connor cane написа:relaxxx написа:Колега лично по твоя въпрос не мога да се произнеса, защо наистина този човек те е захранил така ... дали наистина го е сторил или ти го храниш... но 1 не мога да повярвам - че нямаш зъбен камък... това нещо се образува средно за 6 месеца във всяка уста и ако не го махаш се натрупва. Айде наздраве!

Aми и аз така си мислех и даже помолих доктора да ми го изчисти - колкото и малко да е.
Оказа се, че под определен минимум (ако се изразявам правилно) няма смисъл да се пипа.
Някой хора (основно пушачи) го натрупват.
Други не.
Ако миеш зъбите си редовно и правилно - трябва да минат 10+++ години преди да имаш зъбен камък, който да ти чистят. Даже е възможно изобщо да не натрупаш такъв.
Не говорим за "специалисти" като въпросния измамник - той ще ти го чисти всеки ден - за всеки случай.

Абе тъй и тъй я държите отворена малко да напреднем в здравната култура.
Съвсем накратко
Зъбна плака - това са организирани системи от микроорганизми, отделени от тях вещества и хранителни остатъци трайно прикрепени към зъбните повърхности. Намира се надвечено и подвенечно. Води до възпаление на венеца и последствие до загуба на тъканите държащи зъбите /пародонтит или едно време парадонтоза/
Зъбен камък - при достатъчно престояване в устната кухина зъбната плака се минерализира - превръща се в зъбен камък. Зъбният камък е вреден по два начина - сам води до възпаление на венеца и натрупва зъбна плака отгоре си, която се минерализира и т.н.
Човек в най-добрия случай, при правилно четкане и използване на конци за зъбии/или интердентални четки и вода за уста може да отстрани 80-85 % от зъбната плака, най-вече тази разположена над венеца. Останалата част си остава и се минерализира до зъбен камък, най-често подвенечно.
И така - всеки "образува" зъбен камък. Всеки зъбен камък подлежи на почистване /няма минимално количество, под което да не се чисти/. На колко време трябва да се чисти е отделен въпрос, строго индивидуален. 6-те месеца за преглед и почистване са измислени от маркетингов гуру, но да не се впускам в подоробностни по това.
И накрая - на бас се хващам, че зъболекарите, които са преглеждали конор кейн и другите които "имали толкова малко зъбен камък, че не си струвало да се почиства", са от старата генерация - над 40 г. Това е така защото допреди 20-ина години се считаше, че връзката между възпалението на венеца и плаката/камъка не е причина - следствие. Поради това заболяването на венците и зъбодържащия апарат се наричаше "пародонтоза" - т.е. заболяване причинено от проблеми в организма, а не от микроорганизмите в плаката и камъка.Днес обаче се счита, че основната причина за заболяването са микроорганизмите в плаката и камъка и затова заболяването се нарича "пародонтит" /-ит" означава възпалително зъболяване с микробен произход/ и се набляга изключително много на почистването на зъбите - вкъщи и професионално от зъболекар. По старите зъболекари обаче не са възпитани в тази посока.
И най-накрая - процедурата е почистване на зъбен камък, зъбна плака и полиране. Не само -зъбния камък е проблема.
Та така...
Темата все повече не ми харесва, и призовавам да бъде заключена и отстранена, тъй като представлява опетняване на името на човек, който не може нито да се защити, нито някой от нас има каквито и да е доказателства за казаното от автора й. Да не говорим за заканите за физическа саморазправа, които намирам пък за абсолютно неприемливи. В предното си участие преди две години в тази тема не засегнах този въпрос, мислех си че нещата ще си отшумят. Ядосал се човека, никой не е прав /вж. предното ми мнение/.Но упоритостта на автора й в начинанието си вече ме съмнява. И питам как все пак отхвърлихме /мод екипа/ възможността темата да е поръчкова?