Съвет за смяна на спирачна течност

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Съвет за смяна на спирачна течност

Мнениеот tisho_psg » Съб 27 окт 2012 8:23

Колеги,въпроса ми е за Ауди А4 2000г.с ABS.Още преди близо месец купих литър спирачна течност от Порше София Изток с идеята да я сменя профилактично.На няколко места където питах да ми сменят течността,ме предупредиха,че има не малка вероятност да се спука казанчето за спирачната течност при смяната (исках смяна в сервиз с помпа,където новата течност се вкарва с помпа под налягане и тя изтласква старата и така не се нуждае от обезвъздушаване с-мата и съответно няма риск за спирачната помпа нещо да остане на сухо и да се пре.бе).
Изведнъж се оказа,че смяната на спирачна течност за тоя кола е някакъв лек проблем! Дори и в сервиза на Порше София изток ме предупредиха,че може да я сменят с риск да се пръсне казанчето! А аз нямам никакво желание да се спука казанчето и отпред цялата кола да се олее със спирачна течност(знаем,че е леко агресивна към боята а и предполагам,не само към нея).

Та въпроса ми е:дайте съвет какво да правя? Като се замисля имам 3 варианта:
1. Купувам ново казанче оригинално от вносител (идея си нямам скъпо ли ще е и колко),махам старото казанче,слагам ново и сменявам течността на помпа.
2. Сменям с помпане на педала,докато от всеки спирачен апарат потече нова течност по добрия стар и ретро начин.
3. Казвам "господ обича смелите" - и надувам сегашното ми казанче с помпа и каквото сабя покаже...дано не се спука.
До колкото разбрах,този проблем го има и при Пасат Б5 и Б5.5,така,че нека колегите кажат как са си сменяли течността и въобще давайте съвети :Mr Green Fun

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Re: Съвет за смяна на спирачна течност

Мнениеот DundyTheCroc » Съб 27 окт 2012 8:36

Хммм, тези на какво налягане надуват, че да го пръснат? Защо не си я смениш сам, тоест ти и един приятел да помага.
1. Източваш старата течност от казанчето и доливаш нова.
2.Сваляш задна дясна гума, приятеля ти помпи педала и задържа, ти развиваш пробката с ключе докато изтече, после стягаш, чак тогава той отпуска педала и напомпва пак.
3. За да не се олее всичко на пробката слагаш прозрачно маркуче с подходящ диаметър, края му топнар в стъклено бурканче, това с цел да виждаш каква течност изтича и кога си стигнал до новата.
4. Реда е задно дясно, задно ляво, предно дясно, предно ляво колело
5. Редовно се следи нивото в казанчето и се долива, да не остане помпата на сухо
6. Гледаш да имаш малко повече течност от необходимата, примерно още 0.5 литра

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Съб 27 окт 2012 8:41

Колега,огледай казанчето дали има наченки на напукване,особено в задната част,където го пече слънцето през пластмасата,където са чистачките.Ако е напукано и без да ти е необходима машина ще разбереш,че ще се спука при тази процедура.Ако е здраво няма как да се спука,те са предвидени да издържат на налягане.
Чисто ново казанче от ФВ(мога да кажа за Пловдив) е 109 лв mhihi Иначе по морги и коли на части е 20-30 лв.
Така,че ако е здраво отивай в сервиз с машина и не се занимавай с хамалогии и първобитни методи!При мен явно някой я беше точил и беше хванал резбата на пробката на криво(на единия сп.апарат) и ми остана в ръцете,та се наложи нов "стар" апарат и тази профилактична смяна ми излезна дявол и половина :shock :Mr Green Fun Резбите са ситни на пробките и при n-ти брой развиване не се знае какво ще се случи(при смяна по първобитния начин).
Та това бяха моите одисеи преди известно време :да: :lol:

ЕДИТ:Отивай смело в сервиз!Евтиното излиза скъпо!Понеже българите сме свикнали всичко пред блока да си правим,без условия.Равносметката-30 лв казанче,40 лв сп.апарат,27 лв литър сп.течност,25 лв смяна,бензини на друга кола,за да намеря казанче и не на последно място нерви death

Последна промяна от Благовест на Съб 27 окт 2012 8:53, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
swir4o
Автомобил: VW Passat Variant Pacific
Двигател: 1.8 ADZ

Мнениеот swir4o » Съб 27 окт 2012 8:43

Моят съвет е да изчакаш до пролетта. Спирачната течност се сменя, защото е хигроскопична и малко или много поема влага от атмосферния въздух. Това е проблем лятото, когато спирачките започнат да загряват и водата започне да се превръща в пара. Тогава педала пропада при натискане. Зимата няма как да го имаш този проблем. Иди напролет и си я смени. Ако ти се спука казанчето, тогава го купи. Можеш да пробваш и старомодния начин на смяна с работещ двигател и помпене на спирачката. При него ABS-а не трябва да работи повече от 2 мин. , защото помпата загрява и се прави по 10 мин. почивка. Трябва ти и още един човек.
Не знам този един литър течност за къде ще ти стигне. От всеки спирачен цилиндър трябва да се източи по 500 мл. течност, за да си сигурен, че всичко е както трябва.
Дано съм бил полезен!

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Съб 27 окт 2012 8:58

И аз се замислям дали да не изчакам пролетта,но не знам кога е сменяна последно а АБС-са иска редовна смяна.Може би ще огледам щателно как изглежда казанчето и ще мисля пак...

Потребителски аватар
swir4o
Автомобил: VW Passat Variant Pacific
Двигател: 1.8 ADZ

Мнениеот swir4o » Съб 27 окт 2012 10:05

Ако течността е бистра няма от какво да се притесняваш...

batmit
Автомобил: Golf IV
Двигател: AKL 2000

Мнениеот batmit » Съб 27 окт 2012 10:33

Колега, ако решиш да я сменяш сам, пусни от задно дясно да изтече 200 -300 мл. След тоза както каза колегата обезъздушавай с някой приятел на работещ двигател. От всеки апарат пусни по 5-6 пъти докато текне светла и бистра течност. Не забравяй да доливаш казанчето след всяко колело. На голф 4 и ауди б4 съм го правил, вероятно ще стане и на а4. Успех!

Потребителски аватар
offside
Автомобил: Passat B5 1997
Двигател: 1.8 20v ADR

Мнениеот offside » Съб 27 окт 2012 16:36

Шансът да се спука наистина е голям. Аз сменях преди година при един мой приятел, даже знаехме, че има такава вероятност и нарочно пусна доста по-ниско налягане на машината, но пак се цепна леко. След това си я сменихме по класическия начин, както беше обяснен по-горе в темата (един помпа и другия върти от задно дясно по ред) и стана също много бързо. За щастие цепката при мен беше много малка и съвсем отгоре, като не излиза спир. течност и успях да го залепя за да не влиза и влага. Успех с начинанието и не се плаши толкова от помпането, само внимавай пробката да е затегната преди пускането на педала да не набие въздух, че тогава ще помпаш двойно докато изкараш всичко ;)
Поздрави!

Потребителски аватар
genata82
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот genata82 » Съб 27 окт 2012 17:51

От неоторизиран магазин е около 60лв. казанчето. Знам от опит - теб ако те предупреждават, мен не ме, и го пръснаха. И после ама то било проблем.
Освен това повечето сервизи използват тяхна си спирачна течност.
Ако бях на теб щях да опитам по конвенционалния начин.

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Нед 28 окт 2012 9:03

сменяй по класическия начин, но няма нужда да чакаш до пролетта. според мен сезоните не са толкова решаващи фактори, колкото чистата загуба на свойства на спирачната течност. обикновено се препоръчва смяна на всеки 2 години, но има електронни уреди, с които може да се провери моментното състояние на течността.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”