Бензинът като "добавка" в дизеловото гориво .

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Бензинът като "добавка" в дизеловото гориво .

Мнениеот samo_pechka » Чет 08 ное 2012 18:21

Колеги откривам една тема във връзка с наближаващите студове . Не съм мн . сигурен , дали темата е за този раздел :oops: щото си е малко офф , ако модераторите преценят ,че не е - да я преместят, с молба да не я заключват , просто ми се ще повече хора да я видят и съответно споделят мнение по въпроса .Притеснението ми е ,че вече има подобна тема ,но е заключена :oops: viewtopic.php?f=24&t=179244 А не открих друга такава в нашия форум :oops: Има доста теми в нета на посочената . Чел съм почти всички , да не кажа всички , но са общо взето - противоречиви :cry: Някои колеги може би са чели мои мнения относно смесването на бензин в дизела, мненията ми са изцяло негативни към такава практика ( към "нарочното" добавяне на бензина). Вашето мнение какво е : плюсове и минуси ?

Последна промяна от samo_pechka на Чет 08 ное 2012 21:54, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
nebeto
Автомобил: VW Passat B4 1.9TDI
Двигател: AFN 1996

Re: Бензинът като "добавка" в дизеловото гориво .

Мнениеот nebeto » Чет 08 ное 2012 18:47

идеята да се слага бензин през зимата на дизелова кола е да се компенсира ослабването на самата нафта,ако е сипвано течен газ против сгъстяване на дизела.Това нещо е практикувано от много дизелждии години наред.Това обаче е за "старите" дизели тоест двигатели с нафтова помпа,за тези които са с дюза помпа незнам какво става.

Потребителски аватар
smash22
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот smash22 » Чет 08 ное 2012 19:32

Значи аз на АФН-а мога да сипвам ,по колко горе-долу да капвам бенз на литър нафта ? :beer

Quottzot
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Quottzot » Чет 08 ное 2012 20:11

Случвало ми се е на Мултивана, и то точно през зимата, да ми сипят по погрешка 6л бензин 100 октана, докато резервоара беше наполовина празен, след което допълних догоре нафта и се надявах да не му стане нищо. Точно тогава след като заредих минах около 10-ина километра, през които нищо не се случи, но на другия ден, при опит да го запаля завъртя, притресе странно и угасна, а на таблото изписа че има проблем.
След промивка на цялата система и източване на резервоара, му нямаше нищо.
80-те литра нафта, които източиха, на 4 пъти бяха наливани на служебния Авенсис 2.2D-Cat 177к.с., като се допълваше нафта и слагаха добавка, а Авенсиса не се оплака.

Потребителски аватар
actros1846
Автомобил: AUDI A4 B5 1.9 TDI Avant Facelift
Двигател: AFN 1999

Мнениеот actros1846 » Чет 08 ное 2012 20:42

За бензин не знам аз ще си сипвам по литър газ за горене на един резервоар.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Чет 08 ное 2012 21:02

За газта ( керосин, светилна газ ) се знае ,че е в голяма полза зимата за диз. гориво и добавяна до 5 на 100 . :да: Въпроса на темата е : бензин да се добавя в нафтата "нарочно", с цел подобрение - има ли плюсове или само негативи :!: Има доста теми и в нашия форум даже , където са описани случаи на неволно смесване или грешно зареждане с някакво кол.бензин в резервоара и се е обсъждало дали е опасно или не, щото става въпрос за доста по-сериозни кол. бензин в нафтата . Тука идеята на темата е да се проследи въобще дали има файда от добавянето на бензин или не ,или даже е и вреда да кажем.

Потребителски аватар
H2O
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот H2O » Чет 08 ное 2012 21:06

Всичко може да сложите у резорваро mhihi газ,спирт,ракия,бензин,кафе,вода,сярна киселина,терафлу,НО нито едно няма да има относителното тегло на нафтата.Затова добавките са направени за съответното гориво.Да има реален резултат.

Потребителски аватар
actros1846
Автомобил: AUDI A4 B5 1.9 TDI Avant Facelift
Двигател: AFN 1999

Мнениеот actros1846 » Чет 08 ное 2012 21:20

Цитат
- Ако карате дизел: нуждата да добавяте бензин в нафтата означава или температура доста под минус 20, или напълно съсипан двигател (не толкова компресия, колкото разпръсквачи на дюзите), или некачествена нафта - сменете бензиностанцията, от която зареждате. На минус 20 трябва да нямате никаква нужда от това упражнение. Ако въпреки всичко ви се наложи, максималното допустимо (и вече нежелателно) количество бензин е литър на 10 литра нафта. Повече ще намали смазващите качества на нафтата; дизеловата помпа разчита на тях, тоест рискувате да ви потрябва нова. А са скъпи дори на старо.

Ето какво намерих из нета. Моето мнение, че трябва да се внимава как се мешат двете горива.

Потребителски аватар
ventotdi
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: ALH 1998

Мнениеот ventotdi » Чет 08 ное 2012 21:31

Прав е колегата ,че бензина намаля смазочната стойност на нафтата ,а тя единствено смазва роторната помпа. Четох препоръки от немския производител за консистенция бензин -дизел на мотори с роторна помпа и таблицата започваше от -5 градуса минаваше към -15 и стигаше до -25 градуса където порцията е 25 % Бензин в нафтата. Зимата без значение колко градуса е но паднели по -5 аз наливам по около литър бензин в 10 литра нафта и не повече от 100 грама двутактово масло.Друскам си ги в голяма туба да се хомонизират и тогава ги наливам. Не знам до колко бъркам но автомобила ми има малко по лесен старт и не ми замръзва горивото. Мотора ми е AAZ

mladeja
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladeja » Чет 08 ное 2012 21:42

Изключително добра практика.В нета съм виждал и упражнението наливане на бензин и в двигателното масло.Говорим за екстремно ниски температури.Аз го практикувам без прекаляване естествено и когато има нужда.Бензина така или иначе ще се изпари доста бързо.Мисля, че изцепките - двигателя щял да се скапе дюзите също са твърде нереални.Когато се сгъсти горивото от студа натоварването на дюзите е много по - голямо.Тази практика е препоръчителна при екстремно ниски температури и едва ли се използва повече от една две максимум седмици при нашия климат.

K
Автомобил: Passat B6
Двигател: DSG 4x4 CBBB

Мнениеот K » Чет 08 ное 2012 21:49

При условие, че има добавки против замръзване, защо се чудите какво да си наливате в колите? Да не говорим, че добавките идват по-рентабилно като цена/за литри отколкото да сипвате бензин на 2,60лв.

loshiqa
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот loshiqa » Пет 09 ное 2012 14:50

Миналата година за пръв път ми беше замръзнала нафтата и след това ме посъветваха точно това което колегата по горе е споменал а то е на 10л. нафта 1л. бензин и така и процедирах , нямах никакви проблеми след това със замръзване, а бяха големи студове палеше по меко и се почувства някаква динамика

Плюсове - +++
Минуси - 0

Двигател - 1Y

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Пет 09 ное 2012 20:28

Имам една тънка книжка на български език от около 95-96г издадена. Нещо от сорта като ръководство за експлоатация.Имаше за Рено 1.6-1.9 , ФВ 1.6, Пежо 1.9 и подобни предкамерни дизели . Та пише, че няма никакъв проблем да се слага до 30 процента бензин в резервоара. При ТДИ и по-новите не знам дали може
На Голф 1Y само с повечко добавка Кастрол, поддържаше малко по-висока температура. Карам нови ПДта и никакъв студ до сега не ги е бъркал. В ред ли е колата не трябва да я бърка нищо. Та всички тия добавки, бензини, газ за горене ми звучат като предшественици на "старт-пилота" който се пръска направо във филтъра.

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Мнениеот FELIPE » Пет 09 ное 2012 20:57

Карам нови ПДта и никакъв студ до сега не ги е бъркал. В ред ли е колата не трябва да я бърка нищо.

:D ...дори и замръзналата или станала на каша нафта :да:

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Пет 09 ное 2012 21:22

Е добре де, какво е замръзнала нафта, никога не съм виждал, честно. За буца лед ли става въпрос?
Виждал съм гъста глеч, каша и то не целия резервоар. Това винаги седи отгоре. Карам винаги с повече нафта. Щом е запалила колата почва да се грее горивото. При ПД трябва да знаеш колко много нафта отива в главата и колко много се връща топла. Специално миналата зима доста под минус 20 беше при нас. 90 коньовия ми Пасат и той не се е чудил дали да пали.

Върни се в “Дизелови агрегати”