! ИДИОТИ НА ПЪТЯ !

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Re: ! ИДИОТИ НА ПЪТЯ !

Мнениеот escrime » Вто 30 окт 2012 12:54

onazi написа:...при положение, че тя е предзначена за бавно движещи се пътни превозни средства...

Това не е вярно.
Всъщност тя е в пълното си право, колкото и абсурдно да е то. В нарушение си ти като мигаш с фаровете.

Прочети отново цитата от ЗДвП.

А това дали е разумно да се кара с 20 в лява лента по бул. Брюксел е съвсем друга тема.
Да не говорим, че ми звучи направо невероятно.

Потребителски аватар
vnkostadinov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vnkostadinov » Вто 30 окт 2012 13:05

bugster написа:...
Точно заради такива неориентирани влачещи се индивиди стават нервните ситуации.
Може да не е в нарушение на закона буквално, но това за реалната ситуация в Софийския трафик е супер неадекватно откъдето и да го погледнеш.
...

Нервните ситуации стават заради нервни водачи. В случая момичето не е постъпило колегиално спрямо останалите участници.
Защо е селско да караш нова кола бавно? според описаната ситуация:
onazi написа:... дъжд, вятър ...

не може ли да се допусне, че е млад шофьор, който го е хванало страх? ами ако други ден твоето дете със шофьорска книжка на 1 седмица попадне в същата ситуация, с разликата че този отзад е доста по-агресивен???

Не защитавам никого, става въпрос за отношението.

onazi написа:другата лента, при положение, че тя е предзначена за бавно движещи се пътни превозни средства

не съм на 100% сигурен, че там има знак Д2 : http://www.referati.org/pravilnik-za-dvijenie-po-pytishtata-glava-9-razdel-5-d-pytni-znaci-sys-specialni-predpisaniq/13957/ref

c1ick
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот c1ick » Вто 30 окт 2012 13:26

vnkostadinov написа:...

Съвсем вярно и аргументирано. +това, дамата очевидно е от друг град (ямболска регистрация, както е посочено) и във всичкия тоя дъжд, вятър, по вечерно време на мен ми се струва нормално да си неуверен, ако не познаваш пътя в чужд град. Единственото, което си постигнала, onazi, е да я изнервиш и/или ошашкаш допълнително, а тогава е още по-вероятно неопитен шофьор да направи някоя глупост. За в бъдеще - поглеждаш дясното огледало, подаваш мигач, престрояваш се, движиш се в удобната за теб пътна лента и не си хабиш нервите.
Нещо много се зачопкахме в тая тема, ама така е - човек се учи, докато е жив.

Потребителски аватар
bugster
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bugster » Вто 30 окт 2012 14:01

Като е от друг град, като не може да кара - да си вземе такси!!
Не и е мястото в дъжд и трафик да се учи и да се влачи дори и с 40 по Брюксел в лява лента.
Никакъв закон не може да ти оправдае неадекватното поведение на пътя дори и буквално да не нарушаваш закона.
В тоя случай като е неуверена и неадекватна даже е опасна за останалите участници в движението.

Премигането с фарове в "нецивилизовани" държави като Турция тези отзад те предупреждават с премигване на фаровете че ще те изпреварват за да го имаш предвид..... тука незнам защо да се счита за дебилно ??
Като си заблеян и ти се кара спокойно си пУцай У десно ....
Аз също бих освиркал, освяткал и поздравил подобни индивиди каращи бавно и неадекватно.

Говорейки за такива типажи, оня ден на извънградско някакъв се влачеше с 60-70. Зад него още една кола и след това аз трета.
Тръгнах да изпреварвам с мигач, изнесох се, застигам вече колата пред мен иииииииииииии идиота пред мен, без мигач сви рязко да изпреварва.
Явно и той решил да изпреварва ама без да се огледа и без мигач. Буквално спрях на сантиметри от него и една не влязох в банкета.
Е вярвайте ми - поздравих го доста стабилно. Ако му бях светнал и свирнал предварително може би щеше да ме види ??
А да - и да не забравяме че тази ситуация се случи заради дебил каращ с около 60 при ограничение 90.... не не ... няма нищо лошо да се кара в ограничението дори и много под него ....

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 30 окт 2012 14:22

bugster написа:Като е от друг град, като не може да кара - да си вземе такси!!
Не и е мястото в дъжд и трафик да се учи и да се влачи дори и с 40 по Брюксел в лява лента.
Никакъв закон не може да ти оправдае неадекватното поведение на пътя дори и буквално да не нарушаваш закона.

Чак пък да си хване такси... по тая логика ти ако дойдеш в Стара Загора и те накарам да преминеш през 2 или 3 по-интересни кръстовища (където ако има коли зад теб и ти ще направиш задръстване) ще сметнем, че не можеш да караш и да си вземеш такси, така ли? Много интересна логика относно тези, които не са от града имате ти и колежката :applause: Аз като видя някой такъв с регистрация различна от моята просто го подминавам внимателно и по-отдалеч без излишни драми, свиркания и пресветкания.
А конкретно в ситуацията, която си описал вина има водачът на второто превозно средство, което е било между теб и бавнодвижещата се кола. Не е погледнал в огледалото преди да предприеме маневра (при това без мигач). Не хвърляй вината на тоя, дето кара със 60-70 - толко си може човекът или така му е кеф да си кара. Ограничение до 90 не значи, че всички трябва да карат с 90 толкоз ли е трудно да го осмислите? :wink:
А ето и въпросния член, на който се разрешава водачът да кара в удобна за него лента в населени места:
Чл. 15. (1) На пътя водачът на пътно превозно средство се движи възможно най-вдясно по платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с пътна
маркировка, използва най-дясната свободна лента.
(2) Разпоредбите на ал. 1 не се прилагат и водачът на моторно превозно
средство може да използва за движение най-удобната за него пътна лента в следните
случаи:
1. (отм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.)
2. (изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) в населените места, на пътно платно с две и
повече пътни ленти за движение в една посока, обозначени с пътна маркировка или
пътен знак, по които е разрешено движението на пътни превозни средства със скорост
не по-голяма от 80 км/ч;.

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Вто 30 окт 2012 14:33

Така че физически грамотният човек би препоръчал не да се движим бавно (спря-
мо пътното платно), а да се движим с ниска (спрямо потока от коли) относителна
скорост. Да се движим със средната скорост на потока. Именно това е безопасната
скорост. И всяко отклонение от нея, било то по-бързо или по-бавно, създава опасност
за останалите участници в движението
.

Казусът е разтълкуван брилянтно. И бих Ве замолил да вникнете в понятията, внимателно, и прилагането Им на пътя.
Залагам, че цитираната по-горе дама е слабоумен, молски шопер.
Магнит за ПТП-та така наречения.
Източник

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Вто 30 окт 2012 14:52

Е,значи 10 коли трябва да се съобразяваме с един отпред,който е решил да кара със 70 км/ч в извън населено място?Не е като магистрала нали,с лента за изпреварване...И се почва,газ-спирачка...е,аман де от Свети води!
Давам този пример,понеже Стефанчо конкретизира ограничение от 90 км/ч.
Май това е по-опасно от по-бързото каране,щото тоя водач "Х" ни кара да предприемаме най-опасната маневра-изпреварването!Ама за съжеление съм голословен,понеже като Вас не мога да го изкопая от ЗДвП,отделено в кавички!

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Вто 30 окт 2012 15:00

Жалко е, че има хора, които смятат, че имат право да определят кой кара адекватно или не и си позволяват да нарушават закона, твърдейки, че са провокирани от "неадекватните", но ненарушаващи закона участници в движението. Да, не е приятно, когато някой не се движи "заедно с трафика", но святкане и свирене едва ли му помагат да се "включи в движението". Ако onazi смята, че с действията си е постигнала нещо различно от това да демонстрира явното си превъзходство над "МЕГА ОВЦА"-та на пътя, с удоволствие ще го чуя/прочета.
Пътищата са за всички и почти всички сме равни там. Ако някой ни "пречи", това не е повод да се държим грубо и да използваме такива определения, още по-малко да нарушаваме закона. И според мен е тъпо да караш бавно в лявата лента, но причините може да са най-различни, нека не усложняваме допълнително живота си и на тези около нас!
Благовест написа:Е,значи 10 коли трябва да се съобразяваме с един ...
Накратко - ДА. Както много хора биха те "пуснали" да минеш, ако много бързаш, превишаваш скоростта и се навираш най-отпред, така е редно да не съдим прекалено строго и тези, които поради някаква причина карат по-бавно от колоната.

Потребителски аватар
onazi
Автомобил: Golf IV
Двигател: 1.9 TDI

Мнениеот onazi » Вто 30 окт 2012 15:43

Не мислите ли, че малко повече се задълбочи темата?
Пътищата за каране! mhihi Какво ме храните? :Mr Green Fun

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 30 окт 2012 17:56

Благовест написа:Е,значи 10 коли трябва да се съобразяваме с един отпред,който е решил да кара със 70 км/ч в извън населено място?

Да, точно така. Другият вариант е да му сечем пътя и да спрем да му четем конско или да го набием, щото кара бавно.
Благовест написа:Не е като магистрала нали,с лента за изпреварване...И се почва,газ-спирачка...е,аман де от Свети води!

Магистралата е за хора, които обичат да карат лежерно и предпочитат да стигнат бързо. Ако имаш алтернативен маршрут по магистрала можеш да избегнеш всички бавнокаращи по първокласните и второкласни пътища.
Благовест написа:Давам този пример,понеже Стефанчо конкретизира ограничение от 90 км/ч.
...щото тоя водач "Х" ни кара да предприемаме най-опасната маневра-изпреварването!Ама за съжеление съм голословен,понеже като Вас не мога да го изкопая от ЗДвП,отделено в кавички!

Ако за теб опасна маневра е да изпревариш някой, който се движи със 70км/ч с автомобила от гаража ти, по-натам няма смисъл да коментираме (ако говорим за прав участък с хубава видимост, където е разрешена 90 км/ч). За закона си прав, в общия случай той НЕ толерира тези, които се движат със скорост над разрешената, а тези, които карат по-бавно от разрешената не закача. Аз също си позволявам да карам със скорост около или над позволената - на път с ограничение 90, почти винаги карам с по-висока скорост, като не виждам смисъл да се сърдя на тия, дето се влачат със 60-70 км/ч. Законите именно затова са написани с толкова членове и алинеи, за да може свободните интерпретации на тема "тоя се влачи като еди си какво" или "тоя не може да кара" да бъдат сведени до минимум у шоферите.
Май това е по-опасно от по-бързото каране

Ако отворим една статистика на КАТ примерно и видим причините за ПТП-та коя ще бъде посочена в най-голям процент според теб? Бавно каране или несъобразена (висока) скорост. Оттам насетне има ли смисъл да продължаваме да коментираме кое каране е най-опасно?

Потребителски аватар
rosi17go
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosi17go » Вто 30 окт 2012 19:03

Днес, към 16 часа до 61 училище в София, има обръщало за автобуси. Един идиот с синя кола нещо като опел астра като полицейските. Така се беше засилил през обръщалото към училището поне със 150 км в час. Много късно видя легналите полицаи, наби спирачки и колата отхвръкна към оградата за пешеходци и влезе с ляв калник. maikomila

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Вто 30 окт 2012 19:21

По принцип всички правим грешки, няма безгрешни, но понякога направо не се сдържам! Карам по една улица, и пред мен един Ситроен и гледам да спразвам дистанция, от него! И този взе да намаля, а лентата е непрекъсната, и няма как да го изпреваря, и го осфирих, с клаксона, съответно той не ми обърна внимание, защото по-важен е телефона, а че мигача не е пуснал, и че единия стоп не му свети са подробности, поне да се беше изнесъл в дясно, а не да спира на платното, и после да се сеща, че може да отбива, аман от Професионалисти със златни талони :screwy

Потребителски аватар
S_T_I_N_G
Автомобил: GOLF 4 1.8 T
Двигател: AGU GU GU GUUUUUU

Мнениеот S_T_I_N_G » Вто 30 окт 2012 19:36

onazi написа:Не мислите ли, че малко повече се задълбочи темата?
Пътищата за каране! mhihi Какво ме храните? :Mr Green Fun

Може да си гладна и за това :) или да не са те нахранили а може тепърва да загряват :) :063: mhihi :dummy:

viking.
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот viking. » Вто 30 окт 2012 22:04

Бавно или "бързо" трябва да се кара в дясната лента според закона за движение по пътищата,освен в случай на изпреварване,което се извършва в лявата лента при двулентов път в дадения казус.Няма какво да се коментира...

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 30 окт 2012 22:11

viking. написа:Бавно или "бързо" трябва да се кара в дясната лента според закона за движение по пътищата,освен в случай на изпреварване,което се извършва в лявата лента при двулентов път в дадения казус.Няма какво да се коментира...

А ти чел ли си ЗДвП, който така смело "цитираш". Как ще коментираш следния член:
(2) Разпоредбите на ал. 1 не се прилагат и водачът на моторно превозно
средство може да използва за движение най-удобната за него пътна лента в следните
случаи:
1. (отм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.)
2. (изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) в населените места, на пътно платно с две и
повече пътни ленти за движение в една посока
, обозначени с пътна маркировка или
пътен знак, по които е разрешено движението на пътни превозни средства със скорост
не по-голяма от 80 км/ч;.

Според закона всъщност излиза, че може :shock

Върни се в “Пътеводител”