Въпрос относно проблем възникнал при смяна на джанти Голф 3
- hibernate
- Автомобил: Golf MK3 GT 1997
- Двигател: AFN
Въпрос относно проблем възникнал при смяна на джанти Голф 3
Здравейте, вчера реших да сменя летните гумите и джантите със зимни(чисто нови с обикновени джанти) на Голф 3 1.9tdi. Преди това знаех, че диаметърът е с 5 см по-голям от летите. Смених ги, потеглих и като станах с 25-30 км в час се чу ужасно търкане на задното дясно колело. Реших, че опира някъде, но на пръв поглед нищо не видях. Слязох на канал, гледах пак нищо. Вдигнах я на крик, разкачих гумата, завъртях барабана - върти се свободно до един момент където запира и после продължава пак да се върти свободно и постоянно го повтаря този цикъл. Обясняваха ми разни неща за центрoбежната сила, че била по-голяма с по-големите гуми и се е получило разместване на накладките. Имате ли идея от какво може да е? Или направо да я водя на сервиз... ако така ще е, имате идея пък колко ще струва това? И в Русе къде мога да я занеса, така, че да си свършат хубаво работата? Малко съм новак в тези неща, от понеделник си купих колата, извинявам се, ако не съм се изразил правилно.
Последна промяна от hibernate на Пон 03 дек 2012 16:56, променено общо 2 пъти.
- bobocamaro
- R.I.P
- Автомобил: Golf 3 GTI
- Двигател: 2E
Re: Въпрос относно проблем възникнал при смяна на джанти Голф 3
Карай я на сервиз, извинявам се, че не знам сервизите в града ти
Съвпадение е, няма връзка с гумите никаква.
Да ти проверят лагери главини и състояние накладки.
Това със задържането тук-там на барабана е нормално, въртейки го с ръка.
Не е нормално да бучи, стърже и тресе отзад, спирайки с педала
центробежната сила....амин
edit: същите болтове ли ползваш за "зимни" джанти? да не да са дълги и да дерат в нещо..

Съвпадение е, няма връзка с гумите никаква.
Да ти проверят лагери главини и състояние накладки.
Това със задържането тук-там на барабана е нормално, въртейки го с ръка.
Не е нормално да бучи, стърже и тресе отзад, спирайки с педала

центробежната сила....амин

edit: същите болтове ли ползваш за "зимни" джанти? да не да са дълги и да дерат в нещо..
- aradovanov
- Автомобил:
- Двигател:
bobocamaro написа:edit: същите болтове ли ползваш за "зимни" джанти? да не да са дълги и да дерат в нещо..
Това ти е проблема слагаш оригинални къси болтове и заспива. При барабани не става номера със същите болтове.
- hibernate
Сложил съм същите болтове. И не го прави проблема само при натиск на спирачки, а постоянно при движение на колата.
Точно сваляш ги един по един(дори без да вдигаш) и пилиш малко(1мм) "белязания" 

- Stoqnov_
- Автомобил:
- Двигател:
Колега, алуминиевите джанти са с по-дебела периферия и поемат по-голяма част от болта. При железните джанти- болтовете просто потъват навътре в главината и най-вероятно задират на накладките примерно, или на механизма.
А тва с центробежните сили- технически грамотен човек ли ти го обяснява??????
А тва с центробежните сили- технически грамотен човек ли ти го обяснява??????

- hibernate
Благодаря, колеги! Действително се оказа, че е от болтовете!
И аз имам същия проблем лятото си пупих лети джанти от Волво 4х100 водих ги на сругар да ми разшири централния отвор na 57mm стана всичко сложих им зимни гуми вчера ги слагам,прехвърлям си болтовете от другите джанти и те са Лети джанти и какво става като тръгна и дрънчи яко по павета още повече също и в завой се чува повече,а по дупки не.В мазето имам и оригинални болтове свалих ги тези и като сравних се оказа,че са с 4мм по дълги.Смених ги всичките врътнах едни кръгче и няма проблеми. Утре ще я покарам повече и ще вида какъв е резултата ама предполагам,че проблема е от джантите защото са като оригиналните,баща ми е с такива от волво кара си с обикновенни болтове и няма проблеми.
Да ама не днес покарах и пак тропка и то отпред все едно са разхлабени болтовете на джантата и троп троп като натисна спирачка спира 

- toshara
- Автомобил: MK2 Golf
- Двигател: GTI PB 1990
Може да ти звучи абсурдно,но понеже бях скъсал болт и новия е по-дълъг и като сложих железарките,стана същото като при теб-стържеше в барабана.
Разглобявам аз барабана-болта опира в скобите на накладките и стърже
Иначе с алуминиевите джанти го нямаше проблема.Сложих болта отпред и всичко се оправи.Така,че виж този вариант 
ЕДИТ:Сега видях,че си се справил за отзад,за отпред си провери накрайниците
Разглобявам аз барабана-болта опира в скобите на накладките и стърже

ЕДИТ:Сега видях,че си се справил за отзад,за отпред си провери накрайниците
Врнах си летните гуми с другите лети джанти и проблема спря, май се оказа,че тези стругара не ги е издалбал достатърно и за 5мм неможе да прилепне хубаво на барабана и предната главина и се получава нещо като дебаланс и губи баланс. Сега въпроса ми е друг като ги закарам джантите при стругара трябва ли да се свалят гумите или и с тех ще може да ги разпробие?
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”