Локално парно, въглища, дърва - за всички със собствен ТЕЦ
Re: Локално парно,въглища,дърва -за всички със собствен ТЕЦ :)
А сега и аз да кажа... Прити, 17кв., около 70кв.м. отопляема площ + бойлер, вътрешна изолация (фибран 3 см.), дървена дограма, само дърва. Та ... палене следобед към 6-7часа с чамови изрезки от трупи и букови или габрови дърва. След 2 часа температурата е 26-30 градуса. В зависимост от студа вън и дали е палено предните дни - още едно зареждане - (или още едно зареждане с дърва + едно пънче към 1.00ч. ако темп е паднала под 22-23гр. и не те мързи да станеш). По принцип съм мн. зиморничав и температурата гледам да не пада под 25-26 гр. На другия ден в 6-7ч.(следобед) температурата вътре не пада под 18-19 гр. и в най-студените дни. При мен най-добре си бачка м-у 50 и 60 град. на водната риза. При нормално ползване при затоплена вече къща температурата вътре е 25-30гр. Става на въпрос за Рибарица, където темп. са малко по-ниски от средните за страната, а влагата е почти с най-високите стойности. Понеже съм от гората искам да кажа нещо и за дървата. Суровите дърва не могат да стоплят, а прекалено сухите горят мн. бързо. За лок. отопление на дърва оптималният вариянт е здрави дърва (букови, габрови или дъбови) брани лятото или преди една година. Хубаво е да има и чамова дървесина за първоначално и бързо затопляне (но да се използва само при разпалване и да се смесва с другите дърва.) При мен коминът е доста як и нямам проблем с чамовите дърва, а и ги използвам само са разпалване или бързо покачване на темп. Иначе се получават задръствания на комина които и с кътрач не можеш да ги оправиш. Другата хитрина която прилагам за да запазя жарта по-дълго време е да слагам една ламаринка на скарата на камината, като оставям само около 1/3 непокрита. Така имам жар доста по-дълго време и доста по-бавно ми изтива печката. Най-важното условие за доброто локално отопление обаче винаги си остава топлоизолацията и дограмата. Иначе ефектът може и да не достигне и половината от КПДто си. Понеже съм с дървена дограма
уплътних всички фуги със силикон, пяна и т.н, а черчеветата с дунапренени и каучукови ленти и ефектът беше направо осезаем.

- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
tvt555 написа:Суровите дърва не могат да стоплят, а прекалено сухите горят мн. бързо. За лок. отопление на дърва оптималният вариянт е здрави дърва (букови, габрови или дъбови) брани лятото или преди една година.
Питаш ли ме мен какъв го ям всяка зима с тия дърва като няма къде да ги складирам че да ми се седят една година а по борсите всичко е прясно

- feikot
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AFN AVG
3 етажна къща по 150 квадрата,а 1я (който ми се явява приземен,а приземния половината е приземен др половина е малко под земята,а гаража само вратата се пада с оглед на спецефичното разположение на къщата) е 150 квадрата едно помещение,с котел Atmos - полски 28 киловата с принудително аериране,12 радиатора + 200 литров бойлер + подово,без изолация само с PVC дограма 12-14 кубика зависи от зимата,тази се разминава леко,но предната беше малко по-тежка и близо 15 заминаха.
Ето я колибката,тази която се отличава
бялата,централно на снимката

Ето я колибката,тази която се отличава

- ludiq1918
- Автомобил: Honda Civic
- Двигател: D14A2 - 1997
Ква колибка бе колега
, то това си е цял хотел. 

- turrisi
- Автомобил: AUDI
- Двигател:
не ние хладно...едното е на 5 другото на 9 годинки...на по хладно спиме по добре а и малките не се отвиват та да ставам само да ги завивам.....по нагоре пишеше за дефлекторите....ползвайте вилица и проблема с атмосферното налягане е решен.....вилицата се слага на кумина на мястото на дефлектора или там както се казва...
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Чакай да събудя малко тая тема след един пропуснат отоплителен сезон в нея
Та въпроса е какво мислите вие /тези дето се цапат с кюмур/ по въпроса за качеството и произхода на въглищата в България по повод тази тема пуснат от мен в друг форум:
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=10&t=41145

http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=10&t=41145
Аз блъскам яко болшевишки (от мината в с. Габер, Драгоманско).
Къщата: 2 етажа, първия мой и си го отоплявам аз, втория на роднини - да се оправят
.Изолация няма, нито дограмата е сменяна.Може да си представиш колко духа
. Котела ми е произвеждан през комунистическо, като се ползва от около 10 години, преди това не е пален.35 кW .Имам циркулационна помпа и обикновени радиатори (не чугунените, а от тези с навивките) .Това, за да добиете представа.
Да се върнем на кюмуро
. 82 лева/тон беше август месец, тогава го купувах.След това чувам, че се е повишила цената.Някои бягат от него, не топлел, не изгарял и т.н. Е, аз съм супер доволен, не ходя по къс ръкав, но и под 23-4 градуса не пада температурата(което за мен е предостатъчно).Пали се от средата на ноември, като до момента е изгорило около 3 тона от общо 6.Надявам се да ми стигне, а и да не - ще докупя
.Минуса е, че идва на големи буци с камиона и трябва да биеш със секирата, пък и да го редиш в мазето, но не ми пречи.
Сметката - 6X82=492 лв. съм дал тази година.В ДонБаски - смятайте колко ще ми излезе отоплението
.Дръвцата - имам си място за чистене и рязане, та за тях не плащам.
Извод:Така съм си добре, не искам да се грея на друго.То не, че може да се стопли човек на ток де(и да му е евтино)
ПП:Забравих да кажа, и бойлерче (80 л) ми се топли от парното
Къщата: 2 етажа, първия мой и си го отоплявам аз, втория на роднини - да се оправят

Да се върнем на кюмуро

Сметката - 6X82=492 лв. съм дал тази година.В ДонБаски - смятайте колко ще ми излезе отоплението

Извод:Така съм си добре, не искам да се грея на друго.То не, че може да се стопли човек на ток де(и да му е евтино)

ПП:Забравих да кажа, и бойлерче (80 л) ми се топли от парното

- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Panasonc CU-RE9HKE
Mitsubishi MSZ-GE25VA
Камина Прити Лукс 5-6 кубика дърва.
Камината я палим рядко защото 2-та климатика успяват да стоплят 2-те спални и хола. Кухнята не я топлим ама там след външна излолация и алуминиева дограма не пада под 12 градуса дори и при -20.
Става въпрос за 3-стайна панелка.
Mitsubishi MSZ-GE25VA
Камина Прити Лукс 5-6 кубика дърва.
Камината я палим рядко защото 2-та климатика успяват да стоплят 2-те спални и хола. Кухнята не я топлим ама там след външна излолация и алуминиева дограма не пада под 12 градуса дори и при -20.
Става въпрос за 3-стайна панелка.
котле на пелети 34 kw, номинална мощност 14 kw (работи на нея), бойлер 100л серпентина, системата е заредена с около 60литра антифриз, все още няма буфер. Алуминиеви радиатори и 1 бр конвертор 4kw. Водата се загрява до 60 градуса.
къща 220 кв.м. в момента се отоплява само 1 етаж 110 кв.м.
външна изолация 5-8 см, троен стъклопакет, южно изложение, към северната страна няма прозорци.
поддържана температура с терморегулатор 22-25 градуса, в по-студените дни, ако не се спира, харчи около 3 торби (45кг) на 24 часа. Нямам инфо за целия сезон, все още сме в процес на настройки и оптимизации, ако някой има идея за такива, нека сподели. Ако пуснем и другия етаж нещата ще се оптимизират, ама за сега няма как да стане.
(стаята над котлето е баня, сега разбирам нагледно колко е важно съседа в блока от долу да се отоплява с тец, ама ... )
къща 220 кв.м. в момента се отоплява само 1 етаж 110 кв.м.
външна изолация 5-8 см, троен стъклопакет, южно изложение, към северната страна няма прозорци.
поддържана температура с терморегулатор 22-25 градуса, в по-студените дни, ако не се спира, харчи около 3 торби (45кг) на 24 часа. Нямам инфо за целия сезон, все още сме в процес на настройки и оптимизации, ако някой има идея за такива, нека сподели. Ако пуснем и другия етаж нещата ще се оптимизират, ама за сега няма как да стане.
(стаята над котлето е баня, сега разбирам нагледно колко е важно съседа в блока от долу да се отоплява с тец, ама ... )
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
VWGT написа:.... сега разбирам нагледно колко е важно съседа в блока от долу да се отоплява с тец, ама ... )
Той съседа с теца, ако има памет в главата да налепи 5см стиропор на тавана, ти изобщо няма да усетиш че му бачка теца

Иначе мисля за тия 110 квадрата 45 кг на денонощие е поносимо като разход, много зависи и от пелетите де. Имам един колега тук, монтираха му пелетна горелка на чугунен котел виадрус, за съжаление системата е с чугунени радиатори и големи тръбни разводки гравитачна, 2 етажа по 100 кв.м и един около 80. Разхода в студените дни преди коледа стигна 7 торби по 15кг при 21-22 градуса в стаите на първия етаж, на останалите 2 етажа радиаторите са намалени колкото да не замръзнат.
на къщата всички тавани са с такава изолация (5см, още докато се изливаха плочите, а някъде има и фибран на пода), вкл и котелното е така, и пак се усеща осезаема разлика спрямо другите стаи, при положение, че тази е западна и влиза най-малко слънце. Просто споделям, щото съседа под нас в апартамента си би камшика, спря радиаторите и си се замислих 
При нас другия етаж не е вкл изобщо, и системата е празна. 14kw са доста за това, което топлим в момента, за това мисля че положението още не е оптимално, но като за първи сезон още тестваме варианти.

При нас другия етаж не е вкл изобщо, и системата е празна. 14kw са доста за това, което топлим в момента, за това мисля че положението още не е оптимално, но като за първи сезон още тестваме варианти.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
VWGT написа: 14kw са доста за това, което топлим в момента, за това мисля че положението още не е оптимално, но като за първи сезон още тестваме варианти.
С този 100л бойлер и квадратурата която даваш /макар че ако по план разгъната площ е 110кв реално "живата" е към 80кв/ 14kw са си му добре и разхода за температурата която поддържаш /особено ако е нон стоп/ си е перфектен ! Тия дето за същото ще кажат че карат с максимум 2 торби са на схемата /с вътрешен термостат/ - сутрин докато излезем да е топло,през деня на 16 градуса че няма нужда преди лягане пак топло а през нощта на 18 щото обичам да си спя с дебелия юрган

- Persin
- Автомобил:
- Двигател:
колеги за попитам,миналото лято си взех камина с водна риза Прити 14+3 киловата,интересува ме мога ли да горя донецки въглища,понеже ми казаха,че правели камините Прити от тънка ламарина,а както знаете донецките въглища са високо калорични,за момента горя само меше и брикети, 

- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Нищо и няма, мисля тия печки са от 3мм ламарина.
- Persin
- Автомобил:
- Двигател:
К.Одаджийски написа:Нищо и няма, мисля тия печки са от 3мм ламарина.
ок колега

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”