2,5 TDI пали трудно и гасне по някога на празен ход ?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
juli76
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

2,5 TDI пали трудно и гасне по някога на празен ход ?

Мнениеот juli76 » Вто 23 окт 2012 11:33

Здравейте, от известно време карам на биодизел който смесвам с нормална нафта в пропорция 50:50 проблема е от няколко дни насам двигателя пали трудно и с въртене също така гасне от време на време по светофарите. Горивния филтър е сменен преди около 15000км. нямам течове от помпата или горивопроводите.Имам съмненя в заушване на филтъра в резултат на отмиването на отлаганията по дъното на резеовара от биодизела който имал тези свойства.Иначе буса си върви нормално няма загуба на мощност или поне аз не усещам такава.Звука на мотора и помпата са нормални не пуши не тресе.Подгрева е ок, акомулатора също. Някой карал ли е с подобно гориво и сблъсквал ли се е с такъв проблем ?

frec
Автомобил:
Двигател:

Re: 2,5 TDI пали трудно и гасне по някога на празен ход ?

Мнениеот frec » Сря 24 окт 2012 12:44

едното е това, което си описал за отлаганията, другото е че последно време захладня и е голяма вероятността биодизела да не е толкоз течен колкото е бил преди. и докато затоплиш резервоара да е по трудно течливо горивото.
не съм карал така, но колкото съм чел - препоръчват такива пропорции предимно само лятото. за зимата или само от бензиностанцията или пропорция от сорта 70/30 или 80/20.
Чел съм и случаи из форума за задръствания на цедка на резервоара и пак недостатъчно гориво.
Защо не пробваш да изхабиш това в резервоара и да сипеш само дизел 30тина литра и да покараш малко дали ще е същия проблем. После пак може да си долееш биодизел-а.

Потребителски аватар
juli76
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: 2,5 TDI пали много трудно и гасне на празен ход ?

Мнениеот juli76 » Сря 24 окт 2012 18:38

Отказвам се от този биодизел.Днес смених филтъра и долях до горе резеовара вътре имаше към 40л. биодизел и нормален дизел в пропорция 50:50 резеовара ми е общо 90л. но проблема с паленето остана сега въобще не пали само с дърпане като се поддържат обороти двигателя работи нормално но отпусна ли газта веднага гасне и няма палене освен с упорито дърпане. :( Майстора който смени филтъра каза че вътре е бил абсолютно черен и с нещо като топчета лой грес въобще не изтичала нафта от него.Утре ще водя буса на друг доктор дано не съм прецакал помпата.Принципно съм карал в това състояние с трудното палене и гаснене не повече от 40-50км.А общо с биодизел към 3000км.Цедката на резеовара финна ли е някъде прочетох че на входа на нафтовата помпа има друга много финна метална цедка ? :roll:

mladeja
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladeja » Сря 24 окт 2012 19:53

Металните цедки колкото и да са финни не са по финни от горивния филтър!!!Изгорих един резервоар биодизел през зимата - налях без да зная за това.Никакви проблеми освен това, че двигателя заработи чувствително по меко и отзад миришеше на скара.Двигателя ми по косвени доказателства е на поне 450 000 км.така че ако има отлагания според мен са били много.А и е важенка от къде е биодизела дето си заредил и дали наистина е гориво, а не някакъв бълвоч и проблема може да ти се окаже съвсем друг и просто да са съвпаднали събитията.Късмет.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 24 окт 2012 20:10

Аз имам мн. лошо мнение за биодизела . При направата му се ползва сода каустик .След това уж се неутрализира содата, но истината е ,че не съвсем - и почва да "зеленясва" ГНП-ето от самата сода :shock . Дано при теб се окаже нещо дребно ....

Потребителски аватар
juli76
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот juli76 » Сря 24 окт 2012 22:56

Това всъшност е преработено олио + някъкви добавки.Мирише силно на ацетон и амб разредител и е тъмнокафяво на цвят.Истина е че двигателя работи по меко а от ауспуха мирише на пържено олио,съществена разлика във вървенето и разхода не съм открил,но аз го разреждах с нормална нафта.Дано се окаже нещо дребно по помпата или електрониката иначе ще има голямо изваждане....Като се замисля до сега не съм имал проблеми и не съм правил нищо по горивната система на този бус а го карам вече близо 8 години и е на 500 000км. по километраж, явно му е дошло времето да се развали.

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Чет 25 окт 2012 8:20

Щом е преработено олио - вече е по-друго , притесни ме ,че
juli76 написа:Това всъшност е преработено олио + някъкви добавки.Мирише силно на ацетон и амб разредител и е тъмнокафяво на цвят.....

Ацетона защо е добавян ? Той е силно агресивен към гумени съединения и уплътнения . Насочи се натам !Може да имаш проблемни маркучи ( с отлепен вътрешен слой) А това ,че ти е на 500 к.км колата - това не е повод за си мислиш че му е "дошло времето" , имам един голф на 608 к.км , еми чак онзи ден му сменях турбина ,е верно ,имаше една "принудителна" профилактика и частичен ремонт ,поради "килър- шайбата" на вала преди време :Mr Green Fun , но си е с ор.бутала ,блок и вал , ГНП, дюзи, а доскоро - и турбо.Ако не беше ми направила тоя "номер"- щеше и да е с ориг. си клапани и повдигачи.

Потребителски аватар
juli76
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот juli76 » Чет 25 окт 2012 14:07

Изкарвам нафта от тръбичката на първи цилиндър значи в помпата има гориво.Нямам теч нито от помпата нито от маркучите тези за обратната нафта и те са ок.Факт е след упорито дърпане пали и като поддържам газта няма проблем но отпусна ли педала на свободни обороти веднага гасне и след това няма палене на стартер.Повече експерименти с дърпане няма да правя защото е опасно.Имам съмнение че проблема е електрически вероятно свързан с електронната газ или някакъв клапан в самата помпа.А уж казват че тези помпи били доста здрави.Вече не знам,чак понеделник ще го карам на диагностика и евентуално отстраняване на проблема.

mshbul
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mshbul » Съб 27 окт 2012 18:39

Не е от педала на газта. Празният ход не зависи от него.

Откачи маркуч и сложи ръчна помпа преди филтъра и виж дали можеш да изкараш нафта. Ако можеш значи проблемът е между филтъра и двигателя. Може и да е самата помпа.
Точно тези помпи хич не са здрави, не знам кой те е излъгал.
Гори им електрониката - може да е това. Но може и да не се види при диагностика. Но провери задължително дали няма грешки.
Също провери в движение, когато работи какво количество гориво подава и дали е нормално.

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Нед 28 окт 2012 0:30

mshbul написа:....
Гори им електрониката - може да е това.
....

Тук си в грешка колега :wink: щото не става за VP44 помпа вграждана по 6 цил.мотори 2.5 ТДИ ,а за 5 цилиндровия редовак
juli76 написа:....Иначе буса си върви нормално няма загуба на мощност или поне аз не усещам такава.Звука на мотора и помпата са нормални не пуши не тресе.Подгрева е ок, акомулатора също. Някой карал ли е с подобно гориво и сблъсквал ли се е с такъв проблем ?
А към колегата Юли- за мен симптомите са ,като за недостиг на гориво. Вече точно проблема къде е :banghead: Между другото-центровката гледана ли е ?

Потребителски аватар
juli76
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот juli76 » Нед 28 окт 2012 4:12

samo_pechka написа:
mshbul написа:....
Гори им електрониката - може да е това.
....

Тук си в грешка колега :wink: щото не става за VP44 помпа вграждана по 6 цил.мотори 2.5 ТДИ ,а за 5 цилиндровия редовак
juli76 написа:....Иначе буса си върви нормално няма загуба на мощност или поне аз не усещам такава.Звука на мотора и помпата са нормални не пуши не тресе.Подгрева е ок, акомулатора също. Някой карал ли е с подобно гориво и сблъсквал ли се е с такъв проблем ?
А към колегата Юли- за мен симптомите са ,като за недостиг на гориво. Вече точно проблема къде е :banghead: Между другото-центровката гледана ли е ?

Центровката не е гледана, но когато сменях ремъците е правена на око.Не знам при този двигател дали може да избяга.С тестер центравката става най точна но като правя диагностиката и това ще си покаже.Буса до последно вървеше добре палеше на един оборот,поддържаше равномерти обороти и никога не е гаснел на свободен ход мотора.Последно което ми направи впечатление че на свободни обороти от ауспуха излизаше съвсем леко забележим бял дим.

mshbul
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mshbul » Нед 28 окт 2012 19:47

Вярно, не съм обърнал внимание, че пише "БУС". Реших, че в този форум може става дума само за онзи 2,5 дизел, друг на не е слаган леките коли.

Задължително виж на компютър как са мг на празен ход доколкото може.
И провери дали идва нормално нафта от резервоара.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Нед 28 окт 2012 22:23

Върни се в “Дизелови агрегати”