Нова секира за младите шофьори
- kjm
- Автомобил: audi a3
- Двигател: ALH
Re: Нова секира за младите шофьори
някои казват,че на запад застраховките били скъпи ама аз не съм чул някаде да имат и отделно автокаско.
- Чудомир
- Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
- Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES
Сеат толедо 96 г на 55% от базовата ставка - гражданска 293 евро за следващата година. С други думи ако същата кола я подкара новобранец, който ще бъде на 230 %: (293 / 55) * 230 = 1225 евро гражданска само. Отделно частично каско е отгоре, или пълно каско, което е най скъпия вариант.
Относно заплатите: човек без висше, който работи според образованието си (изключвам случая да е станал без висше "шефче") е на нещо от рода на ниски 2*** чисто на месец. Нерядко на държавна работа и на 1***.
Бруто нето калкулаторите подлъгват, защото за точна преценка човек трябва да е запознат със значението на различните параметри за калкулатора, които не са нищо сложно, но в повечето случай нямат аналог в БГ законодателството
Относно заплатите: човек без висше, който работи според образованието си (изключвам случая да е станал без висше "шефче") е на нещо от рода на ниски 2*** чисто на месец. Нерядко на държавна работа и на 1***.
Бруто нето калкулаторите подлъгват, защото за точна преценка човек трябва да е запознат със значението на различните параметри за калкулатора, които не са нищо сложно, но в повечето случай нямат аналог в БГ законодателството
- H2O
- Автомобил:
- Двигател:
Stefan написа:Истината е, че ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО много глупости измисли и ги гласува, само и само да ограбят още народа. Такива абсурдни закони никога не съм предполагал, че ще се гласуватИ това за подмяна на книжката за водачи които имат "С" категория. Че аз като имам "С" и след шофьорския курс не съм се качвал на камьон, за какво да я сменям
Да направят ПСИХОТО за тези, които работят като шофьори да се минава по-често, ама нали тогава такива като мен няма как да ги сурвакат
![]()
Като казах "сурвакат" - сега очаквам да приемат и закон - 10% данък от изсурваканите пари на малчуганите на връх нова година
ИСТИНАТА знаеш ли къде е пич?Истината е че пускаш провокативни и тъпи теми,особено тази

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Чудомир написа:Сеат толедо 96 г на 55% от базовата ставка - гражданска 293 евро за следващата година. С други думи ако същата кола я подкара новобранец, който ще бъде на 230 %: (293 / 55) * 230 = 1225 евро гражданска само. Отделно частично каско е отгоре, или пълно каско, което е най скъпия вариант.
И какво излиза, че там някое момче на 22 примерно, което работи за чисти в добрия случай 2000 Евро, трябва да плати 1200 от тях - т.е. 60 процента от заплатата си за ГО. Тук да кажем същият човек взема заплата примерно чисто 600 лева и плаща, както беше до момента, да речем 180, хайде 200 лева да е. Т.е. 30 процента от заплатата си. И тогава какво излиза, техните ГО ли са по-скъпи спрямо стандарта им или нашите?
- Чудомир
- Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
- Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES
Чисто математически погледнато си прав. Както винаги обаче за всяка болка си има лек и той в случая е, че колата на младока се застрахова на името на родител като "втора" и ползва неговите ниски проценти. И така.....до края на света
Последния ми пресен пример е колега на 32 години с последната 3ка кабрио за 30к+ евро, която е застрахована на името на майка му. Което от своя страна е напълно легално.
Така че местни проблем нямат. Проблем имат чуждаестранните студенти и всякви "придошли", които нямат на чие име да я застраховат. И оттам за старт почват на високи %, което автоматично значи най-малката бричка, по-старичка принципно... а не V6ци и/или 200 к.с.++

Така че местни проблем нямат. Проблем имат чуждаестранните студенти и всякви "придошли", които нямат на чие име да я застраховат. И оттам за старт почват на високи %, което автоматично значи най-малката бричка, по-старичка принципно... а не V6ци и/или 200 к.с.++
- my heart iS iCe
- Автомобил:
- Двигател:
stefan4o написа:Т.е. 30 процента от заплатата си.
Ако ти кажа, че има хора дето работят за 400 лева, и плащат 220 лева застраховка, ще кажеш голяма работа! Винаги монетата има 2-ве лица! Не се заяждам, но и ние си имаме вина! Докато виждат, че си плащаме те ще вдигат, докато плащаме, после ще му мислят!

Определено и аз съм за закона, но в рамките на разумното, и не само да взимат годините като причина за ПТП-тата, нека да се води и статистика за нарушителите. А дано, ама надали, защото питах моя застраховател и ми каза, че все още такава статистика няма, "Питали всеки който застрахова при тях колата си, дали е имал ПТП" ама кой ще си признае ? Та такива ми работи! И наистина Колега stefan4o трябва да гледаме от всички страни на монетата, не само от тази която нас ни интерсува! Но каквото и да пишем, от нас не зависи нищо, а това трябва народа да го гласува, все пак ние плащаме!
Последна промяна от my heart iS iCe на Вто 23 окт 2012 20:53, променено общо 1 път.
- stefan4o
- Контакти:
Знам отлично, че има и такива хора. И аз съм работил за 400лв., дано не ми се налага пак де... Но нали се сещаш, че и в немско има хора на по 20, дето работят за по 1000 евро. Дадох пример само, монетата има две страни - да.
Просто е хубаво да гледаме от няколко ъгъла, а не само от един и да си вадим изводите. Тая промяна е редно да я има, макар и не в този си вид и да не е на основа само възрастта на шофера (без да се взема предвид стажа му като шофьор а.к.а кога е взел документ за управление на МПС и ПТП-та по негова вина).
Просто е хубаво да гледаме от няколко ъгъла, а не само от един и да си вадим изводите. Тая промяна е редно да я има, макар и не в този си вид и да не е на основа само възрастта на шофера (без да се взема предвид стажа му като шофьор а.к.а кога е взел документ за управление на МПС и ПТП-та по негова вина).
- Aprilia
- Автомобил:
- Двигател:
Колегата даде пример с Германия където до колкото знам ставките са доста ниски като цяло за Европа.
В Италия за Голф като моя 110коня тди аз на 25 години със близо 8 години стаж с 1 виновно ПТП през последните 3 години в Италия трябв да платя малко над 2к евро
САМО ГРАЖДАНСКА, каското съвсем отделно. Иначе човек около 40 за моята кола трябва да плати около 1200-1500 евра. При средна заплата нето 1100-1300 евро месечно 
В Италия за Голф като моя 110коня тди аз на 25 години със близо 8 години стаж с 1 виновно ПТП през последните 3 години в Италия трябв да платя малко над 2к евро

- BeckoTDI
- Автомобил: VW Touareg-Audi Coupe-VW Golf 3
- Двигател: BPE-ABK-AAZ
stefan4o написа:Чудомир написа:Сеат толедо 96 г на 55% от базовата ставка - гражданска 293 евро за следващата година. С други думи ако същата кола я подкара новобранец, който ще бъде на 230 %: (293 / 55) * 230 = 1225 евро гражданска само. Отделно частично каско е отгоре, или пълно каско, което е най скъпия вариант.
И какво излиза, че там някое момче на 22 примерно, което работи за чисти в добрия случай 2000 Евро, трябва да плати 1200 от тях - т.е. 60 процента от заплатата си за ГО. Тук да кажем същият човек взема заплата примерно чисто 600 лева и плаща, както беше до момента, да речем 180, хайде 200 лева да е. Т.е. 30 процента от заплатата си. И тогава какво излиза, техните ГО ли са по-скъпи спрямо стандарта им или нашите?
Големи сметки няма що. С 800 еврака немският младеж ще яде цял месец като попско дете на задушница, докато в БГ младежа ще трябва да чака примоцията от лидл за 5ст. кисело мляко да засити, защото немеца остава с 800 евро да изкара месеца, а нашия пич с 400лв, но бензина, храната и тн са на еднакви цени, сметни сега кой колко хляб и литра гориво ще може да си позволи

- eminem94
- Автомобил: Audi A4 B5 Avant
- Двигател: AVG
- Контакти:
Поредната простотия ... МИ тогава колата ще си седи на майка ми на името,че е над 30 и има книжка от над 13 години нищо,че неможе да кара (пък даже и професионална и дадоха :Д ) .Както не веднъж съм го казал: Хората по Света са го измислили,след многогодишна практика е станало нормално,ние тук искаме всичко от раз и винаги се избира грешния край за тръгване ... Както стана със закона за фаровете :всички с фарове,но никой не следи за контрола над тях (при ГТП и тнт) .Проблема е,че се опитват да се редим до големите държави : Германия,Франция,Италия,Великобритания,САЩ ,а това практически е невъзможно . Както се пееше в една песен: В тази държава всичко е прости*уция ...
- stefan4o
- Контакти:
BeckoTDI написа:
Големи сметки няма що. С 800 еврака немският младеж ще яде цял месец като попско дете на задушница, докато в БГ младежа ще трябва да чака примоцията от лидл за 5ст. кисело мляко да засити, защото немеца остава с 800 евро да изкара месеца, а нашия пич с 400лв, но бензина, храната и тн са на еднакви цени, сметни сега кой колко хляб и литра гориво ще може да си позволиДа не говорим, че 600лв средна заплата за младеж не е много реалистично, по-скоро 400.
Колега, много се отклоняваме от темата. А тя е за цената на ГО. Дай да не намесваме храна, цигари, алкохол, наеми, сметки и т.н. Сравних цена-заплата, понеже някой отвори дума за стандарти. Да по-висок им е стандарта на заплатите, но и разходите им не са малки. Средна заплата 600 за младеж тук е толкоз реалистично сигурно, колкото и там 2000 евро чиста пара за човек без висше и на 20 години

- Aprilia
- Автомобил:
- Двигател:
stefan4o написа:BeckoTDI написа:
Големи сметки няма що. С 800 еврака немският младеж ще яде цял месец като попско дете на задушница, докато в БГ младежа ще трябва да чака примоцията от лидл за 5ст. кисело мляко да засити, защото немеца остава с 800 евро да изкара месеца, а нашия пич с 400лв, но бензина, храната и тн са на еднакви цени, сметни сега кой колко хляб и литра гориво ще може да си позволиДа не говорим, че 600лв средна заплата за младеж не е много реалистично, по-скоро 400.
Колега, много се отклоняваме от темата. А тя е за цената на ГО. Дай да не намесваме храна, цигари, алкохол, наеми, сметки и т.н. Сравних цена-заплата, понеже някой отвори дума за стандарти. Да по-висок им е стандарта на заплатите, но и разходите им не са малки. Средна заплата 600 за младеж тук е толкоз реалистично сигурно, колкото и там 2000 евро чиста пара за човек без висше и на 20 години
Работник на конвейра във Фв без висше, със средно техническо образование и стаж около 5г във Фв взима около 2400 евро.
- chavdar123
- Автомобил:
- Двигател:
Като гледам сравненията за тук и друга държава не видях да е написано, че плаща 1000 евро ГО, но кара кола доста след 2000г (някоя нова кола). А тук да платиш 400-500 ГО, че то на много хора толкова е цената на автомобила им или за 2г. гражданска им е цената. Някак си не си заслужава и няма смисъл. Също с гражданската малко се получава като с данъците на колите - наливат се пари някъде но къде и защо не се знае. 

- stefan4o
- Контакти:
Aprilia написа:Работник на конвейра във Фв без висше, със средно техническо образование и стаж около 5г във Фв взима около 2400 евро.
Същият в Даймлер взема сигурно с още 1000 евро отгоре, но какво от това? Тук говорим за някакви приблизително средни нива на заплащане за определена професия. То е все едно да ти дам за пример хората, работещи в ТЕЦ-мини Марица-Изток, АЕЦ и т.н. където заплатите им са 4-цифрени суми и то за хора със средно образование незаемащи управленческа длъжност. Само че не са представителната извадка за страната ни, тъй като вероятно съставляват някаква нищожна част като процент от всички хора работещи на подобна длъжност с подобно образование и същия стаж.

- skary9
- Автомобил: Vw MK3
- Двигател:
Според мен това е поредната измислица, която според мен изобщо няма да стане факт 

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”