Нов акумулатор
- nokiangage
- Автомобил: Passat B3 - 35i
- Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
- Контакти:
Re: Нов акумулатор
Може колега, аз просто споделих какво ми препоръчаха и какво съм взел, сподели какъв е случая при теб за да знам какво да очаквам...
radi_nrj написа:...
Производството на акумулатори е гадна история и можеш да попаднеш на дръвце и от най-скъпите акумулатори. ...
So true

За Монбат - не е хубаво да се определя марката като добра и лоша. По простата причина че има много добри акумулатори който все още се произвеждат от Монбат, но предлагането на вътрешния пазар е ограничено и за обикновен потребител е трудничко да намери такъв. А и цената е почти колкото на Бош/Варта. Така че като си купуваш евтин Монбат, ползваш евтин Монбат. За справка -> http://store.emk-33.com/product/794133/ ... onbat.html . Това е полу-тракционен акумулатор

Принципно, обновиха технологията на производство, преминаха изцяло на експандирани плочи, което увеличи вероятноста за късо между плочите, но пък стартовия ток за сметка на това е мъничко повече от описания на лепенката отвън /Dinamic, Formula, Premium/

FAAM - черните кутии ги пълнят в България

Gigawatt са клонинг на Bosch.
Start = Monbat
И такива ми ти работи в тоя ред на мисли

От личен опит.
Миналата зима хвърлих Монбат след 7 години вярна служба ползван на една и съща кола, без много много да му се обръща внимание. За това време не помня да е зареждан, колата няма гараж. Просто лятото пое към вечните О-ловни полета и първите студове го отнесоха. Беше обслужваем, кутията беше синя като на Варта. Оказа се че са опитвали да докарат външния вид на Варта-та, но не са постигнали добри резултати с лепенето на капак-кутия и са се отказали от този цвят на пластмасата. В бързината взех HUGEL, до тук е добре.
- snoopgod
- Автомобил:
- Двигател:
nokiangage написа:Може колега, аз просто споделих какво ми препоръчаха и какво съм взел, сподели какъв е случая при теб за да знам какво да очаквам...
viewtopic.php?f=59&t=238557&p=2977677#p2977677
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Perion наистина е една от многото фирми собственост на Джонсън Контролс (Варта-Бош). А ти колега като си имал проблеми с Perion-a защо не си се възползвал от гаранцията?
Както вече казах от един акумулатор е редко тъпо да се вади заключения за цялата марка. Повечето марки гледат да не надхвърлят 2% гаранционни рекламации, ако фирмата тая година е продала 1'000'000 акумулатори теоритично може да се върнат 20'000 като рекламации и пак ще я броят добра година. Защо не приемеш, че ти се е паднал един от 2-та процента?
Както вече казах от един акумулатор е редко тъпо да се вади заключения за цялата марка. Повечето марки гледат да не надхвърлят 2% гаранционни рекламации, ако фирмата тая година е продала 1'000'000 акумулатори теоритично може да се върнат 20'000 като рекламации и пак ще я броят добра година. Защо не приемеш, че ти се е паднал един от 2-та процента?
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
mely написа:MUTLU турски калциеви - за справка вземи прочети руските форуми и виж класациите.В Сибир няма Варта няма Бош ...само Мутлу държал http://mutlu.bg/
И на мен не ми се вярваше ама....четох .Цена за 75Ач 150 лв - миналата година.Честно казано след като хвърлих 2 след като мина 5 дена от гааранцията им повече български акумулатор няма да си купя.Турските след разговори и с тираджии са с класи над нашите че и над "западните".
Това което пише в посочения сайт на Мутлу звучи доста интригуващо защото виждали ли сте както се казва в една стара реклама Тойота да не запали

Акумулатори MUTLU се произвеждат и търгуват от 1955 година. Към настоящия момент се използват от водещите заводи за автомобилостроене.
Последната фирма, която използва акумулаторите Мутлу е Toyota SA. Всички нови коли TOYOTA са оборудвани с Акумулатори MUTLU.
- mely
- Автомобил: Citroen C crosser
- Двигател:
[quote="Stivi"][/quote]
Ти прочети руснаците какво пишат.....ей не мога да го намеря това дето един викаше"В Сибир няма Варта няма Бош - само Мутлу пали".И аз останах зяпнал ама....Ще го видим моя на 1 година е и още преки впечатления не мога да изкажа но приятели и тираджии които са ползвали казват ,че са супер.
Ти прочети руснаците какво пишат.....ей не мога да го намеря това дето един викаше"В Сибир няма Варта няма Бош - само Мутлу пали".И аз останах зяпнал ама....Ще го видим моя на 1 година е и още преки впечатления не мога да изкажа но приятели и тираджии които са ползвали казват ,че са супер.
-
- Автомобил: Golf 4 1.6 SR
- Двигател: 1998
От утре в Практикер има промоция на Bosch Silver 63 Ah за 170 лв., ако е и с 3 години гаранция смятам да взема един. Вие какво мислите ?
- radi_nrj
Не им познавам топлите печати, но се загледай дали ще видиш нещо, което да мяса на година и седмица. Да не се окаже, че е висял 2 години по складовете.
- hristodj
- Автомобил: golf 3 kombi
- Двигател: AHU 97
- Контакти:
До колегата с Гигавата.
Баща ми е с такъв на жигулата и го тормози направо идиотски.Палене на газ с мнооого въртене,каране на къси разстояния с много гасене и палене, зареждане когато вече почти не върти.Направо си го съсипва само му пея да го зареди.Като го чуя как върти ми се приплаква.Вече 5 години тотален тормоз.Иначе се усеща че дори и след заряд когато е студено е бая по муден.
Баща ми е с такъв на жигулата и го тормози направо идиотски.Палене на газ с мнооого въртене,каране на къси разстояния с много гасене и палене, зареждане когато вече почти не върти.Направо си го съсипва само му пея да го зареди.Като го чуя как върти ми се приплаква.Вече 5 години тотален тормоз.Иначе се усеща че дори и след заряд когато е студено е бая по муден.
- JoroHondata
- Автомобил: Honda Legend KB1 V6
- Двигател: J35A8 от 2007
- Контакти:
Здравейте
Ползвах обслужваем акумулатор Banner Uni Bull- 46 Ah, и миналата седмица се скапа тотално и изведнъж (една мъртва клетка) след точно 4 години експлоатация. Истината е, че за тези 4 години през зимата колата се ползваше на къси разстояния, и акумулатора сигурно е бил почти винаги разреден до някаква степен. Само веднъж съм му доливал дестилирана вода- нивото беше паднало навсякъде с около 1 сантиметър (тази година).
Сега залагам на марката Yuasa, конкретно на този модел:
http://hondaparts.bg/index.php?route=pr ... uct_id=166
Поздрави
Ползвах обслужваем акумулатор Banner Uni Bull- 46 Ah, и миналата седмица се скапа тотално и изведнъж (една мъртва клетка) след точно 4 години експлоатация. Истината е, че за тези 4 години през зимата колата се ползваше на къси разстояния, и акумулатора сигурно е бил почти винаги разреден до някаква степен. Само веднъж съм му доливал дестилирана вода- нивото беше паднало навсякъде с около 1 сантиметър (тази година).
Сега залагам на марката Yuasa, конкретно на този модел:
http://hondaparts.bg/index.php?route=pr ... uct_id=166
Поздрави
- stefarata
- Автомобил: Ford S Max MK1
- Двигател: TDCI
интересно ми е явлението ,всички плюят Монбат , а под всеки втори капак има какво?? Монбат 

- dlug
- Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
- Двигател: AVB
Аз пък не познавам човек който кара с монбат. Така че явно не е под всеки втори капак
- radi_nrj
Аз забелязвам, че най-голяма драма има с акумулаторите купени от железарията, супермаркета или близката бензиностанция. Много често на такова обекти, които не са специализирани в търговията с акумулатори не се спазват никакви изисквания относно съхранението им
Купувайте си акумулатори от официални представители и специализирани магазини и ядовете ви ще намалеят драстично.
Колкото до монтанските акумулатори и на 2-те коли съм с Монбат и нямам ядове. В Аудито 75Ач Монбат Премиум е каран неизвестно дълго време с повреден алтернатор. Сега е с електролит под нивото и няма как да се долее защото е капсулован, въпреки това дизелака пали с този акумулатор, който трябваше отдавна да е хвърлил топа. Не целя да им права реклама, а само да натъртя, че с акумулаторите малко или много е въпрос на късмет!

Купувайте си акумулатори от официални представители и специализирани магазини и ядовете ви ще намалеят драстично.
Колкото до монтанските акумулатори и на 2-те коли съм с Монбат и нямам ядове. В Аудито 75Ач Монбат Премиум е каран неизвестно дълго време с повреден алтернатор. Сега е с електролит под нивото и няма как да се долее защото е капсулован, въпреки това дизелака пали с този акумулатор, който трябваше отдавна да е хвърлил топа. Не целя да им права реклама, а само да натъртя, че с акумулаторите малко или много е въпрос на късмет!
- offside
- Автомобил: Passat B5 1997
- Двигател: 1.8 20v ADR
Не съм много съгласен с определението сложено от производители/магазинери "необслужваем акумулатор". Имам две бройки такива, които ми бяха подарени напълно мъртви (преди година) и след премахване на "капсуловката"(която си беше един прост капак) и допълване директно на киселина от друг аку, след което едно хубавичко зареждане, ги ползвам без никакви ядове на служебните коли. Те просто си бяха пресъхнали от необслужваемото мото
Имам чувството, че това е много добра стратегия на фирмите, повечето батерии издържат по две години спокойно без да ги пипаш, били те и обслужваеми. Следователно няма проблем да им сложат големите капаци вместо винтовете и да го напишат необслужваем и след 2-3 години(което при повечето случаи е след изтичане на гаранцията), ако имаш късмет и 4, да ходиш да си купиш нов такъв. Все пак при правилни грижи и обслужване един нормален акумулатор може да изкара и 8+ години, което може да се приеме до някаква степен като загуба за компанията и поради това да прибягват до такива мерки! За това, ако ви "умре" батерията и е с "необслужваем" електролит, имайте едно на ум за написаното по-горе от мен и може да се разминете (поне временно) със закупуването на новата такава. Естествено няма 100% гаранция, че ще се получи при всеки, аз просто дадох личен пример и ще се радвам, ако с тази информация съм успял да помогна на някого.
По горното важи само за батериите с електролит(при това не на всички марки и модели капакът може да се махне съвсем безпроблемно и от всеки), а не за така нареченото ново поколение с гел вътре.
И за да не съм Офф, имам два закупени АЦ Делко и за момента съм доволен. Въпреки, че не са навършили и две години още и е рано за похвали.
Поздрави!

По горното важи само за батериите с електролит(при това не на всички марки и модели капакът може да се махне съвсем безпроблемно и от всеки), а не за така нареченото ново поколение с гел вътре.
И за да не съм Офф, имам два закупени АЦ Делко и за момента съм доволен. Въпреки, че не са навършили и две години още и е рано за похвали.
Поздрави!
- radi_nrj
За да се класифицира еди акумулатор като необслужваем трябва при нормална експлоатация да не консумира вода. Това няма нищо общо с капака на кутията в която се помещава самия акумулатори. Има необслужваеми акумулатори в кутии, които са си с нормални вентили!
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”