Съвети за експлоатация на принтер, скенер и копир 3 в 1

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Съвети за експлоатация на принтер, скенер и копир 3 в 1

Мнениеот eng » Сря 24 окт 2012 6:58

Колеги подариха ми ей това нещо: http://www.technomarket.bg/products/091 ... 410-cq198b
Според вас надеждно ли е, ще се ползва 10-на пъти годишно макс?Искам да знам основно как да го използвам така че да не се налага да тичам по сервизи.Мастилото като не се ползва дълго време как да се съхранява (и трябва ли),има ли по-евтин аналог на мастилото от фабричното на ейч пи, че на мойте приятели им казали да се ползват само оригиналните консумативи mhihi

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Re: Съвети за експлоатация на принтер, скенер и копир 3 в 1

Мнениеот DundyTheCroc » Сря 24 окт 2012 7:33

Основен проблем при толкова рядко използване ще ти е засъхването на мастилото в главата

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Мнениеот vwfena » Сря 24 окт 2012 8:16

При ползването рядко има вариант със засъхване на мастилото, но тези по-новите принтери имаха някаква система която не позволяваше на мастилото да засъхне при постоянно включен принтер към мрежата.Дали го има само при по-скъпите принтери или при всички трябва да провериш в книжката на принтера. А и да засъхне има начини за оправяне на мастилницата. Относно консумативите то може да ползваш неоригинални стига да намериш и то да намериш читави. Относно пълнене на мастилниците забрави. Единственото, което ще постигнеш е да се омажеш качествено.

Потребителски аватар
d.draganova
Автомобил: Golf 4 1998
Двигател: AHW 1.4 16V

Мнениеот d.draganova » Сря 24 окт 2012 9:03

Аз имам проблем с подобен принтер, не е ползван няколко месеца и след като го пуснах не работеше, купих му ново мастило и пак не иска да печати, някои знае ли как да го оправя ?

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Сря 24 окт 2012 9:05

За 80лв. какво трябва да очакваш? Толкова даваш за "добър ден" на майстор за колата ти.
Устройството не се поврежда, но е хубаво, ако не се ползва редовно на 2-3 седмици да пускаш по 1 листче да се раздвижат мастилниците, че иначе засъхват. И не е чак толкова голяма драма с новите глави - цените са 20лв. черна, 25лв. цветна.

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Мнениеот vwfena » Сря 24 окт 2012 9:58

d.draganova написа:Аз имам проблем с подобен принтер, не е ползван няколко месеца и след като го пуснах не работеше, купих му ново мастило и пак не иска да печати, някои знае ли как да го оправя ?

Какъв е модела на принтера? Дава ли някаква грешка като го пуснеш? Може и на ЛС да не пълним темата на колегата.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Сря 24 окт 2012 12:31

Според поставените условия (няколко десетки пъти да речем в годината), не се занимавай с мастиленоструен, беше ти обяснено защо. Това нещо ще искаш да го ползваш, а то няма да печата. Ще си играеш часове наред да му отпушваш дюзи заради 2-3 копия и след седмица-две - пак същата процедура :| .

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Сря 24 окт 2012 13:13

vwfena е единственият дал адекватно мнение до момента. ;)

Проблеми със засъхване на мастило, глави и т.н. няма да има, ако не се изключва машинката от контакта.
Нищо друго не е нужно.
Новите мастилки HP още преди 2-3 години успяха да преодолеят този проблем.

Устройство в сходен клас го ползва мой приятел, за да си печата учебниците по време на сесия - 2 пъти в година. Устройството е на три години в момента и след като не е работило по 3-4 месеца иска само леко забърсване от прах, нищо повече.

По отношение на консумативите - купувай само оригинални, смешно евтини са. Особено ако има вариант за XL мастилници.

Ljubon, правиш ли разлика между глава и мастилница?

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Сря 24 окт 2012 16:47

Мерси колеги, значи най основното е да не се изключва от контакта- и аз си мислех да пълня с мастило ръчно че с един колега много отдавна така пълнехме едно ейч пи в офиса ама наистина се омазахме до ушите.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Сря 24 окт 2012 16:56

escrime написа:По отношение на консумативите - купувай само оригинални, смешно евтини са. Особено ако има вариант за XL мастилници.
Ljubon, правиш ли разлика между глава и мастилница?

Долавям, че въпросът ти има провокативна нотка. Не е тук мястото да ми проверяваш знанията, но все пак ще ти отговоря. При НР принтерите има три конструктивни варианта по отношение на системата за нанасяне на мастилото върху медията:
1. Мастилото и дюзите за разпръскване са в едно (Ink Cartridge), като биват черни, цветни или фото. Популярното наименование за това изделие е мастилница, касета или глава.
2. Мастилото е в отделна касета (Ink Cartridge), а дюзите са също в касета (Print Head), която се пълни с мастило от първата. Броят на касетите и главите е различен според модела на принтера. Този вариант се среща при плотери и по-големи принтери за бизнес приложения. И касетата и главата в този случай са консуматив.
3. Мастилото е в отделна касета, а дюзите са част от хардуера на принтера. Този вариант е най-неблагоприятен от потребителска гледна точка, защото при запушване на дюзите принтерът се носи в сервиз, където се плаща за резервна част и труд.
По темата - принтерът, за които се говори използва консуматив от първия вид, дюзи и глави в една касета. Номерът на НР е 301. Има ги и във варианта 301XL Black на цена около 42лв. и 301XL Color с цена пак ~42лв. За мен специално тези цени не са "смешно евтини". :012:

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Сря 24 окт 2012 17:04

Не, изобщо не беше провокативно, но това са рисковете на непряката комуникация.
От предното ти мнение наистина не разбрах дали разликата е ясна.

И всъщност, да. Консумативите не са чак толкова евтини, като например мастилото 940XL, което е за 2200 копия на цена приблизително 50 лв., но това е характерно за евтините устройства. Все пак 400-480 копия по ISO на цена от 40 лв. при натоварването, което е описал автора, и при положение, че устройството е подарък... Въпрос на гледна точка е дали ще се прежалят.

Аз не бих взел "съвместими".

Ако темата беше за избор на устройство, а не "Подариха ми..." можехме да напишем още.

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Сря 24 окт 2012 18:59

КОлеги адски сте ми полезни с мненията си,Любон ограмотих се и аз малко на тема принтери.Ако трябваще да избирам аз принтер..................нямаше да си купя въобще защото просто не ми трябва, но все пак е подарък и уважавам жеста на френдовете.Само не разбрах, оригиналното мастило най евтино за ейч пи е 42 лева така ли?Помня че един колега взимаше некви от офис 1 за по 23 лева отваряше и пълнеше оригиналната касета,ама..............и там е едно мазане.

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Чет 25 окт 2012 9:03

Имам от години много сходен на този, изглежда по същия начин, но е друг модел! Няма за мен по-добро за домашна употреба и винаги и с удоволствие бих си купил отново. Подобен (но по-стар модел) на HP имаше до скоро и половинката ми (от 7-8 години!). Работеше до последно безотказно!

В сравнение с предния ми Lexmark - разлика от небето до земята!

Патроните на HP се пълнят безпроблемно със всякакво мастило и са трайни - сегашният черен патрон е пълнен вече между 20 и 30 пъти! При Лексмарк 2 пълнения беше абсолютния максимум преди да почне да прави мизерии, да не говорим, че пълненето беше отврат!
Така на практика принтирането излиза без пари (едно шишенце мастило не струва много, а стига за много пълнения).

Цената на патроните на HP също е доста по-ниска от повечето други производители (отново за пример Лексмарк), а отчитайки колко издържат... направо сравнение е смешно.

Скенера е на ниво (спрямо ценовата категория)!

От мен оценка 10 от 10 :да: :да: :да:

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Чет 25 окт 2012 9:15

eng написа:Само не разбрах, оригиналното мастило най евтино за ейч пи е 42 лева така ли?

Малко по-нагоре в темата съм написал приблизителни цени на стандартните (не варианта XL) оригинални консумативи за твоя принтер:
Ljubon написа: цените са 20лв. черна, 25лв. цветна.

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Чет 25 окт 2012 9:26

Колеги благодаря ви за изказаните мнения и съвети които в случая са ми много полезни а и се ограмотих.Ами ще си я търкалям машинката с кеф (малко съм предубеден към НР, ама......) пък в крайна сметк анали е в гаранция уж, дано да се не налага да ги търся.От мен :beer

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”