Мина зимата и се започна работа по колата.

Тъй като я бях зазимил на топло в гараж около пет месеца, нямаше как да се работи по нея. Същевремено си бях подготвил и набелязал някои неща за възстановяване, които ме дразнеха. Счупения в зоната на мигача заден десен стоп е едно от тези неща. Понеже в мен витае една тиха лудост

преди месец реших да оправя този десен стоп, който предварително бях закупил втора ръка. В Scala версията, каквато е моята, както и по старата версия White Cat има тези характерни бели линии върху стоповете, които отличават колата. Лично аз ги намирам за много интересни, придващи индивидуалност и оригиналност на колата. Понеже процедурата с боядисването на надписите мина горе долу добре, реших да я повторя и с белите линиите на стопа. За да видя какъв ще е ефекта от това мое начинание реших да експериментирам с облепване на въпросните линии с доброто старо хартиено тиксо и боядисване със спрей бял гланц. За да не "прецакам" целия стоп избрах за "експеримента" най-малката зона от него, а имено прозрачния участък за светлината за заден ход.

След близо двучасова игра облепване и рязане на тънки лентички хартиено тиксо бях готов да пристъпя към боядисване. Предварително бях почистил стопа хубаво да няма мазни отлагания. След облепянето минах с тампон с обезмаслител, защото бях отново замърсил повърхността. След това с навлажнен с вода тампон и накрая подсушаване. След всички тези манипулации започнах да нанасям спрея. Едно, две, три нанасяния през интервали от 30мин. за да изсъхне. Още на първия път разбрах, че няма да се получи...

Ефекта беше нулев. Първо боята от спрея не се разнасяше равномерно с което заключих,че белия гланц не е подходящ за тази процедура. По вероятно е да стане с бял мат тъй като той седи по сух и изсъхва в пъти по бързо. Но дори и спрея да беше бял мат поради гланцираността на стопа боята нямаше да държи. Втората причина поради, която не става е, че линиите са прекалено тънки и прекалено много. Хартиеното тиксо не може да залепне плътно и добре на места и разредителите от спрея, лесно влизат под облепените участъци...

и става мазало. Е, както се казва, който не е опитал той не е успял. Рових се дълго в нета по чуждите форуми да видя дали някой е правил подобно нещо, но нищо не намерих. След като омазах стопа трябваше да го почистя от боята без да увредя пластамасата и гланца и. За тези, който не знаят. Никога не чистете с кореселин. Ще разяде сериозно повърхностния слой на стопа и ще матира много. Решението е с лакочистител за нокти. Бавно леко и внимателно се отстранява. Може да се използва и водна шкурка над 1200. Наистина търкането е доста, но по-добре да се запази стопа в противен случай ще го унищожим и естетически няма да изглежда повече добре. По надолу, ще разкажа за решението на проблема с белите ленти!

Ето малко снимки от опита с боята. Снимал съм само облепването, защото ме беше срам от ефекта с боядисването...