Възможно ли е лаптоп да се наелектризира?
- piter_96
- Автомобил: VW Golf III VW Golf III Variant
- Двигател: AFT 1997 AAM 1994
Възможно ли е лаптоп да се наелектризира?
Здравейте, ползвам HP Probook 4530s от 6 месеца и напоследък забелязвам, че като го пипна с пръст и някак си трепери и спира. След малко пак го пипам - пак трепери. Възможно ли е като е алуминиев корпуса някак си да се наелектризира ?
- ivanovkbg
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: BKP 2007 4Motion
Re: Възможно ли е лаптоп да се наелектризира?
piter_96 написа:Здравейте, ползвам HP Probook 4530s от 6 месеца и напоследък забелязвам, че като го пипна с пръст и някак си трепери и спира. След малко пак го пипам - пак трепери. Възможно ли е като е алуминиев корпуса някак си да се наелектризира ?
Възможно е. На един приятел, лаптома му е някакъв Asus с алуминиев корпус и по същия начин се наелектризираше. В началото той си мислеше, че лаптопа е дефектен, но по-късно се оказа, че контакта, където включва лаптопа, не е занулен. Не знам дали при теб е точно от това, но го провери.
- piter_96
Благодаря за бързия отговор 

- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
Възможно е. Но дали е нормално може да се поспори.
Това е (беше) специалитет на MacBook - за събуждане първо те трясва като го пипнеш, пък после ако пак не се запиташ що точно си си взел макбуук ти предлагат ъпдейт за 99$
Попринцип не би трябвало да има каквото и да е статично електричество по корпуса, тъй като той е нормално да е занулен!
Това е (беше) специалитет на MacBook - за събуждане първо те трясва като го пипнеш, пък после ако пак не се запиташ що точно си си взел макбуук ти предлагат ъпдейт за 99$

Попринцип не би трябвало да има каквото и да е статично електричество по корпуса, тъй като той е нормално да е занулен!
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Да се наелектризира е нещо съвсем различно като понятие, това става при триене на разни диелектрици един в друг и натрупване на ел. заряд. В твоя случай може да е някаква утечка през зарядното. Ако без да е включено зарядното нямаш неприятния ефект, значи то самото е виновно и като го включиш към мрежата се получава утечка.
Трябва да знаете, че зарядното не занулява самия лаптоп, т.е. изходът му към буксата на лаптопа не е занулена.
Ако и само на батерии имаш ефекта, значи може да свързано с някоя въртяща се част (вентилатора) или по-скоро с материята върху която се слага лаптопа
.
Трябва да знаете, че зарядното не занулява самия лаптоп, т.е. изходът му към буксата на лаптопа не е занулена.
Ако и само на батерии имаш ефекта, значи може да свързано с някоя въртяща се част (вентилатора) или по-скоро с материята върху която се слага лаптопа

- piter_96
Пак ще пробвам, обаче на батерия като че ли го няма това нещо 

- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Случвало ми се е като седя на стол или диван от изкуствена материя после да ме изпере статично електричество като хвана лаптопа и пипна с пръст някой от USB портовете. Да знаеш не е от лаптопа 

- piter_96
На батерия не го прави. Почти съм сигурен, че е от контактите. На нощната лампа(малка дето се пуска направо в контакта) крушката ми гори през два дни 

- milmar
piter_96 написа:На батерия не го прави. Почти съм сигурен, че е от контактите. На нощната лампа(малка дето се пуска направо в контакта) крушката ми гори през два дни
Значи едва ли е от наелектризиране.
Това, че лампата ти гори често, може да значи повишено напрежение, често се случва по селата ако си близо до трафопоста. Там линиите са дълги, трафопостовете малко и често пъти вдигат напрежението при трафопоста доста. Но в град едва ли ще се допусне такова нещо. А и няма нищо общо със твоя проблем с лаптопа!
Провери все пак зануляването на контакта, макар че това зануляване е само за първичната част ( Hot side ) на адаптора (зарядното), а вторичната (18-те волта към лаптопа) галванично разделена, няма омическа връзка с мрежата, ни с фаза , ни с нула, ни със зануляване.
Възможна е някаква утечка обаче, пробвай с друг адаптор.
- piter_96
Вече съм сигурен от какво идва проблема. Имам един кабел(тип разклонител), в който си включвам лаптопа и като е без него го няма този проблем. Може би е някаква утечка от копчето за спиране и пускане, което свети. 

- milmar
Разклонителят най-вероятно не е със занулаване.
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”