Голф 3 ABD загрява на по-високи обороти - стр. 6

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Bucket
Автомобил: Skoda O2 комби TDI BMM
Двигател:

Re: Голф 3 ABD загрява на магистралата

Мнениеот Bucket » Вто 23 окт 2012 17:46

Ljubon написа:
Bucket написа:Значи мотора е за смяна/ремонт, така и не открих тема за смяна само на вентилатора?! Трябва ли да се сваля целия радиатор и предна маска?

Тия вентилатори са слабо място, често се повреждат. Сменяш целия вентилатор заедно с моторчето, търси втора употреба, лесно се пробва дали работи. Не трябва да се сваля радиатора.

И как става смяната без да се вади радиатора? Отзад цялото е дифузьор и огромна пластмаса, значи перката излиза само напред....

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 23 окт 2012 17:49

Колега, при Мк2 дифузьора с перката е хванат с болтове за корпуса на радиатора в пластмасовата си част. Предполагам при Мк3 няма да е по-различно. Просто отвори капака на колата си и огледай, трябва да има болтове. :wink: Действително не е нужно да се демонтира радиаторът.

Dushan
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: ABD 1994

Мнениеот Dushan » Вто 23 окт 2012 18:15

bayspiro написа:Не си разбрал какво съм ти написал! Когато ги няма преградите си тече добре ама не минава там където трябва. :idea: А с каналина може съвсем да си му видял сметката, защото в него има сода каустик, която е изключително агресивна към някои метали / в частност към алуминия/ и някои пластмаси - пластмасовите колектори на радиатора в които са тези прегради.

П.П. Думата "шунтиран" значи свързан на късо, байпасиран,заобиколен и т.н.

Аз не вярвам радиатора да е направен толкова глупаво, че да може сам да се шунтира. Като се развали или си купя нов стария що го разнищя да видя какво става вътре. Ама да знаете че преди и след промиването, положението е абсолютно еднакво! Ако видите какви системи съм направил за да загрява по-бавно и по-малко лошо ще ви стане! Намислил съм некст левъл да махна термостата напълно и да запуша тръбите към входящия колектор(или да сложа кранче на мястото на колектора). Ако и след тази интервенция ми загрее лятото, сменям радиатора, ако пак загрява ще я карам докато се разцепи на две от ръжда (още не съм забелязал да има, така че няма да е скоро :D).
Пак казвам че колата от техническа гледна точка, единствения проблем е че се включва често перката на радиатора и като загрее става куца по магистралата или нанагорнище. Наистина грее много, защото термостата отваря на точни показания на таблото. Под 80 темепературата не пада (това става в студ и по инерция). Как не се разваля от тия температури които вдига, не мога да си обясня! Студена как върви, чак ми е жал (и разхода сваля с малко). :(

bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bayspiro » Вто 23 окт 2012 20:09

Ами точно това става като се издухат преградите, антифриза не върви през целия радиатор, а минава напряко, от единия маркуч в другия. Колкото се охлади - толкова! Ни перки помагат, ни нищо!Пусни я да загрее на място и като отвори термостата, трябва да се стопли целия радиатор, ако не .... scare

Dushan

Мнениеот Dushan » Вто 23 окт 2012 22:41

Мисля че един път го пипах и си беше топъл. Обаче ми даде идея. Като намеря термометър, ще го сложа между ламелите и ще видя резултата.

Потребителски аватар
megatone
Автомобил: Golf 3 1.8 ABS
Двигател:
Контакти:

Мнениеот megatone » Сря 24 окт 2012 7:38

stefan4o написа:Колега, при Мк2 дифузьора с перката е хванат с болтове за корпуса на радиатора в пластмасовата си част. Предполагам при Мк3 няма да е по-различно. Просто отвори капака на колата си и огледай, трябва да има болтове. :wink: Действително не е нужно да се демонтира радиаторът.
При ABS мотора трябва да се свали радиатора за да смени перката, при другите двигатели не знам как е.

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Сря 24 окт 2012 9:41

stefan4o написа:Колега, при Мк2 дифузьора с перката е хванат с болтове за корпуса на радиатора в пластмасовата си част. Предполагам при Мк3 няма да е по-различно. Просто отвори капака на колата си и огледай, трябва да има болтове. :wink: Действително не е нужно да се демонтира радиаторът.

Цъ, при МК3 маската е цяла.

Dushan

Мнениеот Dushan » Сря 24 окт 2012 18:20

Аре направете си своя тема да ****************-така...

Dushan

Мнениеот Dushan » Чет 15 ное 2012 18:02

някой може ли да ми помогне? На моя двигател (това на което седи термостата, таралеж ли се казва октопод ли се казва не знам), не мога да намеря снимки, но от всички страни. Искам да знам всяко едно каналче от къде идва и къде отива, за да направя нещо за охлаждането.
Един колега като мен си е сменил тройника(това в което влиза термостата) и има проблеми с температурата. Възможно ли е да е от него?

Потребителски аватар
Bucket
Автомобил: Skoda O2 комби TDI BMM
Двигател:

Мнениеот Bucket » Чет 15 ное 2012 20:39

Dushan написа:някой може ли да ми помогне? На моя двигател (това на което седи термостата, таралеж ли се казва октопод ли се казва не знам), не мога да намеря снимки, но от всички страни. Искам да знам всяко едно каналче от къде идва и къде отива, за да направя нещо за охлаждането.
Един колега като мен си е сменил тройника(това в което влиза термостата) и има проблеми с температурата. Възможно ли е да е от него?

Колега внимавай как поставяш термостата, да е легнал правилно.
Отделно има едно гумено уплътнение което се слага след него, имаш ли го?

Потребителски аватар
Presli82
Автомобил: Volkswagen Passat b2
Двигател: diesel
Контакти:

Мнениеот Presli82 » Чет 15 ное 2012 21:55

При мен перката на радиатора също въртеше почти постоянно , но след като радиатора
протече и го смених с друг (по голям) перката почти не върти. Та както казват
колегите по нагоре радиатора сигурно е заминал и няма добро топлоотдаване.

Dushan

Мнениеот Dushan » Пет 16 ное 2012 18:19

Аз радиатора го пипам като отвори термостата- целия пари! Обаче тука идва тънката част. Сега си спомням че майстора, който ми прави голфа, е сложил силикон там където е термостата. Въпреки че колата за 15000 километра, не е дала признаци на развалено нещо при тези температури и съм мотивиран утре да разбера какво става там. Отварям всичко, да пипне моята ръка. Има си и уплътнение даже. Колега то от коя страна на термостата се слага?

Потребителски аватар
mariovasi
Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
Двигател: TSI

Мнениеот mariovasi » Съб 17 ное 2012 7:33

Няма страна ,слагаш си термостата както се слага (той не може и да се обърне и да искаш).
Има си улей-ръб където си влиза уплътнението.

Изображение

Dushan

Мнениеот Dushan » Съб 17 ное 2012 20:38

Днес ръчках, ръчках. Пак същата работа. Останаха ми няколко варианта(термостата да отваря по късно, казанчето(капачката) да правят мизерии, датчика на радиатора да е прецакан и/или датчика за табло да е прецакан). И още един вариант в света на имагинерното, радиатора само привидно да загрява целия и пак да е прецакан. Все някога ще се се оправи но кога и от кой колега във форума. Ако имахме пари е лесно - сменяй едно след друго. Ама нали сме си пестелив народ българите. Пестим за да имаме, а накрая все нямаме.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Съб 17 ное 2012 21:38

А здрасти и тук,Душане.Сега ти намерих темата и се зачетох,хрумна ми нещо като каза безпаричие.
Вземи си сравни радиатора с друга кола,да не би да е сменян нещо.
Замери си компресията на загрят двигател
Що се отнася до другите предположения-
капачка не е,щом сработва само когато трябва значи работи.
Термостат-чисто теоретично може да не осигурява достатъчен дебит.За проба трябва да го извадиш и да караш без него...
Решение винаги има,както е споменал колега слагаш голям радиатор и караш.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”