Иде зима, сложи си зимни гуми,вземи си вериги и лопата.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Exell
Автомобил:
Двигател:

Re: Иде зима, сложи си зимни гуми,вземи си вериги и лопата.

Мнениеот Exell » Пон 24 дек 2012 20:56

Най-странното е , че има подобни СКЪСАНИ индивиди и в Софията...като нямаш пари за гуми , как я поддържаш тая кола? Продай я , и си се вози в СГТ! Пълно е със селяци бе.
Е сега ще се почне...аз тая кола не я карам КАТО ИМА СНЯГ...аз само на 65 градуса излизам с нея , аз такова.... , като завали сняг и не я мърдам , като пече слънце и поемам на околосветско п-вие.... абе зимата /без значение със сняг или без/ автомобила не е адекватен с ЛЕТНИ ГУМИ! Заслужава ли си да пиша за селянина с ксенон и летните джапанки ????

Потребителски аватар
instantaccess
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот instantaccess » Пон 24 дек 2012 21:13

В повечето случаи говорим за начин на мислене, нали така? Като си си взел зимни гуми чисто нови за по сто и незнам си колко лева бройката това не те прави цар на пътя и не ти дава право да караш с 200. Така че, да, съгласен съм - трябва да си изключително в затруднено положение, за да излезеш с летни гуми в този сняг. Иначе е безумие!
Но и това, че си си купил чисто нови гумета не те прави безсмъртен - всяка зима ги гледам как са се нахвърляли по канавките.
Начин на мислене :!:
Съгласен с колегата автор - кабелите ми стоят постоянно в багажника, въже също, и съм с 4 бр. зимни гуми (за съжаление на трети сезон). Веригите също през зимата са в багажника.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Вто 25 дек 2012 0:22

nokiangage написа:Във Варна наистина стабилен процент от водачите не вярват в зимните гуми :shock , онази вечер бутах едни момета с летни гуми да запалят, ама нали знаете кога на 5 см слой сняг ще зацепят летните, просто се изумявам колко коли с летни гуми виждам в града... :banghead: Луда работа!

Във Варна са си истински повервали,че нема зима,и другите са галфони,че си купуват зимни гуми.

Има зима,момчета,и като тръгнете да пътувате-Не се оплаквайте,че пътя не е почистен,почистен е,ама е зима,и не мое да е сухо,и да переш със 100+!

Потребителски аватар
Espero
Автомобил: Passat B4 1.9TDI
Двигател: 1Z

Мнениеот Espero » Вто 25 дек 2012 0:29

Да естественно ти се вижда че минавам по край теб с 200 когато си с летните и нито мое тръгнеш нито мое спреш а за мен тва не епроблем и изпреварвам с 60 и се шашкаш,щот ти се вижда бърже.Аз мога да си го позволя с зимните ама тез с летните не.И тез в канафката много рядко са с зимни гуми.Следващия път като видиш такъв спри и иди да видиш с кви гуми е.Само виж когато завали сняг или дъжд какво става.Пълна скръб.....Ем немат пари ем се возят....Сигур карат с вода ама и тя скъпа вече..... facepalm

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Вто 25 дек 2012 10:18

Финансовата страна не е оправдание!Въпроса е,че тези с летните гуми не са сами на пътя...Да не дава Господ такава шейна да спре в теб!
А колега,с болницата-това са много,много изолирани случеи!Масово за водачите е пролет/лято :063: То и затова като паднат пет капки дъжд или снежинки и се почва със закъсали автомобили,преобърнати,затворени пътища и прочеи...

Потребителски аватар
empaher
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот empaher » Вто 25 дек 2012 10:40

От както имам кола всяка зима съм си купувал по 2 втора употреба с дот не по-стар от 1-2 години и не съм имал проблеми зимата...дори и да съм нямал пари съм взимал на заем и съм карал със зимни гуми...не може да караш и да нямаш 100-150лв за 2 зимни гуми .Казвам 2 защото миналогодишните зимни стават за задни....тази година смених колата и за мое спокойствие си купих 4 нови гуми среден клас и съм доволен,но както колегите по нагоре казаха ,зимните гуми не те правят безсмъртен.Дори със зимните на голям заледен байр няма нито тръгване ,нито спиране...затова и трябва да се кара разумно и да караш внимателно при зимна обстановка....колата е разход ,който като сметнеш не е никак малък и който не може да си го позволи по-добре да си ходи с градския.....

Потребителски аватар
IvanMan
джедай
джедай
Автомобил: Golf 7 TDI Estate BlueMotion
Двигател: CRLB

Мнениеот IvanMan » Чет 27 дек 2012 19:44

Разчистих!

Потребителски аватар
Lenks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lenks » Пет 28 дек 2012 16:31

Началото на тази зима си карах Пасата с летни гуми, защото ставаше дума за 2-3 дена преди да го продам и имах да минавам на ден по 3-4км... Но ми беше някакво супер гузно, аз по принцип съм доста внимателен шофьор... Та карах 1 ден и накрая взех 2 зимни за предните гуми, че да ми е спокойно на душата... Нямах проблеми с карането на лед де, но както казах, аз карам много внимателно... Друго важно зимно време е кабели за подаване на ток :D

Потребителски аватар
instantaccess
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот instantaccess » Пет 28 дек 2012 20:58

Espero написа:Да естественно ти се вижда че минавам по край теб с 200 когато си с летните и нито мое тръгнеш нито мое спреш а за мен тва не епроблем и изпреварвам с 60 и се шашкаш,щот ти се вижда бърже.Аз мога да си го позволя с зимните ама тез с летните не.И тез в канафката много рядко са с зимни гуми.Следващия път като видиш такъв спри и иди да видиш с кви гуми е.Само виж когато завали сняг или дъжд какво става.Пълна скръб.....Ем немат пари ем се возят....Сигур карат с вода ама и тя скъпа вече..... facepalm

И без да ме цитираш явно е за мен това. Ами прочетох до около 10-12 пъти, за да разбера за какво става въпрос горе долу и да, разбрах :да: Трябва да ти кажа, че работата ми е свързана с доста пътувания и мога да ти кажа следното:
- не карам с летни гуми през зимата
- тия в канавките (по принцип май така се пише) специално в снега отпреди месец бяха със зимни гуми, някои даже нови, ама нали са дали n-стотин лева и са безсмъртни
- не, не карат с вода, а с отработено масло, червена нафта, трансформаторно или хидравлично масло, смесено с газ, олио за готвене и други такива приятни на вкус и мирис горива :Mr Green Fun

Живи и здрави, който както иска така да кара. Само, че освен за собствения си живот, отговаря и за други на пътя!

Потребителски аватар
Espero

Мнениеот Espero » Пет 28 дек 2012 21:34

Не нямах предвид точно теб а всички онези "икономисти",дето от икономии стават обществено опасни.
И сега за теб-мога да ти кажа че повечето катастрофи извън града в лошо време са станали заради такива дето не са оборудвани за сезона и ги е страх да дигнат повече от 50.А това на магистралата е самоубйство.Пречат на цялото движение.И докато се чуди някой как да го прескочи се случва да сбърка.Не че го оправдавам.
Зимата трябва да се внимава какво се случва по край теб дваж повече от сухо време.Но докът караме технически неподготвени ПС за определения сезон(особено зимния)така ще е.И пак камионите ще са виновни......за летните гуми на колите. :063:

Потребителски аватар
instantaccess
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот instantaccess » Пет 28 дек 2012 22:54

Съгласен :да:

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Мнениеот FELIPE » Съб 29 дек 2012 9:24

Да питам тук-има ли зимни гуми за тирове,че много често при критични ситуации става въпрос за това,а честно казано лично аз тир с такива гуми не съм виждал.

Потребителски аватар
instantaccess
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот instantaccess » Съб 29 дек 2012 9:40

По принцип има! Истината е, че се използват само в много тежки ситуации. На всяка една, или поне на по-известните марки, гума пише M+S, което знаете какво означава.
Проблемът е в дълбочината на протектора и в неслагането на вериги. Спомням си в Австрия преди години, за да влезеш в страната на границата ти проверяват гумите и трябваше да са 10мм!!! на задвижващия мост и поне 2комплекта вериги. Иначе не те пускат да влезеш.
При нас обаче е до култура на каране и докато може да се минава ГТП с хубави гуми и като излезе камиона от там да ги смъкват и да слагат пак галошите няма да се оправи. Трябват солени глоби и това си е, на един шофьор в Унгария му треснали 800евро глоба за това, че е съкратил малкото си име на тахошайбата. Дали ще го направи пак? Не вярвам death

Потребителски аватар
Espero

Мнениеот Espero » Съб 29 дек 2012 12:30

По нашите ширини,зимни гуми на ТИРовете и автобусите няма.Зимни гуми за камиони предлагат само от по-големите фирми и те са за скандинавските страни и те не могат да се карат на асфалт.А цената е убийствена.От порядъка на 1800 евро. scare При нас обаче има различни шарки.Едните са за магистрала,другите за извън магистрала,други за градско и за без настилка пътища.Общо взето всичко зависи от шарката на грайфера.Според това къде ще се кара камиона се избира шарката.Къде с повече разтояние ,къде с по малко.Има и зависимост.Повече разтояние между отделните ламели е по шумна гумата и съответно обратното.А колкото до каране зимата с камион и автобус,задължително трябва да имат вериги.Не по закон а по съвест. mhihi .Както и няма закон за задължителни зимни гуми на колите.Абсурдистан......в повечето държави в ЕУ където зимата има снежна покривка има закон за задължителни зимни гуми. mhihi mhihi И хората спазват. :applause:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”