Дали бензиностанциите са сменили вече лятна със зимна нафта?
веселин написа:Миналата зима сипвах предимно на Лукойл,веднъж-два на ОМВ и Петрол - нямах никакви проблеми с нафтата /не съм сипвал добавка/
Има значение и конкретната бензиностанция. Доколкото ми е известно всяка има самостоятелност и " особенности". Обичайно се съобразявам с препоръки на доверени хора. Почти два месеца наливам на Лукойл срещу Дунев, "щото там зареждали шефовете им" въпреки че е на 3 км от тази до мен.

http://audibg.com/NEW/index.php?showtopic=13355
а се надявам и тук да свиркате за нередности.

В резервоара имам още 3/4 (50-55л.)нафта с добавка Redex за прочистване на горивната система.Въпроса ми е,ако сега сложа добка срещо замръзяване на нафтата може ли да се получи фаул при наличието на друга добавка?
И още един въпрос можеби вече е писано,на колко градуси почва да кристализира нафтата?
И още един въпрос можеби вече е писано,на колко градуси почва да кристализира нафтата?
- gr_kanev
- Доктора
- Автомобил: VW Transporter T5 2006
- Двигател: AXD
@SLO
По принцип мисля че няма проблм да сложиш добавка против замръзване, ако си сложил и някаква друга. Ама все пак - не е желателно "претрупване" с добавки.
Мисля, че под +5 градуса започва да се появява вероятност за замръзване на нафтата. Обаче много зависи докато стигне до резервоара ти кой, и с какво я е третирал. Както казаха и други колеги по-напред, карали са си цяла зима без добавки, и не са имали проблем /в София/. Но пък и от друга страна /повтарям се вече/ повечето /да не кажа всички/ мои познати в Търговище с дизели без добавки миналата зима си "замразиха" горивото. Не мисля, че има кой знае каква разлика в температурите в София и Търговище. А ако искаш, може да си направиш експеримент - вземаш малко нафта от резервоара, слагаш я в някакъв малък съд /шишенце/, и във фризера. Лошото е, че няма да разбереш как ще се държи в тесни пространства - филтър, помпа, ... по този начин.
По принцип мисля че няма проблм да сложиш добавка против замръзване, ако си сложил и някаква друга. Ама все пак - не е желателно "претрупване" с добавки.
Мисля, че под +5 градуса започва да се появява вероятност за замръзване на нафтата. Обаче много зависи докато стигне до резервоара ти кой, и с какво я е третирал. Както казаха и други колеги по-напред, карали са си цяла зима без добавки, и не са имали проблем /в София/. Но пък и от друга страна /повтарям се вече/ повечето /да не кажа всички/ мои познати в Търговище с дизели без добавки миналата зима си "замразиха" горивото. Не мисля, че има кой знае каква разлика в температурите в София и Търговище. А ако искаш, може да си направиш експеримент - вземаш малко нафта от резервоара, слагаш я в някакъв малък съд /шишенце/, и във фризера. Лошото е, че няма да разбереш как ще се държи в тесни пространства - филтър, помпа, ... по този начин.
- gr_kanev
- Доктора
- Автомобил: VW Transporter T5 2006
- Двигател: AXD
СЛО,
мен ако питаш, сложи си добавка и против замръзване - по-добре е да се застраховаш,защото е доста неприятно да ти замръзне. Не знам точно за какво е тази ТДА, но по принцип знам, че добавките против замръзване понижават цетановото число, а пък ТДА казват че го повишавала - пенкилер 1 вид ... Не знам - най-добре е да прочетеш на етикета за какво служи. Също и както за течностите за чистачки - на летните си пише изрично, че не предотвратяват замръзване - не е дин път съм го виждал /ама все си мисля - абе нали иманещо там - значи няма да замръзне водата на 0, ами на -4 -5 градиса примерно - е да, ама не - замръзва си/. Така че - за зимата, зимни течности /за чистачки, антифриз, нафта, .../, за да си няма проблеми.
мен ако питаш, сложи си добавка и против замръзване - по-добре е да се застраховаш,защото е доста неприятно да ти замръзне. Не знам точно за какво е тази ТДА, но по принцип знам, че добавките против замръзване понижават цетановото число, а пък ТДА казват че го повишавала - пенкилер 1 вид ... Не знам - най-добре е да прочетеш на етикета за какво служи. Също и както за течностите за чистачки - на летните си пише изрично, че не предотвратяват замръзване - не е дин път съм го виждал /ама все си мисля - абе нали иманещо там - значи няма да замръзне водата на 0, ами на -4 -5 градиса примерно - е да, ама не - замръзва си/. Така че - за зимата, зимни течности /за чистачки, антифриз, нафта, .../, за да си няма проблеми.
- BODZOO
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
аз добавка не сипвам бачкам даржавна работа и си зимам далаверска нафта и последния пут като ходих на маистор за колата което беше бая одавна тоя ми ти маистор ми каза че добавките не не били хубави и ми каза да си сипвам на 40 литра нафта по 5 литра бензин да ми обогати и така и направих доволен сам пали ми безотказано и не мисла да сипвам добавки
- juve
- Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
- Двигател: AAZ - ALH
Добавката за която говорите така ли се казва DIESEL FLIESS-FIT/ DIESEL FLIESS FIT K и в БИЛА ли казахте че има ЛИКИ МОЛИ
В Била да

- juli76
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Добавката се казва Castrol TDA и една разфасовка която струва 15лв. е достатъчна за 500 л. нафта.Незнам дали е ефективна по друг начин но поне предотвратява замръзване на нафтата до - 29 градуса.Миналата зима в голямите студове нямах никакъв проблем с нафтата и все пак е важно и от къде се зарежда. http://www.castrol.com/liveassets/bp_in ... ol_tda.pdf 

- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Вие пък от много рано взехте да сипвате добавки против замръзване!? Е който си ползва TDA-то ясно, то си е целогодишно но в това време /другата седмица щяло да има температури до 20 градуса/ да се мисли за добавка против замръзване е меко казано несериозно. Като вземе да става -10 градуса тогава може и да се помисли по въпроса освен ако не сипваш от "Bai Pesho OIL" 

Върни се в “Дизелови агрегати”