Как да си сменим сами термостата- Г4 1.9TDI

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
pboss
Автомобил:
Двигател:

Re: Как да си сменим сами термостата- Г4 1.9TDI

Мнениеот pboss » Чет 27 яну 2011 10:56

jollycatman написа:Колеги, как успяхте да развиете долния шестограм?

Темата е интересна и аз се заех със смяната на термостата. Долния шестограм го развих по следния начин. 1-во сложих камък от гидория (5-ти номер шестостен) върху винта. След него тръбно ключе 10 (пасва идеално на задния край на камъка), което е дълго около 15-20 см. На самото ключе има два отвора за да се вкара шило (отверка) за да се използва рамо.

jollycatman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jollycatman » Съб 29 яну 2011 0:48

pboss написа:
jollycatman написа:Колеги, как успяхте да развиете долния шестограм?

Темата е интересна и аз се заех със смяната на термостата. Долния шестограм го развих по следния начин. 1-во сложих камък от гидория (5-ти номер шестостен) върху винта. След него тръбно ключе 10 (пасва идеално на задния край на камъка), което е дълго около 15-20 см. На самото ключе има два отвора за да се вкара шило (отверка) за да се използва рамо.

Добра идея! Следващия път като сменям антифриз ще я приложа. Преди време сменях датчик за температурата и реших да си промия системата. Промих радиатора, но заради този шестограм се отказах от промивка на двигателя, защото нямах време да търся инструменти.

Потребителски аватар
achodemo
Автомобил: GOLF IV
Двигател: AHF ASZ

Мнениеот achodemo » Чет 15 ное 2012 22:18

Темата е полезна за всеки ,който е решил сам да се справи със задачата , но има един съществен пропуск ,до който стигнах и аз след като реших сега да сменя и моя термостат ,защото се опасявам че съм още с първоначално вградения :? утре ще разбера !!?

Та на темата , какво е пропуснато , имено ролята на малките пинове от вътре на пласмасовата тръба затваряща термостата . Точно те имат важна роля за МОНТАЖА на термостат ,а най-често ,почти винаги се чупят при демонтиране на тръбата . Как и защо , и как се решава проблема пише подробно в тази тема ,която открих днес . Извинявам се ,че не е преведена , но е доста дълго ! Поздрави !!

http://forums.tdiclub.com/showthread.php?t=264619

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Решението :

http://forums.tdiclub.com/showthread.php?t=148452

Изображение

Изображение

Потребителски аватар
Iritais
Автомобил: Golf 5 Plus
Двигател: BKC 2006

Мнениеот Iritais » Пон 24 дек 2012 1:21

Аз от темата в ТДИ форума така и не разбрах какво трябва да се направи при демонтажа на пластмасовия преходник, за да се избегне счупването на двете пластмасови пинчета...

Потребителски аватар
6669
Автомобил: VW Golf IV GTI TDI Exclusive
Двигател: AHF 1999

Мнениеот 6669 » Пон 24 дек 2012 1:57

При развиването на болтчетата да се завърти настрани и тогава да се издърпа. След това термостата остава на блока - маха се, новия термостат се "щрака" на щуцера и по този начин монтажа е по-лесен, че иначе трудно се намества термостата :idea:

Потребителски аватар
batkotivalio
Автомобил: VW Golf TDI
Двигател: AJM
Контакти:

Мнениеот batkotivalio » Сря 26 дек 2012 3:41

6669 написа:При развиването на болтчетата да се завърти настрани и тогава да се издърпа. След това термостата остава на блока - маха се, новия термостат се "щрака" на щуцера и по този начин монтажа е по-лесен, че иначе трудно се намества термостата :idea:

:да:

При мен не помня точно, но мисля, че беше обратно на часовниковата...

Потребителски аватар
the_red_camel
Автомобил: Skoda Roomster 1.6 16V 105hp
Двигател: BTS

Мнениеот the_red_camel » Нед 30 дек 2012 20:02

а колеги след като отвори термостата и после долея нужния антифриз до нивото да сложа ли капачката на съда или без капачка да работи колата :? става въпрос за голф 4 1.6 16клапана

Потребителски аватар
van4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот van4ooo » Нед 30 дек 2012 22:26

Първо помачкаи малко маркучите(които можеш) и надуи с уста казанчето,после на затворена капачка.
Ако може някои да каже защо тези термостати са за един и същ двигател а са различен размер http://www.dn-bg.com/bg/car-parts/produ ... s_id=14590

Потребителски аватар
the_red_camel
Автомобил: Skoda Roomster 1.6 16V 105hp
Двигател: BTS

Мнениеот the_red_camel » Нед 30 дек 2012 22:29

:да: добре колега, въпросут който си задал наистина е инетересен.. :!:

Calib3r
Автомобил: Audi A3
Двигател: 1.9 TDI ASZ

Мнениеот Calib3r » Съб 16 ное 2013 18:13

Здравейте, реших да сменя термостата, защото колата стига до макс. 75 градуса. Смених сензора, но не помогна..
Пустия термостат обаче е на много тясно място, особено долния болт. Имам шестограм 5мм под прав ъгъл, но дори и да успея да го сложа, няма как да го зъвъртя, за да отвия болта. Пробвах и от долната страна, но пък динамото ми пречи. :banghead Сега се чудя какво мога да махна, за да се отвори място? Мотора е 1.9 ASZ на А3-ка. Благодаря :)
ИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
batkotivalio
Контакти:

Мнениеот batkotivalio » Нед 17 ное 2013 20:06

До там се стигаше много гадно. Спомням си че го направих с някакви нестандартни, разчупени инструменти.

Calib3r

Мнениеот Calib3r » Пон 18 ное 2013 0:59

Аз си мисля да сваля внимателно голямата черна топка(вакумно нещо си). Мисля, че се държи пак на шестограми и те пак са на неудобно място... И после да видя дали ще се отвори място.

Потребителски аватар
batkotivalio
Контакти:

Мнениеот batkotivalio » Пон 18 ное 2013 21:25

Е топката за вакуума задължително я сваляш! Много лесно беше на някаква щипка просто я дърпаш няма да отвиваш нищо.

Calib3r

Мнениеот Calib3r » Нед 24 ное 2013 18:25

Днес най-накрая имах време да се занимавам по колата.. Махнах термостата с малко зор. Та това е за 1.9 TDI PD 131к.с.( ASZ )
/!\ Задължително покрийте с плик или някакъв найлон алтернатора.
1. Черната топка се маха със шестограм 8мм(вътрешен). Мисля, че само колите с турбо с променлива геометрия я имат.
2. Двата болта на пластмасата, която се намира в края на маркуча от радиатора се държи на 2 шестограма с болтове 8мм външни или може да се развият и от вътрешната страна със шестограм 5-6мм.
3. Бях заредил 3л антифриз G12 - червен. След като свалих термостата и антифриза изтече, реших да и направя малко клизма на тая система, като наливах чешмяна вода в казанчето, докато не започна да излиза чиста вода.
4. Сложих новия термостат с новото уплътнение( о-пръстен - върви в комплект с термостата ). Завиването на двата болта на пластмасата е по-сложно от отвиването, при мен беше супер тясно...
5. Налях 2 литра антифриз и казанчето се напълни. Запалих колата за 2-3 минути и лампата за антифриза светна. Загасих колата и долях още 1 литър.
6. После от аптеката си купих 2 литра дестилирана вода. Налях и тях. До аптеката антифриза се беше спуснал по тръбичките.. Сега казанчето е пълно до горе. Разредил съм за около -40, защото очаквах да побере повече вода...
7. И накрая мога да кажа, че имах Happy End. След около 20-25мин каране стигнах 90 градуса(по едно време си мислех, че работната температура е 75 градуса :D ). Малко бавно ми се струва, но никога не бях виждал стрелката да ги сочи, така че се радвам :)

BTW На светофара, като пуснах климатика да духа топло и температурата на колата започна да пада доста бързо...

ИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
krasyncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот krasyncho » Нед 15 дек 2013 19:54

Голф 4 1.9тди 110к.с. Колеги аз сменях термостата преди 3,4 месеца защото падаше температурата, сега пък тази вечер ми качи над 90градуса и ако не карам на парно на 3 или 4 почват градусите да се качват.Дайте акъл да го сменям ли пак ?

Върни се в “Направи си сам!”