KAT vs Шофьори. Как да се защитим ? (кратък наръчник)
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Re: KAT vs Шофьори. Как да се защитим ? (кратък наръчник)
Между 30 и 200лв.Предполагам,че ще минеш тънко.
- pavel_12
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
дай, Боже
ако е така ще почерпя
четох, че да си взема документа ми трябвало синия талон, а него ще го взема чак след месец, когато ще ми е готова глобата ? Тогава как ше си взема пакета от документи с бързата поръчка за 10 дни ?

четох, че да си взема документа ми трябвало синия талон, а него ще го взема чак след месец, когато ще ми е готова глобата ? Тогава как ше си взема пакета от документи с бързата поръчка за 10 дни ?
- pavel_12
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
pavel_12 написа:Прекрасна тема![]()
Искам да се похваля и азНе съм шофьор от много време, но днес ми се наложи да взема колата на брат ми и да закарам племенничката до лекаря. Спряха ме катаджий
и се оказа, че ш. книжка ми е изтекла преди 6 месеца. Написаха ми акт и ме посъветваха въпреки, че не съм постоянен шофьор да си извадя нова. Тази седмица мислех, тъкмо да си подновя всичките документи (л. карта, паспорт, ш. книжка, но катаджията не ми повярва (нормално). Интересува ме дали някой е запознат с глобата? Четох, че достигала 200 лв. ,а г-н полицай ми обясни 600 лв. Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем?
Искам да си извадя документите по бързата процедура за 10 дни, защото паспорта ми трябва. Сега, когато имам акт дали ще е възможно това, тъй като ще вадя всички документи заедно ?
Благодаря Ви много за съветите и хубав ден
Някой знае ли по кой член те глобяват за изтекла шофьорска книжка ? Прочетох закона и не намерих такъв член ?
- ABSOLUT
- Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
- Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
- Контакти:
@pavel_12
мисля че даже могат да те минат като с невалидна книжка, демек нямаш правоспособност.
мисля че даже могат да те минат като с невалидна книжка, демек нямаш правоспособност.
- pavel_12
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
http://vrs.bg/upload/2011/postanoveni/j ... 312611.htm
Ето подобен случай: съставен акт по чл. 150 а ( както на мен) и след това глобен по чл 177 с глоба 100 лв
обжалвал е в съда и са му отменили глобата
и точно това се казва в решенито на съда, че водачът е правоспособен...
Ето подобен случай: съставен акт по чл. 150 а ( както на мен) и след това глобен по чл 177 с глоба 100 лв
обжалвал е в съда и са му отменили глобата

-
- Автомобил: Passat B3 Variant
- Двигател: 1.8mi AAM 1993
- Контакти:
Абсолютно правоспособен си си, не са ти отнели книжката за алкохол или свършили точици така че никой няма право да те таксува като "неправоспособен", според мен ще минеш с лекото наказание - 20 лв... Макар, че може и нищо да не ти пишат дори! Познавам такива хора с изтекли лични карти или сумпс и не са им казали нищо...
- pavel_12
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Те не са им казали на самото гише, когато са подновявали документа. В случая на мен са ми съставили акт, катаджийте и са ме писали ,че нарушавам чл. 150(а)... Чакам да видя НП и ако е голяма глобата в 7 дневен срок ще заведа възражение в съда и готово 

-
- Автомобил:
- Двигател:
pavel_12 написа:... Чакам да видя НП и ако е голяма глобата в 7 дневен срок ще заведа възражение в съда и готово
Просто от любопитство, какво ще възразяваш? На какво основание?
- pavel_12
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
от любопитство ще ти отговоря : наказанието трябва да ми е административно, както е за изтекла лична карта, демек глоба от порядъка на 20-50 лв, а не да бъда глобен по ЗЗДП... има разлика. Точно заради това очаквам НП да излезе и да видя по какъв член и наредба са ме глобили. Аз съм си в нарушение и това не го отричам, просто трябва да бъда глобен по правилния член.
- Iezekil
Законе е доста разтеглив мамка му.
Гледах вчера случая при Милен Цветков,дето хлапето отказало да си даде документите щото куката не се представил.После се качва в колата си и онея го измъкват насилствено от нея.
Потърсих закона и наистина по закон,ако не се легитимира ченгето можеш да не си даваш документите.Отделно,че ако са примерно от охранителна полиция не могат да ти правят акт,трябва да извикат КАТ.Отделно гледам,че могат да те спрат само КаТ.Абе прочетох точките по члена,170 мисля беше.
Добре,ама има вратичка.Ако се извършва акция някаква тогава имат право да ти искат документи даже и да не са към Кат,могат и да те арестуват нали за възпрепятстване.
И ето хоп,какво се получава,какво рапортуват куките на комисара.
1.Казват на хлапето че е нарушил ЗДвП/спира на забранено/ и ще му правят фиш.
-Не видях да са облечени като катаджии.Да,бяха с жилетки светлоотразителни ама те всички ходят с такива.Нямаха бели шапки,което е изискване за КАТ.Значи за мен те са патрул на охранителна полиция и нямат право да ти искат документите за управление на МПС.Явно и малкия го знае това,ама нашите пишат,че бил попречил на няква акция/хитро а/.Еми да обяснят ква е тая акция от 2 ченгета с униформи и как им пречи човек,дето го няма в колата си.
Това е закона,който не се спазва от представителите му.Понеже има вратички.И двете страни са в нарушение и по правило малкия ще го отнесе при всички случаи,но какво щеше да стане,ако всичко е по закон?
По закон като спират на пътя трябвало да се обозначат на 150 метра в двете посоки със знаци,че ЩЕ ИМА КОНТРОЛ.Нямат право да правят засади...
,а мен само от засада са ми актовете,де да знаех тогава.Хубаво е да се четат тея закони.
Гледах вчера случая при Милен Цветков,дето хлапето отказало да си даде документите щото куката не се представил.После се качва в колата си и онея го измъкват насилствено от нея.
Потърсих закона и наистина по закон,ако не се легитимира ченгето можеш да не си даваш документите.Отделно,че ако са примерно от охранителна полиция не могат да ти правят акт,трябва да извикат КАТ.Отделно гледам,че могат да те спрат само КаТ.Абе прочетох точките по члена,170 мисля беше.
Добре,ама има вратичка.Ако се извършва акция някаква тогава имат право да ти искат документи даже и да не са към Кат,могат и да те арестуват нали за възпрепятстване.
И ето хоп,какво се получава,какво рапортуват куките на комисара.
1.Казват на хлапето че е нарушил ЗДвП/спира на забранено/ и ще му правят фиш.
-Не видях да са облечени като катаджии.Да,бяха с жилетки светлоотразителни ама те всички ходят с такива.Нямаха бели шапки,което е изискване за КАТ.Значи за мен те са патрул на охранителна полиция и нямат право да ти искат документите за управление на МПС.Явно и малкия го знае това,ама нашите пишат,че бил попречил на няква акция/хитро а/.Еми да обяснят ква е тая акция от 2 ченгета с униформи и как им пречи човек,дето го няма в колата си.
Това е закона,който не се спазва от представителите му.Понеже има вратички.И двете страни са в нарушение и по правило малкия ще го отнесе при всички случаи,но какво щеше да стане,ако всичко е по закон?
По закон като спират на пътя трябвало да се обозначат на 150 метра в двете посоки със знаци,че ЩЕ ИМА КОНТРОЛ.Нямат право да правят засади...

-
- Автомобил: Polo 6C
- Двигател: DAJA
Колега, къде мога да го видя този случай?
Когато са в акция, не трябва ли колата им да е с включени буркани?
Когато са в акция, не трябва ли колата им да е с включени буркани?
- Iezekil
Абе измислят си,комисара го знае ама пасува,това ме е яд.Според него те му искали документ за самоличност..нали,което ме кара да мисля,че не са КАТ.Вчера го даваха при Милен Цветков случая,пробвай в Нова плей.
- anonym0us
- Автомобил:
- Двигател:
Всеки Полицай, може да ти търси документ за самоличност! Сега, че момчето от клипа се е направило на интересен, за мен означава, че има доста време за губене у е (Айлк)
Само човек който няма какво да прави се заяжда с Полицията по този начин! Само не казвайте, че си знае правата. Защото човек който си знае правата не стига до конфликт с куките, а просто влиза в разговор с тях, просто е трябвало да ги подсети да се легитимират и те ще го направят (пиша го от личен опит) В този случай момчето излиза виновно, само заради това, че е отказал съдействие на Полицията, като не си е дал документите, ако го е направил е могъл да отърве/обжалва глобата за не правилно паркиране!
За мен си е виновен (лично мое мнение и не го налагам)
Не се карайте с Полицая, когато сте виновни, дори и да не сте, с кавги и бой нищо не се решава! Цивилизовани хора сме, и говирим общ език! PEACE!
Само човек който няма какво да прави се заяжда с Полицията по този начин! Само не казвайте, че си знае правата. Защото човек който си знае правата не стига до конфликт с куките, а просто влиза в разговор с тях, просто е трябвало да ги подсети да се легитимират и те ще го направят (пиша го от личен опит) В този случай момчето излиза виновно, само заради това, че е отказал съдействие на Полицията, като не си е дал документите, ако го е направил е могъл да отърве/обжалва глобата за не правилно паркиране!
За мен си е виновен (лично мое мнение и не го налагам)
Не се карайте с Полицая, когато сте виновни, дори и да не сте, с кавги и бой нищо не се решава! Цивилизовани хора сме, и говирим общ език! PEACE!
-
- Автомобил: Polo 6C
- Двигател: DAJA
Това и аз съм го слушал - спират те и директно ти искат документите. Ти се съгласяваш със всичко, вежливо, накрая ти носят акта, ти пишеш във възраженията, че не са ти се легитимирали и акта вече пада почти сигурно.
- Iezekil
Въпроса е принципен.След като ти се казва че си нарушил закона,веднага им казваш че и те го нарушават.
Длъжен е да се представи,няма право да ти иска шофьрска книжка щом не е от КАТ.Да не говорим за насилието.Е,тоя закон не важи за тях,така ли?Тука не говорим за една глоба,говорим за потулване на случая чрез приравняване с престъпление може би.Отказваш съдействие,пречиш на разследване и прочие.Не съм си правил труда да чета целия закон,но определено тези които го нарушават са именно представителите му.Не напразно вече е масова практика да се слагат уеб камери в колите.Редно е да си знаем правата,след като се изисква да си знаем задълженията.Това се отнася и до органите на реда.
Вратички има за тях,има и за нас.Но тяхното е безочие.На клипа хлапето вика,че това е насилие."няма такова нещо" казва ченгето,докато му извива ръцете.
Такъв като не се е представил върви го търси кой е.
Длъжен е да се представи,няма право да ти иска шофьрска книжка щом не е от КАТ.Да не говорим за насилието.Е,тоя закон не важи за тях,така ли?Тука не говорим за една глоба,говорим за потулване на случая чрез приравняване с престъпление може би.Отказваш съдействие,пречиш на разследване и прочие.Не съм си правил труда да чета целия закон,но определено тези които го нарушават са именно представителите му.Не напразно вече е масова практика да се слагат уеб камери в колите.Редно е да си знаем правата,след като се изисква да си знаем задълженията.Това се отнася и до органите на реда.
Вратички има за тях,има и за нас.Но тяхното е безочие.На клипа хлапето вика,че това е насилие."няма такова нещо" казва ченгето,докато му извива ръцете.
Такъв като не се е представил върви го търси кой е.