Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Re: Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор.

Мнениеот Каспър » Чет 08 ное 2012 21:30

Ефективността му пада до 70% при Т под 0* тоест е по-неефективен с 30% спрямо плюсовите Т така разбрах аз прочетеното. Реших да изчкам да видя каква ще е зимата, как се справя климатика и ако не е достатъчен тогава да взема конвектор.

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Чет 08 ное 2012 22:13

fox_vt написа:Към колегата MMX на последното изречение ако позволиш ще добава нещо което може да се счита като корекция-не толкос детайлите правят цената 2 пъти по скъпа а името на фирмата.Вече и малките деца знаят че името на марковите неща определя цената-за справки айфон да речем или бош примери много.Колко струва мислиш един конвектор но нейм марка поне 3 пъти по малко говорим си за вложени материали-а колко струва името на марковия минимум 2 пъти повече от другите.Но стига вече надлъгване който с каквото иска да се топли негова си работа щом е доволен халал да му е.

Не е само марката :wink: Пусни една духалка делонги и една дипломат и сам ще се убедиш в разликата :)

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Чет 08 ное 2012 22:30

Нека позная делонгито ще спечели,и ще ти кажа защо защото имам такава с метален корпус преди 7-8 години струваше 70 лв сега пак е толкова но...Всички други теси дипломат нео и други не се сещам в момента излязоха със същия по форма модел на доста по малка цена.Не че няма значение марката но много марки лежат на стари лаври.И едно въпросче конвектор Тропик на поне 20 години вероятно и повече топли като змей а кажете ми колко би струвал сега спрямо адакса :lol: :lol:

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 09 ное 2012 0:19

Преди климатика се топлех с конвектор делонги, ако телевизора е изключен оставаха да се чуват едни много дразнещи 50 херца и ми беше много трудно да заспа, затова го изключвах и включвах духалка (специално за колегата ММХ да уточня, че духалката беше около 50 - 60лв 2400Вт, а не от най-евтините както той е сигурен, че бих си купил) - нейния звук разбира се беше много по-силен, но не така дразнещ. Имах още един конвектор - някакъв античен български. След като му смених реотаните стана чудесна печка от него и освен това беше идеален за препечени филийки сигурно си въобразявам, но от тостера не са ми толкова сладки :Mr Green Fun ама майка си го хареса и го отмъкна на село.
В интерес на истината звука от делонгито се появи след няколко години експлоатация, преди това си беше безшумен, вероятно заради многобройните ритници нещо вътре се е разхлабило.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Пет 09 ное 2012 10:40

fox_vt написа:Към колегата MMX на последното изречение ако позволиш ще добава нещо което може да се счита като корекция-не толкос детайлите правят цената 2 пъти по скъпа а името на фирмата.

Защо не погледнеш нещата от обратната страна - ако една фирма "без име" можеше да продава посредствения си продукт 2 или 3 пъти по-скъпо (колкото прибира лошия конкурент Apple примерно), дали няма да го направи или не-марковите производители са загрижени за хората и с голямо удоволствие гледат да им продават на по-ниски цени? Не се заблуждавай - продават евтино, защото това е единствения начин да има купувачи. Ако Самсунг си пусне таблетите на цените на Епъл, 90% от клиентите им ще предпрочетат ябълките. Ако конвектор Адакс струва 100лв, а Теси струва 95, мислиш ли, че някой ще си купи Теси? Споменах "детайлите" като нещо важно, защото проектирането и направата им струва доста повече отколкото забележима е функционалността им.

Потребителски аватар
katcko
Автомобил:
Двигател:

Re: Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор

Мнениеот katcko » Пон 04 фев 2013 13:51

Аз съм с ТЕЦ,но ми трябват някакви ел.уреди,с които да се топля преди да са пуснали парното и в дните като вчера да речем,когато навън беше 19 градуса,а парното е намалено и вкъщи си става студено.От Адаксите, гледам всички сте доволни,но се чудя за мен да ли са подходящи или нещо,което има и вентилатор,за да стопля по-бързо.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 04 фев 2013 15:48

ползвай климатик (не е необходим скъп инверторен) така ще можеш и да се охлаждаш като те напече :)

Потребителски аватар
katcko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот katcko » Пон 04 фев 2013 16:47

Не съм фен на климатиците като средство за отопление,още повече изсушава много въздуха,а в стаята в която ще работи,аз не бих издържал и 2 мин. и т.н.За това съм се насочил към конвекторите.Все пак ако парното е намалено от ТЕЦа,конвектора ще почне да работи при температура от 17-18 градуса,така че едва ли ще е проблем за бързо достигане до 20-21С(имам в предвид Adax-май към тях съм се насочил)

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пон 04 фев 2013 16:58

Ако поддържаш постоянна температура в жилището Адакса ще ти върши работа,но ако искаш например през деня да е по-хладно в случай че няма никой в къщи а след работа да се стопли бързо не е удачен !

Потребителски аватар
katcko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот katcko » Пон 04 фев 2013 17:23

Да,температурата се поддържа и ми трябва за пред отоплителния сезон и в слънчеви дни когато са намалили парното.

Потребителски аватар
plamikcho
Автомобил: VW Passat B6
Двигател: BLS 2007

Мнениеот plamikcho » Пет 04 окт 2013 11:45

Колеги, имам нужда от консултация за избор на отоплителен уред. Искам да сложа някакъв отоплителен уред в стаята на детето, тъй като студа дойде рано тази година, а парното май скоро няма да го пуснат. Необходимо ми е да поддържам добра температура (20 градуса) в стаята постоянно. Климатик в тази стая няма да слагам (стаята е хладна през лятото + няма много удобно място за поставяне на климатик). Ползвал съм конвектор за отопление преди и бях доволен, сега ми се иска да сложа пак. Обаче, имаме проблем :banghead - малкия разбойник (на 2 г.) пипа всичко, което му е в обхвата (а той става все по-голям). В момента имам печка духалка и е абсолютно неизползваема - трябва да я сложа в клетка метър на метър и да залепя контакта, за да оцелее. И да залепя клетката за пода да не я отнесе... Опасявам се, че ако сложа конвектор на стената, ще стане същата история. Варианта радиатор също не предлага нещо по-добро - трябва да мисля как да му скрия копчетата... и корпуса му е горещ, пак кофти... Загледах едни печки, които приличат на климатик и изглежда, че се монтират на стена по-високо. Моля, ако някой има или е ползвал подобна, да сподели дали става за нещо или е пълна *0?нография. Нещо подобно на това http://www.technopolis.bg/b2c/details/695772/P11120501/Ventilatorna-pechka-TESY-HL-275-W-PTC. Изобщо, дайте някаква идея как да я държа топла тази стая и отоплителният уред да е настрана от малкия терминатор. Мога да направя компромис с икономията за сметка на удобството и безопасността (все пак ще се ползва най-много месец докато пуснат парното и догодина при спирането пак).

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Пет 04 окт 2013 12:26

От конвектор до конвектор има много голяма разлика. Вземи си ADAX/Glamox и наистина ще е трудно да се опари. Виждал съм друг конвектор (френски май беше), който се нагряваше доста сериозно. Разликата е в дължината спрямо мощността - adax са сравнително дълги за всеки kW мощност и затова не се налага вдигане на температури. Копчетата... имат вариант с електронно управление с дистанционно, но май пак има копчета. Ако го сложиш много на високо ще се загуби ефекта от конвекция. Освен с някакви лепенки, но от самото копче освен да намали температурата няма какво да направи.

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Пет 04 окт 2013 12:41

Значи комбинацията ADAX + здрава лепенка на копчетата е възможна? А откъде мога най-лесно и бързо да купя такъв (магазин в София)?

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Пет 04 окт 2013 13:49

http://www.bergbg.com/sofia_1.html

Вземай по-голяма мощност, ако се двоумиш.

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Пет 04 окт 2013 14:44

Много благодаря, колега :bowdown. Засега съм харесал TPA20ET, но ще видим. Ще напиша какво съм взел и какви резултати има от срещата конвектор/малко дете.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”