Адвокатски съвет... :)

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Адвокатски съвет... :)

Мнениеот AmW » Чет 13 дек 2012 13:16

Здравейте,
Историята накратко е, че началото на годината си намерих мобилен телефон в гр. Пловдив.
Паднал и разглобил се на земята... може и да е имало сим карта може да е паднала при падането на телефона.
Седеше в нас и не го ползвах, но един ден брат ми реши да го ползва и цъфнаха милиционери в къщи....
Та върнах телефона, дадох обяснения няколко пъти и се надявах глупавата история да е приключила, да ама не... преди около 10 минути ми се появява на вратата униформен дебил с наказателно постановление в ръка. И аз чувствайки се като престъпник зачитам, че съм глобен 100лв защото не съм върнал глупавия телефон оценен на 125лв (който е сони ериксон к800и) и имам 7 дневен срок да обжалвам в град Пловдив...
Та моля ви се, дайте съвет, има ли смисъл да обжалвам, какво би ми струвало това и т.н.

Потребителски аватар
FreeSoul
Автомобил:
Двигател:

Re: Адвокатски съвет... :)

Мнениеот FreeSoul » Чет 13 дек 2012 14:43

Наказателен кодекс:

Чл. 207. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., попр. - ДВ, бр. 31 от 1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.)

Който намери чужда движима вещ и в продължение на една седмица не съобщи за нея на собственика, на властта или на този, който я е загубил, се наказва с глоба от сто до триста лева.
(2) Същото наказание се налага и на този, който противозаконно присвои чужда вещ, която е попаднала у него случайно или по погрешка.

Този същия "униформен дебил" утре може да ти помогне, не всеки ще го направи, но има и такива, които ще го направят. Общия знаменател не е много удачен.
Това със сим-картата "може и да е имало сим карта може да е паднала" ми звучи направо като "имаше ама аз я махнах, понеже кой каквото намери за него си остава". Защо не си писал как го намери, защото ако е имало сим-карта е трябвало да звъннеш да го върнеш, затова е по-удобно да няма и да остане за теб.
Ако искаш още разходи и губене на време се занимавай, само да не стане така, че да трябва да даваш повече пари понеже сега са те глобили с минимума.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Чет 13 дек 2012 14:49

браво на полицаите.

колега, по-добре затрий темата, излагаш се ужасно. какво толкова ти хареса тоя телефон, че не си отделил 15 минути да го върнеш или оставиш в някое РПУ.

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Чет 13 дек 2012 14:53

тук във форума адвокатски съвет под 100 лева се съмнявам да получиш колега :?

Потребителски аватар
ivanovkbg
Автомобил: Passat B6
Двигател: BKP 2007 4Motion

Мнениеот ivanovkbg » Чет 13 дек 2012 15:44

Който намери чужда движима вещ и в продължение на една седмица не съобщи за нея на собственика, на властта или на този, който я е загубил, се наказва с глоба от сто до триста лева.

А, ако твърдиш, че си го намерил преди 3 дена, как милицията ще докаже, че е в теб от датата на изгубване?

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 13 дек 2012 15:55

я, темата е интересна :) Инфото е полезно, ама преди да почне масово да се дава морал, нека да питам, съвсем сериозно, кой от вас би предал намерен стар модел ГСМ (реална стойност под 50 кинта) в полицията ?! Ами ако не се издирва, кво ще стане с него, или просто е бил изхвърлен ? Мислите ли че полицията ще проведе издирване по IMEI през мобилните оператори и как изобщо ще се усатнови собственика му (щото карта и телефон са 2 мн различни неща). Колко %-та от хората, които са намирали дребни пари на земята са ги предавали в полицията, и колко от тези, които са намирали куфари с пари са го правили? Надявам се схващате аналогията...

Аз честно казано не знам как бих постъпил, признавам си ... Ако телефонът е с карта, бих изчакал собственика да ми се обади ... просто нямам вяра на ченгетата и направо искрено се очудвам, че цялата история е истина :) лично съм чувал как са заявявали в районно (преди доста време верно) "е, ти за телефон за 200 лв ли си".

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Чет 13 дек 2012 16:05

Нали се сещаш,че да се търси евтин телефон 1 година е на Някой или за Нещо.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 13 дек 2012 16:10

i.e.i написа: за Нещо.

ха, за това не се бях сетил! още повече ако е бил разглобен както твърди AmW :) е тогава, колега, може да приемеш, че си възпрепятсвал разследването :))

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Чет 13 дек 2012 16:43

струва ми се някак си нормално, като намериш чужда вещ, която реално може да бъде проследена на кого принадлежи, да я върнеш на притежателя й.
това колко струва не мисля че е от значение, за мен 50 лева не са много пари, но за друг може да са всичко с което разполага.
а и закона изрично казва, че ако намериш нещо чуждо, трябва да го върнеш, значи има само едно правилно действие. след като си решил да не спазваш закона, трябва да си понесеш последствията.

Потребителски аватар
ivanovkbg
Автомобил: Passat B6
Двигател: BKP 2007 4Motion

Мнениеот ivanovkbg » Чет 13 дек 2012 16:50

Едно ми е чудно само...
Да кажем, че телефона е загубен преди 10 дена. Аз го намирам на 10-я ден и ми налагат глоба, защото не съм го върнал преди 3 дена. Как мога да докажа, че съм го намерил сега, а не преди 10 дена или те да докажат, че съм го намерил преди 10 дни, когато е загубен?

Потребителски аватар
stefarata
Автомобил: Ford S Max MK1
Двигател: TDCI

Мнениеот stefarata » Чет 13 дек 2012 17:16

темата е за death , има си закони , това че като си намерил телефона си се надявал никой да не го потърси е нормално колкото и това, че го е потърсил някой и сега ще си понесеш последствията. Елементарно, какво толкова има за умуване

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Чет 13 дек 2012 17:34

ivanovkbg написа:Едно ми е чудно само...
Да кажем, че телефона е загубен преди 10 дена. Аз го намирам на 10-я ден и ми налагат глоба, защото не съм го върнал преди 3 дена. Как мога да докажа, че съм го намерил сега, а не преди 10 дена или те да докажат, че съм го намерил преди 10 дни, когато е загубен?

Ти нямаш нужда да доказваш нищо, намираш го, в случая телефон, носиш го в полицията казваш къде си го намерил и кога, и си заминаваш. Пък и се съмнявам някой да тръгне да доказва, че не си го намерил в момента! Ако е някой недобросъвестен така или иначе няма да го занесе изобщо!

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Чет 13 дек 2012 17:41

VWGT написа:я, темата е интересна :) Инфото е полезно, ама преди да почне масово да се дава морал, нека да питам, съвсем сериозно, кой от вас би предал намерен стар модел ГСМ (реална стойност под 50 кинта) в полицията ?! Ами ако не се издирва, кво ще стане с него, или просто е бил изхвърлен ? Мислите ли че полицията ще проведе издирване по IMEI през мобилните оператори и как изобщо ще се усатнови собственика му (щото карта и телефон са 2 мн различни неща). Колко %-та от хората, които са намирали дребни пари на земята са ги предавали в полицията, и колко от тези, които са намирали куфари с пари са го правили? Надявам се схващате аналогията...

Аналогия няма никаква между парите и телефона. Колкото до телефона - бих го върнал веднага.

Доста рев има по другите теми как евтини телефони полицията на правила нищо, за да ги издири и т.н. Еми ето, сега го е направила mhihi

Потребителски аватар
Scotty
Автомобил: Volkswagen Golf 4 GTI
Двигател: AGU

Мнениеот Scotty » Чет 13 дек 2012 17:43

ivanovkbg написа:Едно ми е чудно само...

Е сигурно полицията няма да дойде на 2-рата минута и да ти почука на вратата :dummy: .Сигурно може би след като се засече,че телефона е пуснат има някакво време в което се изчаква и се оформят документи,а и се предполага,че до 3-тия ден примерно него върнеш и се вижда,че си го ползваш им става ясно,че няма да се върне.
Така си мисля аз :roll: .
И към автора както са казали колегите на горе и цитирали закон по добре ги плати и си ходи.
Поздрави :beer

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Чет 13 дек 2012 18:25

Аз, че ще си платя, ще си.
Закона също го четох (за съжаление след това)
Това което съм написал е точна така... телефона беше на части, паднал от кола или от някъде но беше разпилян из паркинга.
Взех, мислих и да го предам някъде в интерес на истината, но за съжаление нямам вяра на полицията, ако трябва да съм честен нямам и много вяра на хората, на непознатите предимно а дори и на познатите (казвам го от опит).
Та ще си платя разбира се, както си плащам данъците, глобите, сметките и тн. и май ще ми е за последно...
Реално погледнато телефона не е откраднат, това го знам аз, знае го и собственика, но е обявен за откраднат и аз съм третиран като престъпник една година, макар, че веднага го върнах.
Заключвайте моля, няма да излезе нищо хубаво от темата.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”