За Цифровите апарати - фото кът...

Раздел за снимки и фотография в памет на нашия приятел Краси - madcap
Потребителски аватар
bbboiko2004
Автомобил: VW Polo 2f
Двигател: 3f - 1993

Re: За Цифровите апарати - фото кът...

Мнениеот bbboiko2004 » Вто 11 дек 2012 20:42

В крайна сметка, реших, че по добре да дам малко повече пари и да си купя нов апарат. Утре или в др ден макс, ще си купя D5100 + 18-55. Като свикна с ръчните настройки и тн. ще мисля за повече екстри. Искам да попитам има ли проблем да снимам снежни снимки, от студа ще му стане ли нещо на апарата ? За почистване, какви препарати ползвате, ув филтри задължителни ли са ?

Потребителски аватар
peyu
Автомобил: Passat B7
Двигател:
Контакти:

Мнениеот peyu » Сря 12 дек 2012 1:41

bbboiko2004 написа:В крайна сметка, реших, че по добре да дам малко повече пари и да си купя нов апарат. Утре или в др ден макс, ще си купя D5100 + 18-55. Като свикна с ръчните настройки и тн. ще мисля за повече екстри. Искам да попитам има ли проблем да снимам снежни снимки, от студа ще му стане ли нещо на апарата ? За почистване, какви препарати ползвате, ув филтри задължителни ли са ?

Няма какво да му стане от студа, внимавай само да не го мокриш защото този модел
до колкото знам не е водоустойчив. Имай предвид, че батериите ти ще паднат по-бързо от обикновено, ако снимаш на студено. Филтрите не са задължителни, но са препоръчителни (предпазват обектива от механични удари и прашинки)
Наблегни на повече четене!

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Сря 12 дек 2012 9:32

филтрите са препоръчителни САМО ако има нужда в съответната ситуация!
това завиване да "пазят" само ти разваля картинката.
нищо не пазят филтрите-ти си тоя, който пази! ако ти не пазиш-никакъв филтър няма да те запази...
не си слагайте филтри за щяло и нещяло-пречат!

Потребителски аватар
theraven
Автомобил: Golf Mk4 Sport Edition
Двигател: SDI
Контакти:

Мнениеот theraven » Сря 12 дек 2012 12:25

Васе, не съм съгласен. Един хубав филтър не може да ти омаже картинката толкова, че да го забележиш. Фейсбук омазва в пъти повече :mrgreen: Ако се абстрахираме от пустите му там CPL-и, ND-та, градиенти и прочие, един хубав (марков) неутрален филтър ти е още една застраховка на обектива, било то от влага, прах, удари и т.н.

Ето какво ми се случи на мен преди няколко седмици, макар и да си пазя техниката МНОГО:

Изображение

Дори не беше и при снимане. Единственото ми предположение бе, че съм си шибнал раницата някъде в метрото, без да съм усетил. Просто капачката се беше набила странично във филтъра. Нали се сещате, че ако го нямаше този филтър, пукнатото стъкло щеше да е на челната леща, което означава, че 24-70L щеше да е за коша. Е*ем ти и картинка, ако трябваше да го хвърлям. Всичките ми обективи са с филтри оттогава, ЗАКОН!

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Сря 12 дек 2012 13:53

Предполагам, че си сменил и раницата mhihi

Потребителски аватар
peyu
Двигател:
Контакти:

Мнениеот peyu » Сря 12 дек 2012 15:27

vaskoto1 написа:филтрите са препоръчителни САМО ако има нужда в съответната ситуация!
това завиване да "пазят" само ти разваля картинката.
нищо не пазят филтрите-ти си тоя, който пази! ако ти не пазиш-никакъв филтър няма да те запази...
не си слагайте филтри за щяло и нещяло-пречат!

Мда и аз не съм съгласен с теб, имам почти същата ситуация като на колегата, ако не беше UVфилтъра, трябваше
да се бръкна доста солидна сума за ремонт на обектива. Не винаги можеш да реагираш адекватно. Добрия филтър
е най-добрия приятел на обектива :012:
theraven написа:Всичките ми обективи са с филтри оттогава, ЗАКОН!

п.п. Обектива със строшена предна леща не е за коша, но ремонта му струва доста. Особено ако е от L серията на Canon.

Потребителски аватар
theraven
Контакти:

Мнениеот theraven » Сря 12 дек 2012 15:56

radi_nrj написа:Предполагам, че си сменил и раницата mhihi

дадох и втори шанс, щото си я харесвам mhihi

peyu написа:п.п. Обектива със строшена предна леща не е за коша, но ремонта му струва доста. Особено ако е от L серията на Canon.

Образно го казах :да: Но така или иначе по-добре да хвърля филтър за 30-40 лв, отколкото да платя ремонт с една нула отзад, че и нагоре.

Потребителски аватар
N1P0
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот N1P0 » Сря 12 дек 2012 16:03

Ваското е прав. Филтри и аз отдавна спрях да ползвам и най-вече, че стърчат малко повече и по лесно се цапат и докосват с пръсти.

theraven написа:
Изображение

:? Подобно нещо и то в чантата трудно бих си го представил. Все пак отпред имаш и капачка на обектива. Би ли показал кой модел чанта имаш :shock

Потребителски аватар
theraven
Контакти:

Мнениеот theraven » Сря 12 дек 2012 16:12

Точно капачката се беше опряла във филтъра и го беше пукнала.
Раницата, с която бях тогава, беше Dell, с джоб за лаптоп и отделно ватирано отделение, където се събира точно тяло с обектив и малко дреболии. Нещо не мога да я намеря в гугъл, ама тя си е и старичка вече. Бях в университета и ми трябваше лаптопа, затова взех нея. Иначе си имам и една Lowepro, която ми е баш за фото-такъмите.

Потребителски аватар
peyu
Двигател:
Контакти:

Мнениеот peyu » Сря 12 дек 2012 18:21

N1P0 написа:.. най-вече, че стърчат малко повече и по лесно се цапат и докосват с пръсти.

А защо не ползваш сенник на обектива? Също замислял ли си се, че е практически
по-добре да "забърсваш" филтъра от колкото челната леща ;) ?
Предполагам, че от ваша гледна точка филтрите не са толкова нужни, но едно е когато правиш по 10 снимки в уикенда, а съвсем друго когато правиш по 2000 на ден.
За мен един UV-филтър отпред винаги е от полза. А това, че развалят картинката
са само митове и легенди от един друг форум :screwy

Потребителски аватар
N1P0
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот N1P0 » Чет 13 дек 2012 0:02

theraven написа:Точно капачката се беше о.................но ватирано отди малко дреболии. Нещо не мога да я намеря в гугъл, ама тя си е и старичка вече. Бях в университета и ми трябваше лаптопа, затова взех нея. Иначе си имам и една Lowepro, която ми е баш за фото-такъмите.

Това обяснява част от причината:> Защото с фото чанта поне от хубавите подобно нещо е почти невъзможно да стане и повечето гнезда за обективи са в легнало положение.

peyu написа:А защо не ползваш ...... А това, че развалят картинката
са само митове и легенди от един друг форум :screwy

Ползвам сенник почти постоянно. И това за "правиш по 2000 на ден" е наистина така и трябва да се ползва. Бих сложил единствено ако УВ филтара е не под 100лв защото само те биват. Евтините по-добре да не знаеш колко мажат :P

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Мнениеот nurv » Пон 17 дек 2012 12:03

Здравейте приятели,
Може би ще изнервя някои от вас, че искам наготово информация, но се надявам все пак да помогнете. Бях се насочил да си купувам Canon EOS Rebel T3 обаче след като прочетох книгата пейстната по-рано във форума ми стана ясно, че не ми трябва DSLR. Може ли да ми препоръчате компактен фотоапарат без сменяема оптика, но да има възможност за настройка + оптична стабилизация. Ще се радвам да споделите модели. Благодаря! Бюджет около 800 лева.

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Пон 17 дек 2012 12:14

Ако искаш турбосапунер, който да е максимално практичен се огледай в Canon PowerShot SX20, 30, 40 и Lumix FZ45/48/100.

Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoi4o.d » Пон 17 дек 2012 23:24

За моделите от 2012 Nikon CoolPix P510 е може би най-добрият ултразум,а и цената му е отлична eusa

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Пон 17 дек 2012 23:55

Ей това е най-добрия супер зуум: http://magazin.photosynthesis.bg/offer/280108000049.html ама е скъпичък.

Стария FZ150 е съвсем малко над бюджета.

Върни се в “Madcap photography - снимки и фотография”