Конденз по пода

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
kikata
Автомобил: vw passat b6
Двигател:
Контакти:

Конденз по пода

Мнениеот kikata » Вто 27 ное 2012 13:53

Привет!
След като изчетох почти всички теми в бгмама все пак реших да пусна и една тема тук.
Казусът е следния, лятото си усвоих терасата към хола, усвоеното пространство го ползвам за кухня.
Преди около месец, когато взеха да падат температурите забелязах, че на пода кондензира вода(подът е на плочки).
В самия хол и терасата(кухнята) е с пвц дограма. Отоплението на стаята е с климатик.
Тука трябва да добавя, че сутринта помещението се проветрява поне за 30мин. и вечерно време пак за толкова.
Абсорбатор съм закупил, но не е монтиран :mrgreen: , но дори да се готви каквото и да е, то става на отворен прозорец.
Странното в случая е че кондензира само по пода, по стените нищо. Комшиите под нас са с усвоена тераса(само с дограма), но единия им прозорец е вечно отворен :banghead: .
Ако се прави някаква външна изолация, това ще е вече лятото. Въпроса е за момента как да си реша проблема. Да кажем, че говоря с тях и си затворят прозореца, но се съмнявам с това да се реши проблема.
Гледам му ръководството на тоя климатик, има някакви режими за сушене на въздуха, но като го пусна на тях духа студено :Mr Green Fun
Така стигнах до извода, че може би трябва да се купува влагоуловител. Разгледах какво се предлага и най-евтините започват от 180лв. Въпроса се състои в това дали има смисъл, защото все пак 200-250лв. и ако няма ефект :banghead: Друго нещо което се чудех е дали този уловител трябва да работи нон-стоп(понеже в стаята се спи), а гледам че са и шумни. Ако има колеги с преки наблюдения нека споделят.
:beer

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Re: Конденз по пода

Мнениеот hooligans » Вто 27 ное 2012 13:58

Говори със съседите си да не оставят отворен прозореца.
Трябвало е да го изолираш още като си го усвоявал :012:

Потребителски аватар
Syncro
Автомобил: Passat 1.8T
Двигател: ANB 1999
Контакти:

Мнениеот Syncro » Вто 27 ное 2012 14:25

Във всяко едно помещение има влага. Когато говорим за кухня тя е още повече заради готвенето.
Тази влага търси най-студеното място в стаята и кондензира на него. Обикновено това са прозорците, при теб явно е пода заради отворения прозорец.
Най-напред си сложи абсорбатора и го ползвай когато готвиш. Когато не готвиш пак ще ти помага,защото се явява отворен отдушник.
Като отваряш прозореца докато готвиш само влиза студения въздух, парата не излиза.
Изсушаващия режим на климатика е винаги при охлаждане, с изключение на много редки модели.
Действай докато е време преди да е хванало мухъл.

Uneek
Автомобил: 1998 VW Polo Variant
Двигател: APQ

Мнениеот Uneek » Вто 27 ное 2012 21:57

Кондензира защото отдолу е студен бетон + плочки. И аз искам да си направя така терасата, но ме спира точно това че съседа отдолу трябва да ми позволи да му изолирам тавана на неговата тераса, а аз дори не го познавам, но си мисля че няма да е мнгоо съгласен...

Потребителски аватар
kikata
Автомобил: vw passat b6
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kikata » Вто 27 ное 2012 22:54

За студения бетон, плочките и изолацията е ясно, само дето няма да стане сега.
Въпроса е дали с електрически влагоабсорбато ще се реши проблема, поне докато се направи изолация.

п.п. Комшията ако не даде да се направи изолация или не иска да си затвори прозореца, рано или късно тази вода ще е при него mhihi ,така че ако иска! :mrgreen:

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Вто 27 ное 2012 23:40

Имаше едни клипчета "Мисия Моя Дом" или нещо такова.
Та точно там съм гледал какво точно е нужно при усвояване на терасата към хола.
Слагаха разни изолации,но май имаше и от долу преди да налепиш плочките.
Изгледай ги,и ще знаеш какво точно си пропуснал :да:

Потребителски аватар
rokera
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera » Сря 28 ное 2012 9:29

Не виждам как можеш насила да накараш комшия да прави изолация и затваря прозорци, смешно звучи. При мен го имам тоя проблем, но на тавана щот горната тераса не е остъклена и ще го реша с поставяне на изолация, обаче от към мойта страна. Няма как да го карам да е откъм него или да я остъклява. Трябвало е преди плочките да поставиш изолация на пода, замазка с мрежа и тогава плочки, вярно вдига се нивото, но ги нямаш тия проблеми. Влагоабсорбатора върши работа, моя точно заради гореописания ми проблем го взех. На 100% няма как да си сигурен, но помага доста. Уреда обаче е шумен и трудно може да спиш когато работи. Моя е втория модел.
http://www.tweuropebg.com/youlong/index.htm

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Сря 28 ное 2012 11:04

Друг вариант - подово, макар и с минимална мощност (200-300 W), но пак е преди плочките. Варианта не изключва и изолацията.

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Сря 28 ное 2012 17:19

Влагоуловител ще свърши работа според мен.

Проблема идва от разликата в температурите. Топлия въздух има голям капацитет на влага, а студения - малък. Съответно при гранични повърхности, които са студени, топлия въздух се охлажда и водата кондензира.
Едното решение е да изравниш температурите, другото - да намалиш влагата в стаята.

Потребителски аватар
vihren1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vihren1 » Сря 28 ное 2012 23:47

'Топлия въздух има голям капацитет на влага, а студения - малък.'
Точно обратното е .

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Чет 29 ное 2012 8:13

vihren1 написа:'Топлия въздух има голям капацитет на влага, а студения - малък.'
Точно обратното е .

Обратното на кое?
Топлия въздух има по-голяма влагоемкост, хигроскопичност или както и да го наречеш, има способност да задържа повече вода в себе си, като гъба. В момента в който се охлади, той загубва свойствата си и "изпуска" част от водата.
За оценка на влажност на въздуха се ползват два параметъра абсолютна и относителна влажност. Абсолютна влажност определя количеството вода на определен обем въздух, а относителна определя количеството вода във въздуха спрямо максималното количество, което би могъл да поеме въздуха при тая температура.
Няма да се впускам повече, лично аз съм го описвал много по-подробно.
Пък и съм спамер, за какво ми е :D !

batmit
Автомобил: Golf IV
Двигател: AKL 2000

Мнениеот batmit » Чет 29 ное 2012 8:25

Коклега, на пода и тавана се прави изолация преди да се сложат плочки. Аз сложих 3см фибран на пода и на тавана /моя таван/ на терасата, нямам проблеми втора зима. Така ме посъветва един колега, на който му се мокреше пода - послушах го и съм доволен.

Потребителски аватар
MITKO_DVD
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Контакти:

Мнениеот MITKO_DVD » Чет 29 ное 2012 9:27

batmit написа:Коклега, на пода и тавана се прави изолация преди да се сложат плочки. Аз сложих 3см фибран на пода и на тавана /моя таван/ на терасата, нямам проблеми втора зима. Така ме посъветва един колега, на който му се мокреше пода - послушах го и съм доволен.

:да: :да: :да:

Аз така усвойх тераса към кухня и я направих почти 17кв. mhihi mhihi mhihi
На пода сложих фибран 3 см от горе замаска и гранитогрес,на тавана само фибран и шпакловка и латекс отгоре,и над и под мен не са остаклени терасите,дуа и веа та се кине :Mr Green Fun :Mr Green Fun ,па при мен си е юг,нема влага нема нищо :wink:

batmit
Автомобил: Golf IV
Двигател: AKL 2000

Мнениеот batmit » Чет 29 ное 2012 17:01

:да: дано колегата да ни послуша. На пода 3см фибран, арматура с дебелина 3мм и 3см замазка, отгоре гранитогрес. На тавана на едната тераса 3см фибран мрежа за външна изолация и шпакловка, на другата 10см каменна вата и гипс картон.

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Чет 29 ное 2012 17:34

vihren1 написа:'Топлия въздух има голям капацитет на влага, а студения - малък.'
Точно обратното е .

Да, сигурно това обяснява конденза на водата във височина (облаци), където температурата сигурно е по-висока, щото е по-близо до слънцето...

Иначе другите колеги, дето се хвалят с изолациите вкъщи да прочетат това:
Ако се прави някаква външна изолация, това ще е вече лятото. Въпроса е за момента как да си реша проблема. Да кажем, че говоря с тях и си затворят прозореца, но се съмнявам с това да се реши проблема.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”