дилема за резервна гума на Б5

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
oska
Автомобил: passat
Двигател: AHL

дилема за резервна гума на Б5

Мнениеот oska » Пон 07 яну 2013 19:52

Здравейте,в голяма дилема съм за резервната гума на б5 комби.Сложил съм газова бутилка на мястото на резервната гума и затова съм с "патерица" от други коли.имам 2 гуми които болтово съвпадат,средния отвор е по голям.гумите са с размери 155/70/17 и 115/70/16.Ако остана с по-малката,голямата разлика със сегашните(195/65/15) дали ще е проблем?

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Re: дилема за резервна гума на Б5

Мнениеот kris11 » Вто 08 яну 2013 10:07

колега сметни си сам разликата в диаметрите при твоите гуми / големите фирми за гуми имат калкулатори/.
А как би ти харесало да караш с наклонен на 1 страна автомобил ??
И Патерица не се слага на предна гума - може , но някъде до 1-2 км - градски условия докато се затътриш до гумаджийница.

Потребителски аватар
genata82
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот genata82 » Вто 08 яну 2013 10:41

В допълнение мога да кажа, само че не трябва да се слагат гуми с различни обиколки на задвижваща ос. А и както каза колегата на предна ос не може да се кара с патерица.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Вто 08 яну 2013 10:48

Гена, и двете неща, които си написал не са верни. :beer

Потребителски аватар
genata82
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот genata82 » Вто 08 яну 2013 12:45

Може и така да е, ама диференциала не се ли обърква като има ралична обиколка на гумата? В смисъл все едно сме постоянно в завой?! Не че ще стане нещо за 2-3км до гумаджийница, ама все пак :?
А за второто лично мен са ме спирали полицаи и искаха да ме глобяват заради това, че карах с патерица на предно колело, затова го казах.

Потребителски аватар
Nafta
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Nafta » Вто 08 яну 2013 12:48

Диференциала се обърква, ако се блокира, а на повечето коли(да не кажа всички) с предно такова животно няма :Mr Green Fun .То нали за това е диференциал, да разпределя въртящия момент :D Лично съм карал доста с различни предни гуми и няма проблем .

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Вто 08 яну 2013 14:13

genata82 написа:...
А за второто лично мен са ме спирали полицаи и искаха да ме глобяват заради това, че карах с патерица на предно колело, затова го казах.
На какво основание? Доколкото си спомням, е забранено да караш с регенерат отпред, но с резервна гума ... ?

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Вто 08 яну 2013 14:31

Ако толкова е проблем да събереш правилната резервна гума (тая с правилният диаметър) можеш да вземеш едно от тия спрейчета за спукана гума. Ама после май хвърляш гумата върху която си ползвал спрея.

Потребителски аватар
oska

Мнениеот oska » Вто 08 яну 2013 16:57

е добре де,даже и да ми се спука предна-сменям с еднаква задна,и отзад слагам по-малката гума.отзад колко ли наклонена може да върви?П-голямата патерица е със същия диаметър с моите гуми,обаче е по голяма и по тежка,затова ми се иска да заложа на по-малката гума.

Потребителски аватар
Rad3v
Автомобил: Vw Golf 4 TDI
Двигател: ARL 2000g
Контакти:

Мнениеот Rad3v » Вто 08 яну 2013 18:31

Да не я носиш на гръб, че те боли колко тежи, или искаш да си олекотиш колата, защото ще се пускаш на съзтезания ? :shock

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 08 яну 2013 20:09

oska написа:е добре де,даже и да ми се спука предна-сменям с еднаква задна,и отзад слагам по-малката гума.отзад колко ли наклонена може да върви?П-голямата патерица е със същия диаметър с моите гуми,обаче е по голяма и по тежка,затова ми се иска да заложа на по-малката гума.

Правиш ли си сметка колко ти тежи таралясника ? С това подобие на гума ще береш ядопве. ЮИ аз се бях навил да търся патерица ,ама на 1743кг и кусур кг тегло се отказах. Най- много да остана насред пътя и да ползвам жокер ю"обади се на приятел и ми донеси нормална гума". Нормална гума в багажника, компреос за гума / за джип/ и за всеки случай ремонтен комплект, тибушон щищове , лепенка и лепило.
Такава гумичка става за нормални пътища и държави , а не за лунен пейзаш с кратери повече от 20 см дълбоки.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 08 яну 2013 20:20

Патерицата е малка, лека и заема малко място в багажника. Ползва се за веднъж на няколко години (че и по-рядко, като взех сегашния си таралясник патерицата си беше съвсем новичка прекарала 23 години в багажника, на мен ми потрябва след още 30 000км и то защото карам с антични гуми).
Разбира се, че не е пълноценна гума, но това не е и нужно. От нея се иска да те закара до първия гумаджия. Въпреки, че е по-малка и тя може да носи същия товар заради доста по-високото налягане на въздуха в нея. Различния диаметър също не трябва да те притеснява за толкова малки разстояния.

Потребителски аватар
oska

Мнениеот oska » Вто 08 яну 2013 20:33

Rad3v написа:Да не я носиш на гръб, че те боли колко тежи, или искаш да си олекотиш колата, защото ще се пускаш на съзтезания ? :shock

купето без това е тежко за 100коня,но имах предвид тежка като я местя тук там

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 08 яну 2013 21:14

С каквато и резервна гума да си гледай да и измислиш някакво закрепване :!:
Ако не дай си боже се претъркулиш с колата в някоя нива, гумата ще влезе в купето и пасажерите може да пострадат заради нея.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 09 яну 2013 10:46

ktamen написа:патерицата си беше съвсем новичка прекарала 23 години в багажника, От нея се иска да те закара до първия гумаджия. Въпреки, че е по-малка и тя може да носи същия товар заради доста по-високото налягане на въздуха в нея.

Сигурно е така mhihi . Гумата въобше не старее за тези 23 г .

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”