Iezekil написа:Гледано отпред входа е лявата тръба а изхода е дясната но за мен лично това за радиаторчето е без значение за ефективноста му.По-важната информация ми се струва друга:
Ще се хвана за две думи изтървани от автора:"изпарител" и "прилично топли".
Та да споделиш този изпарител примерно дали е слаган скоро?И дали ти сълзи някъде под него или точно от него?Това питам с цел ,ако ти е нова уредбата да не би да е вързан последователно с парното....
И следващия момент е,че маркучите на парното не трябва да са "прилично топли", а неприлично парещо горещи.Това е много важно уточнение с цел конкретизиране на проблема извън самото радиаторче,а именно-изпарител или водна помпа....
OK, това с радиаторчето, ще го погледна.
Газовата уредба е на почти 3 години вече и ядове никакви не е имало до сега с нея и към момента също няма ( разход нормален, автоматично превключване газ<>бензин нормално, миризми в купето никакви...). Да, сълзенето е точно от изпарителя от единия вход/изход на водната риза. Надявам се да е само скоба, но това сълзенето не е от сега, просто сега се завирах да видя, че е от него
Прилично топли казвам, защото като ги стисна мога да си държа ръката, макар и да си пари.
Днес поредния "експеримент" - махнах капачката на разширителния съд и така карах 3-4 км, ако има да излиза въздух да излиза ( знаех, че има вероятност да кипне водата и да оплиска, но за мое щастие беше плиснало малко ). Естесвено това го направих на студен двигател - 5 мин работа на свободен ход и 5-10 мин каране. Резултат -> в движени без капачка на 2-ра степен на духане парното е ОК, оставя ли на празен ход почва да изстива. За съжаление не мога да пипна маркучите, когато съм в движение

, но всикчко това все повече ме навява на мисълта водната помпа, защото :
- И аз и предишния собственик си пишеме в един тефтер, кое на колко километра с какво и коя година е сменено и т.н. Та предишния собственик я има колата от 143 000 ( внесъл си я е сам от Германия навремето ), в момента е на 250 000 и нито аз нито той сме сменяли водна помпа
- Другото - ОК от тънкото маркуче към разширителя тече вода, ама от 75*C показание на таблото до 90*C e тая амплитуда се променя доста бързо, в рамките на един светофар време ~60-80 sek. Което ме навява на мисълта, че нещо водната помпа не може да подържа нужния дебит. Сигурен съм, че охладителната течност е в нормите като количество.
- И още - ако без капачката ( т.е. системата не е под налягане ) така лесно се обезвъздуши радиаторчето ( за сега го изключваме като проблемно ), а когато има капачка ( т.е. има и налягане в охладителната система ) и мина 6-7 км отсечка на 3-та на високи обороти...ефект йок. Мисълта тук ми е, ако самата турбинка на водната помпа се е износила по някакъв начин ( да речем, че това може и да си е 23 годишна водна помпа ), то би следвало поведението да е такова. При ниско налягане, каквото е останало от турбинката върти по лесно водата, в обратния случай има задъхване и не смогва да обръща достатъчно бързо водата => тея амплитуди
В събота ще отида при майстора да я свали водната помпа и да оправим сълзенето от изпарителя. Поне наистина има бая теми по тези въпроси във форума, та все се надявам скоро да отстраним и моя проблем.
Благодаря ви за вниманието и съветите колеги !