Най-добър дизелов двигател

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
lord_aggo
Автомобил: VW Passat B8
Двигател: 2016 DFCA

Re: Най-добър дизелов двигател

Мнениеот lord_aggo » Нед 04 ное 2012 10:14

Гледам, колегите са писали AFN.. Каква е обосновката зад това?
Не целя да започвам никакви дрязги, просто наистина питам от интерес :)

Quottzot
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Quottzot » Нед 04 ное 2012 12:10

anpa1 написа:Най добрия дизелов мотор е 270 CDI на MERCEDES, 170 кс. По магистрала с 160-180 км/час ти дава разход 5L/100.

:shock - твърде невъзможно. 1-во този двигател кара дюзите си да колабират, което не го прави много надежден. Единствения начин да гори 5л/100км при 160-180км/ч е да си забравил една 1-ца преди 5-цата, или да е качен на турбо-пътна помощ и да изплисква по 5л/100км от колабиралите дюзи, заради дупките по българските магистрали. :063:

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Нед 04 ное 2012 18:04

lord_aggo написа:Гледам, колегите са писали AFN.. Каква е обосновката зад това?

Така вече е друго нещо. Като цяло 1,9ТДИ двигателите са добри зависи какво търсиш ти - икономия или стигане от т.А до т.Б. за кратко време.
Малкие 90 коня са здрави, евтини за подръжка и от къмто турбини.
1Z (90коня, малък данък) - един от първите ТДИ - двигатели - здрав, няма демпферен мафовик(чел съм, че било скъпо за смяна), турбина с непроменлива геометрия(малко по-голям разход, но пък по проста и по-малко податлива на повреди турбина). Подходящ за градско кормуване. (Същото се отнася и за АGR, АHU мисля, ако греша ме поправете да не лъжем човека)
AFN(110 коня, голяма данък) - разликата от 1Z - демпферен маховик(ако не е смен н вече), сложно устройство на турбината по-податлива на повреди спрямо горния двигател. Подходящ е за извънграско шофиране, по-пъргав от 1Z, извънградско може би има малко по-малък разход. По податлив на тунинг. Не че не може да се кара в граски условия, ама ако се кара като мен има възможност да зацапа турбината, следва почистване, не безплатно както се досещаш. Съществува и под името AHF в Голфовете(може би има незначителни разлики, но общо взето е това).
ALH - 90 коня,малък данък - той е смеска между първите два двигателя - "сложна" турбина. Просто написано AFN с малък данък, разход среден между 90 и 110-те коня.

Вече ПД си е друга бира. Друг принцип на действие на горивната система, има друга подръжка, други суми. Тях си ги хвалят само собствениците им. Все пак ако искаш вървеж независимо от разхода, това е автомобил за теб.

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Нед 04 ное 2012 18:35

anpa1 написа:Най добрия дизелов мотор е 270 CDI на MERCEDES, 170 кс. По магистрала с 160-180 км/час ти дава разход 5L/100.
От VW grup имам голф 4 ARL двигател 150 кс. разход между 5 и 7 /100
Карам ги и 2та , като голфа е по добър за градско , а мерцеседаса Е класа на извънградско. Иначе като еластичност на мотора голфа е малко по добър.
Чел съм че Хонда имат мотор 2.2 CDTI също много добър.
Говоря за около 10 годишни коли, за по нови нямам мнение от опит
Успех с покупката

5 - 150 -160км!!!!!!!!?????Малко трудно !!А на въпроса на колегата , най добрият мотор е добре поддържаният.И аз карам дизел ,но не бих казал ,че е най добрият още повече ,че съм минал с него само 6000км.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Нед 04 ное 2012 18:59

На въпроса : не знам какво се цели с питането - надеждност ли , мощност ли? Щото е малко трудно един мотор ,да речем двулитров да е много прост за обслужване и да е бърз . Сегашните технологии са : малък агрегат - голяма литрова мощност , но с цената на един куп ел.карантии. Стария тип - прост ,надежден, лесен за поддръжка, механичен ,един път да запали и ток не му трябва повече, но..определено по-слаб ( като коне) . Който държи хем да прост мотора и хем да е як и не го бърка мн. разхода- да гледа 3-4 (че и повече) литра мотори с механично ГНП, с максимум 120 до 160 коня (+ ,- )- абе "корабни" мАторчета :Mr Green Fun "лапат" какво да е "гориво", без "страх" ,че ще се "задави" и спре....

Потребителски аватар
lusko_vabel
Автомобил: Vw Passat B5 1.9 TDI
Двигател: AFN
Контакти:

Мнениеот lusko_vabel » Нед 04 ное 2012 19:36

AFN(110 коня, голяма данък)
При мен данъка е 90 лв. на AFN Мисля, че за цяла година си е добре :) , Но това е мое мнение

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Нед 04 ное 2012 19:53

lusko_vabel написа:AFN(110 коня, голяма данък)
При мен данъка е 90 лв. на AFN Мисля, че за цяла година си е добре :) , Но това е мое мнение

Данъка го плащаш един път в годината.Всички по нови автомобили имат тежка поддръжка ,няма какво да се лъжем.Но един колега го каза преди време -Каква е приликата между дизел без турбина и жена без цици?И двете вършат работа но удоволствието е различно!И аз купих скъп за поддръжка автомобил и не съм някакъв баровец ,но не съжалявам.Не знам колегата какво цели с въпроса си ,всичко е много относително,и всяка машина си има предимствата и недостатъците.

Потребителски аватар
Freakylol
Автомобил:
Двигател: asz++

Мнениеот Freakylol » Нед 04 ное 2012 19:56

Накратко казано почти всеки си хвали неговото, аз ще похваля 1З, но за сега ASZ-та ми по-нищо не му отстъпва откъм здравина.. ( да не говорим, че за същия разход като на пасата, карам с по-голяма скорост и имам доста повече мощност :))

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Мнениеот FELIPE » Нед 04 ное 2012 20:09

:D Взе ми думата от устата,наистина ,човека е казал че му предстои покупка на автомобил,ако иска да вземе 9-10 годишен дизелов фолксваген с добро оборудване,най-добрия избор би бил именно ASZ :D

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Нед 04 ное 2012 22:07

В по-голямята данъчна група - да сме точни, тогава. Много сте чувствителни на тема "Данъци".

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Нед 04 ное 2012 22:10

velinsl написа:

В по-голямята данъчна група - да сме точни, тогава. Много сте чувствителни на тема "Данъци".

А бе хора хареса ли ви нещо ,плащаш и го взимаш!!Ама като почнеш да мислиш за данъци ,дюзи ,демпферни маховици ,турбина с променлива геометрия ,никога няма да си купиш кола!!!!

Потребителски аватар
Jeka
Автомобил: Passat B5 Variant
Двигател: AJM++
Контакти:

Мнениеот Jeka » Нед 04 ное 2012 23:03

rokera671 написа:като почнеш да мислиш за данъци ,дюзи ,демпферни маховици ,турбина с променлива геометрия ,никога няма да си купиш кола!!!!

+1 :012:

EMILEN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот EMILEN » Пон 05 ное 2012 21:37

rokera671 написа:като почнеш да мислиш за данъци ,дюзи ,демпферни маховици ,турбина с променлива геометрия ,никога няма да си купиш кола!!!!

Аз мислих за данъци и точно поради тази причина си купих TDI 90 коня, а не 110. Аз нещо не мога да зацепя какво значение има кое колко пъти в годината се купува - когато смятам нещо го деля на брой месеци, за да ми излезе сметката. Гражданската дали ще я платя наведнъж или на 12 месечни вноски ми е все едно, важна е общата сума. То и кола веднъж се купува общо взето, ама всички гледат цената й, нали?

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Пон 05 ное 2012 22:24

EMILEN написа:

Аз мислих за данъци и точно поради тази причина си купих TDI 90 коня, а не 110. Аз нещо не мога да зацепя какво значение има кое колко пъти в годината се купува - когато смятам нещо го деля на брой месеци, за да ми излезе сметката. Гражданската дали ще я платя наведнъж или на 12 месечни вноски ми е все едно, важна е общата сума. То и кола веднъж се купува общо взето, ама всички гледат цената й, нали?

така,така...аз от такива размишления си купих накрая бензинка....и то Хюндай!Нека ми е лошо :Mr Green Fun !Съжалявам,ма минах през тия разсъждения и ето накъде изби...

EMILEN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот EMILEN » Пон 05 ное 2012 22:31

emo-gar написа:
EMILEN написа:

така,така...аз от такива размишления си купих накрая бензинка....и то Хюндай!Нека ми е лошо :Mr Green Fun !Съжалявам,ма минах през тия разсъждения и ето накъде изби...

Колкото да размишлявам, никогиж няма да си купя кола марка Хюндай. Не знаех, че произвеждат и коли. :wink:

Върни се в “Дизелови агрегати”