Поло 1.9 d AEF, проблем със скоростите

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
grishitu
Автомобил:
Двигател:

Поло 1.9 d AEF, проблем със скоростите

Мнениеот grishitu » Пон 19 ное 2012 12:12

Здравейте колеги, от много време имам проблем със скоростите на Поло-то 1.9D с двигател AEF и скоростна кутия DCH. Пролем се състой от това, че като вкарам задна скорост при отпускане на съединителя малко по рязко или по лек налкон се чува "ТАК" или "ДУМ" и изключва предавката. Първо си помислих за теч от семеринг-а на избирача, но не беше от там след известно време се оказа че тече и го смених, после майсторите казаха "... от маховика..." доиде му времето и него смених, но без резултат. Междувременно забелязах, че като се движа с над 100км/ч скоростни лост получва една вибрация като жужене. И така до скоро когато задната почна да изключва постоянно и движението назад е само с придържане на лоста по равно и много леки наклони с повече газ и много плавно отпускане на съединителя. Та реших да видя какво става с маслото, междодругото при предната смяна на този семеринг източих маслото зада не тече докато набия новия и се оказа че трябва още около 500-600мл. масло, но небях подготвен и налях EP90, и се оказа пак този семеринг. Пак източване, пак махане на алуминиевото нещо държащо избирача, пак чоплене на тоя цемеринг и по обратния ред докато не почнах да слагам горепосоченото алуминето нещо(на което съм снимал номера). Забелязах, че има голям луфт и е малко "да седи или да не седи", махнах маншона отгоре и гледам голяма дупка за тесен прът, разровиих греста и намерих 3 парчета от свера и ми стана ясно защо "оня шиш" влиза толкова лесно. Почистих парчетата събрах ги, ако мога така да се изразя и обратно на мястото му.
Ефект: скоростите влизат по добре от преди без луфт и обиколки на ск.лост, но проблема със задната си остава по-малко от преди, но го има.
Забелязах също и че за да вкарам първа трябва да дръпна лоста малко повече към мен, втора също, а трета и другите само с посочване влизат.
Въпросите: от къде мога да намеря тази свера и продава ли се само тя или е в комплект с нещо, от каква друга кола да го търся това "топче", скоростната ми кутия каква е като модел 085 или 02, какво да мръдна за влиза задна и да не изключва след като няма луфтове по жила и лостове?
Снимки в линка: http://grishitu.snimka.bg/automobiles/s ... iya.714428

lubopa4kata
Автомобил:
Двигател:

Re: Поло 1.9 d AEF, проблем със скоростите

Мнениеот lubopa4kata » Пон 19 ное 2012 12:35

продават се ремонтни комплекти тампони и втулки за скорости,там се продава с комплекта и вапросната сфера,поздрави :beer

grishitu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот grishitu » Пон 19 ное 2012 13:00

За ремонтния комплект ясно(а нещо номер да ми кажеш или по друг начин се търсят), а за изключването някакви насоки?

stivenj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stivenj » Пон 19 ное 2012 15:26

Аз ще ти помогна за теча от семеринга,не си казвал досега ,нямаше да има толкова упражнения.Твоя е 24х15х7,това е по каталог,но за нормална свястна кола,ние с тебе трябва да сложим 24х14х7,по тясна вътрешен диаметър за да обира и да не тече,и аз сменях на всеки 6 месеца ,но вече реших проблема с тази ,която ти писах.За другото нищо не знам,иди в морга с детайла и вземи читав.И кажи на мене и аз да знам какво ме чака.

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Пон 19 ное 2012 16:26

на тия скорости що има емблемата на трабант?да не е тяхна разработка тая кутия че е толкова калпава?

grishitu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот grishitu » Пон 19 ное 2012 17:08

moimoimoi написа:на тия скорости що има емблемата на трабант?да не е тяхна разработка тая кутия че е толкова калпава?

Еи това е големия въпрос, това гледах преди малко, и чудих се дали това нещо няма общо с трабантите.

Потребителски аватар
Vag_activator
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Vag_activator » Пон 19 ное 2012 19:28

Колега незнам какви са тези майстори но са ти взе,и парите напразно за маховик!
Просто трябва да си настроиш скоростите!Това е,настройката се прави вътре от колта и ако не помага,чак буташ долу!Но само единят лост,другият не!
Иначе вътре махаш маншона на скоростният лост,и пред него има един болт (охлабва се и се измества леко на някъде)докато ти хареса.
Ако само с него не става,слизаш и под колата и се прави в комбинация с болта.
Болта (има и гайка) са тези на 13-тата снимка където ти е пръста на снимката.

На мен ми отне около 2-3 часа и 10лв нафта,и горе долу съм доволен от резултата.
(Има вероятност и да влошиш нещата,така че мести по малко и бележи с макетен нож или нещо друго...)
Тея твой майстори да ги убиеш,само са ти прибрали парите за няма никой!

grishitu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот grishitu » Вто 20 ное 2012 9:37

На майстор съм карал колата за първоначално обслужване, след това за карета и последно за феродов диск. А маховика една вечер просто изхлопа и на втора с много газ едвам се движеше докато накравя не издумка нещо и до там. Нямаше как да не го сменя. Последващите рамонти за сега успешно ги правя.
Ще пробвам това с болта под маншонав купето и после отдолу, но това ще стане в почивните дни и ще пиша.

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”