Дали бензиностанциите са сменили вече лятна със зимна нафта?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Пет 03 ное 2006 21:41

Миналата зима сипвах предимно на Лукойл,веднъж-два на ОМВ и Петрол - нямах никакви проблеми с нафтата /не съм сипвал добавка/

4ep
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 4ep » Пет 03 ное 2006 21:53

веселин написа:Миналата зима сипвах предимно на Лукойл,веднъж-два на ОМВ и Петрол - нямах никакви проблеми с нафтата /не съм сипвал добавка/

Има значение и конкретната бензиностанция. Доколкото ми е известно всяка има самостоятелност и " особенности". Обичайно се съобразявам с препоръки на доверени хора. Почти два месеца наливам на Лукойл срещу Дунев, "щото там зареждали шефовете им" въпреки че е на 3 км от тази до мен. :cry: : Засега нямам проблем, но ако се появи веднага ще го научите. Чета и в Ауди форума за нафтата, http://audibg.com/NEW/index.php?showtopic=16109
http://audibg.com/NEW/index.php?showtopic=13355
а се надявам и тук да свиркате за нередности. :D

Потребителски аватар
SLO
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SLO » Съб 04 ное 2006 17:38

В резервоара имам още 3/4 (50-55л.)нафта с добавка Redex за прочистване на горивната система.Въпроса ми е,ако сега сложа добка срещо замръзяване на нафтата може ли да се получи фаул при наличието на друга добавка?
И още един въпрос можеби вече е писано,на колко градуси почва да кристализира нафтата?

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Съб 04 ное 2006 18:04

@SLO
По принцип мисля че няма проблм да сложиш добавка против замръзване, ако си сложил и някаква друга. Ама все пак - не е желателно "претрупване" с добавки.
Мисля, че под +5 градуса започва да се появява вероятност за замръзване на нафтата. Обаче много зависи докато стигне до резервоара ти кой, и с какво я е третирал. Както казаха и други колеги по-напред, карали са си цяла зима без добавки, и не са имали проблем /в София/. Но пък и от друга страна /повтарям се вече/ повечето /да не кажа всички/ мои познати в Търговище с дизели без добавки миналата зима си "замразиха" горивото. Не мисля, че има кой знае каква разлика в температурите в София и Търговище. А ако искаш, може да си направиш експеримент - вземаш малко нафта от резервоара, слагаш я в някакъв малък съд /шишенце/, и във фризера. Лошото е, че няма да разбереш как ще се държи в тесни пространства - филтър, помпа, ... по този начин.

Потребителски аватар
SLO
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SLO » Съб 04 ное 2006 18:21

Май ще се наложи да я израхдоя тази нафта която вече имам и след това да налея друга с друга добавка.Тази на Кастрол ТДА също ли е против замръзяване?

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора

Мнениеот gr_kanev » Съб 04 ное 2006 18:28

СЛО,
мен ако питаш, сложи си добавка и против замръзване - по-добре е да се застраховаш,защото е доста неприятно да ти замръзне. Не знам точно за какво е тази ТДА, но по принцип знам, че добавките против замръзване понижават цетановото число, а пък ТДА казват че го повишавала - пенкилер 1 вид ... Не знам - най-добре е да прочетеш на етикета за какво служи. Също и както за течностите за чистачки - на летните си пише изрично, че не предотвратяват замръзване - не е дин път съм го виждал /ама все си мисля - абе нали иманещо там - значи няма да замръзне водата на 0, ами на -4 -5 градиса примерно - е да, ама не - замръзва си/. Така че - за зимата, зимни течности /за чистачки, антифриз, нафта, .../, за да си няма проблеми.

Потребителски аватар
gicho76
Автомобил: VW Golf VI Variant
Двигател: 1600 tdi CAYC

Мнениеот gicho76 » Съб 04 ное 2006 22:35

Аз винаги съм ползвал Castrol TDA, в Метро е най-изгодно /мисля че беше 14лв. за 500л. нафта/. Гледам че ми е свършила добавката и пак ще си взема същата.

Потребителски аватар
BODZOO
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BODZOO » Нед 05 ное 2006 10:05

аз добавка не сипвам бачкам даржавна работа и си зимам далаверска нафта и последния пут като ходих на маистор за колата което беше бая одавна тоя ми ти маистор ми каза че добавките не не били хубави и ми каза да си сипвам на 40 литра нафта по 5 литра бензин да ми обогати и така и направих доволен сам пали ми безотказано и не мисла да сипвам добавки

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора

Мнениеот gr_kanev » Нед 05 ное 2006 10:50

Е, бензина не е ли добавка към нафтата ? :)
Чел съм, че е по-добре вместо бензин да се сложи газ за осветление в нафтата - писано е доста :търсачкаа

Потребителски аватар
kerkelov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kerkelov » Пет 10 ное 2006 21:45

Добавката за която говорите така ли се казва DIESEL FLIESS-FIT/ DIESEL FLIESS FIT K и в БИЛА ли казахте че има ЛИКИ МОЛИ

Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Мнениеот juve » Пет 10 ное 2006 22:27

Добавката за която говорите така ли се казва DIESEL FLIESS-FIT/ DIESEL FLIESS FIT K и в БИЛА ли казахте че има ЛИКИ МОЛИ

В Била да :( меко казано си е едно голямо подрязване на главата даже не от към кръста ами от колената даже.... 7.20 за 125 или 250 грама ( казано честно видях че е за около 50 литра нафта и вече ми беше все едно колко е разфасовката цената ми идва твърде дебела :evil: по добре да си купя нещо от зората на дизелите - газ :idea:

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора

Мнениеот gr_kanev » Съб 11 ное 2006 12:12

Колега, погледни за по-големи разфасовки - напр. литър за 1000 литра гориво. Видях на бензиностанция Shell че я има, ама цената беше към 19 лв.

P.S. Знам за отношението на някои колеги към Shell - "дори и вестник да не си купуваш оттам - менте ще е ..."

Потребителски аватар
kerkelov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kerkelov » Съб 11 ное 2006 17:05

Мерси колеги още в понеделник ще си купя такава добавка.

Потребителски аватар
juli76
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот juli76 » Съб 11 ное 2006 18:21

Добавката се казва Castrol TDA и една разфасовка която струва 15лв. е достатъчна за 500 л. нафта.Незнам дали е ефективна по друг начин но поне предотвратява замръзване на нафтата до - 29 градуса.Миналата зима в голямите студове нямах никакъв проблем с нафтата и все пак е важно и от къде се зарежда. http://www.castrol.com/liveassets/bp_in ... ol_tda.pdf Изображение

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 11 ное 2006 20:16

Вие пък от много рано взехте да сипвате добавки против замръзване!? Е който си ползва TDA-то ясно, то си е целогодишно но в това време /другата седмица щяло да има температури до 20 градуса/ да се мисли за добавка против замръзване е меко казано несериозно. Като вземе да става -10 градуса тогава може и да се помисли по въпроса освен ако не сипваш от "Bai Pesho OIL" :wink:

Върни се в “Дизелови агрегати”