пасат б5 1.9 тди афн Странно бучене от въздушния филтър

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
viktoris
Автомобил: Passat 98 AFN Galaxy AHU 97
Двигател:

пасат б5 1.9 тди афн Странно бучене от въздушния филтър

Мнениеот viktoris » Пон 24 дек 2012 23:08

Колата е пасат б5 1.9 тди афн, с 0.240 разпръсквачи ,хибридно турбо 1752 ,челен кулер и турбопътища на 57 мм и се кара на 1,7 налвгане

Бумтенето идва от дупката отпред където влиза въздуха към въздушния филтър.....

Днес сложих колата до на сестра ми колата......абсолютно същия двигател но на А4,и направо се хванах за главата.....мойта бучи като някой драгстер....а аудито не се чува.....

Значи до днес това бучене като че ли беше по слабо........Но сутринта стана един инцидент и сега се засили това бучене ....дали има някаква връзка...

Снощи мих колата и двигатела и забравих да я покарам след това....нощес явно е замръзнало някъде нещо....и сутринта като я палих ,се чуха разни странни звуци и много трудно запали ....и след като запали беше много шумна и някак си нямаше мощност в ниските и не работеше много добре.....

Карах 20 км така щото бързах за семеина збирка ,но след това разглобих капака на ремъците и на главата да видя кво става....

Беше прехвърлило един зъб на помпата....след като го наместих се оправи ,заработи по нормално,пали веднага....но това бумтене се е засилило определено...

Дали няма някоя повреда по клапаните нещо....пък и миналата зима ми се чупи един повдигач в големите студове и от тогава да е останало нещо наранено и сега да се е дочупило.....

Също така гледам че като прикарам нулата на маховика на средата на дупката там на корпуса,и вкарам щифта на помпата ,разпределителния вал не идва точно на резката а с половин зъб подминава.....това може ли да е проблема....тия дни ще гледам да намеря време да разхлабя шайбата да го направя точно да видя ще ома ли разлика....

И последно още едно нещо ме съмнява ....налягането на дюзите....знам че не са на едно налягане....една е на 210 ,2 са на 215 и една е на 225 бара....може ли от това да е ....не знам вече къде да ги нося да ми ги оправят ...

Помагайте колеги щото съм бесен вече и не мога да спя спокоино....

Потребителски аватар
ventotdi
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: ALH 1998

Re: пасат б5 1.9 тди афн Странно бучене от въздушния филтър

Мнениеот ventotdi » Вто 25 дек 2012 11:04

Това за налягането на дчзите ще ти прави лоша игра с центровката . Не съм чувал някой да кара с 4 различни пилотни впръсквания. Оправи си центровката на разпределителния вал както си замислил и пак пиши за бумтенето. Правил;но си се насочил,че може да е от клапан. Ти каза ,че е избягала само центровката на помпата но не и на валовете . Това половин зъб ... не чука клапани :) За бумтенето първо си огледаи въздуховодите от филтърната кутия до турбото и .... със спортен филтър ли си (конусовиден) ?

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Вто 25 дек 2012 11:16

Нещо не е наред :!: Щом има разминаване в резката на вала - вариант да е "превъртял" в конуса на зъбното колело .За да стане това ( а аз м/у другото не съм чувал :oops: ) трябва да е видял голям зор ( съпротивление). Или нещо не е била затегната зъбчатката или...ти не поогледа ли как са повдигачите така отгоре ? А за зъбното колело на кол.вал нещо death ?

Потребителски аватар
viktoris
Двигател:

Мнениеот viktoris » Вто 25 дек 2012 14:02

Повдигачите са добре....в смисъл няма счупен ....

Оглеждах добре въздуховодите,не намерих пробиви....и съм с обикновен филтер.....

Факт е че след вчера бумтенето се усили.....а като гледам само беше прехвърлило зъб на нафтовата помпа....

Това дето не съвпада точно нулата на маховика и резката на разпределителния вал, може да е още от предишното зацепване миналата зима когата ми се счупи повдигач и сам си го смених....

Струва ми се че сега е малко по пъргава в ниските....... :roll:

Потребителски аватар
ventotdi

Мнениеот ventotdi » Вто 25 дек 2012 20:20

защото разпределителния вал ти е на предварение. На колко тайминга нагласи центровката на помпата ?

Потребителски аватар
okti_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот okti_1 » Вто 25 дек 2012 23:11

Колега Viktoris интересно ми е коя резка гледаж,на разпределителния вал отзад ли,където се зацепва вакум помпата за нея ли става въпрос като казваш "резка" ?
ventotdi написа:защото разпределителния вал ти е на предварение. На колко тайминга нагласи центровката на помпата ?

Би ли ми казал колега как и по какъв начин разбра че вала е на предварение.Може да е на закъснение,защо да не

Потребителски аватар
viktoris
Двигател:

Мнениеот viktoris » Сря 26 дек 2012 3:23

Еми не знам къде се зацепва вакум помпата....на единия край на разпределителния вал има шайба дето се върти от ангренажния ремък,от другия (от зад ) има една резка дето се слага някакво желязо да легне на главата и да влезе в тая резка... :roll:

Какво е тайминга на помпата :oops: ,на ваг ком не съм я закачвал....

Като прикарах нулата на маховика ,сложих един болт през дупката на шайбата на помпата и дупката дето я има там от зад....

Тогава видях че резката на разпределителния вал не е точно хоризонтална на главата.. с половин зъб разлика ...ако я направя хоризонтално както трябва да бъде с някое желязо,тогава виждам през дупката дет се гледа за белега на маховика че нулата отива с 2-3 см на ляво...появява се и една резка и тя е малко по на ляво от средата....Също така щифта (болта ) на помпата не влиза (не пасва)...

И днес нямаше как да наместя разпределителния вал да е точно да видим как ще е...пък тогава ще умуваме ако не се оправи....

Последна промяна от viktoris на Сря 26 дек 2012 20:10, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ventotdi

Мнениеот ventotdi » Сря 26 дек 2012 8:53

Обща практика е когато разпределителния вал е на предварение имаш по добра мощност на мотора в ниски за сметка на високите и обратното. Затова реших ,че вала му е на предварение.Относно изцепката ти за вакум помпата ... това е АФН брат ... вакум помпата е на междинния вал. Упрей са и не бъркай колегите !!!

Потребителски аватар
okti_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот okti_1 » Сря 26 дек 2012 10:10

Моя грешка :bowdown :bowdown :bowdown съжалявам

Потребителски аватар
viktoris
Двигател:

Мнениеот viktoris » Сря 26 дек 2012 20:16

Наместих белезите днес и бумтенето се поукроти....май си е като преди.......пак бумти повече от на сестара ми аудито но явно е заради по големите турбо и турбопътища.....знам ли.....няма да я ръчкам повече....

Закачихме я и на ваг ком и момчето каза че центровката е горе долу добре.....само дет авансите изостават....май помпата е заминала.....

FGRC
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот FGRC » Съб 29 дек 2012 1:12

А бе я го смени тоя специалист.Какво значи центровката е добре но авансите изостават.Колко аванса имаш на твойта кола.Закарай я да я видят хора наистина разбиращи,накрая да не запознаеш буталата с клапаните.Бумтенето може да идва от не добре затварящи клапани а каква е причината трябва да се види.

Върни се в “Дизелови агрегати”