Ето ви схема на автоматични DRL дневни светлини.

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
yordankl
Автомобил:
Двигател:

Ето ви схема на автоматични DRL дневни светлини.

Мнениеот yordankl » Съб 24 ное 2012 22:51

Идеята е разработка на Станков от рено форум http://www.renault-bg.com/smf/index.php?topic=69141.0

Та за дневни се използват дългите светлини на 20-35 процента от мощноста им.Така се пести ресурса на крушките като се удължава няколко пъти живота им,не натоварва толкова ел инсталацията и се пази акомулатора при каране на къси разстояния.Светят само фаровете отпред без габаритете.За схемата се използва пик процесор към 3 лева и части до 10 лева максимум.Светлините светват плавно и изгасват плавно.За регулиране на мощноста се ползва широчинно импулсна модулация.Реализирано е потребителска настройка.Ето възможностите и:
Добавена е и функция "Изпрати ме до вкъщи". Фаровете могат да светят още 5,10,20 или 30 секунди след изключване на мотора. Програмирането на модула става по нов начин, само на контакт и на три програмни групи.

Новата ревизия има следните функции:

1.Активиране/деактивиране
2.Избор на сила на светене – 20%,25%,30%,35%
3.Функция „изпрати ме до вкъщи” за – 5,10,20,30 секунди.

Програмирането на модула става на три групи. Влизането в програмен режим става при подаден контакт от контактния ключ и изключени светлини на автомобила.Задържате светлинния клаксон за около 7 секунди - ще чуете троен звуков сигнал.Модула вече е в програмен режим.Изключете светлинния клаксон. Веднъж влязъл в програмен режим модула обхожда всички програмни групи последователно.
********************************************************************************
1-ва група: 2 кратки звука.Две състояния:активен/неактивен модул.
1 – ви кратък звук – активен модул.
2 – ви кратък звук – неактивен модул.
За да изберете желаното състояние включете и задръжте светлинния клаксон включен веднага след съответния звуков сигнал докато чуете троен звуков сигнал. За удобство ако изберем състояние от тази група, веднага след това модула излиза от програмен режим.

********************************************************************************
2-ра група: 4 кратки звука.Четери състояния.Избор силата на светене.
1 – ви кратък звук – 20%.
2 – ри кратък звук – 25%.
3 – ти кратък звук – 30%.
4 – ти кратък звук – 35%..
За да изберете желаното състояние включете и задръжте светлинния клаксон включен веднага след съответния звуков сигнал докато чуете троен звуков сигнал. Независимо дали сте избрали състояние или не, се преминава към следващата група.

3-та група: 5 кратки звука.Четири състояния.Настройка на функцията
„Изпрати ме до вкъщи”
1 – ви кратък звук – неактивна функция.
2 – ри кратък звук – време 5 секунди.
3 – ти кратък звук – време 10 секунди.
4 – ти кратък звук – време 20 секунди.
5 – ти кратък звук – време 30 секунди.
За да изберете желаното състояние включете и задръжте светлинния клаксон включен веднага след съответния звуков сигнал докато чуете троен звуков сигнал. За удобство при активна функция „Изпрати ме до вкъщи” силата на светене е винаги 50%.

Излизане от програмния режим става след обхождане на всички групи последвано от 6 къси звукови сигнала.

Функцията "Изпрати ме до вкъщи" има особенност при своята работа.Независимо коя стойност на времезакъснение сме избрали функцията се активира само ако през текущия период на работа т.е от стартиране на двигателя до неговото изключване сме използвали стандартните светлини на автомобила. Идеята функцията да е активна само нощно време, през деня да няма излишно светене. Това беше начина за реализация който ми дойде на акъл за реализация на определяне ден/нощ. Така се получава ефектно през деня светлините си гаснат плавно след изключване на мотора.Вечерта като сме ползвали стандартните си светлини след изключване на мотора дневните светлини ще светят още зададено време.Получава се ефектно.Новата версия няма разлика в хардуера със старата, сваляте процесора препрограмирате и ползвате новия вариант.

Внимавайте в Голфовете има тук таме релета преди фаровете при свързване.При реализацията не се нарушава действието на стандартната осветителна уредба.
Снимка на наситени платки: http://imageshack.us/photo/my-images/191/dsc06744.jpg/

По долу в линка са всичко необходимо за реализация на платката.Изпробвана е от мен и със сигурност работеща,просто забравяш за дневните светлини.

http://www.eserviceinfo.com/download.php?fileid=64384
или тук: :beer
Прикачени файлове
DRL 16f684rev5.rar
(137.32 KиБ) Свален 1636 пъти

Последна промяна от yordankl на Съб 24 ное 2012 23:21, променено общо 3 пъти.

Потребителски аватар
williams_vn
Автомобил: opel astra H-OPC - lada 2103
Двигател:

Re: Ето ви схема на автоматични DRL дневни светлини.

Мнениеот williams_vn » Съб 24 ное 2012 23:07

аз имам такъв същия закупих си го от колегата от рено форума и за сега съм доволен , ако някои има интерес да търси в форума на рено колегата ditronix

Потребителски аватар
yordankl
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yordankl » Съб 24 ное 2012 23:13

Това го публикувах в случай, че някой иска да си го направи сам. heavy metal zork

Потребителски аватар
williams_vn
Двигател:

Мнениеот williams_vn » Нед 25 ное 2012 9:08

реално не си заслужава тая платка кои ще ти я прави да обикаляш за частите и така нататък ако се не лъжа цената при колегата от форума е под 30 лева и всичко е готово в кутиика с изведени кабели и упътване за монтажа

Потребителски аватар
yordankl
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yordankl » Нед 25 ное 2012 19:17

Колко даде за монтажа?

Потребителски аватар
williams_vn
Двигател:

Мнениеот williams_vn » Нед 25 ное 2012 20:22

ами нищо и съм готов да го монтирам на всеки колега от Варна безплатно само да си го закупи ,то така е обяснено в упътването че да си прост ще се оправиш тая кутийка може да се монтира спокойно до акумулатора и от единия фара да си хванеш сигналите идеална работа ,не си мислете че правя някаква реклама обаче. ако някои си закупи въпросния модул и иска да му се сложи да ми пише на лично ще помагам :Mr Green Fun

Потребителски аватар
yordankl
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yordankl » Пон 26 ное 2012 20:41

Къде подаде изхода към дългите щото в моя голф предполагам и в другите левия и десните дълги са разделени на отделни канали през различен бушон.Гледах по една ел схема единия край на бушоните е общ и там сложих изхода на модула към дългите , но изгърмя единия бушон, а модула се чудеше дали да включва или не/като че ли укасяваше някъде.Та сега се чудя да прекарам дългите през релета и по един диод към модула за двата канала.Половин час се кокорчих по схемите на голфа и не можах да си го обясня що стана така.

Потребителски аватар
the_FAN76
Автомобил: VW Golf III 1.4
Двигател: ABD 1993
Контакти:

Мнениеот the_FAN76 » Вто 27 ное 2012 0:39

williams_vn написа:ами нищо и съм готов да го монтирам на всеки колега от Варна безплатно само да си го закупи ,то така е обяснено в упътването че да си прост ще се оправиш тая кутийка може да се монтира спокойно до акумулатора и от единия фара да си хванеш сигналите идеална работа ,не си мислете че правя някаква реклама обаче. ако някои си закупи въпросния модул и иска да му се сложи да ми пише на лично ще помагам :Mr Green Fun

Дай линк към темата на колегата че не я открих...

Потребителски аватар
williams_vn
Двигател:

Мнениеот williams_vn » Вто 27 ное 2012 7:56

Потребителски аватар
dispatch
Автомобил: Passat В6 HighLine 2010
Двигател: CBBB DSG6 02Е

Мнениеот dispatch » Вто 27 ное 2012 13:47

http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=11&t=356751

Предполагам че на Голф 3 е същото като при мен, така че може да се ползва този вариант за връзване. При мен работи без грижи!

Потребителски аватар
yordankl
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yordankl » Сря 28 ное 2012 21:25

Добро решение но трябваше да го видя преди два дни когато си монтирах DRL-а.Та реших си проблема с едно реле кардинално, защото преди макар че по схема на ел инсталация за Голф след бушоните отива направо на фаровете но при всичките ми опити когато от стандартната инсталация без да са пуснати дългите някъде затваряше към маса...може би някакво техническо решение на инженерите...не се задълбочих повече.Сложих едно реле преди дългите като при нормално затворените контакти отива към DRL-а, а когато се включат стандартните дълги се подава напрежение на намотката и прехвърля на 12 волта на акомулатор.Засега от два дни работи добре.

Първо мислих да слагам диоди но варианта отпадна тъй като върху тях има не малък пад и това ще се отрази на силата на светене затова се спрях на варианта с реле.

Потребителски аватар
bobitur
Автомобил: ford galaxy 1.9 tdi 90+chip
Двигател: 1Z

Мнениеот bobitur » Пет 26 апр 2013 12:54

На Н4 цокъл как става монтирането на въпросния ДРЛ- направен от рено форума?
На късите ли да го вързвам и да използвам ли реле като колегата.
И ако го вържа на късите с колко сила на светене да го програмирам? 30 процента ми се вижда малко за къси светлини.
Поздрави на всички.

Потребителски аватар
yordankl
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yordankl » Пон 10 юни 2013 11:23

След седем месеца експлоатация DRL-а работи отлично.

Danailov
Автомобил: VW PASSAT B4
Двигател: ABF
Контакти:

Мнениеот Danailov » Пон 10 юни 2013 20:20

bobitur написа:На Н4 цокъл как става монтирането на въпросния ДРЛ- направен от рено форума?
На късите ли да го вързвам и да използвам ли реле като колегата.
И ако го вържа на късите с колко сила на светене да го програмирам? 30 процента ми се вижда малко за къси светлини.
Поздрави на всички.

Колега няма проблеми да монтираш DRL на Н4 цокъл. Аз също съм монтирал реле. При мен е на 35% светене.
Най добрия ефект от DRL се получава когато се монтира на дългите светлини. По тази тема много е писано, почети малко.

Потребителски аватар
yordankl
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yordankl » Сря 17 дек 2014 9:36

След година и половина експлоатация DRL-а работи отлично.

Върни се в “Направи си сам!”