Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор.

Мнениеот stefan4o » Сря 07 ное 2012 18:13

bugster написа:
Стефчо - мерудията на всяка манЖа и слово манна небесна - нека автора на темата да ти каже че заглавието е именно:
Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор.

Поднасям извинението си към автора на темата, но това не му дава право да прави подчертаните квалификации.
Просто реших да попитам един доволен потребител на АДАКС, но не на ЛС, защо си продава конвектора, а ме изкараха "мерудията на всяка манджа". Гледам, че има и друг колега, който е бил доволен от АДАКС, но скоро и той премина на климатици, даже имаше тема. Не е срамно човек да каже, че е намерил по-добра алтернатива. :beer
bugster написа:Темата стана много изродена. Май е по-добре да се отвори тема конвектор срещу климатик scare

Ще си позволя да цитирам колегата над мен (ако няма нищо против):
звучи ми като "врат или шия" .

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Сря 07 ное 2012 19:22

bugster написа:

Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор.
Темата стана много изродена. Май е по-добре да се отвори тема конвектор срещу климатик scare

Този спор ми напомня "Бензин срещу газ", та се сещам за реакцията на бензиновите фанатици, когато най-накрая минат на газ и се чудят как са могли да дават толкоз пари за бензин...
Конвектор - как звучи само! Не е като електрическа печка, или електрически радиатор...

Потребителски аватар
bugster
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bugster » Сря 07 ное 2012 20:19

Хаха - ква алтернатива бе - въпроса беше конкретен. Не ме интересуваше климатик миналата година - както и сега.
На конкретния въпрос беше отговорено отдавна.... от там нататък повечето отговори за чешене на езици. Ако някой е в същата дилема ще му е трудно да отсее плявата, а именно това беше идеята на модовете да остане отключена - ако има хора със същата дилема да прочетат. Да ама не .. то тука духалки, климатици, камини .. путки майни scare
Стефчо - батка, не се обиждаме. Сори ако ти е прозвучало така ... ама на 7К+ мнения няма начин повечето да не са шлака.... no offence dude mhihi

milmar написа:Въпросите са по-скоро риторични.

Човече - уважавам те, повечето ти мнения са полезни, ама тука влезе в научната вероятност ....
Уредите си имат конкретни наименования.
Никой нормален човек няма да нарече духалката конвектор, или да каже на климатика радиатор или конвектор ....

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Сря 07 ное 2012 21:15

Тъй като темата вече взе друга посока ще попитам тук за да не отварям нова тема по отоплителните въпроси :lol:
До каква външна Т е изгодно дадена стая да се отоплява с обикновен климатик и под каква граница вече е безсмислена работата на климатика и е добре да се мине на конвектор ? Питам защото за първа година трябва да се отоплявам с нещо различно от парно, а имам климатик в стаята който до сега съм използвал само за охлаждане. Мисля си дали при една нормална зима (-10* до 0*) мога да се отоплявам с климатика или е редно да си купя конвектор. Стаята е 15м2, климатика е 9ка, а конвектора който мисля евентуално да взема е 2000 W. Стаята е на първия етаж и под мен има абонатна станция, но до колкото чух новите абонатни били добре изолирани и вече няма топла далавера от тях mhihi , иначе е с една външна стена със стара дървена дограма и без изолация. Другата стая и кухнята се отопляват с непрекъснато пуснато на max парно. Ще се радвам ако ме посъветвате дали е разумно да разчитам само на климатика при положение, че не е инвертор?

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Сря 07 ное 2012 21:27

Никой нормален човек няма да нарече духалката конвектор, или да каже на климатика радиатор или конвектор ...

Ами на маслен радиатор със вентилатор как му се вика а да те питам кат си ..... нал се сещаш.Всичкото уред дето прай топло като изключвам инфрачервените отоплители които са лъчисти,са с естествена или принудителна циркулация.И да конвектора дали ще е адакс или тропик(по дъртите ги помнят)са по икономични от духалката щото не харчат ток за да циркулира въздуха.Аз бях най доволен от 3 кв Диана когато тока беше смешни пари ама сега като е пари го икономисвам със най икономичното от токогълтащите уреди.

За колегата над мен зависи от марката модела на климатика и изолацията на стаята.За обикновенни климатици им дават до -5 за по така клима до -15,и все пак всичко е относително.Запаси се с резервна духалка,радиатор,конвектор и други такива щото да не стоиш на студено.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 07 ное 2012 21:36

Зависи с колко пари разполагаш. Първо започни със смяна на дограмата, после добра изолация и после, ако са ти останали парички си купи колонен климатик. При всички случаи намаляването на топлинните загуби е най-важния и евтин начин за намаляването на сметките и върши добра работа независимо с какво се топлиш, и през лятото ще ти е полезно доброто изолиране.
Сегашния ти климатик също ще ти върши работа, но за отопление колонния е по-ефективен. Ако му стане твърде студено на климатика и откаже ще включваш духалка от 12лв.

Потребителски аватар
stinbg
Автомобил: Passat B6
Двигател:

Мнениеот stinbg » Сря 07 ное 2012 21:50

Каспър написа:До каква външна Т е изгодно дадена стая да се отоплява с обикновен климатик и под каква граница вече е безсмислена работата на климатика и е добре да се мине на конвектор ?

Това е доста интересен въпрос и аз се чудя колко е тази температура след която трябва да спра Самсунга (климатик) и да пусна духалката.
При всички положения еднозначен отговор няма и скъпите инверторни климатици работят до -15/-20 градуса, въпроса е обаче това че работят оправдава ли онзи киловат или два които харчат - тоест климатика си харчи някакъв ток за да работи компресора ама успява ли да "открадне" достатъчно топлина отвън за да оправдае харчовете на ток не е ясно. Аз за по сигурно на около 5* вече го изключвам, защото ми се струва че въздуха не успява да се затопли достатъчно за да оправдае онзи киловат и половина ток.

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Сря 07 ное 2012 21:56

fox_vt написа:...
За колегата над мен зависи от марката модела на климатика и изолацията на стаята.За обикновенни климатици им дават до -5 за по така клима до -15,и все пак всичко е относително...

Климатика е най-евтиния модел на Самсунг, а в книжката му пише, че под 0* външна Т отоплителния му капацитет пада до 70-80% затова се съмнявам, че при -10* ще е удачно да разчитам на него, да не говорим ако зимата е като миналата :talk:
Стаята няма изолация.
ktamen това което предлагаш е идеалното решение за собствено жилище, но това за което питам е временно и затова при мен е неприложимо :да:

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 07 ное 2012 22:30

Аз се топля със една скапана Осака. При -10 коефициента и на ефективност е около 1,5 (измерен от мен, а не взет от китайска книжка) при вътрешна температура около 16 - 18 градуса. Едва ли сегашния ти климатик е по-скапан от моя и ще бъде по-неефективен. Друг е въпроса, че може да имаш проблеми с обледяване и други от този род, аз често и бърникам из жиците да работи както аз преценя щото китайците не са се справили много добре с управляващата електроника. При такива температури се налага ръчно да я включвам да се размразява, освен това се налага при първоначално пускане да включвам ръчно вътрешния вентилатор на високи обороти.
Щом жилището не е твое първо говори с хазяите дали ще ти признаят поне част от разходите по изолирането, ако не стане пробвай със сегашния климатик как ще се справи. Това, че е 9ка мен не би ме притеснило особено, това, че климатика трябва да е голям за да не се мъчи ми се струват измислици на търговците за да продават по-големи и по-скъпи климатици. Всички машини според мен трябва да работят възможно най-дълго време на мах за да си избият по-бързо парите.
Климатиците също не са много удобни за местене и дори да си купиш друг май пак ще трябва да го подариш на хазяите :roll:

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Сря 07 ное 2012 23:09

bugster написа:....

Човече - уважавам те, повечето ти мнения са полезни, ама тука влезе в научната вероятност ....
Никой нормален човек няма да нарече духалката конвектор, или да каже на климатика радиатор или конвектор ....

Има един метод за постигане на печалба, застъпен напоследък много сериозно в човешкия живот, но този метод е известен може би от хиляди години, той се нарича реклама. Въз основа на гръмки фрази, и разчитайки до голяма степен на незапознатост на хората, да ги принудят да си дадат парите напразно, ако не напразно, поне не и за нещото, за което е обещано. Има физически закони, които са непроменими, хората се напасват спрямо тях, а не както в рекламите- законите на физиката да се правят според кефа на хората.

Има познат начин да се "лъже" електромера, така че с единица ел. мощност да се произведе повече от единица мощност топлинна енергия, това нещо лежи на обясним физически закон и се нарича термопомпа (климатик).

От там нататък вече, "научната вероятност" преминава в невероятност, фантастика.

Потребителски аватар
bugster
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bugster » Сря 07 ное 2012 23:58

milmar написа:
bugster написа:....

Има един метод за постигане на печалба, застъпен напоследък много сериозно в човешкия живот, но този метод е известен може би от хиляди години, той се нарича реклама. Въз основа на гръмки фрази, и разчитайки до голяма степен на незапознатост на хората, да ги принудят да си дадат парите напразно, ако не напразно, поне не и за нещото, за което е обещано. Има физически закони, които са непроменими, хората се напасват спрямо тях, а не както в рекламите- законите на физиката да се правят според кефа на хората.

Има познат начин да се "лъже" електромера, така че с единица ел. мощност да се произведе повече от единица мощност топлинна енергия, това нещо лежи на обясним физически закон и се нарича термопомпа (климатик).

От там нататък вече, "научната вероятност" преминава в невероятност, фантастика.

Те за това и гугъл транслейт не помогна ...
Само едно да спомена - и на дете 1 клас да му посочиш климатика - пак няма да го нарече конвектор.... примерно
И да - различните уреди могат да са различно ефективни в отоплението на дадена стая при еднаква консумация на киловат.
Реклама, гръмки фрази и политика - тоталка спам по темата, но от това няма спасение.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 08 ное 2012 0:10

Детето от първи клас е като попивателна - учи нови думички, но не винаги разбира смисъла им. Кофтито е, че доста хора цял живот си остават с детския акъл и ако на нещо добре познато от много години му закачат някое модерно заглавие те тутакси захапват куката и с желание се оставят да бъдат измамени. 200лв за 2кВт резистор за мен си е измама без значение каква марка е резисторът.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Чет 08 ное 2012 11:50

ktamen написа:200лв за 2кВт резистор за мен си е измама без значение каква марка е резисторът.

Не е измама, а е въпрос на финансови възможности. Ако 200лв са ти доста пари, ще се чувстваш измамен. Ако имаш достатъчно и ти е все едно дали даваш 50 или 200, тогава дори само заради качеството на боята (да не говорим за формата и естетиката) би дал повече. Но като гледам какви тънки сметки правиш, едва ли си от въпросната категория хора. Ще пробвам да ти дам по-достъпен пример - един ръчен часовник може да струва 20лв или 60лв. Като свършена работа и прецизност ще е съвсем еднакъв. Въпросът е - ти би ли дал 60лв за да имаш този, който повече ти харесва или всичко, което си купуваш е на принципа "по-евтиното"? Ако търсиш само ниска цена - обличай си едно яке, пали печка на дърва и ще минаваш по-икономично от някакви конвектори и подобни "измами".

Накрая ще перифразирам всичките изречения по-горе с нещо по-кратко: Важното са детайлите и детайлите (подробностите) правят цената на предметите доста по-висока.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 08 ное 2012 21:02

Да дадеш 200лв само защото искаш цвета на печката да е в тон с цвета на килима е разбираемо и в много случаи напълно оправдано. Но можеш ли да ми посочиш някоя реклама на въпросните резистори, в която дори съвсем бегло се споменава богатата цветова гама или нещо от този сорт. Неоспорим факт е, че се измислят всевъзможни научно звучащи кретении, които да убедят наивния купувач, че въпросния резистор консумира по-малко и топли повече. Никога не бих си купил подобен продукт защото това би значило, че ми харесва да ме мамят.
Хора като теб биха си го купили само за да покажат, че са по-по-най от такива като мен (или поне от тази категория към която си мислиш, че се числя и аз, явно вече съм ти пределно ясен) - купувай и си вярвай.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Чет 08 ное 2012 21:21

Към колегата MMX на последното изречение ако позволиш ще добава нещо което може да се счита като корекция-не толкос детайлите правят цената 2 пъти по скъпа а името на фирмата.Вече и малките деца знаят че името на марковите неща определя цената-за справки айфон да речем или бош примери много.Колко струва мислиш един конвектор но нейм марка поне 3 пъти по малко говорим си за вложени материали-а колко струва името на марковия минимум 2 пъти повече от другите.Но стига вече надлъгване който с каквото иска да се топли негова си работа щом е доволен халал да му е.

пп до колегата с климатика-нямам преки наблюдения от самсунг но от форумни оплаквания съм разбрал едно-самсунг,климатик и зима са три несъвместими неща.Определено вярвай на това което са написали че под 0 гр пада със 70% ефективноста му (за което :shock :shock :shock )

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”