужно за да стане тя ESP .Аз разбрах за 2 датчика 1 за положението на волана и друг за страничното отклонение.И какво излиза,че ако имам тия 2 датчика само ги връзвам и ще ми тръгне ESP ли ?Как да разбера моята помпа подържа ли ESP ?

Потребителски аватар
tonyM
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tonyM » Нед 09 дек 2012 10:03

bmwww написа:Здравейте ,аз съм нов във форума ,но почти всеки ден го чета и забелязвам,че тук има доста знаещи хора.След като прочетох и тази тема вече се уверих в това .Само 2 неща не разбрах и искам да ви попитам за тях.Значи ако имам ASR(TCS)или иначе казано тракшън контрол система ,тя включва в нея ABS,ЕBD(електронно блокиране на диференцяла) и TCS(тракшън контрол система) така ли е ? Карам Сеат Леон 1P1 от началото на производството им края на 2005 година.Също така не разбрах какво е MSR ,а и GOOGLE неможа да ми каже :D и ето го и главния въпрос .Ако имам TCS какво е нужно за да стане тя ESP .Аз разбрах за 2 датчика 1 за положението на волана и друг за страничното отклонение.И какво излиза,че ако имам тия 2 датчика само ги връзвам и ще ми тръгне ESP ли ?Как да разбера моята помпа подържа ли ESP ?

Поне при Голф МК4, освен помпа/ел.блок и датчици, трябва да се смени и вакуумния усилвател (освен това, върху него има още един датчик). Трябва да се пусне доста доп.окабеляване, или направо да се сменят каб.снопове. Работата е доста, според мен не си заслужава. За пълнотa, ето една тема за ъпгрейд при МК4: http://forums.tdiclub.com/showthread.php?p=864980
Предполагам при Голф МК5 (мисля че съответства на твоя Леон) е същото. За да се уточнят нещата, трябва сериозна проверка/сравнение в ЕТКА- ако изброените по-горе модули са с разл.номера, трябва да се подменят.

Последна промяна от tonyM на Нед 09 дек 2012 19:18, променено общо 1 път.

Върни се в “Направи си сам!”