Голф3 1.4 AEX 97г Износването на гумите от вътрешната страна

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
ivanovkbg
Автомобил: Passat B6
Двигател: BKP 2007 4Motion

Голф3 1.4 AEX 97г Износването на гумите от вътрешната страна

Мнениеот ivanovkbg » Чет 25 окт 2012 20:50

Здравейте, колеги!
Днеска забелязах, че лявата предна гума е износена повече от вътрешната страна. Нещо я яде, дето се вика. Проблема е, че преди има няма 500км, сменях шарних. Когато дигнаха колата, я видяха, че е почнала да се износва там и ме посъветваха да мина стенд. Разбира се, направих го.
Днеска забелязах, че пак на същата, гума пак от вътрешната страна е същото.
Та, чувал съм, че веднъж почне ли да се износва по определен начин—спиране няма, така ли е или пак трябва да минавам стенд? Другото което е. Причина за това износване може ли да е, че гумите са зимни, а аз цяло лято, по стечения на обстоятелствата, карах с тях?
Чудя се дали да ходя да минавам пак стенд, но ме спира това, че преди 500км съм минавал.
Дайте някои съвети.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Re: Износването на гумите от вътрешната страна!

Мнениеот my heart iS iCe » Чет 25 окт 2012 20:55

Ако гумите ти нямат посоки (Стрелки) на тях, да показват как да бъдат монтирани, спокойно можеш да им обърнеш местата, със износеното навън, и да покараш така известно време, и да видиш дали ще ти ги износи пак гумите отвътре, ако започне търси проблема по предницата! НО мен лично ме съмнява да има проблем в предницата, по-скоро преди това е карана така и затова е износена! Гумите нови ли ги купува или 2-ра ръка?

Потребителски аватар
Soze13
Автомобил: Passat B5
Двигател: APR

Мнениеот Soze13 » Чет 25 окт 2012 20:55

Завърти гумите на "Х": предна лява отива задна дясна и в този ред и другите две. Наблюдавай след това дали износването продължава на проблемното колело по същия нацин. Ако продължава, проблема ти вероятно е в геометрията последствие от удар или друго от сорта, но пък това щяха да ти го кажат на стенда предполагам :dontknow:

Потребителски аватар
ivanovkbg

Мнениеот ivanovkbg » Чет 25 окт 2012 21:00

my heart iS iCe написа:Ако гумите ти нямат посоки (Стрелки) на тях, да показват как да бъдат монтирани, спокойно можеш да им обърнеш местата, със износеното навън, и да покараш така известно време, и да видиш дали ще ти ги износи пак гумите отвътре, ако започне търси проблема по предницата! НО мен лично ме съмнява да има проблем в предницата, по-скоро преди това е карана така и затова е износена! Гумите нови ли ги купува или 2-ра ръка?

Колега, точно, че когато сменяхме шарнира, гумата беше започнала да се износва по този начин и точно тогава майстора ме посъветва да мина стенд, след като видя това износване, и аз го направих. Гумите си дойдоха с колата, като я купувах.
Сега си мисля, че гумата е така износена най-вероятно още от преди минаването на стенд и сега ми се струва, че е от скоро. Знам ли и аз.
Просто четох някъде, че една гума щом започне да се износва по един начин(в случая преди преминаваме на стенд, започна от вътре), така си отива до край.
А тогава, като сменях шарнира, гледаха всичко по предницата и нямаше проблеми.
А, да и баланс на гумите не съм правил до сега, може ли това да е причина?

dreammaker
Автомобил: Mk2 golf
Двигател:

Мнениеот dreammaker » Чет 25 окт 2012 21:14

Просто четох някъде, че една гума щом започне да се износва по един начин(в случая преди преминаваме на стенд, започна от вътре), така си отива до край.
Не е така колега спокойно.Ако колата е с нарушена геометрия ,ще я хванат на стенда.

car mechanic
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот car mechanic » Чет 25 окт 2012 21:19

1гумите се износват от вътрешната страна ако има дефект по предницата
2ако се износва от външната страна гумата това е защото като се кара колата има повече контакт тази част а наи вече се износва при каране на чакъл и под наклон 2
понягога на прегорели гуми се получава едно разкъсване ако правиш пилежи и постепено почва да се износва и тресе волана и тези фактори са при стари гуми
:deal това е за предните гуми

а задните се износват едно

Потребителски аватар
ivanovkbg

Re: Голф3 1.4 AEX 97г Износването на гумите от вътрешната страна

Мнениеот ivanovkbg » Пет 26 окт 2012 10:31

Здравейте, колеги!
Сега ходих до сервиза, а после до гумаджийницата.
Та. Майсторът, който ми прави колата и стенда, вика тя гумата си беше така още преди да минем стенд, аз за това ти казах, че е хубаво да го минеш. Явно тогава не съм обърнал внимание колко износена е била гумата.
После реших да направя и баланс на гумите, тъй като аз не съм правил, а-и не знам предишния собственик кога е правил. Минах и баланс и разменихме гумите, за да я наблюдавам.
Това е за сега.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”