Помогнете ми да направя избор Мазда 6 или Пасат 5.5

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
nathalie
Автомобил: Passat B5.5
Двигател:

Помогнете ми да направя избор Мазда 6 или Пасат 5.5

Мнениеот nathalie » Нед 30 дек 2012 4:09

Здравейте!
Решила съм да си купя кола и след 6 месеца търсене се спрях на Мазда 6 2.0 TDI (2003 г.) и Пасат 5-ца 1.9 TDI- Highline (2005 г.) Трудно ми е да реша коя от двете да си взема, защото на първи впечатления всяка има равен брой плюсове и минуси. Пасата ми до дават само с един ключ и дистанционно за алармата, което е проблем, свързан с допълнителни разходи и търсене на човек, който да ми направи второ дистанционно. Отделно трябва да си купя нови зимни и летни гуми, защото грайферът на тези, с които е си е заминал :( От друга страна, пък , като ги карах пробно Пасата ми се стори по маневрен и лесен за управление, а пък и е напълно обслужен. Маздата ми я дават с всичко - ключове, дистанционни, нови гуми, много ме впечатлява и печката. Няма и избила ръжда, което хич не е без значение, но ме притеснява това, което чета по форумите, че това й е слабото място. И двете коли са внос от Германия.
Знам, че пиша във форум, в който хората са малко или много пристрастни, но пък за сметка на това се надявам, че ще получа по- конкретна информация, предвид, че познавате добре поне едната марка със сигурност :) Много ще съм ви благодарна да ме насочите, защото разполагам само с няколко дни да реша. Интересува ме предимно разход на гориво, как вървят цените на частите, лесно ли се намират и т.н. Общо взето всяка информация ще ми е от полза. :)

Потребителски аватар
Lenks
Автомобил:
Двигател:

Re: Помогнете ми да направя избор Мазда 6 или Пасат 5.5

Мнениеот Lenks » Нед 30 дек 2012 8:46

Aз няма да ти давам съвети много, но били споделила къде и как и колко ще се кара тая кола, какви са ти нуждите. Казваш, че Пасата е обслужен, но без гуми. То тогава нещата са на кантар с Маздата, защото пък нея трбява да я обслужиш... Също така, ако вземеш Пасатора, абсолютно задължително (поне според мен) е да помислиш за допълнителна защита от кражба, защото ги крадат много и като цяло всичко дето е TDI! Само виж темата за откраднати автомобили. Не каза дали Пасата има ръжда по него...

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Нед 30 дек 2012 9:08

Намерила си къде да питаш и ти.Пусни една тема и в мазда форума.
По принцип Маздата е правилния избор.
Въпреки,че става въпрос за късмет при купуването на кола на какъв екземпляр ще попаднеш.
Цена на части-на европейските би трябвало да са по-евтини.
За намирането-вече всичко се намира.

Потребителски аватар
Ivan_GT
Автомобил: BMW E39
Двигател: M52B20 98

Мнениеот Ivan_GT » Нед 30 дек 2012 9:10

Няма кво да се чудиш...на едната трябвали гуми на другата обслуване....тинтири-минтири.По една кола разходи винаги има,така че моя съвет е да вземеш това което ти пасва повече,тази кола която повече те грабва,тази която е "направена като за теб"!

Потребителски аватар
Lenks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lenks » Нед 30 дек 2012 9:16

И не на последно място, тази която е по-запазена :D

Потребителски аватар
mmkosev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mmkosev » Нед 30 дек 2012 9:27

Здравей.Трудно някой може да ти отговори на въпроса в този или форума на мазда без да е видял двата автомобила.Аз бих те посъветвал да отидеш в някой сервиз и да попиташ колко би ти струвало едно обслужване на единия и другия автомобил.Второ колко струва смяна на съединителя.По този начин може да се ориентираш за евентуално последващо поддържане.Друго което бих гледал волана и шофъорската седалка колко са износени и оттам бих добил донякъде на колко километра е колата.защото тук всички коли им правят километражите на около 160 000 км.Другото което бих гледал поддръжка на самия салон.Ако е мърляво поддържан това важи в голяма степен и за двигателя.И накрая като се спреш на тази която ти легне на сърцето настоявай да и направите една комп.диагностика за грешки.Ако джамбаза откаже значи крие нещо което е свързано с разходи и главоболия.БЯГАЙ.И накрая Ти желая успех с покупката.

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Нед 30 дек 2012 9:30

Точно и в двете съм карал/возил, имам и нагледен опит с подръжката на VW, верния избор колкото и трудно да е е Маздата...
Предно окачане на Пасата - 1000лв, чупи се често и е кофти като цяло, да не говорим че и 5 годишен може да ти го открадне...

Вземай Маздата и не го мисли...П.С тя не е ТДИ!: )

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 30 дек 2012 9:35

StS написа:Точно и в двете съм карал/возил, имам и нагледен опит с подръжката на VW, верния избор колкото и трудно да е е Маздата...
Предно окачане на Пасата - 1000лв, чупи се често и е кофти като цяло, да не говорим че и 5 годишен може да ти го открадне...

Вземай Маздата и не го мисли...П.С тя не е ТДИ!: )

Я погледни на тая Мазда колко струват носачите, там като гледам също не се продават отделно шарнирчета mhihi И спрете се с тия легенди, за кашкаваленото окачване на Пасат, вече не са актуални :lol:

Потребителски аватар
StS
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Нед 30 дек 2012 9:40

Същата мазда ми беше 5 години пред очите е как не се строши поне веднъж.. На пасата за 3 год, 2 пъти по 1000 лв само за предно...
П.С айде аз ако не ги виждам нещата се сещам за 2ма в тоя форум който по цял ден само VW правят, всички ги знаем, те ще ти кажат по-правата.. mhihi mhihi

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 30 дек 2012 9:50

Ами единият от тях рече, че нито Б5.5 нито Мазда 6 стават. :Mr Green Fun
Същия пасат, който си дал за 3 години 2 пъти предно, баща ми го търкалят вече 5-та година в България с изминати около 160 000км и носач не е сменил. А колата не хлопа и не тропа все още :lol: Ха сега де? Да не сме уцелили бройката просто? Или не сме купили първия кошник, който е паднал на далаверска цена?
При двете коли смятам, че поддръжката не е от най-леките, просто е късмет на каквА ще попаднеш. Един колега още с покупката на Мазда 6 изгоря с 1000 лева за ламбда сонда, за това какво ще кажеш? Такива единични примери само ще объркат колежката тъй като те не са представителна извадка за двата автомобила. Според мен Маздата е по-нов модел и е логично човек да се насочи към нея. Само това се досещам да изтъкна като предимство. Вътре определено е по-добре обезшумена, поне при по-ниски скорости не се усещат някакви вибрации и шумове, при висока скорост не съм се возил, за да направя аналогия. :beer
Да си довърша мисълта - та цените на рез.части на двете коли са такива, че човек е хубаво да си има заделен лев, в случай, че нещо дефектира (това рано или късно се случва). Отделно ми се струва, че заради предполагам, че Пасат е по-масов има и по-голям избор на афтърмаркет части с повече производители и съответно цени. Примерно в един сайт се предлагат носачи на 3 марки, докато за Мазда видях само 1, което също не бива да се пренебрегва. Съвсем трето е, че почти всеки си има ВАГ-КОМ и диагностиката при ФВ сякаш повече хора има запознати с нея. При Мазда нещата не са съвсем такива.
Понеже въпросният колега не влиза в нашия форум да споделя и за разхода - неговата е с печка и 2.0дизелов мотор мисля къмто 140 к.с. та градско твърди, че му гори около 8/100 нафта.

Последна промяна от stefan4o на Нед 30 дек 2012 10:11, променено общо 2 пъти.

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Нед 30 дек 2012 9:59

Карал съм и двете коли и в случая бих избрал Пасата, като единствен минус му е окачването, просто е прекалено меко за мен и по завоите е като кораб, но пък ако се търси комфорт за спокойно шофиране това не е проблем. Дизела на Маздата не е много пъргав, гори повече от Пасата, а 6-та скорост има тяга едва след 120. Не на последно място точно дизела на 6-ицата е проблемен, тази, която карах беше със сменен гаранционно двигател на 30к. За мен 6-ицата е много хубава кола, но с бензинов двигател, като цялата гама такива са с верига и перфектно носят на газ.

Потребителски аватар
StS
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Нед 30 дек 2012 10:58

Стефан - съгласен съм с тебе , но да кажем че първо сме зели барака и се е счупила.. То след 1 смяна с оригинални части + кадърна инсталация от форумни колеги пак да се потроши... НО като цяло колите са на кантар. Просто лично мнение за маздата изказах.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Нед 30 дек 2012 10:58

Маздата е с дизелов двигател на Пежо HDI :не:
Внос от Германия значи ръжда, Мазда нямат антикорозионна защита :не:
Лоша шумоизоляция и слаби фарове :не:
Ако искаш Мазда по-добре се насочи към бензиновите такива и по-възможност да не са внос от DE или АТ :!:
При бензиновите модификации най сериозната ти грижа ще е да си намериш такава без започнали процеси на корозия, всичко друго и е О.К.
В Мазда форума инфо за 6-цата колкото искаш, части и оферти за консумативи също :)
За мен най сериозния и основен недостатък на този автомобил е ръждата и липсата на каквато и да била защита на купето в тази насока :screwy

Потребителски аватар
sportul
Автомобил: Passat B5 Peugeot 407 RHR BVM6
Двигател: RHR Delphi DCM

Мнениеот sportul » Нед 30 дек 2012 13:23

със HDi са след 2005 та освен това жената е написала TDi , пасата е къде къде по хубав

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Нед 30 дек 2012 13:40

Всъщност дизела при Мазда 6 се води CiTD, комон-рейл с турбина и интеркулер. Не знам да има нещо общо с HDI, по-скоро предвид общите разработки може да е нещо фордовско, но така или иначе не е препоръчителен. Проблем с ръждата наистина има при първото поколение, който е решен след първия фейслифт 2005 година.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”