Подгрев на чистачки

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
dontaskdontsay
Автомобил: Golf III 1.6 1994
Двигател: ABU

Подгрев на чистачки

Мнениеот dontaskdontsay » Сря 19 дек 2012 18:20

Здравейте колеги :)

Интересува ме някои правил ли си е подгрев на предните чистачки ?
Примерно с някакво подгряващо фолио или нещо друго ?
Гледам по магазините се продават нагреватели за страничните огледала но никъде не открих нещо с по-малки размери за чистачките :?

Има ли нещо подобно за чистачките ?

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Подгрев на чистачки

Мнениеот stefan4o » Сря 19 дек 2012 18:37

На самите чистачки ли? На пръскалките има, ама на чистачките... Аз лично не виждам някакъв смисъл. Подгрев на предното стъкло върши чудесна работа, при колите, които го имат разбира се. :lol:

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Сря 19 дек 2012 18:52

Има такива чистачки ама са цифра :wink:

Потребителски аватар
dontaskdontsay

Мнениеот dontaskdontsay » Сря 19 дек 2012 19:26

znainainai написа:Има такива чистачки ама са цифра :wink:

Аха видях ги :)

Иначе съм виждал на едно субаро подгрев само за чистачки и затова се чудех дали някои не е измислил и нещо подобно и за другите коли.

Потребителски аватар
doaiena
Автомобил: Audi A3
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doaiena » Пет 21 дек 2012 10:11

dontaskdontsay написа:
znainainai написа:Има такива чистачки ама са цифра :wink:

Аха видях ги :)

Иначе съм виждал на едно субаро подгрев само за чистачки и затова се чудех дали някои не е измислил и нещо подобно и за другите коли.

Говориш за нагреватели тип задно стъкло, само, че по очертанието на чистачките, виждал съм и аз на един японски или корейски паркетен джип, може и да се продава такъв кит, потърси в интернет!!!!!

Потребителски аватар
peyu
Автомобил: Passat B7
Двигател:
Контакти:

Мнениеот peyu » Пет 21 дек 2012 19:22

Първия линк в гоогле..
цък

Потребителски аватар
dontaskdontsay

Мнениеот dontaskdontsay » Пет 21 дек 2012 19:44

За тези знаем и по-горе ги коментирахме че са си цифра.
Сега се търсят нагреватели които се поставят от вътре на стъклото под самите чистачки.

Потребителски аватар
Golf_Blade
Автомобил: 1996- BMW 316 Compact
Двигател: M43B16

Мнениеот Golf_Blade » Съб 22 дек 2012 1:46

Вземате една медна тръбичка около метър(примерно за газова уредба),слагате си един тройник меден на маркуча за отопление на смукателя и си прихващата топлата вода от там. Навивате спираловодно тръбичката като бързовар,вкарвате я вече свързана към охладителната уредба в казанчето на чистачките и се получава един своебразен ноум-мейд подгрев от антифриза на течността....цялата работа ще ви излезе около 5/6лв

Потребителски аватар
MrLover
Автомобил: Passat
Двигател: AMX

Мнениеот MrLover » Съб 22 дек 2012 17:39

Golf_Blade написа:Вземате една медна тръбичка около метър(примерно за газова уредба),слагате си един тройник меден на маркуча за отопление на смукателя и си прихващата топлата вода от там. Навивате спираловодно тръбичката като бързовар,вкарвате я вече свързана към охладителната уредба в казанчето на чистачките и се получава един своебразен ноум-мейд подгрев от антифриза на течността....цялата работа ще ви излезе около 5/6лв

Идеята не е да се прави отопление на течността на чистачките, а на самия преден прозорец където лягат самите чистачки (тип реотан като на задното стъкло). Много от автомобилите го имат фабрично като екстра, като някои дори имат подгрев и на предното стъкло (цялото).

Потребителски аватар
dontaskdontsay

Мнениеот dontaskdontsay » Съб 22 дек 2012 19:57

Хмм попаднах на нещо много интересно http://www.offroad-bulgaria.com/attachm ... 1332009051

Домашно направен подгрев на странични огледала :shock

Същото би могло да се направи и за под чистачките обаче ... как да се изчисли колко да са дълги линиите и с каква дебелина :?:
Иначе така като го гледам това ми прилича на най обикновено алуминиево фолио :?

Мисля че ще ни трябва помощта на някои жичкаджия за да разберем колко дълги и дебели да са реотаните :D

Потребителски аватар
peyu
Автомобил: Passat B7
Двигател:
Контакти:

Мнениеот peyu » Сря 02 яну 2013 2:16

FLAIR написа:Имам предложение за осъществяване подгрева на огледалата. Наскоро го направих и се получи много добре. Преди да се впусна в описание искам само да спомена, че отоплението помага перфектно и при дъжд, тъй като води до изсушаване на огледалата.

Какво Ви е необходимо:

1. двойнозалепваща лепенка на Теса
2. реотан за бързовар
3. около 2 часа свободно време
4. търпение

Няма да се спирам на махането на огледалото, описано е подробно в началото на темата. Само да Ви кажа - внимавайте като го сваляте, може да се счупи при повечко напъване (ако сте с Голф 2 например) :D

1. Огледалото трябва да бъде отлепено и хубаво почистено. Върху огледалната повърхност поставяте един слой двойнозалепваща лепенка.

2. Сега идва по-неприятното - да подготвите реотана. За целта трябва да го развиете, като за по-лесно поставяте с него пирон или нещо тънко, което да влиза свободно, след което теглите от същия кряй реотана.

3. С помощта на 2 броя клещи - по-големи и по-малки огъвате реотана както е показано на снимката. Това е най-неприятният момент и трябва да имате търпение. На мен ми отне около 15 минути да направя това на снимката. Дължината зависи от огледалото. Старарайте се да покриете масимално голяма площ от отгледалото.

Изображение

При мен подгревът накрая се състоеше от черити реда. Височината на всеки сегмент е 10 мм, а стъпката 5 мм.

4. След като подгревът е готов (захващането на захранващите кабели също е описано подробно в началото от ЧАНДЛЪР БИНК, 10х) отлепвате горния слой на лепенката върху огледалото. Поставяте реотана и го натискате да се залепи хубаво.

5. Поставяте още един слой двойнозалепващо, така че реотанът да остане притиснат меджу двата слоя лепенка

Изображение

6. След като сте облепили изцяло реотана изрязвате стърчащате лепенка с бръснарко ножче

ЛЕКО С ПРЪСТИТЕ! :x

Ето как изглежда накрая

Изображение

Съпртивлението при мен се получи около 13.6 ома, което при едно работно напрежение от 14.4 волта Ви дава около 15 вата.

7. За свързването - пак няма да навлизам в подробности - има го описано. Аз си изведох допълнителни кабели и поставих отделен ключ в купето, същия като този за отопление на задното стъкло.

Следва залепване и ... :011: :011: :011:

P.S. Не забравяйте да свържете огледалото, преди да го залепите на мястото му.

Ето ви една тема която би помогнала viewtopic.php?f=11&t=6336

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Сря 02 яну 2013 8:44

Golf_Blade написа:Вземате една медна тръбичка около метър(примерно за газова уредба),слагате си един тройник меден на маркуча за отопление на смукателя и си прихващата топлата вода от там. Навивате спираловодно тръбичката като бързовар,вкарвате я вече свързана към охладителната уредба в казанчето на чистачките и се получава един своебразен ноум-мейд подгрев от антифриза на течността....цялата работа ще ви излезе около 5/6лв

Това го има оригинално още от 90-те години при 124 на мерцедес.

rscossworth
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rscossworth » Сря 02 яну 2013 11:39

Идеята за тия чистачки е страхотна, само че много не ми се вярва да размрази един сантиметър лед за три минути както пише на сайта. А и никъде не видях да споменават за цената им?

Потребителски аватар
dontaskdontsay

Мнениеот dontaskdontsay » Сря 02 яну 2013 12:54

Колеги защо не казвате че горния линк не работи (иска регистрация) :shock
Ето я снимката с алуминиевото фолио: http://prikachi.com/images/269/5687269r.jpg

ifch0

Мнениеот ifch0 » Чет 03 яну 2013 10:06

Полу-офф:

Тази сутрин, докато обикалях да почиствам стъклата, ми направи впечатление, че освен големите петна разтопено по предното стъкло, под самите чистачки също имаше малки разтопени зони. Вгледах се и се оказа, че освен големите обдухващи отвори има и няколко по-малки, които са насочени към чистачките.
Колата е Пасат Б3 от '91. Поредната дреболийка, която ме накара да започна деня с усмивка!

Върни се в “Направи си сам!”