Диодно освлетление пред шофьорската седалка Golf 3 GT 1996г.

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
yan1ty
Автомобил: MK4 TDI
Двигател: ASV

Диодно освлетление пред шофьорската седалка Golf 3 GT 1996г.

Мнениеот yan1ty » Пон 03 дек 2012 23:23

Здравейте, приятели.
Днес реших да си сложа диодна лента, която да осветява мястото на педалите в автомобила.
Наблегнах само и единствено на едно важно правилно, диодиде да светят само когато включа осветлението в колата (габарит,копчетата на вратите, километраж и всичко останало, което святка, когато врътнете кръгчето за фаровете един път на дясно.
Ето какво ми беше необходимо:
1. 1 летна с 3 диода - 75ст. 25ст/бр. диод
2. 1 метър кабел (червен/черен) 50ст/метър
3. изолирбанд
5. Поялник и останалите му консумативи
4. фенерче,с което да осветявам мястото над педалите , там където са бушоните.
5. Малко търпение и естествено приятна компания в лицето на приятел. :)

Значи, доста се чудих от къде да намеря кабел, към който да свържа ПЛЮСА и МИНУСА на диодната лента.
Първо се опитах да ги свържа към бушона на габаритните светлини,пробвах няколко пъти,но така и не светнаха диотчетата.
След около час проби, намерих кабели, които минават точно под бушоните към вратата ( шофьорската ).
Там свързах диодната лента, изолирах я що годе добре и всичко стана ТОК И ЖИЦА. :)

В момента имам само една снимка в готовия вид:

Изображение
Снимката не е с възможно най-доброто качество, но с това разполагам в момента..

Реших да сложа само 3 диода, тъй като се съмнявам ако са повече да не ме разсейват когато шофирам, а и мисля,че са достатъчни.

Имам няколко въпроса към вас..
Какво мислите за инсталацията на колата, дали няма да се стигне до късо и да изгори всичко, дали е нужно някакво съпротивление, защото в момета няма (продавача в магазина ми каза,че тези диоди стават и за напрежение 220V..
Всичко стана добре,но се страхувам да не стане няква беля и да ми изгорят бушони, инсталация и т.н.
Всякакви мнения, критики и съвети да добре дошли! :)

Ето пълен размер на снимката: http://store.picbg.net/pubpic/12/74/c88 ... 531274.jpg

Потребителски аватар
plamski3
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: AKL

Re: Диодно освлетление пред шофьорската седалка Golf 3 GT 1996г.

Мнениеот plamski3 » Вто 04 дек 2012 0:47

Привет, колега!
Имам подобна инсталация и в моя Голф (само че моя е 4).
Аз също съм използвал диодна лента с 3 диода на нея. На самата лента си има съпротивления и тя си е пригодена за 12В така че не би трябвало да има някакви проблеми. При мен свързването е станало по друг начин. Вързал съм ги към централния плафон и си ги контролирам от там. Могат да ми светят постоянно, само при отваряне на врата или изобщо да не светят (затова писах че съм с голф 4 - при 3-ките не знам какви са им плафоните и какви функции имат). Аз си направих тази модификация с цел да мога да си светна там само когато ми е необходимо (при качване, ако изтърва нещо и други). Съветвам те да си ги свържеш към плафона (ако можеш към централния ще е най-добре и ще можеш да ги ползваш когато ти потрябват). Ако не можеш да стигнеш до там можеш и към този на вратата (но ще светят само на отворена врата).

Относно изгаряне на инсталации и т.н. при мен са към плафона , който предполагам си има бушонче. И за защита използвам него.

Успех! :beer
Поздрави! :)

Потребителски аватар
crashman
Автомобил: Bora
Двигател: AUS
Контакти:

Мнениеот crashman » Вто 04 дек 2012 1:46

За критики и съвети - ти сам ще прецениш кое ти отърва и кое не. Това е вече правено и има писано в няколко теми.
Всеки си има мнение и виждане.

Браво за старанието :wink:

Потребителски аватар
mastersound
Автомобил: Vw Golf 3
Двигател: 1.9 TDI 1Z

Мнениеот mastersound » Вто 04 дек 2012 7:49

Здравейте !

И аз съм си сложил такива обаче като махах таблото и забравих какви кабели трябваше да отиват към лентичките .. Може ли някой да ми помогне :D :D :D

Единия беше + от кабела към плафона , другия беше постоянен + , и постоянен минус или се бъркам ? :D :D :D

Потребителски аватар
yan1ty

Мнениеот yan1ty » Вто 04 дек 2012 17:34

Промяна в плана.
Вързах диодите по друг начин.
ПЛЮСА го хванах за бушона на габарита (Номер 7 в бушониерата),
а МИНУСА хванах за метална част от купето, която се намира в ляво от бушниерата.

Направих го така, защото мисля,че е по сигурно и няма опасност за инсталацията на колата.

plamski3 написа:Привет, колега!
Аз също съм използвал диодна лента с 3 диода на нея. На самата лента си има съпротивления и тя си е пригодена за 12В така че не би трябвало да има някакви проблеми. При мен свързването е станало по друг начин. Вързал съм ги към централния плафон и си ги контролирам от там. Могат да ми светят постоянно, само при отваряне на врата или изобщо да не светят (затова писах че съм с голф 4 - при 3-ките не знам какви са им плафоните и какви функции имат). Аз си направих тази модификация с цел да мога да си светна там само когато ми е необходимо (при качване, ако изтърва нещо и други). Съветвам те да си ги свържеш към плафона (ако можеш към централния ще е най-добре и ще можеш да ги ползваш когато ти потрябват). Ако не можеш да стигнеш до там можеш и към този на вратата (но ще светят само на отворена врата).

Относно изгаряне на инсталации и т.н. при мен са към плафона , който предполагам си има бушонче. И за защита използвам него.

Здравей, колега,
да те питам от къде намери кабела на плафона, тъй като искам да сложа диоди и под предните врати, да светят само когато се отвори една от вратите.
И друг въпрос, понеже ти си с голф 4ка, дали местата на кабела за плафона ще са сходни с тези на Г3 поне да знам къде да ги търся. :)
И забравих да отбележа, Кръгла НУЛА съм на тема ток , жици, съпротивления и т.н. :)

Потребителски аватар
porko
Автомобил: VW POLO
Двигател: AAU 1994

Мнениеот porko » Вто 04 дек 2012 19:12

Всичко стана добре,но се страхувам да не стане няква беля и да ми изгорят бушони, инсталация и т.н.

Ако си изолирал добре няма какво да стане.Консумацията на лентата е не повече от стотина милиампера.Тя не натоварва инсталацията.Най-много да изгори съпротивление от диодните или самия светодиод.Но понеже доколкото знам са в паралел консумацията тогава ще е по-малка дори.Ако се съмняваш сложи един едноамперов предпазител на кабела.Макар,че един ампер са ти 12 вата,а такава консумация не може да има в лентата.Ако има тя ще е от някое геле и предпазителя ще изгори.Поне така мисля.

Потребителски аватар
yordannnnnn
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABS 93

Мнениеот yordannnnnn » Вто 04 дек 2012 20:03

колеги,на диодната лента пише 5 вата,тази която намерих де,ако се свърже на 12 волта пречи ли нещо

Потребителски аватар
plamski3
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: AKL

Мнениеот plamski3 » Вто 04 дек 2012 22:43

yan1ty написа:Промяна в плана.
Вързах диодите по друг начин.
ПЛЮСА го хванах за бушона на габарита (Номер 7 в бушониерата),
а МИНУСА хванах за метална част от купето, която се намира в ляво от бушниерата.

Направих го така, защото мисля,че е по сигурно и няма опасност за инсталацията на колата.

plamski3 написа:Привет, колега!

Здравей, колега,
да те питам от къде намери кабела на плафона, тъй като искам да сложа диоди и под предните врати, да светят само когато се отвори една от вратите.
И друг въпрос, понеже ти си с голф 4ка, дали местата на кабела за плафона ще са сходни с тези на Г3 поне да знам къде да ги търся. :)
И забравих да отбележа, Кръгла НУЛА съм на тема ток , жици, съпротивления и т.н. :)

Здравей!
Ако съм те разбрал правилно искаш да си направиш плафона на вратата които да свети само при отворена врата, каквито има на Голф4. При 3-ките, до колкото съм запознат, имате един бутон, който се намира на колонката между предната и задната врата (облечен в маншон). Според мен по най-скрития и незабележим начин би бил ако си лепнеш лентата на вратата, където си предвидил.След това прекарваш кабелите зад кората на вратата до маншона който се намира при пантите на вратата.Прекарваш ги и от там. След това под корите в купето стигаш до бутона на колонката.И там трябва да прекъснеш връзката и да свържеш последователно бутона и лентата. Т.е. идва си от някъде кабел до бутона.След бутона прекъсваш връзката(режеш кабела) и от страната на бутона свързваш единия край от диодната лента а другия край на лентата към втората част от кабела който си отрязал. (само трябва да видиш към бутона как ще светне с + или - (би трябвало да е +)) При отворена врата (ненатиснат бутон) трябва да свети и обратното при затворена трябва да гасне.

2 начин
Ако не ти се прекъсва веригата можеш да си закараш само + от лентата до след бутона и да заголиш малко и да го свържеш, а - да го свържеш към някой - който ти е по-на близо зад кората на вратата.

Такъв е принципа за разбиране дали е отворен предния капак на Голф 4. Докато за вратите (вкл. задната) става чрез микроключета в бравата.

можеш да погледнеш тази тема viewtopic.php?f=11&t=323356
Надявам се че си ме разбрал и че съм бил полезен.
Поздрави!

Потребителски аватар
yan1ty

Мнениеот yan1ty » Сря 05 дек 2012 19:31

Да колега, идеята ми е като отворя вратата (нали светва плафона в колата) и с него да светват диоди под вратите.
Благодаря за помощта. :)

Потребителски аватар
porko
Автомобил: VW POLO
Двигател: AAU 1994

Мнениеот porko » Сря 05 дек 2012 21:05

yordannnnnn написа:колеги,на диодната лента пише 5 вата,тази която намерих де,ако се свърже на 12 волта пречи ли нещо

Това,че пише 5 вата не значи кой знае какво.Ако е за 12 волта включвай.Ват и волт са две различни неща.Първото е мощност,другото напрежение.Огледай пак да не би да пише 5 волта.Ако е така не я включвай в 12.:beer

Върни се в “Направи си сам!”