Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Re: Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор.

Мнениеот mely » Нед 04 ное 2012 9:18

mupk0 написа:Аз и тва нямам... :D

ела да ти дам един

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Пон 05 ное 2012 12:22

fox_vt написа:MMX виж сега има едни закони-закон на ом и закон на джаул ленц ще се спрем на втория [url]http://bg.wikipedia.org/wiki/Ефект_на_Джаул-Ленц[/url]
Та според него произведената топлина е равна на електрическото съпротивление умножено по квадрата на тока.Или ако имаш нагревател със съпротивление 22 ома че по лесно се смята по закона на ом 220в/22ома= 10 А.От тук 10А*10А*22ома=2200 джаула или вата в секунда.Тъй за да е по икономичен да речем наполовина трябва да намалим тока което може да стане със промяна на съпротивлението от 22ома на 44ома.И 220в/44ома=5А след това 5А*5А*44ома=1100 джаула(вата) и какво следва наполовина по икономичен но и наполовина по малко топлина ще отдели в стаята.Ти ако искаш си карай нагревателя и на 37,5 градуса икономичност няма да има е ще си по икономичен от тоя дето ще ходи по боксерки в стаята ама тва е друга бира mhihi

Хубаво се обоснова, но го кажи на sp_konsulov - той беше тоя, който се чудеше как така един конвектор 2000W може да е по-икономичен от друг 2000W. Покрай неговото чудене се опитах да дам примери, че една и съща мощност не значи, че ефектът гарантирано е еднакъв - поразгледай, проследи мисълта и може да се съгласиш с мен поне малко. Ако трябва да го синтезирам по-кратко - не мисля, че 2 конвектора с еднаква мощност вършат точно една и съща работа независимо, че единия струва 5-10 пъти повече от другия.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 06 ное 2012 5:53

TiL написа:Тука много дървени философи се навъдили и гледам ги чак почнали да спорят с хора вадещи си хляба с електротехника и електроника facepalm Що крушка 2kW не топли както конвектор 2kW... Крушката е направена да свети, а топлината която се отделя се явява загуба :idea: Двете сравнения хич нямат конструктивни разлики и можем да ги сложим в една и съща група "отоплителна техника" примерно mhihi

Що каруцата не върви колкото Порше?

Всъщност, ако пренебрегнем малкото количество лъчиста енергия излязла през прозорците (ако помещението изобщо има прозорци и ако те не са покрити с пердета) Крушката ще топли точно колкото и конвектора. Всички "загуби" си остават в стаята във вид на топлина. Светлината се поглъща от стените и също се превръща в топлина.

Едни роднини имаха интересен отоплителен уред - нещо като голям мангал пълен с жарава, като има ходехме на гости много ме беше страх да го пипна, жаравата си изглеждаше истинска. После чудото се е прецакало нещо и го донесоха на село. Жаравата се оказа подходящо оформена и оцветена пластмаса под която имаше 5 - 6 обикновени ел крушки.

Потребителски аватар
sp_konsulov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sp_konsulov » Вто 06 ное 2012 7:33

Добре го каза г-н ktamen,

ама все още има хора които вярват че реотаните на марка Х дават повече топлина от реотаните на Марка Y.

Още нещо - някои хора вярват, че климатика топли защото в него има реотани (нагреватели)
:bowdown

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Вто 06 ное 2012 9:34

ktamen написа:....
... Светлината се поглъща от стените и също се превръща в топлина...

По принцип винаги си прав :D , но не и за последното :wink: .
Малък въпрос, който не се нуждае от отговор: защо има "отоплителни", т.нар. кварцови ламБи? Едно време когато на село се гледаха животни, особенно пилета, тези ламБи бяха много разпространени :idea: .

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Вто 06 ное 2012 11:52

sp_konsulov написа:Добре го каза г-н ktamen,

ама все още има хора които вярват че реотаните на марка Х дават повече топлина от реотаните на Марка Y.

Още нещо - някои хора вярват, че климатика топли защото в него има реотани (нагреватели)
:bowdown

В някои климатици (ако не всички) май наистина има нагреватели - да вземеш да проучиш повече нещата, преди да говориш "някои хора" какво вярвали:

http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/ ... ge/19/vc/1

Последна промяна от MMX на Сря 07 ное 2012 12:14, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 06 ное 2012 20:47

milmar написа:
ktamen написа:....
... Светлината се поглъща от стените и също се превръща в топлина...

По принцип винаги си прав :D , но не и за последното :wink: .
Малък въпрос, който не се нуждае от отговор: защо има "отоплителни", т.нар. кварцови ламБи? Едно време когато на село се гледаха животни, особенно пилета, тези ламБи бяха много разпространени :idea: .

Ти няколко пъти си ми натривал носа затова не ми се ще да споря с теб, но все пак досега смятах, че на открито е най-лесно да се използва лъчисто пренасяне на енергията и това е причината за използването на въпросните лампи. Ако при пилетата сложиш маслен радиатор той трябва да стопли цялата атмосфера за да стигне топлина и до пилетата.
Може би някакъв незначителен процент от светлината се изразходва за химическо превръщане на фоточувствителните вещества - тапетите потъмняват не само от цигарения дим и други боклуци, но и от светлината. Струва ми се обаче, че този процент е несъществен и не си струва да се коментира.
Друг несравнимо по-малък процент от излъчените фотони при поглъщането ще предизвикат друго излъчване с друга дължина на вълната (подобно на процесите в луминисцентните лампи), но и тези вторични фотони ще стигнат до отсрещната стена и енергията им пак ще отиде за повишаване на средната скорост на молекулите в стаята.
ПП И моя климатик си има реотан, ама аз съм му изскубнал жиците mhihi mhihi

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 07 ное 2012 13:57

За всички, които в тая тема спориха, че конвекторът бил икономичен, особено този на Адакс - манната небесна, ви предлагам да видите тази тема и да си зададете въпроса защо този колега минава от конвектор Адакс на климатик. mhihi :
viewtopic.php?f=47&t=356377

Продавам посочения модел конвектор. Купуван е миналата година и реално е използван само един сезон. Конвектора е перфектен, но вече не ми върши работа(минахме на климатици).

Потребителски аватар
kikata
Автомобил: vw passat b6
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kikata » Сря 07 ное 2012 14:26

stefan4o написа:За всички, които в тая тема спориха, че конвекторът бил икономичен, особено този на Адакс - манната небесна, ви предлагам да видите тази тема и да си зададете въпроса защо този колега минава от конвектор Адакс на климатик. mhihi :

Продавам посочения модел конвектор. Купуван е миналата година и реално е използван само един сезон. Конвектора е перфектен, но вече не ми върши работа(минахме на климатици).

Колега гледай сега каква е моята история.
Първите две години докато бях студент(на квартира) в София, бях на парно :drinking: духалката не я спирах и накрая 50-60лв. за парно и още толкова за ток(става дума за отопление на една стая от 18кв.)
Третата година си купих конвектор Теси(някъде по форума имам и тема от времето когато го избирах).
Тесито беше супер, смених квартирата с такава без ТЕЦ :Mr Green Fun и с този конвектор повече от 100лв. в най-студените месеци не съм плащал. Тесито работеше NON STOP :Mr Green Fun и аз вътре по потник :drunk . Да обаче тесито се скапа :bishop , умре напълно и за мое нещастие бях загубил гаранцията :banghead: :banghead:
Така четвъртата година се сдобих с адакса, ползвах го по същия начин като тесито, не съм го спирал и най-голямата сметка беше 100лв. само през най-студения месец, а зимата беше доста студена.
Искам също да отбележа, че всичко ни беше на ток.
Сега вече не ми е необходим, защото в жилището което съм стайте са с по-голяма кубатура от предвидената за конвектора и климатиците са по-добрия вариант.
Така че, спокойно мога да кажа, че тези конвектори са супер и при една добра изолация и дограма ще е още по-добре!
:beer

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 07 ное 2012 14:30

kikata написа:
stefan4o написа:За всички, които в тая тема спориха, че конвекторът бил икономичен, особено този на Адакс - манната небесна, ви предлагам да видите тази тема и да си зададете въпроса защо този колега минава от конвектор Адакс на климатик. mhihi :

Колега гледай сега каква е моята история.
Първите две години докато бях студент(на квартира) в София, бях на парно :drinking: духалката не я спирах и накрая 50-60лв. за парно и още толкова за ток(става дума за отопление на една стая от 18кв.)
Третата година си купих конвектор Теси(някъде по форума имам и тема от времето когато го избирах).
Тесито беше супер, смених квартирата с такава без ТЕЦ :Mr Green Fun и с този конвектор повече от 100лв. в най-студените месеци не съм плащал. Тесито работеше NON STOP :Mr Green Fun и аз вътре по потник :drunk . Да обаче тесито се скапа :bishop , умре напълно и за мое нещастие бях загубил гаранцията :banghead: :banghead:
Така четвъртата година се сдобих с адакса, ползвах го по същия начин като тесито, не съм го спирал и най-голямата сметка беше 100лв. само през най-студения месец, а зимата беше доста студена.
Искам също да отбележа, че всичко ни беше на ток.
Сега вече не ми е необходим, защото в жилището което съм стайте са с по-голяма кубатура от предвидената за конвектора и климатиците са по-добрия вариант.
Така че, спокойно мога да кажа, че тези конвектори са супер и при една добра изолация и дограма ще е още по-добре!
:beer

Благодаря ти за изчерпателния отговор, но каква е причината вместо по-голям конвектор отговарящ на помещението да предпочетеш климатик? :wink: 100лв. за отопление на една стая са доста пари. Моята сметка за ток през най-студените месеци зимата не е минавала 160 а сме цяло семейство - с малко дете, пералнята работи всеки ден, бойлерът не се спира НИКОГА, два климатика в две стаи нонстоп работа, жена ми готви почти всеки ден на ел.печка, квадратура 50+. Дали е икономично или не - оставям на теб сам да прецениш.

Потребителски аватар
kikata
Автомобил: vw passat b6
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kikata » Сря 07 ное 2012 14:44

Честно казано до сега не съм пробвал с климатик, а родителите на приятелката ми имат 3 у тях, та ме навиха да си взема, че били по-икономични пък да видим какво ще излезе mhihi
Колкото за сметките не знам, при нас дограмата беше калпава, нямаше изолация, беше последен 6-етаж, може би е имало и повече загуби.
Най-голямата сметка идваше за януари или февруари не си спомням точно, но беше 104лв. другите месеци 70-80лв.

Потребителски аватар
lrlmodo
Автомобил: Zafira OPC
Двигател: Z20LET

Мнениеот lrlmodo » Сря 07 ное 2012 15:40

Аз избрах конвектор Delonghi с вентилатор пък да видим

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Сря 07 ное 2012 15:45

lrlmodo написа: конвектор Delonghi с вентилатор

това ако не е духалка, какво ще е...

Потребителски аватар
bugster
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bugster » Сря 07 ное 2012 17:28

Стефчо - мерудията на всяка манЖа и слово манна небесна - нека автора на темата да ти каже че заглавието е именно:
Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор.
Темата стана много изродена. Май е по-добре да се отвори тема конвектор срещу климатик scare

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Сря 07 ное 2012 17:58

bugster написа:......

Прав си за темата.
Но аз отдавна разсъждавам по тази дилема (не моя :lol: ):
bugster написа:...радиатор или конвектор.....

звучи ми като "врат или шия" .
В този смисъл една истинска духалка, конвектор ли е? Защото върши същата работа, по абсолютно същия начин,обаче е е евтина, затова "не става" :D . Освен това климатика е също конвектор по смисъла на думата :D . И последно: конвекторът духалка ли е ? :D

Въпросите са по-скоро риторични.

Тази тема се върти и около икономичност на отоплението. Ако не греша, какво да добавя, когато човек не разбира, а не приема съвет - проблема си е негов :да: .

А ако греша (т.е. няма значение тук някаква икономия, а само конфорт) аз бих препоръчал апартамент в Сидни и един в София, когато тук е зима, Сидни е лято :beer , дай Боже всеки му.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”