Пасат B 5.5 2001 AWT 1.8T нестабилни обороти

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
tranceaddict
Автомобил: VW Passat 1.8T
Двигател: AWT 2001

Пасат B 5.5 2001 AWT 1.8T нестабилни обороти

Мнениеот tranceaddict » Пет 30 ное 2012 23:25

Здравейте на всички колеги, facepalm
искам да пусна нова тема за проблема който имам с колата си. От днес забелязах следното нещо: колата има нестабилни обороти на място като падат под 800 и се връщат обратно( 750 - 800). Това обаче го забелязах по скоро на временният разход на бордовия компютър като там бях свикнал да виждам показания на празен ход 1 литър на час( колата е с газов инжекцион ). Сега обаче показанията са други: 1,3 литра на час и се качват до 1,4 литра на час като това се увеличава и намалява с варирането на оборотите. Та въпросът ми е дали някой е закъсвал с такъв проблем и ако да, как го е решил? Имам някакви съмнения че проблема може да е в дросел клапата( четох някъде в форума че правела такива мизерии и след това се оправяло само) или че може и да стъпковото моторче. Не съм много сигурен че е последното , но всичко може да е . Иначе колата в режим на движение всичко си и е ок. Няма загуба на мощност . Ускорява се както и преди да забележа проблема , а и разхода не се е променил( все пак на газ няма как да се засича много точно - всяка газ станция зарежда различна газ и с различно съотношение пропан-бутан). Не съм се интересувал колко трябва да показва на компютъра на празен ход , но факт че като пусна климатика нещата се променят до 1,5 - 1,6 . Не изключвам разбира се, да е и някой маркуч или вакум , и от там да идват неволите .Ще съм много благодарен ако дадете своите мнения и имате опит с решаването на такъв тип проблеми. :beer

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Re: Нестабилни обороти на Пасат B 5.5 2001 AWT 1.8T

Мнениеот icefire » Съб 01 дек 2012 12:20

Виж най-напред има ли някакви грешки записани. Без диагностика само гадаем.
Свали дросела, изчисти го и след монтажа не забравяй да го обучиш. Това е най-безобидното, което може да е е случило..

Потребителски аватар
tranceaddict

Мнениеот tranceaddict » Съб 01 дек 2012 15:56

icefire написа:Виж най-напред има ли някакви грешки записани. Без диагностика само гадаем.
Свали дросела, изчисти го и след монтажа не забравяй да го обучиш. Това е най-безобидното, което може да е е случило..

Благодаря за съвета :beer
да споделя какво направих:
вчера свалих клемите от акумулатора и днес ги закачих. Всичко се оправи!!!!!! :063: карах я близо 30 км и на празен ход всичко си беше както преди.
само да питам дали е нормален този разход на празен ход по компютър?

Потребителски аватар
hol1gans
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hol1gans » Съб 01 дек 2012 18:09

И аз съм с същия двигател, и с същия проблем(играят ми оборотите м/у 750-800) и чистенето на дросела не оказва никакво влияние. Сменял съм бобини, дебитомер ланди сонди и т.н....но проблема си остава. Иначе не съм пробвал да махна клемите за 10 часа примерно, ще го пробвам тази вечер. А относно разхода и при мен е абсолютно същото, и мисля че проблема е един и същ с оборотите. Все си мисля, че с нов дросел нещата ще си дойдат на местото си, но няма смисъл заради такъв малак проблем да се сменя дросела.

Потребителски аватар
tranceaddict

Мнениеот tranceaddict » Съб 01 дек 2012 19:02

hol1gans написа:И аз съм с същия двигател, и с същия проблем(играят ми оборотите м/у 750-800) и чистенето на дросела не оказва никакво влияние. Сменял съм бобини, дебитомер ланди сонди и т.н....но проблема си остава. Иначе не съм пробвал да махна клемите за 10 часа примерно, ще го пробвам тази вечер. А относно разхода и при мен е абсолютно същото, и мисля че проблема е един и същ с оборотите. Все си мисля, че с нов дросел нещата ще си дойдат на местото си, но няма смисъл заради такъв малак проблем да се сменя дросела.

даааа..аз не се заглеждам толкова, но и сега се сещам че ми се случва и преди време итогава бях забравил светлините и акумулатора беше аут.после като го заредих и проблема с оборотите изчезна. иначе взичко си е наред.мисля скоро да навестя Богомил да чипосаме моето пасатче.и ако всичко стане отпървия път ще пиша (може и в другия раздел :D)

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Нед 02 дек 2012 0:54

tranceaddict написа:Благодаря за съвета :beer
вчера свалих клемите от акумулатора и днес ги закачих. Всичко се оправи!!!!!! :063: карах я близо 30 км и на празен ход всичко си беше както преди.

Да, нормален е. При мен на загрял мотор е 0.9 l/h без клима и 1.2-1.3 l/h с климатиик. На студено е повече, но зависи от температурите. В първите секунди (докато работи помпата за вторичен въздух) е около 1.4 l/h, след това постепенно пада до горната стойност.

Иначе това, което си направил, показва, че не ти е бил обучен правилно дроселът. Както вече ти казах, свали го, изчисти го, намери си кабел и го адаптирай. Става бързо и може да има само положителен ефект :да:

Потребителски аватар
tranceaddict

Мнениеот tranceaddict » Нед 02 дек 2012 16:51

icefire написа:
tranceaddict написа:Благодаря за съвета :beer

Да, нормален е. При мен на загрял мотор е 0.9 l/h без клима и 1.2-1.3 l/h с климатиик. На студено е повече, но зависи от температурите. В първите секунди (докато работи помпата за вторичен въздух) е около 1.4 l/h, след това постепенно пада до горната стойност.

Иначе това, което си направил, показва, че не ти е бил обучен правилно дроселът. Както вече ти казах, свали го, изчисти го, намери си кабел и го адаптирай. Става бързо и може да има само положителен ефект :да:

Още ведъж много благодаря.. :beer ще гонаправя припърва възможност катосинамеря кабели и софт.засега е ок инемисля да ровя,но ако ми се случи пак ще действам. :applause:

Потребителски аватар
kambone
Автомобил: Passat b5.5 2001
Двигател: 1.8T AWT
Контакти:

Re: Пасат B 5.5 2001 AWT 1.8T нестабилни обороти

Мнениеот kambone » Вто 04 дек 2012 0:03

Колегите със проблема, с какви скоростни кутии сте?
Имам следната проблем (да се възползвам от темата):
Колата е с типтроник, 2001 1.8Т AWT.
Понякога (само понякога и най-често сутрин, след първия старт за деня - без значение не-загряла или вече загряла и карана) когато седя на светофар на D и на спирачка, оборотите падат от примерно от 900 (нормалния idle на D и на спирачка) до 800 и ако не съм натиснал здраво спирачката подскача и тръгва. Това е за половин секунда, след което оборотите се връщат до 900. Иначе всичко работи супер нормално, мощност, разход всичко е наред. Грешки няма, дросела е чистен, всички тръби и маркучи са прочистени от наслагвания пролетта, добри бобини.
Някой с идеи или подобен проблем ?

Потребителски аватар
hol1gans
Автомобил:
Двигател:

Re: Пасат B 5.5 2001 AWT 1.8T нестабилни обороти

Мнениеот hol1gans » Вто 04 дек 2012 0:21

kambone написа:Колегите със проблема, с какви скоростни кутии сте?
Имам следната проблем (да се възползвам от темата):
Колата е с типтроник, 2001 1.8Т AWT.
Понякога (само понякога и най-често сутрин, след първия старт за деня - без значение не-загряла или вече загряла и карана) когато седя на светофар на D и на спирачка, оборотите падат от примерно от 900 (нормалния idle на D и на спирачка) до 800 и ако не съм натиснал здраво спирачката подскача и тръгва. Това е за половин секунда, след което оборотите се връщат до 900. Иначе всичко работи супер нормално, мощност, разход всичко е наред. Грешки няма, дросела е чистен, всички тръби и маркучи са прочистени от наслагвания пролетта, добри бобини.
Някой с идеи или подобен проблем ?

Колега аз съм ръчка и за съжаление не мога да ти помогна.

Върни се в “Passat”