Проблем с дисплея на лаптоп. Лентов кабел или видеокарта?
- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
Проблем с дисплея на лаптоп. Лентов кабел или видеокарта?
Здравейте, имам лаптоп Toshiba Satellite A300. Точният модел е този: http://eu.computers.toshiba-europe.com/ ... ID=1055579
Онзи ден се появиха от нищото едни сиви линии в долната половина от екрана:
http://imageshack.us/a/img27/363/imag0932i.jpg
Към външен монитор работи перфектно. Успях да разбера, че проблемът е или в лентовия кабел или в самото видео. Дали има начин да тествам къде е проблемът? И втори въпрос, има ли начин лентовият кабел просто да не прави контакт и примерно като го извадя и сложа пак да тръгне или си е дефектен самият кабел? Просто ми е странно как така кабелът ще се прекъсне от нищото...
Онзи ден се появиха от нищото едни сиви линии в долната половина от екрана:
http://imageshack.us/a/img27/363/imag0932i.jpg
Към външен монитор работи перфектно. Успях да разбера, че проблемът е или в лентовия кабел или в самото видео. Дали има начин да тествам къде е проблемът? И втори въпрос, има ли начин лентовият кабел просто да не прави контакт и примерно като го извадя и сложа пак да тръгне или си е дефектен самият кабел? Просто ми е странно как така кабелът ще се прекъсне от нищото...
Последна промяна от icefire на Пет 26 окт 2012 10:55, променено общо 2 пъти.
- slimmer
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: TDI-AJM 2002
Re: Проблем с дисплея на лаптоп. Лентов кабел или видеокарта?
Проблеми с видеото се съмнявам да се изразяват по този начин, още повече, че с външен монитор работи. По-скоро или кабелът, или по-големият дявол: самата матрица/дисплей, са дефектирали. Дано да не е нещо по-сериозно от това, че става приятно.
Като го размърдаш има ли някаква промяна? Да е удрян лаптопът наскоро? С драйвъри нямаш проблеми (а и надали ще е такъв резултатът)? Предполагам, че не е в гаранция?
Ако е или не ти се занимава, мисля, че във всеки по-сериозен сервиз могат да оправят подобно нещо. Само имай предвид, че в някои от официалните сервизи на Тошиба си слагат сериозна надценка на екраните. Миналата година една позната за малко да олекне с 600 лв. за нова матрица, при условие, че само подсветката беше изгоряла (40-50 лв. по спомен, добре че ми беше попаднала по някаква случайност). А матриците са не по-вече от 200-220 лв. с доставка от чужбина (че и в България на някои места).
Ако не е в гаранция и ти се занимава, ето как да стигнеш до него:
http://www.irisvista.com/tech/laptops/T ... cess-1.htm (писал си A100, а в линка си дал А300?)
Внимателно и с търпение, и вади батерии и зарядни преди да почнеш.
Успех!
Като го размърдаш има ли някаква промяна? Да е удрян лаптопът наскоро? С драйвъри нямаш проблеми (а и надали ще е такъв резултатът)? Предполагам, че не е в гаранция?
Ако е или не ти се занимава, мисля, че във всеки по-сериозен сервиз могат да оправят подобно нещо. Само имай предвид, че в някои от официалните сервизи на Тошиба си слагат сериозна надценка на екраните. Миналата година една позната за малко да олекне с 600 лв. за нова матрица, при условие, че само подсветката беше изгоряла (40-50 лв. по спомен, добре че ми беше попаднала по някаква случайност). А матриците са не по-вече от 200-220 лв. с доставка от чужбина (че и в България на някои места).
Ако не е в гаранция и ти се занимава, ето как да стигнеш до него:
http://www.irisvista.com/tech/laptops/T ... cess-1.htm (писал си A100, а в линка си дал А300?)
Внимателно и с търпение, и вади батерии и зарядни преди да почнеш.
Успех!
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
С точния модел на лаптопа влизаш в немското ebay и си поръчваш кабел. Сменяш кабела и ако не се оправи отиваш на сервиз защото може да е някой елемент на дъното по сигнала към матрицата или както каза slimmer може и самата матрица да е фира. Това обаче няма как да го установиш сам.
Аз стария кабел ако реше да го наместваш може да ти изиграе лоша шега какво стана в тая тема:
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=67&t=343570&start=0
Едно късо в захранващата верига на матрицата (получило се в самия кабел) почва да топи писти по дъното, които нямат възстановяване.
Аз стария кабел ако реше да го наместваш може да ти изиграе лоша шега какво стана в тая тема:
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=67&t=343570&start=0
Едно късо в захранващата верига на матрицата (получило се в самия кабел) почва да топи писти по дъното, които нямат възстановяване.
- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
Моделът е А300, съжалявам за обърквацията, поправих го в първия си пост. Още не знам какво става като разместя кабела, защото не съм отворил лаптопа все още. Исках да съм максимално теореточно подготвен преди да се захвана с ремонта (лаптопът вече не е в гаранция и с удоволствие бих се опитал да си го поправя сам).
Именно в немското ибей гледам, че може би ще е най-добре ако си намеря евтин дефектен лаптоп без рам, хард и т.н., но с работещ екран. Така си имам и видеокарта, и матрица, и лентов кабел... ще имам повече резервни части. Иначе ако се окаже, че не е от лентовия кабел, то тогава ремонтът в сервиз вероятно няма да си струва с оглед на това, че лаптопът вече е на над 3 години.
Опит с лаптопи нямам, но щом във форума има колеги като вас, които са много навътре в тематиката, някак си се чувствам по-добре
Именно в немското ибей гледам, че може би ще е най-добре ако си намеря евтин дефектен лаптоп без рам, хард и т.н., но с работещ екран. Така си имам и видеокарта, и матрица, и лентов кабел... ще имам повече резервни части. Иначе ако се окаже, че не е от лентовия кабел, то тогава ремонтът в сервиз вероятно няма да си струва с оглед на това, че лаптопът вече е на над 3 години.
Опит с лаптопи нямам, но щом във форума има колеги като вас, които са много навътре в тематиката, някак си се чувствам по-добре

- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
Между другото, защо се прецаква лентовият кабел? Предполагам, че проблемът може да е възникнал на мястото, където се затваря капака и от огъването да се е прекъснала някоа пистичка.. Само че при мен сутринта всичко си беше наред, а като се пробрах следобеда вкъщи - мониторът вече беше на черти. В това време не е пипан капака, да не говорим за изпускане или нещо друго...
- radi_nrj
Той кабела не е лентов, а сноп увит в текстилен шлаух. Прекъсва се от умора на материала в точка на прегъване или от прещипване.
- deversant
- Автомобил:
- Двигател:
За мен е матрица!
Ето едно подобно случайче,и е проверено защото местихме матрицата на друг лаптоп!
http://prodavalnik.com/ibm-thingpad-g41-i11019625
Ето едно подобно случайче,и е проверено защото местихме матрицата на друг лаптоп!
http://prodavalnik.com/ibm-thingpad-g41-i11019625
- deversant
- Автомобил:
- Двигател:
Тук една,малко ми се струва скъпичка но никой не е казал да не се пазари човек!
http://prodavalnik.com/matritsa-za-tosh ... 0-i9141835
- refresh4o
- !!!ИЗМАМНИК!!!
- Автомобил: VW POLO B5188PP
- Двигател: AEX 1996
Аз съм с посочената тошиба и освен една матрица и един хард друго не съм сменял, матрицата по моя вина, но ако имаш нужда от нещо пиши ще съдействам 

- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
radi_nrj написа:Той кабела не е лентов, а сноп увит в текстилен шлаух. Прекъсва се от умора на материала в точка на прегъване или от прещипване.
Да, прав си, ето го кабелът:

Това, че се прекъсва от умора на материала и аз го предполагах, само че при мен проблемът възникна без да пипам капака. При умората на материала въздействието на променливото натоварване се натрупва кумулативно. Тоест, напълно е възможно човек да си затвори лаптопа, кабелът да е все още здрав, но при последващото отваряне да настъпи критичната точка и да се скъса. Обаче при мен сутринта си работеше, след това не съм докосвал капака и след обеда вече екранът показваше тая боза на снимката. Въпросът ми към вас е, като по-разбиращи хора с опит, дали е възможно кабелът да се прекъсне така просто... докато лаптопът си седи отворен.
deversant написа:Тук една,малко ми се струва скъпичка но никой не е казал да не се пазари човек!
Благодаря колега за линка. След седмица ще пътувам за БГ и ако се потвърди теорията за матрица мога да се обадя. Засега надеждата ми е да купя лаптоп с изгоряло дъно, който за използвам за части. Така от една страна ще си имам донор и за в бъдеще, ако нещо друго се прецака, а от друга, ще имам и лентов кабел, и матрица.
refresh4o написа:Аз съм с посочената тошиба и освен една матрица и един хард друго не съм сменял, матрицата по моя вина, но ако имаш нужда от нещо пиши ще съдействам
При теб такива ли бяха симптомите, когато сменя матрицата?
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Почвам да се замислям да вържа бас, че се е измъкнал слота на тоя кабел
С 99% вероятност - по-големия, от ляво на снимката.
Ял съм го този, със същите странни цветни ивици, та...

- deversant
- Автомобил:
- Двигател:
Да колега,такива бяха симптомите!
Обявата която ти дадох за матрица не е моя,но имам приятел с така тошиба незнам какво и беше заминало...
ще го попитам какво става с нея!
Обявата която ти дадох за матрица не е моя,но имам приятел с така тошиба незнам какво и беше заминало...
ще го попитам какво става с нея!
- radi_nrj
radotom написа:Почвам да се замислям да вържа бас, че се е измъкнал слота на тоя кабел![]()
По вероятно е да се прекъсне връзката между женската букса и платката отколкото мъжката да се извади. На гурба на матрицата като се вкара кабела в женската букса се залепва с една много яка лепенка и много трудно може да се измъкне сам, но не е невъзможно.
- refresh4o
- !!!ИЗМАМНИК!!!
- Автомобил: VW POLO B5188PP
- Двигател: AEX 1996
моите симптоми бяха просто, че изтървах лаптопа и ми изгоря пурата и не светеше... сега си гледам старата матрица като картина
- icefire
- Автомобил:
- Двигател:
Колеги, той лаптопът взе, че се оправи
Натиснах дисплея умерено силно в лявата част, близо до гуменото тампонче.. и всички дефекти изчезнаха от раз. После го натиснах на още няколко места и той все си работеше.
Каква може да е била причината? До колкото знам, матрицата има много слоеве, които са залепени един за друг.. може ли да е тръгнала да се разпада? С други думи, има ли смисъл да търся друг лаптоп за донор?
Всъщност аз така или иначе щях да отварям лаптопа, за да го почистя, понеже перката ми се върти на прекалено високи обороти и самият лаптоп грее повече отколкото е нормално. Сега като го отворя ще разгледам кабела за дисплея дали прави контакт като хората навсякъде...

Натиснах дисплея умерено силно в лявата част, близо до гуменото тампонче.. и всички дефекти изчезнаха от раз. После го натиснах на още няколко места и той все си работеше.
Каква може да е била причината? До колкото знам, матрицата има много слоеве, които са залепени един за друг.. може ли да е тръгнала да се разпада? С други думи, има ли смисъл да търся друг лаптоп за донор?
Всъщност аз така или иначе щях да отварям лаптопа, за да го почистя, понеже перката ми се върти на прекалено високи обороти и самият лаптоп грее повече отколкото е нормално. Сега като го отворя ще разгледам кабела за дисплея дали прави контакт като хората навсякъде...
Последна промяна от icefire на Нед 28 окт 2012 17:22, променено общо 1 път.
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”