Golf 4 1.4 16V 1998г. Как да я направя по-икономична ?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
d.draganova
Автомобил: Golf 4 1998
Двигател: AHW 1.4 16V

Golf 4 1.4 16V 1998г. Как да я направя по-икономична ?

Мнениеот d.draganova » Нед 11 ное 2012 20:49

Здравейте, искам да направя голфа по-икономичен, но не знам как ?!
Има газова чисто нова
Харчи 10-11 на сто бензин и толко газ мисля, че му е малко много

Очаквам съвети от всички как да понижа разхода на гориво ? :) :) :) :)

Потребителски аватар
Ivo 1983
Автомобил: Golf 3
Двигател: ADZ 1996

Re: Golf 4 1.4 16V 1998г. Как да я направя по-икономична ?

Мнениеот Ivo 1983 » Нед 11 ное 2012 21:43

Трудно ще ти е да гориш на газ, по-малко отколкото на бензин. Предполагам си с ГИ. Намали си разхода на бензин първо.

Потребителски аватар
d.draganova

Мнениеот d.draganova » Нед 11 ное 2012 21:45

Ivo 1983 написа:Трудно ще ти е да гориш на газ, по-малко отколкото на бензин. Предполагам си с ГИ. Намали си разхода на бензин първо.

Да но как да го намаля това е въпроса :) Не съм много на ясно :)

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 11 ное 2012 22:11

d.draganova написа:Здравейте, искам да направя голфа по-икономичен, но не знам как ?!
Има газова чисто нова
Харчи 10-11 на сто бензин и толко газ мисля, че му е малко много

Очаквам съвети от всички как да понижа разхода на гориво ? :) :) :) :)

Колежке, давайте по-подробна информация:
1. Как го мерите:
- по борд
- по стрелка
- с допълване
- с изпразване на бутилката
2. При какви условия:
градско:
-каране само студен автомобил за 2-3км до работа и обратно
- постоянно каране на загрял автомобил
- трафик - задръстване, светофари, околовръстно на 5-та предавка с 60
извънградско:
-каране с колкото си може
-каране като колежка, ама на 70 години т.е. баба
и т.н. важна информация.
Така зададен въпросът - много ми харчи, може да получи още по-интересен отговор.
Небезизвестен факт е, че жените-шофьори правят малко по-голям разход от мъжете. Последните го споделят след като дадат колата на жена си да кара. Моята няма книжка, затова няма как да го потвърдя от собствен опит, но може и да има нещо вярно. Нищо лично към жените-шофьори нямам, да не ме наскачате mhihi

Потребителски аватар
d.draganova

Мнениеот d.draganova » Нед 11 ное 2012 22:19

засичам разхода на празен резервоар и сипвам по 10 литра гориво
кара се градско но късно вечер когато няма трафик и на студен и на загрял двигател ;)
извънградско не се кара

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 11 ное 2012 22:24

В руския каталог ауто ру й дават 9.1 градско бензин. При теб е 10 - според мен нямаш драма, просто се помъчи да караш малко по-икономично, друго едва ли има какво да сториш по въпроса. Освен това си мисля, че така както я засичаш не е много вярно. Има писано в доста теми как се засича най-вярно и точно разхода.

Потребителски аватар
Tipsy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tipsy » Нед 11 ное 2012 22:33

Тия малките двигатели уж за икономия ги взимат, пък то повече гори от големия.
Най-икономично - не я карай. Моята вече близо 3 месеца не ми е изгорила нищо.

По темата - има писано по въпроса за икономично каране. Заменят се обувките с цвички/пантофки или по друг начин казано педала се натиска плавно. Кара се с постоянна скорост, ако има възможност - без постоянно натискане и отпускане на газта. Не се освобождава от скорост, за да се ползва инерция. Не се дава газ до позледно преди светофар/кръстовище/място за спиране.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Нед 11 ное 2012 22:38

За градско си е толкова.
Пробвай някой път на дълъг път да видиш,че ще падне на около 7 :wink:

Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoi4o.d » Нед 11 ное 2012 23:02

Смени си въздушния филтър да не се лъже и да смуче повече гориво.Смени и горивния.И двата не са скъпи.Добро налягане в гумите също трябва да има.А може да смениш и бензиностанцията,което е много важно! :beer Работил съм в една и знам какво става с горивото...Аз съм с такъв двигател,само градско карам и ми гори към ~9+-,а понякога даже и 10 :shock ,което си е нормално според условията - студени зими,кратки отсечки,пуснат климатроник,музика и тн eusa Щом газовата е нова отивай за настройки :talk:

Потребителски аватар
niikoo_1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот niikoo_1 » Нед 11 ное 2012 23:31

Продаваш я и си купуваш Поло 1.0 или 1.4ТДИ, няма как да я направиш по-икономичка, освен да си промениш начина на шофиране, дори и да почне да харчи с 1литър по-малко не виждам това с какво ще промени нещата mhihi , ама тоя разход ми се вижда повече от нормален за тоя измъчен мъртвец 1.4 16В в това голямо купе.
13.8лв за 100км пробег при 1.38лв. за литър газ какво повече искаш от това, за 5лв. да се возиш 100км ли, еми няма такъв филм... електроавтомобилите все още са доста скъпи и не са толкова масови, ама и там е найгравка.

Вече има няколко подобни теми, най-лесния начин е да ме ти харчи изобщо е карта за метрото или градския транспорт. mhihi

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пон 12 ное 2012 0:28

Докато не засечеш разхода на извънградско само се търкат клавиатури излишно. Иначе, ако си елиминирала стандартните заподозрени (въздушен и горивен филтър, запушен катализатор и т.н.) и пак се съмняваш, че харчи повече, отколкото трябва, тогава вече трябва да се направи диагностика и да се провери кой е виновникът.

И в крайна сметка не очаквай чудеса.. в града по-малко от 10-11 едва ли ще стане (особено ако говорим на газ).

PyMu
Серпентина с турболатор
Автомобил: VW Golf IV GTI
Двигател: 1.8T AGU 2000 185hp

Мнениеот PyMu » Пон 12 ное 2012 6:44

Наистина ли е нормален разход това? 10-11/100 бензин градско e моята и аз си мислех, че харчи много, ама е 1.8Т и поне е оправдано, ама щом и 1.4 е същата работа... :roll:
Ако по спецификация е 9, може да си направиш една диагностика, много неща повишават разхода на гориво.

d.draganova написа:засичам разхода на празен резервоар и сипвам по 10 литра гориво

Не става така тая работа, не се засича така. Първо резервоара никога не е 100% празен, имаш 5 литра след светването на лапмпата резерва, а тия 10 литра гориво са нищо и половина, моята кола поне ги няма за нищо. Аз засичах в началото така: на сайта на spritmonitor.de - но трябва да имаш едно пълно зареждане. Светва лампата, наливаш догоре. Аз имам 55л резервоар с резервата и примерно като събере 52л е ясно, че съм имала 3 резерва (примерно). Караш, докато светне пак, отиваш и пак пълниш догоре, нулирайки километража. Тоя път (хипотетично) си наляла 50л да кажем. Значи от предното зареждане си изхабила точно 50л и ако си пропътувала да кажем 450км, разхода ти е 11,11. Не съм добре с математиката, затова е мноооого възможно да съм объркала някоя сметка, но идеята ми е, че 10л е късо разстояние за изчисляване на разход. Засичай месечно. При мен разхода варира като си гледам зарежданията в този сайт между 10,42 и 11,27 градско (което м/у другото си отговаряше съвсем точно на това, което изписваше и таблото като среден разход). Като първата цифра е с икономично (или поне се постарах да е такова) каране, а второто си е как' си знам, настъпване и газ... но и аз карам колата предимно студена, всичко ми е на къси разстояния и това повишава доста разхода. Та затова се изненадах, че и твоя е висок на бензин.

Потребителски аватар
d.draganova

Мнениеот d.draganova » Пон 12 ное 2012 10:36

поразрових се и видях, че трябвало да се почисти дросела и да се обучи но това не ми говори нищо, кой може да го направи и къде ... Ланда сондата ми е за смяна, но прочетох че колата когато е на газ и нова да сложа пак няма да изкара много ... Има ли нещо такова или пак съм чела нещо което не е за мен :) :) :)

Потребителски аватар
vaiper 1
Неграмотен
Автомобил: Pasat
Двигател:

Мнениеот vaiper 1 » Пон 12 ное 2012 10:40

d.draganova написа:поразрових се и видях, че трябвало да се почисти дросела и да се обучи но това не ми говори нищо, кой може да го направи и къде ... Ланда сондата ми е за смяна, но прочетох че колата когато е на газ и нова да сложа пак няма да изкара много ... Има ли нещо такова или пак съм чела нещо което не е за мен :) :) :)

Добре сте чели :wink: Въпроса е или само на газ или само на бензин :?: Рещете и това е :talk:

Потребителски аватар
niki1_j
Автомобил: Golf MK IV
Двигател: ASZ
Контакти:

Мнениеот niki1_j » Пон 12 ное 2012 11:12

d.draganova написа:поразрових се и видях, че трябвало да се почисти дросела и да се обучи но това не ми говори нищо, кой може да го направи и къде ... Ланда сондата ми е за смяна, но прочетох че колата когато е на газ и нова да сложа пак няма да изкара много ... Има ли нещо такова или пак съм чела нещо което не е за мен :) :) :)

Това с дросела ще ти подобри рботата на мотора на празен ход. Относно ламбда сондата, прати ного поздрави на всички, които смятат че газта е причината за проблемите с нея. Ламбда сондата си има живот и той е около 150 000 км. (предписание на производителя Бош). Аз смених моята и вече 70 000 км. нямам грижи с нея, при каране само на газ. И ако дествително ламбда сондата е за смяна, причината за леко завишения разход е именно там.

По темата само на газ или само на бензин, може много да се пише. Аз имам 2 перфектно работещи горива. Всеки сам си преценя колко пари да му харчи колата на 100км.

Най-добре е да се мине през диагностика и да се видят живите данни на колата. От там многат да се направят най-добри изводи за причините, ако има такива разбира се :)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”