Газова бутилка махане на клапан ?

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
terek
Автомобил:
Двигател:

Газова бутилка махане на клапан ?

Мнениеот terek » Пон 17 дек 2012 21:26

Колеги решил съм да махна клапана който затваря на 80% ,бутилката е 25 литра.Причината е ,че карам предимно на дълго, е доста кофти като мина 120 км да почвам да се оглеждам за бензиностанция.
Как се маха този клапан?
Казаха ми че трябва да извадя сондата и да махна поплавъка. Но ме страх после да не почне да изтича газ.
Между сондата и бутилката има ли някаква гарнитура и ако има трябва ли да купувам нова.
Благодаря предварително.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Re: Газова бутилка махане на клапан ?

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 18 дек 2012 8:09

А замислял ли си се защо е монтиран тоя клапан!?
Сега зимата ясно, но да не пускаш лятото тема, търся заден капак за... щото бутилката гръмна и го отнесе.
Или монтираш друга бутилка с по- голям обем или кола с по - нисък разход.

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Вто 18 дек 2012 8:09

и да махна поплавъка

Не го прави,защото е опасно(особено лятото) Сложи си подходяща по обем бутилка и карай :да:

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 18 дек 2012 13:39

Израходваш газат докрай. Развиваш болтчетата на сондата и вадиш.Уплътнението би трябвало да е О пръстен - запзаис е предварително с такъв от магазин за газови уредби според марката и модела на сондата.
НО ЛЯТНО време НИКОГА< НИКОГА не пълни догоре , а на 80% и не я дръж на слънце !!! Отговорността е твоя.
П.П. Може лятно време да пълниш догоре , но ВЕДНАГА дълъг пробег от поне 50 км.

Гергин
Автомобил: Passat 4
Двигател: AGG

Мнениеот Гергин » Сря 19 дек 2012 11:14

Лесно е.
Купи си две гарнитурки, във всеки магазин за газови черколяци ги има като им обясниш.
БУтилката трябва да е празна. Отвиваш тръбите към зареждачката и изпарителя и после болчетата(5-6) на сондата. МОже да посъска и обледени малко, работи с ръкавици. Сваляш сондата с поплавъка, няма как да го сбъркаш. Махай. Има и една медна тръба накрая има нещо като филтърче, махни го и него. Запушва се. Така или иначе има и на клапана за газта.
Натягаш после на кръст болчетата, но не до скъсване, да не прережеш новата гарнитурата и да имаш къде да стягаш ако изпуска. Отиваш на газостанцията и сипваш 5л. Носиш си отвертката, една гъба и малко веро. Мажеш по връзките на тръбите и самата сонда, където си свалял и това е.
Свалянето ще ти отнеме около 15 мин. Мисля, че е шестограм на сондата. МИналата зима ми се запуши тази цетка в бутилката и в снега я разглобих и махнах. На мен ми е отдолу гърлото на бутилката и трябваше да се лежи в снега под колата
Бяха изгнили и болчетата, абе романтика. :063: Оправих я, махнах и подлавъка, че само ми дрънчеше в бутилката.
Сега просто внимавам колко газ и кога зареждам. Като пълня до горе, гледам да имам после поне 10км. каране или не пълня до горе. ХУбаво е ако ти работи всичко да не се занимаваш, както са те посъветвали и колегите.

Потребителски аватар
terek
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот terek » Сря 19 дек 2012 17:58

Много ви благодаря колеги за отговорите.Все още не съм взел категорично решение дали да махам клапана,но е кофти при положение че бутилката ми е 25 литра да събира 18-20 литра.Ако махна клапана, естествено че лятото не трябва да се оставя бутилката пълна.
Поздрави.

stefaan84
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stefaan84 » Сря 19 дек 2012 19:39

К.Одаджийски написа:А замислял ли си се защо е монтиран тоя клапан!?
Сега зимата ясно, но да не пускаш лятото тема, търся заден капак за... щото бутилката гръмна и го отнесе.

Не само заден капак, ми полвин кола.Моят пасат грамна това лято поради сащата причина!

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 19 дек 2012 19:54

stefaan84 написа:

Не само заден капак, ми полвин кола.Моят пасат грамна това лято поради сащата причина!

Ами като си спал като зареждалл е така. 14 г съм карал с бутилка без ограничител навремето - да ни би да е гръмнала ?
Навремето се чкаша по 1 нощ и половин ден за да заредиш газ

Гергин
Автомобил: Passat 4
Двигател: AGG

Мнениеот Гергин » Сря 19 дек 2012 22:20

kris11 написа:
stefaan84 написа:

Ами като си спал като зареждалл е така. 14 г съм карал с бутилка без ограничител навремето - да ни би да е гръмнала ?
Навремето се чкаша по 1 нощ и половин ден за да заредиш газ

:drunk Доста се висеше. Ама па беше евтина. Ладата я карахме 15 г. без поплавък по същата причина. Малко внимание в жегите.

Колега stefaan84, как ти гръмна бутилката? Разкажи малко, за урок да е.
Газта е в пъти по безопасна за експлоатация от бензина.

stefaan84
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stefaan84 » Чет 20 дек 2012 9:24

Колега stefaan84, как ти гръмна бутилката? Разкажи малко, за урок да е.
Газта е в пъти по безопасна за експлоатация от бензина.[/quote]
Колата беше с неработеща бензинова помпа и всяко пълнене беше до горе,както и последното.Но си мисля че ако бях драпнал кората,а не бях я забравил можеше това да не се случи (ПАСАТ Б3 КОМБИ).Колата я заредих в събота минах 5км и я оставих на служебниа паркинг, в неделя ми казаха че колата ми е грамнала, поражениата бяха 2 калника отзад и врата ,а тавана леко оганат, от стаклата само на задните врати бяха здрави, но се биаха разтвотили вратите в горниа краи,,,,,..

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Чет 20 дек 2012 9:51

Навремето се чакаше по 1 нощ и половин ден за да заредиш газ

Тогава се правеше от"нужда",сега от глупост.Има разлика.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 20 дек 2012 10:14

terek написа:Много ви благодаря колеги за отговорите.Все още не съм взел категорично решение дали да махам клапана,но е кофти при положение че бутилката ми е 25 литра да събира 18-20 литра.Ако махна клапана, естествено че лятото не трябва да се оставя бутилката пълна.
Поздрави.

Че къде пътуваш чак толкоз, дето няма газ-станции, че ти е нужна по-голяма? Колкото ти е малък багажникът, хептен ще го осакатиш с по-голяма бутилка :screwy
Аз винаги съм се чудил на хора с коли 1.3 и 1.6, примерно Джета, със сложен някакъв огромен бойлер 60-70 литра зад седалките :screwy Тая кола гори 8 извънградско, не виждам за какъв чеп би ми било да слагам бутилка за пробег 1000км каране с едно зареждане газ :Mr Green Fun

Потребителски аватар
predat0r
Автомобил: Mercedes-Benz W203
Двигател: C270CDI

Мнениеот predat0r » Чет 20 дек 2012 10:19

Колега слагай по голяма бутилка... Ако не ти се дават пари за бутилката.. Пусни я за бартер... Колеги търсят по малки бутилки махат си големите бойлери mhihi Но това го направи преди да направиш каквото и да е на твоята :screwy

martopetev
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот martopetev » Чет 20 дек 2012 14:44

Ман не си прави базици с колата че моето пасатче комби издуха супата. Слагай по-голяма ботилка и това ти е то :) При нужда смени колата :Д

Последна промяна от martopetev на Нед 25 яну 2015 14:38, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Контакти:

Мнениеот kris11 » Чет 20 дек 2012 19:28

stefaan84 написа:Колега stefaan84, как ти гръмна бутилката? Разкажи малко, за урок да е.
Газта е в пъти по безопасна за експлоатация от бензина.

Колата я заредих в събота минах 5км и я оставих на служебниа паркинг, в неделя ми казаха че колата ми е грамнала, поражениата бяха 2 калника отзад и врата ,а тавана леко оганат, от стаклата само на задните врати бяха здрави, но се биаха разтвотили вратите в горниа краи,,,,,..[/quote]
Това кога беше ? През лятото или сега зимата.
Ако е сега пак си си виновен - имало е теч на газ и миризма - някоя искричка и бум .Ако е сега си запали свещ в църква , че не е станало като си отаряк врата за да влезеш. Ненапразно газта я умирисват
Няма ли теч или много висока температура газтта е безопастна. И да се запали гори на мястото на пробива, гаси се и с парцал. да ма абензина като се запали или е текъл става горяща пътека до резервоара и 1 голямо БУМ.

Върни се в “Автогазови уредби”